De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 6 mei 2010.

Cultuurdonderdag, 6 mei 2010

Grote drukte op Befrijdingsfestival

Aangetrokken door een programma met een aantal grote namen én gesteund door het mooie weer, wisten veel mensen de weg te vinden naar de podia van het Befrijdingsfestival in de Leeuwarder binnenstad. Zoveel zelfs dat het Oldehoofsterkerkhof in de loop van de middag al uit zijn voegen barstte bij de optredens van DeWolff, Miss Montreal en Bertolf. Terecht overigens, want deze bands behoren bij de nieuwe generatie popbands die momenteel stevig aan de weg timmeren. Of ze met hun optredens een schare nieuwe fans aan zich hebben weten te binden, is maar de vraag, want het viel niet mee om op dat drukke plein een wervelende show neer te zetten. Niet in de laatste plaats omdat het geluid vrij zacht was en zeker achterop het plein de muziek niet echt duidelijk te horen was.

Economiedonderdag, 6 mei 2010

Veeteelt Manifest krijgt steun van meer hoogleraren

Leeuwarden - Ruim 35.000 bezoekers hebben de afgelopen dagen de site www.duurzameveeteelt.nl bezocht. Het aantal hoogleraren dat het Manifest voor verandering van de veeteelt tekende, is bijna verdubbeld tot 190 personen.

Economiedonderdag, 6 mei 2010

Koeientuin krijgt vervolg na fiat minister Verburg

Zoetermeer - Demissionair minister Verburg heeft projectbureau Courage 2025 de opdracht gegeven De Koeientuin verder te ontwikkelen. De opdracht is toegekend in het kader van de zogenoemde SBIR-regeling.

Economiedonderdag, 6 mei 2010

Zeven miljoen euro LNV-subsidie voor jonge landbouwers

Den Haag - Jonge landbouwers kunnen tussen 1 juli en 13 augustus in aanmerking komen voor een subsidieregeling van het ministerie van Landbouw (LNV). De regeling is bedoeld voor ondernemers jonger dan veertig jaar, die niet langer dan drie jaar geleden een bedrijf hebben overgenomen of zijn gestart. De subsidie bedraagt 20 procent van het investeringsbedrag tussen de vijfduizend en twintigduizend euro. De investering mag nog niet zijn gestart. In 2010 stelt LNV in 7,2 miljoen euro beschikbaar voor de subsidie voor jonge landbouwers, de provincie Fryslân vult dat aan met 186.047 euro. De eerste aanmeldingen worden als eerste gehonoreerd.

Hoofdartikeldonderdag, 6 mei 2010

Kiesstelsels...

De verkiezingen in Groot-Brittannië van vandaag worden onder meer gekenmerkt door de opkomst van de liberaal-democraten. Voor veel Britten is de derde partij van het land een alternatief geworden. Dat de ‘Lib-Dem’s’ nooit serieus meetelden komt door het Britse kiesstelsel. Een parlementariër die de meeste stemmen krijgt in een district, mag naar het Lagerhuis. Dit is in het voordeel van de grote twee partijen, Labour en de Conservatieven.

Regiodonderdag, 6 mei 2010

Galgenlappers zijn het, die Leeuwarders

Leeuwarden - Na eeuwen wordt in Leeuwarden weer een misdadiger opgehangen. Past mooi bij Monumentendag én bij de stad.

Regiodonderdag, 6 mei 2010

Oproep tot verdraagzaamheid in spannende tijden

Leeuwarden - Als niemand luistert naar niemand, vallen er doden in plaats van woorden. Met die woorden riep burgemeester Crone van Leeuwarden iedereen op om open voor elkaar te staan. Crone deed dat bij de herdenking van de gevallenen, in de Prinsentuin in Leeuwarden.

Regiodonderdag, 6 mei 2010

Verhalen helpen begrijpen wat bevrijding betekent

Leeuwarden - De rit naar Leeuwarden is voor veel basisschoolkinderen een belevenis op zich. Het gebeurt natuurlijk niet elke dag dat je vanaf het schoolplein een eind mag meeliften met een legertruck of jeep uit de Tweede Wereldoorlog. Zo’n 170 leerlingen, allemaal uit groep 7 en 8, van zestien basisscholen uit de hele provincie, werden gisterochtend met oude legervoertuigen van Keep Them Rolling opgehaald voor een rit naar de Grote Kerk in Leeuwarden.

Regiodonderdag, 6 mei 2010

Schoolkeus niet bepaald door reisprijs

Leeuwarden - Friese vmbo-scholieren laten zich bij hun schoolkeuze niet leiden door de reiskosten. Minder dan één op de 250 leerlingen kiest een andere opleiding als die daar reiskostenvergoeding voor kan krijgen. Gedeputeerde Staten van Fryslân stellen nu voor de regeling af te schaffen.

Geloof & Kerkdonderdag, 6 mei 2010

Festival316 uitverkocht, alle 4000 kaarten weg

Ureterp - De tent van Festival316 in Ureterp is zaterdag uitverkocht. Alle vierduizend gratis kaarten voor het christelijke festival zijn gereserveerd door bezoekers. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. Dit weekend waren er al 3800 kaarten weg. De laatste tweehonderd waren ook in een mum van tijd aangevraagd.

Geloof & Kerkdonderdag, 6 mei 2010

Aanbidding én een vleesloze dag

Strand Nulde - Na drie dagen van regen en kou brak op de vierde dag van het christelijk festival SoulSurvivor de zon door op Strand Nulde. De sfeer was er de eerste dagen niet minder om. Niet alleen stond er veel onderwijs op het programma - vijftig seminars in vijf dagen - ook een vleesloze dag hoorde erbij en een kledingruilparty.

Geloof & Kerkdonderdag, 6 mei 2010

‘Beweging van Sonja de Vries is geen ééndagsvlieg’

Feanwâlden - Vrijwel elke Fries heeft ooit wel een uitnodiging voor een van haar open avonden gehad; van Sonja de Vries en de beweging ‘Uit de Bron van Christus’. Dr. Lammert G. Jansma promoveert vandaag aan de Rijksuniversiteit Groningen op wat hij als Nieuwe Religieuze Beweging aanduidt. Daarvan komen er nog meer, is zijn voorspelling.

Sportdonderdag, 6 mei 2010

Miller belt niet meer als de verwarming raar doet

Leeuwarden - Als De Friesland Aris-manager Gert Schurer vorig seizoen zijn mobieltje hoorde afgaan, kon hij de klok er bijna op gelijk zetten dat ‘Jayme Miller’ op het beeldscherm verscheen. Dan dacht de basketballer uit Los Angeles weer dat de constant tikkende verwarming zou ontploffen, dan kon hij het gewenste kanaal weer niet vinden op zijn televisie. Nu is Miller op zijn plaats en gaat hij vanavond met Aris op zoek naar revanche in de tweede halve finale tegen Bergen op Zoom.

Sportdonderdag, 6 mei 2010

Reza: Cambuur is echt toe aan eredivisie

Leeuwarden - Voor Reza Ghoochannejhad heeft het eerste play-offduel tussen SC Cambuur en Go Ahead Eagles vanavond een speciaal tintje. Waar ploeggenoot Oguzhan Türk vorig seizoen zijn thuisduels nog in De Adelaarshorst afwerkte, verruilde Reza het rood-geel van Go Ahead pas in de winterstop voor het blauw-geel van Cambuur. De overstap zette en zet nog steeds kwaad bloed bij de supporters van zijn oude club. ,,Maar er zijn overal mensen die je iets gunnen of misgunnen.’’

Sportdonderdag, 6 mei 2010

Cambuur met fitte selectie de play-offs in

Leeuwarden - Met de aftrap in Deventer voor de eerste ronde van de play-offs vanavond tegen Go Ahead Eagles, kan SC Cambuur zich wellicht opmaken voor een herhaling van de doldwaze weken van vorig seizoen. Trainer Stanley Menzo ziet zich in de kansen op de eredivisie gesterkt door de fitte spelersgroep.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties