De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 21 maart

Archief

De artikelen van zaterdag, 6 april 2013.

Economiezaterdag, 6 april 2013

Tichelaar Makkum nu oudste familiebedrijf

Oudewater/Makkum | Door de overname van Touwfabriek G. van der Lee in Oudewater door branchegenoot Hendrik Veder Group is het bedrijf niet langer het oudste familiebedrijf van Nederland. Tichelaars Aardewerk- en Tegelfabriek in Makkum neemt het stokje over.

Hoofdartikelzaterdag, 6 april 2013

De waarheid van Pasen wordt openbaar

Op het feest van Pasen lijkt alles gezegd te zijn: de Heer is waarlijk opgestaan. Maar de waarheid van Pasen is niet zomaar en altijd openbaar. De ogen moeten worden geopend om te zien dat Hij er is; dat Hij niet verdwenen is in de vergetelheid van de dood.

Regiozaterdag, 6 april 2013

Het leed achter de olifantenshows

Leeuwarden | Wat is dat leuk: een ritje op de rug van een olifant in Thailand. En wat knap, dat een olifant zulke mooie kunstjes kan. En tjsonge, wat indrukwekkend dat die Thai de olifant zo goed naar hem laat luisteren. Maar achter zulke ogenschijnlijk onschuldige ‘attracties’ gaat een wereld van leed en ellende schuil, van dierenmishandeling en het mentaal breken van de olifant. De tweelingzussen Marleen en Leontien Veenstra uit Leeuwarden zetten zich sinds enkele jaren in voor het welzijn van deze dieren via de stichting Bring the Elephant Home.

Regiozaterdag, 6 april 2013

Koude, droge weer funest voor roofvogels

Bakkeveen | De aanhoudende kou en droogte is fataal voor veel roofvogels. Vooral buizerds zijn de klos, heeft deskundige Christaan de Vries uit Wijnjewoude gemerkt. De dieren kunnen weinig prooien vinden. Buizerds eten voornamelijk muizen, en die zijn er vrijwel niet. ,,Sinds afgelopen herfst zijn de aantallen erg laag.” De Vries verwacht dat veel buizerds de komende dagen het loodje leggen. In korte tijd vond hij al meer dan tien dode exemplaren. Het aantal broedvogels is inmiddels met 20 procent afgenomen.

Regiozaterdag, 6 april 2013

Massabetoging thuiszorgers

Leeuwarden | Negen bussen vol thuiszorgmedewerkers uit Noord-Nederland zijn vandaag afgereisd naar Den Haag om te protesteren tegen de bezuinigingen in de thuiszorg. Drie bussen zijn gevuld met Friese actievoerders. Een nog onbekend aantal Noorderlingen gaat op eigen gelegenheid naar Den Haag. In totaal worden er honderdduizenden demonstranten verwacht.

Geloof & Kerkzaterdag, 6 april 2013

Meer accent op leven dan op leer doet kerk goed

Amsterdam | Door een groter accent in de kerk op het geleefde geloof en zintuiglijkheid van geloven werd de kloof tussen leer en leven kleiner. Een goede ontwikkeling stelde prof. dr Henk Bakker in zijn inaugurele rede die hij gistermiddag hield als hoogleraar Geschiedenis, Identiteit en Theologie van het baptisme aan de Vrije Universiteit. Want de nadruk op ervaring schiet volgens hem weliswaar soms door, maar zij helpt de dubbelheid tegen te gaan die lange tijd in kerk en theologie overheerste.

Geloof & Kerkzaterdag, 6 april 2013

Protestantse kerken sober? Steensma’s boek bewijst tegendeel

Vandaag wordt het laatste boek van de vorig jaar overleden kerkendeskundige Regnerus Steensma gepresenteerd. Protestantse kerken - hun pracht en kracht moet kerkrentmeesters de waarde van protestantse kerkinterieurs doen inzien.

Sportzaterdag, 6 april 2013

‘Scheef opslaan’ blijft vooreerst gehandhaafd

Franeker | De KNKB stapt voorlopig niet af van het scheef opslaan. Een kleine meerderheid van de verenigingen (89 tegen 79 punten) was gisteravond tijdens de voorjaarsvergadering tegen het voorstel van Dronrijp en Makkum om daar van af te stappen. Ze vinden het elitair, omdat het slechts bij twee perken gedaan kan worden. Het hoofdbestuur zegde toe het fenomeen kritisch te gaan evalueren. Voorzitter René Ahlers sprak zijn zorg uit voor het Friese spel, vanwege de krimp.

Sportzaterdag, 6 april 2013

Goed optreden geen garantie voor basisplaats Kruiswijk

Heerenveen | Met het opstellen van verdediger Arnold Kruiswijk in de thuiswedstrijd van sc Heerenveen tegen Feyenoord verraste trainer Marco van Basten vorige week vriend en vijand. Ook voor de 28-jarige speler in kwestie kwam dat onverwacht. ,,We hadden daarvoor natuurlijk vier wedstrijden op rij gewonnen, maar ik was er wel blij mee”, bekende de Groninger in de aanloop naar de noordelijke derby tegen de club waar hij zeven seizoenen onder contract stond.

Sportzaterdag, 6 april 2013

Droomstart maakt verschil bij Cambuur

Door het definitieve faillissement van Veendam, kreeg Cambuur deze week een nieuwe kans om zich in de titelstrijd te mengen. Winst op Oss gisteren en maandag bij Dordrecht, zou dan noodzaak zijn. Deel één van de missie slaagde: 4-1.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties