De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van woensdag, 6 april 2005.

Achtergrondwoensdag, 6 april 2005

Het wachten is op een ‘Latijnse’ paus

Vaticaanstad/Rome – Gedoodverfde kandidaten voor het pausschap worden het nooit, is de boodschap van de bekende spreuk ‘wie als paus het conclaaf ingaat, komt er als kardinaal weer uit’. Desondanks zijn sommige kardinalen kansrijker dan andere.

Achtergrondwoensdag, 6 april 2005

Verwerpen globalisering te makkelijk

De wereldbond van reformatorische kerken (Warc) wist het vorig jaar zeker: globalisering moest worden afgewezen. Prominente christelijke denkers, onder wie Bob Goudzwaard, riepen op tot een verzet tegen een cultuur van onbeperkt graaien en het opgeven van de Westerse voorrangspositie ten opzichte van de arme kerken en christenen van het zuidelijk halfrond. Moeten de kerken nu globalisering te allen tijde verwerpen? Richard Steenvoorde verkent de onhoudbaarheid van die positie.

Achtergrondwoensdag, 6 april 2005

Armoede, economie en politiek

Met name door het interview met minister Donner in het Friesch Dagblad op 5 maart kwam de discussie over de verantwoordelijkheid van de overheid respectievelijk de kerk voor de armoedebestrijding weer even fel op gang. Maar ook daarvoor al, op 1 maart stond in deze krant een artikel over de grote verlegenheid van de werkgroep Arme Kant met het verschijnsel van de voedselbank, waar aan nooddruftigen gratis voedselpakketten worden uitgedeeld. Ten diepste gaat het in deze discussie over een verschil van opvatting over het mensbeeld en daarmee over de best te volgen politiek.

Agendawoensdag, 6 april 2005

Klassiek

De uitagenda van 7-13 april 2005

Bijschriftwoensdag, 6 april 2005

Gifbeker

Toen de Griekse wijsgeer Socrates veroordeeld werd tot het drinken van de gifbeker, riep hij zijn vrienden bij zich om afscheid van hen te nemen.

Cultuurwoensdag, 6 april 2005

Heilsoldate in roze onderjurkje

De prijs die je betaalt voor je huwelijk. Jarenlang getrouwd zijn en dan verlangen naar die tinteling die je voelde toen je je bruidsjurk aan had. De dag dat je met hem trouwde. Dat hij zo overduidelijk van je hield. Dat wil je weer beleven, steeds maar weer opnieuw die intensiteit van het bestaan. Maar het huwelijk is een gevangenis geworden waarin je vastzit. Je hebt trouw beloofd, maar je wilt uitbreken, leven. Dus zoek je het binnen je relatie. Wat moeten we doen om het spannend te houden?

Dossierwoensdag, 6 april 2005

De wonderlijke terugkeer uit een heel diep dal

RANDY LEIDELMEIJER

Economiewoensdag, 6 april 2005

Innovatie Award voor Gildepak

Stiens – Gildepak uit Stiens heeft van de Innovatie Award ontvangen uit handen van Jos Ramekers, voorzitter van de Productschappen voor Vee, Vlees en Eieren. De prijs is toegekend in de categorie Duurzaamheid. Het bedrijf ontwikkelde een transparante presentatieverpakking op basis van maďs en is goed composteerbaar.

Economiewoensdag, 6 april 2005

Leerbanenproject loopt achter op doelstelling

Groningen – Het project van MKB-Noord om leerbanen te werven voor jongeren loopt iets achter op de doelstelling. Voor eind volgend jaar moeten 1925 leerbanen worden geworven. Volgens een woordvoerder zijn er nu 370 vacatures binnen. ,,We zijn in de eerste helft van 2004 gestart en lopen nu iets achter op schema. Toch verwachten we aan het einde van het project ons doel te bereiken.” Met ongeveer 20 procent van het aantal leerbanen is de detailhandel het populairst. Het grootste deel van de banen is afkomstig uit de provincie Groningen. Reden voor de achterstand is volgens een woordvoerder de economie. Om de achterstand in te lopen start MKB-Noord eind mei met een promotiecampagne langs bedrijventerreinen in het noorden van het land.

Economiewoensdag, 6 april 2005

Toerismeproject trekt vooral Friese bedrijven

Groningen – Het Project Versterking Ondernemerschap Toeristisch-Recreatieve Sector van MKB-Noord trekt vooral Friese en Drentse bedrijven. Het aantal deelnemers uit Groningen blijft achter. Het totaal aantal deelnemers ligt volgens een woordvoerder nu op 124. Uit de provincie Groningen doen er ongeveer 30 bedrijven mee. De rest is volgens de woordvoerder gelijk verdeeld over Fryslân en Drenthe.

Expowoensdag, 6 april 2005

Bears, Uniastate: Permanente tent. over de geschiedenis van Staten en Stinzen in Fryslân.

Hoofdartikelwoensdag, 6 april 2005

Stille diplomatie uitgewerkt

De partij van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe heeft, zoals verwacht, de vorige week gehouden parlementsverkiezingen glansrijk gewonnen. De regeringspartij ZANU-PF behaalde een tweederde meerderheid en bezit daarmee de absolute alleenheerschappij. Dat de oppositionele MDC (Movement for Democratic Change) is weggevaagd, is niet verwonderlijk. Door aanpassingen van kieswetten, fraude, persbreidel en intimidatie zijn de verkiezingen niet alleen allesbehalve eerlijk verlopen, maar waren ze in feite ook overbodig.

Regiowoensdag, 6 april 2005

Een miljoen overnachtingen in vijftig jaar

Grou – Hij ziet ze nog staan, Klaas Leystra. Vader, moeder en vijf kinderen op het perron van station Grou-Jirnsum. Van groot naar klein, net als de Daltons. Al hun bezittingen pasten precies in twee plastic zakken.

Regiowoensdag, 6 april 2005

Leeuwarden moet baatbelasting teruggeven

Leeuwarden – Leeuwarder ondernemers die in het verleden baatbelasting hebben betaald voor het opknappen van de binnenstad, krijgen dit mogelijk terug. Twee gerechtelijke procedures vielen onlangs negatief uit voor de gemeente.Voor de herinrichting van de Leeuwarder binnenstad vorderde de gemeente in 2000 een bijdrage van ongeveer 1,3 miljoen euro (drie miljoen gulden) van de winkeliers aan de Nieuwestad en de straten die daar op uitkomen. Hiertegen dienden verschillende juridische procedures die totnogtoe allemaal gunstig uitpakten voor de gemeente.

Regiowoensdag, 6 april 2005

Wonen in lege boerderijen

Beetsterzwaag – Leegstaande boerderijen in de gemeente Opsterland moeten het liefst worden omgebouwd tot woning(en). Ook komen de boerderijen in aanmerking voor onder meer een recreatieve, bedrijfsmatige en zorgfunctie. Silo’s, mestopslagruimte en kassen en dergelijke moeten worden gesloopt.

Regiowoensdag, 6 april 2005

Dramatische daling omzet visafslagen

Urk - De omzet van de elf Nederlandse visafslagen is in het eerste kwartaal van dit jaar dramatisch gedaald. Waar in 2004 nog voor 79,5 miljoen euro werd omgezet, was dat in de eerste drie maanden van dit jaar 66,1 miljoen euro.,,Dit is niet gezond. De algemene mening in de viswereld is dan ook dat er maar drie of vier afslagen kunnen overblijven’’, aldus directeur T. Visser van de Urker visafslag gisteren.

Geloof & Kerkwoensdag, 6 april 2005

Raad van advies voor gereformeerd belijden

Leeuwarden – De Protestantse Kerk in Nederland krijgt een Raad van advies voor het gereformeerd belijden (RAGB). Vrijdag vinden de benoemingen plaats van de leden die zitting hebben in het nieuwe adviesorgaan van de PKN. De Protestantse Kerk komt donderdag en vrijdag bijeen voor een kerkvergadering in Dalfsen.

Geloof & Kerkwoensdag, 6 april 2005

Aandacht voor levensvragen

Joure - Verzorgenden en verpleegkundigen worden tijdens de opleiding nog altijd onvoldoende voorbereid op levensvragen van patiënten en cliënten. Dat zei Lukas Tiesinga, universitair docent gezondheidswetenschappen van de Rijksuniversiteit dinsdag op het symposium ‘Aandacht voor levensvragen in de zorgpraktijk’.

Geloof & Kerkwoensdag, 6 april 2005

Uren in de rij om de paus te zien

Vaticaanstad – ‘Mamma, quando andiamo a casa?’, ‘Mamma, wanneer gaan we naar huis?’ Hoe oud zou het jochie zijn? Acht, tien? Hij is ingeklemd tussen grote mensen, ziet niks van wat er rondom of in de verte gebeurt. Hij kan alleen maar naar de lucht kijken en op een stukje koude pizza kauwen. ‘Straks’, zegt zijn moeder, en ze aait hem even over de haren.

Sportwoensdag, 6 april 2005

SDS stroopt de mouwen weer op

Easterein – Of het nu door de trainerswissel komt of niet, de vormcrisis bij SDS is plots als sneeuw voor de zon verdwenen.

Sportwoensdag, 6 april 2005

Heerenveense Boys schiet weinig op met gelijkspel tegen PKC’83

Heerenveen – Heerenveense Boys heeft dinsdagavond verzuimd om de rode lantaarn in de eerste klasse E af te leveren bij Leeuwarder Zwaluwen.

Sportwoensdag, 6 april 2005

Dick Schuurman trainer Oeverzwaluwen

Koudum – Zaterdagderdeklasser Oeverzwaluwen uit Koudum heeft voor het volgend seizoen Dick Schuurman aangetrokken als hoofdtrainer.

Sportwoensdag, 6 april 2005

Bronkhorst teruggezet naar tweede selectie

Leeuwarden – Cambuur-trainer Jan Schulting heeft middenvelder Raymond Bronkhorst voorlopig teruggezet naar de tweede selectie.

Weerwoensdag, 6 april 2005

Regen

Vandaag neemt de bewolking steeds verder toe en vanmiddag en vanavond regent het. Daarbij neemt de zuidwestenwind toe tot krachtig of hard in het kustgebied. Met 13 graden is het nog tamelijk mild.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties