De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Archief

De artikelen van maandag, 6 juli 2009.

Cultuurmaandag, 6 juli 2009

Indringende zang van Cantatrix

Vocaal ensemble Cantatrix zit deze week in Italië voor het Concorso Internationale C.A. Seghizzi, een prestigieus internationaal zangconcours. Vlak voor hun vertrek gaf het koor vrijdagavond in de Leeuwarder Bonifatiuskerk een voorproefje op het concours. Hier brachten de zangers voor het Friese publiek het programma Friuli ten gehore, genoemd naar de streek waar het concours plaatsvindt. Friuli omvat muziek van oude meesters en werken van recentere datum uit zowel Amerika als Europa.

Economiemaandag, 6 juli 2009

Lasaulec sluit vestigingen en ontslaat 73 mensen

Leeuwarden - Technische groothandel Lasaulec sluit in september landelijk zeventien distributiepunten waaronder de drie vestigingen in Leeuwarden, Drachten en Lemmer. Daarmee verliezen totaal 73 mensen hun baan. In Fryslân gaat het om 38 mensen die hun werk verliezen. De werkplaats in Sneek blijft open.

Hoofdartikelmaandag, 6 juli 2009

Ontwikkelingsland Nederland...

Wie naar een ver ‘ontwikkelingsland’ gaat, krijgt allerlei adviezen mee. Bijvoorbeeld over de taxi’s: ,,Neem nooit de gele taxi’s’’ of juist, al naar gelang het land: ,,Neem altijd de gele taxi.’’ De reden voor het advies is dat een deel van de taxi’s worden bemenst door oplichters, die niets liever doen dan toeristen misleiden over de prijs en over de duur van de rit. Dat heb je in die ontwikkelingslanden; ze willen je altijd te pakken nemen.

Regiomaandag, 6 juli 2009

Schipperen met waternamen in nieuwe Vaargids

Leeuwarden - Met zijn Rigged Inflatable Boat (RIB) voer Dick Baaij uit Hilversum vorig jaar een paar weken door Fryslân. Hij genoot volop en schreef er ook een aardig boekje over: Vaargids Friese Meren.

Regiomaandag, 6 juli 2009

Slotdag krikt niveau omhoog

Boijl - De regionale keuring van de afdeling Fryslân van het Koninklijk Warmbloed Paarden Stamboek (KWPN) in Boijl is een groot succes geworden voor fokker Wiepke van de Lageweg uit Bears. Hij mag in totaal zes merries naar de nationale keuring in Ermelo afvaardigen.

Regiomaandag, 6 juli 2009

Het mag druk worden bij de Palmabrêge

Wergea - Na dertien jaar en 23,2 miljoen euro is de Staandemastroute eindelijk helemaal af. Dat vraagt om een feestje, vond de provincie. Afgelopen zaterdag was het open dag: liefhebbers konden een stukje van de route afleggen en meekijken met de brugwachters van de Palmabrêge bij Wergea.

Regiomaandag, 6 juli 2009

Opnieuw brandt het afval bij Omrin in Oudehaske

Oudehaske - Op ecopark De Wierde in Oudehaske is zaterdag opnieuw brand uitgebroken, nadat daar vrijdagavond net een grote brand geblust was. De brand bij het afvalverwerkingsbedrijf van Omrin werd rond half twaalf in de ochtend ontdekt. Het vuur ontstond naast de betonnen bak waarin het vrijdagmiddag en -avond brandde. Ook nu ging een stapel van honderden kilo’s, mogelijk zelfs tonnen aan grof huishoudelijk afval in vlammen op. In de bult lagen onder meer matrassen, banken en vloerbedekking.

Geloof & Kerkmaandag, 6 juli 2009

Kleurrijk verhaal van doopsgezinde zendingspost

Witmarsum - Zijn jaren vormden een ‘gouden tijd’ voor de christenen in de vallei van Pakantan in Indonesië. De eigenzinnige doopsgezinde zendeling Johan Thiessen (1869-1953) was de motor achter groei en zelfs economische welvaart. Het is te zien op de expositie Terug naar Pakantan in Witmarsum.

Geloof & Kerkmaandag, 6 juli 2009

Nieuwe rabbijn Benima: alleen door regels is er vrijheid

Zuidlaren - Met het doorgeven van de Tora door rabbijn Ruben Bar-Ephraïm aan rabbijn Tamarah Benima gaat de Progressief Joodse Gemeente Noord Nederland (PJG NN) een nieuwe periode tegemoet in haar bijna tienjarig bestaan. Afgelopen sjabbat werd in een hartverwarmende bijeenkomst afscheid genomen van rabbijn Ruben Bar-Ephraïm. Tamarah Benima werd verwelkomd als nieuwe rabbijn.

Geloof & Kerkmaandag, 6 juli 2009

Biddende kerk niet overwoekerd door wolkenkrabbers

Londen - In een oude kerk in de schaduw van hoge wolkenkrabbers in Londen kwamen vorige week honderden pastores bij elkaar voor de Evangelical Ministry Assembly. De St. Helen’s Church - die op sterven na dood was - is een levend bewijs van het thema van de conferentie: het belang van gebed voor een missionaire gemeente. Ds. Hans Burger was erbij en doet verslag.

Sportmaandag, 6 juli 2009

Weening verlengt contract bij Rabobank

Monaco Pieter Weening heeft zijn contract bij de Rabobank met één seizoen verlengd. Dat kwam de wielrenner uit Harkema overeen met directeur Harold Knebel. Weening maakt dit jaar geen deel uit van de tourploeg, maar rijdt in de Ronde van Oostenrijk. De Fries draait sinds 2004 mee in het profcircuit.

Sportmaandag, 6 juli 2009

Yorick Stardust lost een drie jaar oude belofte in

Wolvega - Toen Yorick Stardust drie jaar geleden tijdens de veiling van Unitrot het podium betrad hield de zaal de adem in. Zelden stond er een mooier, groter en imponerender jaarling in de ring dan deze voshengst. Het bieden duurde lang en stopte pas bij 30.000 euro. Daarmee had Yorick zijn eerste record te pakken; er ging dat jaar in Wolvega geen paard voor meer geld weg.

Sportmaandag, 6 juli 2009

Friese ljeppers nemen wisselbeker Tweekamp over van Holland

Winsum - Elke fierljepper riep zaterdag om het hardst dat het teambelang voorop stond bij de traditionele tweekamp tussen Fryslân en Holland. En getuige de vreugde-explosie bij de Friezen toen de wisselbeker na een jaar afwezigheid in Winsum weer terug kwam in hun bezit, kon je daar ook moeilijk omheen. Maar naast de ‘interland’ was er ook nieuwsgierigheid over de individuele kracht van enkele Hollandse titanen als Theo van Kooten en Dymphie van Rooijen.

Sportmaandag, 6 juli 2009

Kransen voor Franeker bij Jong Famme

Mantgum - Franeker heeft zaterdag de zesde editie van de Jong Famme-partij gewonnen. Het was pas de eerste keer dat Jan Bogtstra een afdeling stuurde naar de officieuze bondspartij voor juniores, die altijd verkaatst wordt in Mantgum. Manon Scheepstra, vorige week ook al de winnaar van de bondspartij voor meisjes, en Baukje Aalbers stonden als duo in de finale tegenover een ander duo; dat van Pingjum. Maaike Osinga en Maaike Wind moesten daarin met 5-4 en 6-0 buigen voor Franeker.

Sportmaandag, 6 juli 2009

Triemstra ook koning in Harlingen

Harlingen - Met de vijfde woensdag van juli in aantocht toont het partuur Rutmer van der Meer, Renze Pieter Hiemstra en Taeke Triemstra steeds meer tekenen van herstel. Na de zege vrijdag op de Masters in Heerenveen greep het trio gisteren in Harlingen ook de macht op de Hotze Schuil Partij.

Sportmaandag, 6 juli 2009

Gebroeders Fabriek bewijzen weer de beste te zijn

Noordwolde - Bezweet en bedekt met modder krijgt de kersverse Europees kampioen Andries Fabriek een biertje toegereikt. ,,Hier jongen, heb je wel verdiend”, zegt de man die het drankje overhandigt. ,,Bedankt”, klinkt er bescheiden uit de mond van Fabriek. Maar achter die bescheidenheid zit een jongen die gisteren op de Grasbaan in Noordwolde flink tekeerging en al zijn tegenstanders het nakijken liet. Daarmee won hij overtuigend zijn tweede Europese titel shorttrack.

Sportmaandag, 6 juli 2009

Postma zegeviert in wielerzesdaagse

De Wilp - Theo Postma heeft de eindzege van de wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier opgestreken. De coureur uit Zwagerbosch eindigde in de laatste etappe in De Wilp genoeg aan een derde plek op om de eerste plaats te eindigen. De slotrit werd gewonnen door Ruud Fransen, die samen met Postma en Martijn Verschoor ontsnapt was aan het peloton. ,,Dizze stiet moai op myn cv, dy kinne se hjirre wol”, zei een dolblije Postma.

Sportmaandag, 6 juli 2009

Vakantiekriebels

Op het moment dat u deze column leest zit ik Engeland. In Kent, om precies te zijn. Vakantie vieren.

Sportmaandag, 6 juli 2009

Menzo wil zien dat spelers bereid zijn om meters te maken. Véél meters

Deinum - Tijdens het pezen door de provincie heeft SC Cambuur-Leeuwarden zaterdag bij Sparta’59 met ruime cijfers gewonnen (0-9). Ook op basis van de tweede oefenwedstrijd in de voorbereiding op het nieuwe seizoen mogen nog weinig conclusies getrokken worden. Maar dat is ook niet de bedoeling van trainer Stanley Menzo, benadrukt hij in Deinum. ,,Het enige wat ik echt wil zien is dat de spelers bereid zijn om meters te maken. Véél meters.”

Sportmaandag, 6 juli 2009

Sc Heerenveen verslaat AA Gent in oefenduel

Beckum - sc Heerenveen heeft zaterdag in een vriendschappelijke wedstrijd het Belgische AA Gent verslagen. In Beckum werd het 1-0 voor het elftal van de trainer Trond Sollied. Gerald Sibon maakte al vroeg in de eerste helft het doelpunt voor de Friezen. De lange spits kopte na twee minuten spelen raak na een afgemeten voorzet van Goran Popov. Geert Arend Roorda en Daryl Janmaat hadden de score nog kunnen verdubbelen, maar waren minder fortuinlijk.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties