De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 6 december 2005.

Cultuurdinsdag, 6 december 2005

Oost-Europese klanken bij NNO

Met de feestelijke en opzwepende klanken van Antonin Dvoráks Slavische Dansen opende het Noord Nederlands Orkest (NNO) gisteren het middagconcert in De Lawei te Drachten. Op het programma stonden componisten uit de Russische Romantiek, zoals de genoemde Dvorák en verder Serge Rachmaninov en Pjotr Iljitsj Tsjaikovski.

Dossierdinsdag, 6 december 2005

Het tennisleven van een rationele optimist


Economiedinsdag, 6 december 2005

Regiopost

Kollum - Regiopost bezorgd voortaan alleen nog maar in de provincie Fryslân. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt. Vanaf deze maand is verzending naar Groningen en Drenthe, zoals voorheen nog wel mogelijk was, onmogelijk.

Economiedinsdag, 6 december 2005

Zwarte Pieten FNV uit restaurant Hajé Heerenveen gezet

Heerenveen – Actievoerders van vakbond FNV Horeca, verkleed als Zwarte Pieten, zijn gisteren door de politie verwijderd uit hotel-restaurant Hajé in Heerenveen gezet, zo maakte de bond gisteren bekend. De actievoerders wilden de Hajé-medewerkers informeren over het cao-conflict van werkgevers en werknemers in de horeca. Dat draait onder meer over doorbetaling van medewerkers, voor wie geen werk is. Ook konden de partijen het niet eens worden over een loonsverhoging.

Economiedinsdag, 6 december 2005

Tuinders uit Westland willen niet naar Fryslân

Wageningen - Tuinders die zich vanuit het Westland op een andere plek willen vestigen, zien verhuizen naar Fryslân en de andere noordelijke provincies niet zitten. Vooral sociale omstandigheden zijn voor de tuinders belangrijk. Veel tuinders zijn beperkt in hun groeimogelijkheden en bekijken of verhuizen een optie is. Verhuizen naar gebieden die dichter bij het Westland liggen genieten de voorkeur, blijkt uit een rapport van het Landbouw Economisch Instituut en het PPO Glastuinbouw, beide onderdeel van Wageningen UR. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Projectbureau Glastuinbouw en Milieu (Glami) en de provincie Zuid-Holland.

Hoofdartikeldinsdag, 6 december 2005

Vioollessen in Harlem…

In 1980 begon een lerares in het sociaal-economisch zwakke Oost-Harlem (New York) kinderen vioollessen te geven. Tegen bijna alles en iedereen in wilde ze laten zien hoe inspanning, discipline en verantwoordelijkheid kinderen vormt en altijd leidt tot iets bijzonders. In dit geval leidde haar actie uiteindelijk tot een optreden in Carnegie Hall, samen met beroemdheden als Isaac Stern en Itzak Perlman. De opbrengst van het concert werd gebruikt om de lerares te blijven bekostigen; het schoolbestuur en de gemeente wilden de vioollessen wegbezuinigen. Het concert in Carnegie Hall maakte zo’n indruk, dat er uiteindelijk geld beschikbaar bleef voor vioollessen aan de kinderen van Oost-Harlem.

Regiodinsdag, 6 december 2005

Boem! Dat was het papierbusje

Harlingen - ,,Man, het was me een belevenis, ouwe seun! Mijn busje deed het al niet zo best, dus ik sukkelde hier wat door Plan Zuid, ik had net besloten maar weer naar huis te gaan en toen gebeurde het. Ik keek links en rechts, er kwam niks aan, dus ik trek op en boem!”

Regiodinsdag, 6 december 2005

Heropening azc niet zeker

Appelscha – De heropening van het asielzoekerscentrum in Appelscha is nog niet zeker. Dat is het gevolg van een communicatiestoring tussen de gemeente Ooststellingwerf en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. Het COA wil dat er in Appelscha alle categorieën asielzoekers terechtkunnen. Ooststellingwerf had dat zo niet begrepen. Vandaag vergaderen burgemeester en wethouders opnieuw over het verzoek. Het COA had de gemeente gevraagd of het azc weer open kon gaan, en daar was Ooststellingwerf in principe mee akkoord gegaan. Dat gebeurde in de veronderstelling dat dit een direct gevolg was van het besluit van de ministerraad, vrijdag. Het kabinet bepaalde toen dat asielzoekers die voor de tweede of derde keer een asielaanvraag doen, toch worden opgevangen als ze door nieuwe feiten in hun dossier enige kans maken. Tot nu toe was het zo dat deze groep wel in Nederland mocht blijven, maar geen recht meer had op opvang. Het gaat om tweeduizend mensen die tot dusver aangewezen waren op noodopvang zoals in Witmarsum.

Regiodinsdag, 6 december 2005

‘Mijn zoon lijkt soms een kleine Hulk’

Hoe is het mensen vergaan die het afgelopen jaar iets bijzonders beleefden, hoe zijn plannen uitgepakt, hoe hebben opmerkelijke gebeurtenissen zich ontwikkeld?

Regiodinsdag, 6 december 2005

Minder paling vangen waar de stand slecht is

Stavoren/Urk - De beroeps- en sportvisserij op paling moet aan banden worden gelegd in die regio’s waar de palingstand slecht is.

Regiodinsdag, 6 december 2005

Overtreder in natuur krijgt sneller boete

Heerenveen – Alle opsporingsdiensten die iets met de natuur te maken hebben, gaan voortaan samen overtredingen bestraffen. Dat betekent bijvoorbeeld dat een illegale sportvisser ook kan worden beboet door een boswachter, een stroper door een viscontroleur en een paddestoelenplukker door een politieagent.Een proef met deze gezamenlijke handhaving wordt morgen formeel omgezet in een doorlopende samenwerkingsovereenkomst. In het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen presenteren de opsporingsdiensten dan hun nieuwe handboek.

Geloof & Kerkdinsdag, 6 december 2005

Kerstmis in VS geen peis en vree

Oakland - Kerst wordt dit jaar niet overal peis en vree in de VS. In verschillende Amerikaanse kranten en op de televisie steekt een agressieve campagne de kop op tegen ,,zij die samenzweren om Amerika Kerstmis te ontzeggen’’. Het is onduidelijk wie ,,de vijanden van Kerstmis’’ precies zijn. Maar de kassa van de campagnevoerders rinkelt.

Geloof & Kerkdinsdag, 6 december 2005

Met rechte rug de deur uit

Amsterdam - ,,Geweldig is het als een klant van Dress, na een paar uur hier binnen te zijn geweest voor nieuwe sollicitatiekleding en een goed gesprek met één van onze vrijwilligers, weer met een rechte rug de deur uitgaat! Ook voor onze medewerker geeft dat geweldige voldoening!’’, aldus Reny Winkelman, coördinator van ‘Dress for Success’ in Rotterdam.‘

Sportdinsdag, 6 december 2005

Beloften Heerenveen winnen van PSV

Eindhoven - De beloften van Heerenveen blijven het goed doen in de reserve eredivisie. Op sportpark de Herdgang versloeg de ploeg van trainer Henk Herder maandag Jong PSV met 0-1. Lasse Schöne scoorde kort na de rust het enige doelpunt van de wedstrijd.

Sportdinsdag, 6 december 2005

Staatsloterijactie voor Cambuur mislukt

Leeuwarden - De actie van Cambuur-supporters om via de Staatsloterijshow geld in te zamelen voor hun club is geen succes geworden. Een grote groep fans had in totaal 159 loten gekocht en die leverden bij de trekkingen van gisteravond 953 euro op. Daarmee werd geen winst geboekt, laat staan quitte gespeeld. De 159 loten hadden een aanschafwaarde van 2146,50 euro.

Weerdinsdag, 6 december 2005

Bui

Vandaag zal de bewolking blijven overheersen en ook morgen hebben we af en toe een bui of wat regen. Vannacht kan er nog wat regen vallen en zakt het kwik tot rond 4 graden. Morgen wordt het ongeveer 7 graden, bij een matige tot vrij krachtige wind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties