De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 6 juli 2010.

Cultuurdinsdag, 6 juli 2010

Toneelgroep Sater komt met stuk over borstkanker

Leeuwarden - Toneelgroep Sater komt dit najaar met een toneelstuk over borstkanker. Het gaat om een stuk dat is geschreven door Albertina Soepboer voor het jubileum van de Stichting Bewegen voor Overleven in Leeuwarden ontstaan. De stichting, die projecten en organisaties op het gebied van borstkankerzorg steunt, bestaat tien jaar. Oan de oare kant fan dit libben gaat in oktober, borstkankermaand, in premičre in stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden. Dat heeft Sater gisteren bekendgemaakt.

Economiedinsdag, 6 juli 2010

Concurrent uit Oss neemt meubelzaak Bylsma over

Leeuwarden - Meubelfabriek Bylsma in Franeker is overgenomen door concurrent Meubi Trend, onderdeel van de Van Veghel Groep uit Oss. Daardoor blijft er voor een deel van het failliete bedrijf werkgelegenheid behouden. Dat heeft de curator van het bedrijf Evert Jan Rotshuizen gisteren bekend gemaakt.

Economiedinsdag, 6 juli 2010

Minder vleesconsumptie stimuleren bij ‘parttimer’

Den Haag - De komende jaren zal de consumptie van vlees naar verwachting wereldwijd sterk toenemen, onder andere door een hoger welvaartsniveau. Een grotere productie zal daarbij leiden tot meer belasting op het milieu. Om dit tegen te gaan moet onder andere de Nederlandse overheid meer energie steken in het verminderen van de vleesconsumptie, stelt het Landbouw Economisch Instituut (LEI). Daarbij moet er volgens het instituut vooral een gerichte campagne worden gevoerd bij de grote groep van ‘vleesminderaars’ (parttimevegetariërs).

Hoofdartikeldinsdag, 6 juli 2010

De race...

Door de Friese wateren snijdt deze week de modernste variant van de Elfstedentocht: the Frisian Solar Challenge. Deze race tussen boten die varen op zonne-energie is geďnspireerd op de befaamde zonneautorace in Australië. Het evenement wordt gebracht als ‘de formule 1 van het elektrisch varen’, brengt honderden bezoekers op de been en schaart zich daarmee in het rijtje zomerse publieksevenementen dat de provincie aantrekkelijker moet maken voor toeristen.

Regiodinsdag, 6 juli 2010

Ook Friezen kunnen Oranje volgen op een megagroot scherm

Leeuwarden - De halve finale Nederland-Uruguay kan vanavond om half negen op twee plaatsen in Fryslân op grote schermen worden bekeken. In Heerenveen komen in het parkje Achter de Kerk en op de Oude Koemarkt grote schermen, in Leeuwarden wordt het Oldehoofsterkerkhof omgetoverd in een megaschouwplaats met plek voor tienduizend toeschouwers. Andere grote plaatsen als Sneek en Drachten organiseren vanavond geen grote publiekelijke bijeenkomsten.

Regiodinsdag, 6 juli 2010

Eerste Kamer verdeeld over herindeling

Den Haag - Het besluit over de herindeling in de Zuidwesthoek is vannacht nog niet genomen. De Eerste Kamer is verdeeld: drie partijen kondigden aan voor het besluit te zijn maar veel andere partijen willen uitstel. Een meerderheid voor een van beide voorstellen is er nog niet. Vanmiddag vanaf half twee wordt er gestemd

Regiodinsdag, 6 juli 2010

Helft minder sterfgevallen bij geboorte

Leeuwarden - Gynaecologen van de vijf ziekenhuizen in Fryslân slaan de handen ineen om vermijdbare kindersterfte bij de bevalling te verminderen. De sterfte onder pasgeborenen is in Noord-Nederland hoger dan in de rest van het land. De gynaecologen willen dat de kindersterfte over vijf jaar met de helft is afgenomen.

Regiodinsdag, 6 juli 2010

40.000 kaartjes over het woordje ‘de’ staan online

Leeuwarden - Na vijftig jaar onderzoek en schrijfwerk is het wetenschappelijk woordenboek van de Friese taal dan eindelijk klaar. Vandaag opent koningin Beatrix de online-versie van het 24-delige Wurdboek fan de Fryske Taal.

Regiodinsdag, 6 juli 2010

‘In Fryslân zijn zeker 104 roofvogels gedood’

Leeuwarden - In Fryslân zijn het afgelopen half jaar zeker 104 roofvogels gedood. Dat stelt de Friese Milieu Federatie (FMF). Zij brengt de overleden vogels in kaart.

Geloof & Kerkdinsdag, 6 juli 2010

De liturgie is geen heilig spel

De vakantietijd biedt mij de gelegenheid eindelijk eens de boeken te lezen die zich gedurende een jaar opstapelen in mijn studeerkamer. Geen detectives dus voor mij aan het strand van Kreta, maar boeken over spiritualiteit en dit jaar vooral veel boeken over liturgie. Dat is nog een gevolg van mijn studieverlof vorig najaar in Rome. De studie van de liturgie heeft daar mijn hart veroverd. Wat wil je ook als je ruim drie maanden medebewoner bent van het Benedictijnenklooster dat als toonaangevend instituut voor de liturgiestudie bekend staat.

Geloof & Kerkdinsdag, 6 juli 2010

Geestesgaven: startversterkers voor kerk-in-aanbouw

Een omhelzing van de evangelische voorman Peter Sleebos en de toenmalige PKN-scriba Bas Plaisier verbeeldde drie jaar gelden de ‘verzoening’ die protestanten en evangelischen op hoog niveau bereikten. Dr. Jan Hoek geeft de charismatisch-gereformeerde ontmoeting vervolg in een denkbeeldige conferentie. Ze kunnen elkaar versterken.

Sportdinsdag, 6 juli 2010

El Akchaoui wil in twee weken tijd bij selectie zitten

Heerenveen - Het pompeblędenshirt met rugnummer 5, dat de afgelopen jaren toebehoorde aan Michael Dingsdag, lag bij sc Heerenveen al een tijdje klaar voor Youssef El Akchaoui. Gisteren doorstond de 29-jarige verdediger een laatste test op sportpark Skoatterwâld en tekende later op de dag een driejarig contract. El Akchaoui, die transfervrij mocht vertrekken uit Nijmegen, hoopt over twee weken volledig aangesloten te zijn bij de selectie van trainer Ron Jans.

Sportdinsdag, 6 juli 2010

Hoe voetbal en politiek zich vermengen in Afrika

De wereldtitelstrijd die op dit moment de beslissende fase is ingegaan in Zuid-Afrika, is de eerste ooit op het Afrikaanse continent. Dus is het logisch dat er diverse publicaties en boeken zijn verschenen naar aanleiding van dit unieke gegeven. Maar De macht van de bal zal toch zeker een van de beste, zoniet de allerbeste, zijn die is uitgebracht. Een boek over voetbal, over politiek, over alles wat Afrika in die opzichten interessant maakt.

Sportdinsdag, 6 juli 2010

Weening dertiende in Oostenrijk

Kitzbühel - Pieter Weening is gisteren als dertiende geëindigde in de tweede etappe van de Ronde van Oostenrijk over 174 kilometer van Landeck naar Kitzbühel. De wielrenner uit Harkema, die tot zijn eigen grote frustratie niet naar de Ronde van Frankrijk mocht, moest in de finale ruim drie minuten toegeven op Riccardo Ricco.

Sportdinsdag, 6 juli 2010

Bleekveld trainer Hardegarijp

Hurdegaryp - Lykle Bleekveld (44) uit Dronryp is de nieuwe trainer van zaterdag tweedeklasser Hardegarijp. Bleekveld volgt Bauke Bosma op, die zich onlang om persoonlijke redenen terug trok als trainer van Hardegarijp.

Sportdinsdag, 6 juli 2010

Garcia: Uruguyanen zijn vechters, ze geven alles, elke wedstrijd

Groningen - Als Uruguay morgen in de halve finale van het WK Oranje verslaat, zal hij juichen. Gonzalo Garcia, geboren in Montevideo, denkt ook zeker dat zijn land een kans maakt tegen het Nederlands elftal. ,,Ja, het kan zeker. Ik denk zelfs dat ze een goede kans maken om te winnen. Maar het zal moeilijk worden. Nederland is de favoriet, ze hebben Brazilië verslagen”, zegt de oud-speler van sc Heerenveen, tegenwoordig in dienst van FC Groningen. En als ze winnen? ,,Dan vier ik dat thuis. Ik ga maar niet de straat op. Te gevaarlijk”, lacht hij.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties