De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Archief

De artikelen van zaterdag, 6 november 2010.

Cultuurzaterdag, 6 november 2010

Beertje Paddington uitbeelden in zand

Sinds Gert van der Vijver uit Drachten het zandschilderen ontdekte, is het snel gegaan. Tussen alle internationale opdrachten door staat de zandkunstenaar morgen weer eens op Friese bodem in een familievoorstelling over Beertje Paddington.

Hoofdartikelzaterdag, 6 november 2010

Spreken over God...

In oude tijden beleefden mensen de werkelijkheid anders. Voor Plato bijvoorbeeld was een begrip als rechtvaardigheid iets reëels, iets tastbaars zouden wij zeggen. Hij achtte de dingen die wij werkelijk noemen, bijvoorbeeld een steen, minder werkelijk dan wat bij hem heet de ‘Ideeën’, de oervormen waaraan de zichtbare dingen deelhebben.

Regiozaterdag, 6 november 2010

‘Eigen dorp eerst’ is straks grote vijand van cultuur

Sneek - Wat zijn de kansen en wat zijn de bedreigingen voor de culturele sector in de fusiegemeente Súdwest Fryslân?

Regiozaterdag, 6 november 2010

Voordeel herindelingen wordt overschat

Appingedam - Herindelen is niet de goede oplossing voor gemeenten om zich te wapenen tegen toenemende taken. Beter kan de bekostiging door het rijk worden herzien, vindt Rikus Jager (56). De Appingedammer was Tweede Kamerlid voor het CDA en wordt in december burgemeester van Westerveld (Drenthe).

Regiozaterdag, 6 november 2010

‘Sommige mensen vonden ons maar ‘nuvere’ lui’

Leeuwarden - Axies, Fietspower, Pow Wow’s en Hippo. Dankzij een reünie en een tentoonstelling zijn de jaren zestig en zeventig helemaal terug. Sjoerd Cuperus maakte deze periode zelf mee en blikt terug op zijn jaren als hippie. ,,We hadden allemaal lang haar. Het hoorde er gewoon bij.”

Regiozaterdag, 6 november 2010

Van de PvdA-Statenleden keert drie kwart niet terug

Harlingen - De Statenfractie van de PvdA zal er na de provinciale verkiezingen op 2 maart volgend jaar totaal anders uitzien. Van de twaalf huidige Statenleden keren zeker negen niet terug. Zij staan niet op de kandidatenlijst die gistermiddag in Harlingen is gepresenteerd.

Regiozaterdag, 6 november 2010

Hardrijders in woonwijken streng gestraft

Leeuwarden - Woonwijken moeten veiliger. Om dat te bereiken wil de Tweede Kamer dat de politie strenger optreedt in de 30 km-zones. En notoire overtreders moeten een werkstraf krijgen in de wijk waar ze in de fout zijn gegaan, vindt het CDA. De Friese politie reageert terughoudend.

Geloof & Kerkzaterdag, 6 november 2010

Rechtzinnigheid heeft niets te maken met fanatisme

‘Vrijzinningheid ontaardt vaak in vrijblijvendheid en vaagheid’, schreef prof. dr. Riemer Roukema recent in het Friesch Dagblad. Vader Jewsewy van het klooster in Hemelum was vreugdevol dat meer steeds meer mensen de orthodoxie bij hem ontdekken. Vrijzinnigheid en orthodoxie houdt de pennen in beweging. Bisschop Gerard de Korte pleit voor een open, gastvrije orthodoxie met een heldere identiteit die tegelijk toegankelijk is voor moderne, zoekende mensen.

Sportzaterdag, 6 november 2010

Duitse toppers willen niet op Totilas

München - De succesvolste Duitse dressuurruiters Isabell Werth, Nadine Capellmann en Ulla Salzgeber hebben geen interesse om het paard Totilas te gaan rijden. De in Broeksterwâld gefokte hengst, die vele successen boekte met de Nederlander Edward Gal, is sinds kort in het bezit van de Duitser Paul Schockemöhle. ,,Totilas is onder geen enkele omstandigheid een optie voor mij”, aldus Cappellmann. ,,Dit paard heeft al zoveel prijzen gehaald, daar kun je alleen maar mee verliezen.” De Nederlandse eigenaar Kees Visser verkocht Totilas vlak na het succesvolle optreden van het paard bij de Wereldruiterspelen voor zo’n vijftien miljoen euro.

Sportzaterdag, 6 november 2010

Svec in basis, Assaidi weer op ‘10’

Heerenveen - Michal Svec keert zaterdag tijdens de thuiswedstrijd van Heerenveen tegen Heracles Almelo terug in de basis. De Tsjech liep eind september een hamstringblessure op. Hij is voor Heerenveen belangrijk als balafpakker op het middenveld. Oussama Assaidi krijgt na zijn succesvolle debuut tegen Excelsior opnieuw een kans achter de spitsen. Mika Väyrynen en Viktor Elm mogen op de bank plaatsnemen. Opstelling Heerenveen: Stuhr-Ellegaard, Koning, Breuer, Kruiswijk, Jong-A-Pin; Svec, Grindheim, Assaidi; Narsingh, Dost, Beerens.

Sportzaterdag, 6 november 2010

Bouwmeester: Van Rietschoten Trofee

Warten - De Wartense zeilster Marit Bouwmeester is genomineerd voor de Van Rietschoten Trofee. De Friezin, die dit jaar tweede werd op het wereldkampioenschap in Laser radialklasse is genomineerd in de categorie Internationaal en Olympisch zeilen. De Trofee wordt elk jaar uitgereikt aan een Nederlandse zeiler of zeilster, die zich heeft onderscheiden door een opmerkelijke prestatie. De Van Rietschoten Trofee is vernoemd Conny (Cornelis) van Rietschoten die in 1978 en in 1982 de zwaarste zeilrace ter wereld, de Whitbread Round the World Race (nu Volvo Ocean Race), won.

Sportzaterdag, 6 november 2010

‘Geen gehaast met ‘nieuw’ Thialf’

Leeuwarden - De provincie Fryslân laat zich niet onder druk zetten door de schaatsbond om snel met een besluit tot verbouw dan wel nieuwbouw van het ijsstadion Thialf te komen. De bond is bang dat Nederland als schaatsnatie achterop raakt als er niet snel een beslissing wordt genomen. ,,Een beetje goedkoop” vindt gedeputeerde Galema de uitspraak van bondsdirecteur Arie Koops. Galema en de stuurgroep die de plannen moet realiseren willen eerst van de bond weten of alles in Nederland met topschaatsen te maken heeft ook Thialf als schaats- en trainingscentrum omarmt. Bovendien is het nog afwachten of het nieuwe kabinet geld wil steken in Thialf. ,,Het komende half jaar hopen we helderheid te krijgen, in ieder geval voor eind volgend jaar. We laten ons niet opjagen.”

Sportzaterdag, 6 november 2010

Brons Zijlstra op EK baan

Pruszkow - De Nederlandse achtervolgingsploeg van Burgumer Sipke Zijlstra heeft gisteravond bij de Europese kampioenschappen brons gehaald. In het Poolse Pruszkow versloeg de Friese baanrenner samen met Levi Heimans, Arno van der Zwet en Tim Veldt Spanje in de strijd om het brons. Het Oranje-kwartet van bondscoach Robert Slippens noteerde een tijd van 4.06,049. Spanje kwam uit op 4.08,099. De finale werd gewonnen door Groot-Brittannië.

Sportzaterdag, 6 november 2010

Leenstra helemaal terug en verrast zelfs op de sprint

Heerenveen - Marrit Leenstra schaatste vorig seizoen geen deuk in een pakje boter. Ze leed onder de prestatiedruk bij een grote ploeg als TVM. Nu ze is overgestapt naar het Hofmeier-team is de Friezin helemaal opgebloeid. Getuige ook de derde plek overall gisteren op de 500 meter bij de NK afstanden in Heerenveen. In haar kielzog werd Thijsje Oenema vijfde waarmee twee Friezinnen zich al plaatsten voor de worldcup, volgende week in Heerenveen.

Sportzaterdag, 6 november 2010

HSV Hoek: Zeeuwse ambitie, Vlaamse tongval

Hoek - De routeplanner geeft een afstand aan van bijna 340 kilometer tussen sportpark de Bosk in Harkema en sportcomplex Denoek van de Hoekse Sportvereniging (HSV) in Hoek. Een dorp in Terneuzen met iets meer dan drieduizend inwoners op acht kilometer van de Belgische grens. Nog nooit speelden de roodhemden uit Harkema zo’n verre uitwedstrijd in competitieverband.

Sportzaterdag, 6 november 2010

Cambuur zakt voor eerste zware test

Volendam - Veel blessures, een krappe selectie, gebrek aan scorend vermogen én een reeks zware tegenstanders. Dat zijn de hobbels op de weg naar boven, die Cambuur zo graag weer wil inslaan. In wat cruciale weken worden, ging gisteren in Volendam ondanks een late gelijkmaker de eerste testcase alsnog nipt - en onnodig - verloren.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties