De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 6 november 2009.

Cultuurvrijdag, 6 november 2009

Riemersma en De Haan geven lezing over schoonheid

Leeuwarden - Schrijfster Wieke de Haan en fotograaf Elske Riemersma geven vandaag een lezing over innerlijke schoonheid op het congres Hoe maakbaar ben jij? van de universiteit in Groningen. Dit doen zij naar aanleiding van het boek Echt mooi dat vorig jaar van hun hand verscheen. Voor dit boek zijn zeventien Friese vrouwen geďnterviewd en, zonder fotobewerking, geportretteerd.

Economievrijdag, 6 november 2009

Landbouw duurzamer en grootschaliger in 10 jaar

Den Haag - De komende tien jaar zal de landbouw milieuvriendelijker en grootschaliger worden. Dit stellen onderzoekers van het LEI en de Wageningen Universiteit. Blijkens hun studie wordt de toekomst van de Nederlandse landbouw bepaald door de uitgangssituatie en mondiale ontwikkelingen.

Economievrijdag, 6 november 2009

Landbouw duurzamer en grootschaliger in 10 jaar

Den Haag - De komende tien jaar zal de landbouw milieuvriendelijker en grootschaliger worden. Dit stellen onderzoekers van het LEI en de Wageningen Universiteit. Blijkens hun studie wordt de toekomst van de Nederlandse landbouw bepaald door de uitgangssituatie en mondiale ontwikkelingen.

Economievrijdag, 6 november 2009

Jumbo en Plus voorop in biologisch en fairtrade

Amsterdam/Utrecht - Het aanbod van verantwoorde producten zoals biologische en fairtrade-artikelen is nog nooit zo groot geweest. Dit hebben Milieudefensie en Solidaridad vastgesteld. Supermarktketen Plus heeft de meeste biologische producten in het assortiment, Jumbo is koploper bij de fairtrade-producten.

Economievrijdag, 6 november 2009

‘Innoveren staat tot 2011 nog op een laag pitje’

Amsterdam - Het Nederlandse bedrijfsleven heeft innoveren momenteel op een laag pitje staan. De meeste bedrijven stellen plannen om te vernieuwen nog even uit. Pas in 2011 verwacht 62 procent van de organisaties prioriteit te geven aan product- of dienstontwikkeling, tegen een minderheid van 40 procent nu. Ondernemers uit het mkb lijken een uitzondering te zijn.

Hoofdartikelvrijdag, 6 november 2009

Het ‘gevaar Wilders’...

Geert Wilders heeft zich woedend gemaakt over opmerkingen van PvdA-minister Van der Laan en D66-leider Alexander Pechtold. Pechtold typeerde Wilders in schijnbare navolging van enkele onderzoekers als extreem-rechts. Van der Laan noemde de PVV-leider een gevaar voor de rechtsstaat. Wilders zegt dat de uitlatingen van de twee politici bijdragen aan een klimaat van haat en geweld tegen hem en de PVV. Hij denkt dat dit ‘demoniseren en verketteren’ komt omdat de angst voor het succes van de PVV groot is. ,,Als er ooit wat gewelddadigs gebeurt tegen mij of de PVV en haar aanhangers dan weet iedereen vanaf nu dat Van der Laan en Pechtold aan een klimaat hebben bijgedragen waarin dat voor sommige gekken mede op grond van hun demoniserende opmerkingen gerechtvaardigd leek.’’

Regiovrijdag, 6 november 2009

Kerktoren Harich kan het klokgelui niet meer aan

Harich - De kerkklokken van Harich moeten weer luiden. In de zomer kondigden ze voor het laatst een dienst aan. De ruim vijfhonderd jaar oude toren is te krakkemikkig om nog belgelui te kunnen doorstaan. Er is wel een reddingsplan, maar geen geld.

Regiovrijdag, 6 november 2009

Heerenveen staat in het hemd

Heerenveen - Overwinteren in Europa lijkt sinds gisteravond ver weg voor sc Heerenveen. De formatie van trainer Jan de Jonge verzuimde zichzelf een gunstige uitgangspositie te verschaffen en schonk het geplaagde Hertha BSC een zege. Heerenveen verloor op alle fronten en stond na negentig minuten in het hemd.

Regiovrijdag, 6 november 2009

Niets blijft ongezien in nieuwe kinderverhoorkamer

Leeuwarden - Een jong kind dat de politie zijn verhaal moet vertellen over seksueel misbruik, doet dat niet zomaar. Praten is vaak moeilijk, en als een kind praat, is het soms lastig te bepalen wat het precies bedoelt. De politie Fryslân heeft als eerste in Nederland een speciale verhoorruimte voor kinderen ingericht die aan de nieuwste eisen voldoet. Een ruimte waar een kind zich op zijn gemak kan voelen, maar die tegelijk zo is ingericht dat niets aan de aandacht kan ontsnappen. Want een handbeweging, lichaamstaal of een tekening die een kind maakt, laat soms heel veel zien.

Regiovrijdag, 6 november 2009

Langer op hulp wachten bij schulden

Leeuwarden - Door de economische crisis kloppen steeds meer mensen bij de gemeentelijke kredietbanken aan voor schuldhulpverlening. De gemiddelde wachttijd voor begeleiding is daardoor gegroeid naar wel negen weken.

Regiovrijdag, 6 november 2009

Fryslân moet je eigenlijk zien als één grote stad

Sloten - Havana, Hue, Tokio, Amsterdam en... Sloten. Allemaal steden die zijn ontstaan aan het water. Een team van Japanse onderzoekers gaat al die steden af op zoek naar de gemene deler. Gisteren bezochten ze de kleinste.

Regiovrijdag, 6 november 2009

Tytsjerk-jeugd gaat voor het leukste dorp

Tytsjerk - De Tytsjerkster jeugd vierde gistermiddag in Doarpshűs Yn ’e Mande de langverwachte uitzending van Leukste dorp van Nederland. Voorafgaand aan het programma van TMF was een aantal van de jongeren te zien in de liveshow Kijk dit nou.

Geloof & Kerkvrijdag, 6 november 2009

‘Religiefoto’s houden ons spiegel voor’

Leeuwarden - Tien interieurs van religieuze gebouwen zijn de komende maanden te zien in de voormalige gevangenis de Blokhuispoort in Leeuwarden. Fotograaf Luuk Wagter ging op bezoek bij gebouwen van allerlei verschillende religies. Met de groot formaat foto’s wil hij mensen een spiegel voorhouden.

Geloof & Kerkvrijdag, 6 november 2009

‘Kerkrentmeesters, waak over uw interieur’

Leeuwarden - Justin Kroesen, universitair docent architectuur en iconografie van het Christendom aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG), roept kerkrentmeesters op om ,,uiterst zuinig” te zijn op hun kerk, maar vooral ook op de inrichting ervan. ,,Weet wat u in handen heeft, als het weg is is het weg, en dan is een onvervangbare getuige van eeuwen Friese geschiedenis voorgoed verdwenen”, stelde hij gisteravond.

Sportvrijdag, 6 november 2009

Van der Duim exit

Eckental Tennisser Antal van der Duim uit Vinkega is er niet in geslaagd de kwartfinales te bereiken van het challengertoernooi van Eckental. De Duitser Daniel Brands was gisteren in de tweede ronde in drie sets te sterk voor de Fries: 7-6, 3-6 en 7-5. Van der Duim had als qualifier het hoofdtoernooi in de Duitse stad bereikt.

Sportvrijdag, 6 november 2009

Koning: Niemand wilde de bal hebben

Heerenveen - Ongeloof, teleurstelling en boosheid dropen na afloop van de gezichten van de spelers van sc Heerenveen. De Friese club leek tegen ADO Den Haag de weg naar boven weer gevonden te hebben, maar Hertha BSC gaf Heerenveen een nieuwe klap. Het team van trainer Jan de Jonge had een grote stap naar overwintering kunnen zetten, maar mede door persoonlijke fouten ging het mis. ,,De tweede helft was gewoon een wanvertoning’’, luidde de harde conclusie die Gerry Koning trok.

Sportvrijdag, 6 november 2009

‘In de eredivisie kwamen er bij Cambuur 8100 supporters, nu 8500’

Leeuwarden - Dat Cambuur leeft is geen geheim meer. Het begint steeds meer een understatement te worden voor de club uit Leeuwarden. De sfeer die er om de gehele club hangt is ongekend. Alles valt of staat met prestaties, maar in Leeuwarden heeft iedereen er vertrouwen in.

Sportvrijdag, 6 november 2009

Vrouwen Heerenveen niet in actie

Leeuwarden Het duel tussen ADO Den Haag en sc Heerenveen in de eredivisie voor vrouwen is gisteravond afgelast. De wedstrijd kon niet worden gespeeld omdat het veld in Den Haag door hevige regenval onbespeelbaar was geworden. Heerenveen, dat de eerste drie wedstrijden verloor en daardoor onderaan staat, mag op maandag 16 november naar Den Haag afreizen om het duel in te halen. Regerend kampioen AZ klom naar de tweede plaats door met 3-2 te winnen van Willem II. Die ploeg gaat na vier duels aan de leiding met negen punten, twee meer dan AZ. FC Twente versloeg FC Utrecht thuis met 2-1 in een duel tussen de nummers drie en vier van de ranglijst in de eredivisie voor vrouwen.

Sportvrijdag, 6 november 2009

Spelen dichtbij voor Knegt

Montreal Shorttracker Sjinkie Knegt heeft bij wereldbekerwedstrijden in Montreal een olympisch ticket op de 1500 meter in het vizier gekregen. De rijder uit Bantega plaatste zich gisteren in de Canadese stad voor de halve finales op die afstand. De Fries moet morgen bij de eerste acht eindigen om individuele deelname aan de Winterspelen van Vancouver veilig te stellen. Knegt veroverde vorig seizoen een olympische nominatie op de 1000 meter en moet op die afstand nog vormbehoud zien te tonen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties