De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Archief

De artikelen van woensdag, 6 april 2011.

Cultuurwoensdag, 6 april 2011

Simmerdeis Festival verhuist naar Slingepark

Drachten - Het Simmerdeis festival in Drachten krijgt een nieuwe locatie. De afgelopen vier jaar vond dit festival op het Kiryat Onoplein voor De Lawei plaats. De eerstvolgende editie wordt gehouden in het Slingepark, dat afgelopen jaar is opgeknapt. Ook andere opgeknapte parken in Drachten wil de gemeente Smallingerland gaan gebruiken voor festivals en evenementen.

Cultuurwoensdag, 6 april 2011

Al 10.000 bezoekers bij ‘Het ontembare vuur’ Princessehof

Leeuwarden - De tentoonstelling Het ontembare vuur in Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden, die nog tot en met zondag is te bewonderen, heeft tot dusver ruim tienduizend bezoekers getrokken. Op deze show zijn onder meer twee vazen van Armando te zien, die Princessehof heeft aangekocht. De vazen krijgen een plek in de presentatie moderne en hedendaagse keramiek van het Princessehof.

Cultuurwoensdag, 6 april 2011

Lustrumconcert voor Muziekotheek Fryslân

Drachten - De Muziekotheek in Fryslân bestaat tien jaar en houdt daarom volgende week zondag een benefietlustrumconcert in het Karmelklooster in Drachten. Solist is de fluitiste Edit van der Berg. Zij was in 2001 de eerste die de speciaal voor haar gemaakte, eenhandig bespeelbare fluit kreeg.

Cultuurwoensdag, 6 april 2011

Koor van 80 leden zingt de koralen uit ‘Matthäus’

Surhuisterveen - Een koor van tachtig leden zingt op zondagmiddag 17 april de bekende Bach-koralen uit de Matthäus Passion van Johan Sebastian Bach in de Flambou in Surhuisterveen.

Economiewoensdag, 6 april 2011

Matig begin 2011 voedingsmiddelen van Dr. Oetker

Bielefeld - Het jaar is voor Dr. Oetker, bekend van onder meer de gelijknamige diepvriespizza’s en moederconcern van bakspecialist Koopmans in Leeuwarden, matig begonnen. Dat zei topman Richard Oetker gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers over 2010 van het voedingsmiddelenbedrijf.

Economiewoensdag, 6 april 2011

Centrale Bank kiest voor prijsstabiliteit

Leeuwarden – De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt morgen naar alle waarschijnlijkheid het belangrijkste rentetarief dat het rekent aan banken. Sinds mei 2009 staat de rente al op 1 procent. Met de renteverhoging kiest de ECB voor prijsstabiliteit in de eurozone. Dat terwijl de verschillen in economische groei groot zijn in Europa: Duitsland en Nederland kennen al een solide economische groei, maar landen als Griekenland, Portugal, Ierland en Spanje hebben geen baat bij duurdere leningen. ,,Het is het risico van één instrument voor zo’n groot gebied”, zegt Eelke de Jong, hoogleraar Internationale Economie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Hoofdartikelwoensdag, 6 april 2011

Lampedusa...

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi bezigt stoere taal over het vluchtelingenprobleem op Lampedusa. Het piepkleine Italiaanse eilandje wordt sinds de onrust in Noord-Afrika geteisterd door een grote stroom vluchtelingen, vooral uit Tunesië. Zij stromen massaal toe, sinds de grenscontroles zijn weggevallen door het plotse vertrek van de Tunesische president Zine al-Abidine Ben Ali. Dit tot frustratie van de bevolking op Lampedusa die het aantal vluchtelingen heeft zien stijgen tot vier keer zoveel als de eigen populatie van vijfduizend mensen.

Regiowoensdag, 6 april 2011

Bromtoon zorgt voor slapeloosheid in Noordwolde

Noordwolde - Zo’n dertig tot veertig mensen in de omgeving van de waterinjectielocatie bij Noordwolde hebben last van laagfrequent geluid (LFg). ,,Het is een soort bromtoon, die je de hele tijd voelt. Ik word er vreselijk moe van”, zegt Erwin van Lier uit Noordwolde.

Regiowoensdag, 6 april 2011

Toename soa’s lijkt een trend

Leeuwarden - Meer Friezen hebben een seksueel overdraagbare aandoening (soa) opgelopen. Vorig jaar nam het aantal Friezen met een chlamydia-infectie met 15 procent toe, ook het aantal gonorroe-infecties nam toe (24 procent). Volgens de GGD-Fryslân lijkt een trend zichtbaar.

Regiowoensdag, 6 april 2011

Jezelf ontplooien, maar ook nog iets teruggeven

Drachten - De Friese Christelijke Plattelandsvrouwenbond (Fr.CPB) viert vandaag in De Lawei in Drachten het 75-jarig jubileum. Een spetterend feest, waarbij de helft van de 1800 leden aanwezig is. De bond vergrijst weliswaar, maar heeft de leden én de samenleving onverminderd veel te bieden.

Regiowoensdag, 6 april 2011

Bemanning van viskotters werkt onveilig

Leeuwarden - Vissers leven voorschriften voor de deskundigheid van de bemanning steeds slechter na. Dat resulteert in meer aanvaringen, strandingen en andere ongevallen op de Noordzee, concludeert de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) na onderzoek.

Regiowoensdag, 6 april 2011

‘Friesch Dagblad’ vanaf volgende maand tabloid

Leeuwarden - Het Friesch Dagblad verschijnt vanaf 13 mei op tabloidformaat. Dat heeft hoofdredacteur-directeur Lútsen Kooistra vanmorgen meegedeeld.

Geloof & Kerkwoensdag, 6 april 2011

Bisschop: arresteer Koranverbrander ds. Terry Jones

Lahore - Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk in Pakistan, aartsbisschop Lawrence Saldanha van Lahore, heeft opgeroepen tot de aanhouding van de Amerikaanse dominee Terry Jones. Zijn verbranding van de Koran heeft geleid tot protesten die zijn uitgelopen op de dood van ten minste 24 mensen in Afghanistan. Saldanha veroordeelt de ontheiliging van de Koran, gepleegd door ds. Wayne Sapp, onder toezicht van de predikant Jones.

Sportwoensdag, 6 april 2011

Bouwmeester naar tweede plek in Palma

Palma de Mallorca - De Wartense zeilster Marit Bouwmeester heeft op de tweede dag van de wereldbekerwedstrijd om de prinses Sofia-trofee goede zaken gedaan. In haar Laser Radial schoof de Friezin op naar de tweede plaats in het algemeen klassement.

Sportwoensdag, 6 april 2011

Zonderland maakt indruk in training

Berlijn - Turner Epke Zonderland kreeg gisteren tijdens de podiumtrainingen bij de Europese kampioenschappen in Berlijn de handen al op elkaar. Voornamelijk collega-turners en turnsters zagen hoe de Lemster in de Max-Schmeling-Halle tot twee keer toe de Cassina-Kolman, een unieke combinatie van vluchtelementen, uitvoerde.

Sportwoensdag, 6 april 2011

Wim Stroetinga naar Ubbink-Koga

Beuningen Wim Stroetinga uit Oldeberkoop heeft in de wielerploeg Ubbink-Koga een nieuwe werkgever gevonden.

Sportwoensdag, 6 april 2011

Bolswardia pakt periode, Berlikum raakt achterop

Sneek - Bolswardia heeft gisteren na een 1-3 overwinning tegen Waterpoort Boys beslag gelegd op de tweedeperiodetitel in de derde klasse A. In Sneek moest de ploeg van Loet Boot nog de tweede helft spelen nadat op 19 februari het duel gestaakt werd vanwege een blessure bij de scheidsrechter. De Bolswarders verdedigden een 0-2 voorsprong. Thomas van Zuiden had al in de eerste minuut een uitgelezen kans er 0-3 van te maken, maar hij faalde. Almar Rienstra maakte niet veel later 1-2, maar WPB wist niet door te drukken. In de laatste minuut counterde Bolswardia naar 1-3 via Van Zuiden. Boot vond de zege terecht en hij was blij met de periodetitel. ,,Het toetje hebben we, maar deze drie punten tellen ook. We zijn nog niet veilig”, aldus de trainer. ,,Dat is het mooie van deze klasse. Het staat allemaal dicht bij elkaar.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties