De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van zaterdag, 6 december 2003.

Analysezaterdag, 6 december 2003

VS krijgen het moeilijker in Irak

De situatie in Irak lijkt voor de Amerikanen steeds moeilijker te worden. Verschillende waarnemers namen de afgelopen week het woord ‘hopeloos’ in de mond. Terreurdaden beperken zich niet meer tot ‘bezetters’. Steeds vaker zijn ook Iraakse burgers het slachtoffer.

Bijschriftzaterdag, 6 december 2003

Waakzaam

Gesteld dat u zou weten dat er middenin in de nacht een dief bij u zou inbreken, zou u dan zonder meer rustig gaan slapen? Ik denk van niet.

Cultuurzaterdag, 6 december 2003

Middeleeuws beeldje van Sint-Nicolaas opgegraven

Zierikzee - Uitgerekend op 5 december is bij Zierikzee een Sint-Nicolaasbeeldje opgegraven. Een woordvoerster van de gemeente verzekerde dat het niet om een stunt of een grap gaat. Het bisschopsbeeldje dateert vermoedelijk uit de dertiende of veertiende eeuw. Het werd gevonden tijdens graafwerkzaamheden op het voormalig terrein van de gemeentewerkplaats in Zierikzee.

Cultuurzaterdag, 6 december 2003

Degelijk actiewerk in vlotte film

S.W.A.T. doet het goed aan de kassa. Het debuut van tv-regisseur Clark Johnson staat ook als een huis. In het genre actiefilm behoort het tot de toplaag van degelijkheid en vakmanschap. Er is eigenlijk niets op aan te merken, of je moet houden van veel verrassingen en originele vondsten, want dan is S.W.A.T. wat saai.

Cultuurzaterdag, 6 december 2003

Geen pakjesavond maar NBK

Groningen – De geluiden vooraf waren pessimistisch. Wie houdt er nu een kampioenschap op pakjesavond? Daar komt natuurlijk geen mens op af. De openingsavond van de Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK) vrijdag in Martini Plaza te Groningen viel wat animo betreft enorm mee. ,,Er zitten de hele avond wel zo’n zevenhonderd mensen op de tribunes”, aldus een tevreden Durk Dam, voorzitter van de taakgroep NBK. ,,De zaal is steeds voor de helft gevuld. Dat zijn denk ik wel honderd bezoekers meer dan vorig jaar op vrijdagavond. Dus dat het sinterklaasavond is, maakt blijkbaar niets uit.”

Economiezaterdag, 6 december 2003

Plat Stiens neemt Groen Techniek Friesland over

Stiens - Plat Stiens bv, handelsonderneming en mechanisatiebedrijf in tuin- park- en wegenbouwmachines, heeft afgelopen week het mechanisatiebedrijf Groen Techniek Friesland (GTF) uit Joure overgenomen. De overname gaat niet ten koste van de werkgelegenheid.

Hoofdartikelzaterdag, 6 december 2003

Geluk…

De meeste Nederlanders zijn dik tevreden over hun leven, zo meldde prof. dr R Veenhoven vorige week. Veenhoven, hoogleraar ‘sociale condities van het menselijk geluk’ aan de Erasmusuniversiteit in Rotterdam, houdt al jaren een mentale meter bij. Deze geeft aan dat de gemiddelde Nederlander er de afgelopen jaren gelukkiger op is geworden. Bovendien leven we ook langer gelukkig.

Regiozaterdag, 6 december 2003

Jachthaven groter

Terschelling - De jachthaven van Terschelling moet worden uitgebreid. De huidige capaciteit is nauwelijks toereikend om de toestroom van watersporters op hoogtijdagen op te kunnen vangen. Bovendien komt de veiligheid van de opvarenden in gevaar, nu de jachten in rijen van vijf tot zes dik naast elkaar liggen afgemeerd. De gemeente Terschelling verwacht dat de nieuwe wet op de Openluchtrecreatie ertoe zal leiden, dat schepen op een ruimere en veiliger wijze in aparte boxen moeten worden afgemeerd. Toen de haven in 1988 werd aangelegd, konden er gemiddeld twaalf jachten achter elkaar aan een steiger worden afgemeerd. Door het steeds groter worden van de pleziervaartuigen kunnen er nu nog maar zeven schepen op dezelfde lengte afmeren. De gemeente wil onderzoek doen naar de mogelijkheid om de havenkom te vergroten.

Regiozaterdag, 6 december 2003

Amelander ‘Sint’ mag vrouw nog altijd slaan

Hollum – Op de waddeneilanden waarden gisteren traditiegetrouw bizarre sinterklazen rond. Ook vandaag vieren sommige eilanders nog het sinterklaasfeest. Op Ameland is er voor vrouwen weinig lol aan; zij zijn gedoemd te gehoorzamen aan de grillen van de mannen, de sunneklazen . Anders vallen er klappen. Politie en gemeente staan alles toe, onder de noemer ‘folklore’.

Regiozaterdag, 6 december 2003

Hoe mevrouw Terpstra sloop voorkwam

Tzummarum - ,,Schitterend”, zegt Jetske Leunstra-Terpstra terwijl ze haar ogen goed de kost geeft in het voormalige stationsgebouw in Tzummarum. Ze heeft goede herinneringen aan het oude stationnetje. Hier woonde ze als kind met haar moeder en de andere kinderen. ,,Kijk, die deur”, zegt ze ineens, ,,precies zoals vroeger.”

Regiozaterdag, 6 december 2003

Voedselbank redt voedsel voor minima

Veelerveen - Een pak Hero fruitdrank was vorige week het extraatje dat de achthonderd afnemers van de landelijke Voedselbank uit Rotterdam kregen. Deze week krijgen ze een zak kruidnootjes. Wat er volgende week in zit, is een verrassing, vertelt Sjaak Sies, die met zijn vrouw Clara de Voedselbank oprichtte. ,,Het is maar net wat dan bijna over datum is.’’

Regiozaterdag, 6 december 2003

Huisartsen stappen uit centrale dokterswacht

Ternaard – Drie huisartsen in het noordoosten van Fryslân stappen uit de dokterswacht. L. Maltha uit Holwerd en C. van der Lugt en J. Stender uit Ternaard draaien niet langer de centrale doktersdiensten mee. De drie artsen hebben naast de dokterswacht ook nog apothekersdiensten en verloskundige diensten. ,,Die konden niet samengaan, waardoor wij veel vaker weekeinde of nachtdienst hebben dan andere artsen”, aldus huisarts Van der Lugt.

Regiozaterdag, 6 december 2003

Radiopiraten willen alsnog commercieel

Leeuwarden - Een groep Friese radiopiraten wil een eigen commerciële radiozender beginnen. De zender Radio Piraat wil etherpiraten de mogelijkheid geven om legaal muziek te gaan draaien in de ‘stillen uren’.

Regiozaterdag, 6 december 2003

Een prachtige vertelling

In 2000 kwam het afsluitende boek The Human Stain van een drieluik over de moderne Amerikaanse geschiedenis van Philip Roth uit. In zijn drieluik laat Roth aan de hand van gewone mensen zien hoe het er met het huidige Amerika voorstaat. In de beleving van Roth is dat niet best. Bekrompenheid en schijnheiligheid gaan er hand in hand. In zijn boek legt Roth de vinger op de zere plek in een prachtige vertelling vol haarscherpe observaties.

Geloof & Kerkzaterdag, 6 december 2003

‘Het gaat mij om authenticiteit’

Nijmegen - Een Paulusbekering is misschien wat overdreven gesteld. Maar dat hij ooit voorzitter zou worden van de Charismatische Werkgemeenschap Nederland (CWN) had ds Jan Kraaijeveld (49), geestelijk verzorger in een justitiële jeugdinrichting in Nijmegen, tien jaar geleden nooit kunnen bevroeden. ,,Ik keek altijd wantrouwend naar Pinksterachtige groepen. Die waren me veel te zweverig; trokken vaak labiele mensen aan. Tegen een oude bekende zei ik : ‘Dat had je nooit van me verwacht, hč.’ Het werd grif beaamd.’’

Sportzaterdag, 6 december 2003

Pover Cambuur krijgt forse afstraffing

Den Bosch - Machteloos, zielloos, tactisch onbenullig en zonder overtuiging. Kritische kwalificaties voor een desolaat Cambuur, dat zich vrijdagavond op alle fronten liet overklassen door FC Den Bosch. Wat misschien een heerlijk avondje had moeten worden, draaide uit op een ware afstraffing, compleet met roe: 5-1.

Weerzaterdag, 6 december 2003

Nachtvorst

Vanmiddag winnen opklaringen terrein en wordt het ongeveer 5 graden. Er waait een matige tot vrij krachtige noordoostenwind. Komende nacht vriest het 2 tot 4 graden. Morgen is er na mist en bewolking ruimte voor de zon, maar is met 2 graden wel een koude dag.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties