De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 6 april 2010.

Cultuurdinsdag, 6 april 2010

Muziekkorps zet zich in voor actie rond bewegen

Burgum - Christelijke Muziekvereniging Hallelujah uit Burgum geeft op 24 april een concert onder de titel Muziek & beweging op in sporthal De Westermar in Burgum. Het concert wordt gehouden ter gelegenheid van de landelijke actie Gezond blijven - 30 minuten bewegen per dag.

Cultuurdinsdag, 6 april 2010

Rijtuigmuseum koopt reisspullen uit 19e eeuw

Leek - Het Nationaal Rijtuigmuseum in Leek heeft een bijzondere collectie reisspullen uit de negentiende eeuw aangekocht. De dertig objecten, gekocht van een particulier, zijn te zien op de nieuwe expositie in het museum. Dat heeft het Rijtuigmuseum in Leek bekendgemaakt. De collectie bestaat uit onder meer zilveren reislantaarns, dameshandschoenen, een parasol en picknicksets uit de tijd waarin er per rijtuig gereisd werd.

Hoofdartikeldinsdag, 6 april 2010

De vliegbasis

De werkgroep die de toekomst van de krijgsmacht na 2020 heeft onderzocht, presenteerde het eindrapport. Na twee jaar studie kwam daar onder meer uit dat er van de door Defensie zo gewenste Joint Strike Fighter niet 85 maar hooguit vijftig aangeschaft kunnen worden. Voor degenen die de discussie over de opvolger van de F-16 de laatste jaren gevolgd hebben, is dat eigenlijk geen verrassing. De kosten van de prestigieuze Amerikaanse straaljager lopen met ieder nieuwsbericht verder op.

Regiodinsdag, 6 april 2010

Eindelijk ’n naam voor het park: de Feanster Banen

Surhuisterveen - De tennissers en skeeleraars in Surhuisterveen konden al even terecht op hun nieuwe stek, maar een naam voor het sportpark aan de Vierhuisterweg was er nog niet. Daar mochten de inwoners van het dorp over meedenken.

Regiodinsdag, 6 april 2010

Nieuw bestuur Leeuwarden begint gezond

Leeuwarden - De vertrekkende wethouders van Leeuwarden vinden dat ze tevreden kunnen zijn over de klus die ze in 2009 hebben geklaard. Bij hun afmars laten ze vijf miljoen euro in de kas achter, vrij te besteden. Maar de schaduw van de economische crisis hangt boven de resultaten van het afgelopen jaar en de plannen voor de toekomst.

Regiodinsdag, 6 april 2010

Documentaire in de maak over klooster Claercamp

Rinsumageast - Stichting Klooster Claercamp krijgt vijftienduizend euro van de gemeente Dantumadiel om een documentaire te laten maken over het klooster. Het college van B en W heeft onlangs besloten het geld beschikbaar te stellen. Waarover de documentaire precies zal gaan, is nog onduidelijk. Ook krijgt de stichting nog geld voor een boek.

Regiodinsdag, 6 april 2010

Roeisters halen 5000 euro op met 64-uursrace Sail

Kampen/Aldeboarn - Vier damesroeiploegen, waaronder twee uit Fryslân, hebben ruim vijfduizend euro opgehaald met de 64-uursmarathon tijdens Sail Kampen. Het eerste team stapte vrijdagavond om acht uur in de sloep Berend Koster. Iedere twee uur nam een ander team de riemen over, tot gistermiddag twaalf uur.

Regiodinsdag, 6 april 2010

Hondenshow en Lauwersoog geliefd tijdens Pasen

Leeuwarden - Grote publiekstrekker met de Pasen in Leeuwarden is traditioneel de internationale rashondententoonstelling in het WTC-Expo in Leeuwarden. De show trok ditmaal ruim tienduizend bezoekers en 2300 deelnemers.

Sportdinsdag, 6 april 2010

Badminton komt maar niet af van campingkarakter

Drachten - In de kantine van sporthal De Drait in Drachten staat de tv aan. De slotfase van ADO Den Haag - Ajax trekt de nodige kijkers. Het meeste televisiepubliek is echter niet gekomen voor het voetbal, maar voor het 45e Paastoernooi van de Badmintonclub Drachten.

Sportdinsdag, 6 april 2010

Irnsum springt weer over de sloot

Jirnsum - Door de versterkte promotieregeling zien veel Friese amateurclubs dit seizoen hun kans schoon op een promotiefeestje. Zo ook Irnsum en Aengwirden; subtoppers in de vierde klasse A. Zondag stonden ze op sportpark De Bining in Jirnsum tegenover elkaar. Irnsum won (3-0, waardoor een ticket voor één van de vier (directe) promotieplaatsen weer een stap dichterbij kwam.

Sportdinsdag, 6 april 2010

Harkemase Boys liet met titel in 2003 een droom uitkomen

Een dorpsclubje als kampioen in de hoofdklasse. Het was waar ze in Harkema begin deze eeuw misschien wel van droomden, maar toch zeker niet vanuit gingen. Dat dromen niet altijd bedrog hoeven zijn, bewees het Harkemase Boys van 2002-2003. Onder leiding van trainer Sjoerd-Jan Eppinga werd het team kampioen in de zaterdaghoofdklasse C. De ploeg bleef tot veler verrassing in een spannende titelstrijd ACV en VVOG voor.

Sportdinsdag, 6 april 2010

‘Je kinne der wol útstappe as je mei syn twaen fierder moatte’

De regels bij het kaatsen blijven flink aan verandering onderhevig. Bijloten als een van de maten geblesseerd is, is verleden tijd en oud-kaatsers mogen nog drie jaar lang terugkeren op de velden. Lukt bijloten niet dan zal een partuur als tweetal moeten kaatsen. Een goede maatregel?

Sportdinsdag, 6 april 2010

De Jupiter Cup, in de schaduw van de PC

Tweemaal per jaar is Franeker in de ban van een sportevenement. De traditionele PC behoeft met zijn indrukwekkende statuur uiteraard geen nadere uitleg. Tijdens Pasen rijdt Franeker met de jaarlijkse Jupiter Cup voor handballers nóg een paradepaardje op sportgebied. En dat heeft de binnenstad dit weekeinde geweten ook.

Sportdinsdag, 6 april 2010

Zalig Pasen met Aad de Mos

Als ik Aad de Mos zou zijn, dan zou ik mezelf geen voetbaltrainer meer noemen, maar interim-manager. Of crisismanager, organisatieadviseur, of hoe dat soort puinruimers heet. Zo’n mannetje dat u inhuurt wanneer uw bedrijf als gevolg van mismanagement zit opgescheept met overtallig, overtollig of anderszins incapabel personeel. Hij komt dan laag overvliegen, concludeert in recordtempo dat er van het bedrijf helemaal niets deugt, behaalt met een paar radicale maatregelen wat snelle succesjes, zegt dan alle ingedutte nietsnutten de wacht aan, en vertrekt zelf ook weer voordat duidelijk kan worden dat de achterblijvers het nieuwe succes niet kunnen vasthouden.

Sportdinsdag, 6 april 2010

Draverstrainer en pikeur Tjitse Smeding overleden

Toulouse (Fra) - In een ziekenhuis in het Franse Toulouse is afgelopen vrijdag de dravertrainer en pikeur Tjitse Smeding overleden. De negenvoudig kampioen in de jaren '80 bezweek aan de gevolgen van een ontsteking van de alvleesklier.

Sportdinsdag, 6 april 2010

Drafbaan Wolvega maakt doorstart

Wolvega - Binnen afzienbare tijd wordt er weer gekoerst op de Drafbaan in Wolvega. Afgelopen weekeinde maakten Casper Veldink en John Bootsman bekend dat ze 3,4 miljoen euro voor de drafpiste willen betalen. Daarmee evenaren ze het bedrag dat de schuldeisers zouden ontvangen als de baan teruggeleverd zou worden aan de voormalige eigenaar Ed Maas. Die wilde de grond gebruiken voor huizenbouw. Veldink en Bootsman willen koersen.

Sportdinsdag, 6 april 2010

Roorda: uit het oog, maar niet uit het hart

Heerenveen - Plotseling stond hij er weer: Geert Arend Roorda. De middenvelder maakte na bijna elf maanden zijn rentree in de hoofdmacht van sc Heerenveen. Uit het oog, maar zeker niet uit het Friese harten. Dat bleek al toen hij zich uit zijn traningspak hees. Het publiek gaf hem een warm onthaal en scandeerde zijn naam. De verloren zoon is terug.

Sportdinsdag, 6 april 2010

‘Jans Tiental’ tegen Sparta op z’n paasbest

Heerenveen - Na de zevende thuiszege blijft sc Heerenveen dit seizoen gevrijwaard van het spelen van play offs om degradatie. De formatie van Jan Everse speelde zich tegen Sparta definitief veilig. In eigen stadion presenteerde ‘Jans Tiental’, na de snelle rode kaart van Michael Dingsdag, zich op z’n paasbest.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties