De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 6 februari 2009.

Cultuurvrijdag, 6 februari 2009

Sater komt met extra voorstelling ‘It goede lichem’

Leeuwarden - De Leeuwarder toneelgroep Sater komt met een extra voorstelling van It goede lichem. Het stuk wordt zo goed door het publiek ontvangen, dat besloten is het stuk een extra keer te spelen. Dat gebeurt op 19 februari in De Lawei in Drachten.

Cultuurvrijdag, 6 februari 2009

‘Medea’ in Leeuwarden afgelast na val actrice

Leeuwarden - De voorstellingen van Medea van het Noord Nederlands Toneel (NNT) die vanavond en morgenavond in De Harmonie in Leeuwarden te zien zouden zijn, zijn geannuleerd. Hoofdrolspeelster Malou Gorter heeft woensdagavond verkrampte nekspieren opgelopen door een val tijdens een voorstelling in Rotterdam. Dat heeft een woordvoerster van het NNT gisteren gemeld. Ook een aantal andere voorstellingen van Medea zijn geannuleerd.

Economievrijdag, 6 februari 2009

Akkerbouwer ontvangt een lagere bietenprijs

Groningen - Bietentelers ontvangen over de in het afgelopen jaar geleverde bieten ongeveer twee euro per ton minder dan het jaar daarvoor. Dat heeft verwerker Royal Cosun bekendgemaakt. De raad van beheer heeft tijdens de ledenraadsvergadering van de coöperatie een bietenprijs bekendgemaakt van 39,44 euro per ton bieten uit de campagne 2008. Over de campagne 2007 werd gemiddeld 41,31 euro per ton quotumbieten uitbetaald. Omdat er in het afgelopen jaar veel suiker in de bieten zat en er veel bieten van een hectare kwamen, komt de gemiddelde opbrengst per hectare voor de boer uit op 2902 euro. Een jaar eerder was dat nog 2524 euro.

Economievrijdag, 6 februari 2009

Omzet van de supermarkten blijft stijgen

Dongen - Nederlandse supermarkten merken weinig van de economische tegenwind. Volgens onderzoeksbureau GfK is de omzet in januari 6 procent hoger dan in januari 2008. De supermarkten zetten daarmee de stijgende lijn van het afgelopen jaar door.

Hoofdartikelvrijdag, 6 februari 2009

Carričredrift, echtscheiding...

Veel problemen bij kinderen zijn te wijten aan de carričredrift van hun werkende ouders. Uit onderzoek van elf Britse wetenschappers blijkt dat ouders die hun eigen ontwikkeling boven de opvoeding stellen, de grootste bedreiging voor het welzijn van hun kinderen vormen. De wetenschappers werkten drie jaar aan het onderzoek, dat een storm aan reacties heeft losgemaakt. Volgens de onderzoekers - een van hen is de beroemde Engelse econoom prof. Layard - zijn veel problemen van kinderen het gevolg van het meedogenloos najagen van persoonlijke doelen door de ouders, vaak uitlopend op echtscheidingen.

Regiovrijdag, 6 februari 2009

Plannen voor emissieloze centrales

Leeuwarden - Het is nog steeds de bedoeling een uitstootloze stroomcentrale te bouwen in Drachten. SEQ International wil tussen 2012 en 2015 vijf van deze projecten lanceren in Noord-Nederland, waarbij ook Harlingen en Burgum als locaties worden genoemd.

Regiovrijdag, 6 februari 2009

Uitstoot half miljoen auto’s weggewerkt

Leeuwarden - Noord-Nederland verwacht vanaf 2020 jaarlijks 12,5 megaton CO2 af te vangen en deels ondergronds op te slaan. Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van een half miljoen auto’s. Het Noorden werkt zo mee aan de politieke verplichting van CO2-reductie.

Regiovrijdag, 6 februari 2009

Moeder bestraft om frustreren omgangsregeling

Franeker - De 38-jarige vrouw uit Franeker die haar ex-man de omgang met hun elfjarige zoon ontzegde, is gisteren veroordeeld tot een werkstraf van honderd uur, waarvan veertig uur voorwaardelijk. De straf komt overeen met de veertien dagen geleden ingediende eis. Het is voor het eerst dat de rechter een straf oplegt aan een moeder wegens het niet nakomen van de afspraken in de omgangsregeling.

Regiovrijdag, 6 februari 2009

Een geschiedenislesje per kilometer wandelen

Blesdijke - De Vierde Pieter Stuyvesant Kuiertocht zal op 6 juni om meer gaan dan wandelen alleen. Twee eeuwfeesten spelen een rol, en moeten onderweg ook zichtbaar worden: het zevenhonderdjarig bestaan van de Stellingwerven, en vierhonderd jaar New York.

Regiovrijdag, 6 februari 2009

Leren in én van de monumentale Túnmanswente

Cornjum - Het is maar een klein huisje, maar de stichting Túnmanswente heeft er grootse plannen mee. Het pand waar ooit de tuinman van Martenastate woonde, wordt vanaf september bevolkt door studenten die er in de praktijk leren hoe je een będ & brochje runt en vergeten groenten kweekt.

Geloof & Kerkvrijdag, 6 februari 2009

‘Kerkelijke klus verdringt geloof’

Utrecht - Binnen de Rooms-Katholieke Kerk verdringt de ‘kerkelijke klus’ het persoonlijke geloof, waarschuwt Toke Elshof. Ze constateert een kaalslag aan rituelen en symbolen. ,,Er zijn geen woorden voor in de plaats gekomen, maar vooral veel vergaderen en praktische inzet voor de kerk.”

Geloof & Kerkvrijdag, 6 februari 2009

Christelijk antwoord op atheďstische campagne

Londen - Vanaf maandag rijden bussen met een christelijk antwoord op de atheďstische buscampagne in Londen. Drie christelijke organisaties hebben 175 bussen gecharterd om twee weken lang hun eigen boodschap te verspreiden in de Engelse hoofdstad. Dat meldden Britse media gisteren.

Geloof & Kerkvrijdag, 6 februari 2009

‘Stellingname Vaticaan ontoereikend’

Kranenburg - De eis van het Vaticaan dat de Britse bisschop Richard Williamson zijn uitspraken over de Holocaust openlijk en ondubbelzinnig moet intrekken, is ,,volkomen ontoereikend’’ en ,,pietluttig.’’ ,,Deze stellingname is wel het allerallerminste wat het Vaticaan kon doen.’’

Geloof & Kerkvrijdag, 6 februari 2009

De Korte en Plaisier openen eerste kerkenbeurs

Utrecht - Bisschop Gerard de Korte van bisdom Groningen-Leeuwarden en scriba van de Protestantse Kerk dr. Arjan Plaisier openen op 20 maart de eerste kerkenbeurs in de Jaarbeurshallen. Samen met Leo Fijen van de KRO en Andries Knevel van de EO zullen zij er debatteren over ‘De rol van de kerk in de samenleving’.

Sportvrijdag, 6 februari 2009

Periodetitel van Fortuna Sittard naar Cambuur

Leeuwarden - Als Fortuna Sittard dinsdag de vierde periode-titel wint, gaat die bij een fusie van Fortuna en Roda JC mogelijk naar SC Cambuur. Volgens de voetbalbond KNVB gaat bij een fusie de vrijgekomen periodetitel van Fortuna naar de hoogst geëindigde ploeg zónder periode in de eindstand van de competitie.

Sportvrijdag, 6 februari 2009

‘Nog maar een schim van de man op de training’

Heerenveen - De ‘vermommingen’ op het binnenterrein van Thialf vormden gisteren een merkwaardig contrast met de moderne schaatspakken op de lange baan. Bij het open gewestelijk kampioenschap schoonrijden is het nog altijd een ongeschreven wet om in klassieke klederdracht te verschijnen. En anders? ,,We jagen niemand weg, maar we zouden wel net zolang op diegene inpraten totdat-ie anders besluit.”

Sportvrijdag, 6 februari 2009

Touwtrekkers op beurs voor geld

Utrecht - Het nationale damestouwtrekteam is naarstig op zoek naar geld om de geplande reis naar World Games in Taiwan in juli 2009 te kunnen bekostigen. De sportkoepel NOC*NSF sponsort kleinere sportbonden niet langer als ze grote evenementen willen bijwonen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties