De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van woensdag, 6 juli 2011.

Cultuurwoensdag, 6 juli 2011

Winnaars Rely Jorritsma prijzen bekend

Bears - Lida Dykstra uit De Knipe krijgt dit jaar de Rely Jorritsma prijs voor haar verhaal De jonge dy’t Koraal neamd waard. Dat heeft de gemeente Littenseradiel gisteren bekendgemaakt. De jury, die bestond uit Klaske Jaspers, Doete Venema en Jaap Krol, kende de prijs voor het beste gedicht toe aan Sytse Jansma uit Harlingen voor Dagen ferwaaie.

Economiewoensdag, 6 juli 2011

Meer bezichtigingen door belastingverlaging

Den Haag - De beperking van de overdrachtsbelasting lijkt zijn vruchten af te werpen op de woningmarkt. Het aantal bezichtigingen is sinds de invoering eind vorige week tussen 10 en 25 procent gestegen, meldde makelaarsorganisatie VBO Makelaar gisteren. Volgens de makelaars kijken potentiële huizenkopers vooral in de prijsklasse van 250.000 tot 400.000 euro. ,,De starters en doorstarters zijn weer in beweging, zo lijkt het”, aldus een woordvoerder van VBO.

Hoofdartikelwoensdag, 6 juli 2011

Niet laten uitdagen door varend protest

Circa 350 activisten uit 22 landen willen met ongeveer tien boten naar de Gazastrook varen. Het Palestijnse gebied wordt bestuurd door de streng-islamitische Hamasbeweging die Israël niet erkent. De actievoerders willen naar eigen zeggen de ,,illegale blokkade van de Gazastrook doorbreken”. Duidelijk is dat ze Israël voor het oog van de wereld willen provoceren.

Regiowoensdag, 6 juli 2011

Schouwburg Harmonie schrapt in aanbod

Leeuwarden - Het aantal voorstellingen in Stadsschouwburg de Harmonie in Leeuwarden gaat van 320 naar 280 per jaar als er niet meer geld van de gemeente Leeuwarden naar het theater gaat. Dat was de boodschap van directeur Arthur Oostvogel gisteravond aan de vereniging Vrienden van de Harmonie.

Regiowoensdag, 6 juli 2011

Eén zonsondergang, honderd ansichten

,,Is dat geen fraude?”, riep de ansichtkaartenverkoper verschrikt toen Henjo Hekman hem een set parallelkaarten liet zien: dezelfde foto, verschillende ‘groeten uit’-plaatsen erop.

Regiowoensdag, 6 juli 2011

Hotel en 150 appartementen op recreatieterrein It Soal

Workum - Recreatiegebied It Soal bij Workum gaat op de schop. Er zijn plannen voor de bouw van een hotel met maximaal vijftig kamers, 150 nieuwe recreatieappartementen, een slechtweeraccommodatie, een overdekte botenstalling en een nieuwe jachthaven met circa 64 ligplaatsen. De appartementen komen in twee grote centrale gebouwen, enkele kleinere gebouwen (strand- en havenappartementen) en een woontoren.

Regiowoensdag, 6 juli 2011

Helft subsidie voor onderhoud naar kerken

Leeuwarden - De rijksoverheid heeft meer dan achttienhonderd eigenaren van rijksmonumenten moeten teleurstellen. Zij komen dit jaar niet in aanmerking voor subsidie voor planmatig onderhoud. De pot van bijna 58 miljoen euro was in de eerste dag al overvraagd. Van de 2329 aanvragen konden er 477 worden gehonoreerd.

Regiowoensdag, 6 juli 2011

Groningen als machtscentrum politie Noorden

Leeuwarden - Het noordelijke politiekorps, dat per 2012 wordt gevormd, krijgt een sterk Gronings karakter. Veel Friese beleidszaken worden nu nog door de Friese driehoek - het Openbaar Ministerie, de Friese korpschef Nathalie Kramers en korpsbeheerder Ferd Crone - besproken, straks is dat een puur Groningse aangelegenheid. De driehoek van het noordelijke korps zal namelijk bestaan uit korpschef Oscar Dros (momenteel de Groninger korpschef), de Groninger hoofdofficier van justitie Jan Eland en de burgemeester van Groningen Peter Rehwinkel. Dat werd gisteren bekend gemaakt.

Geloof & Kerkwoensdag, 6 juli 2011

Verbod op gezichtssluiers is breuk met traditie

Amsterdam - De islamitische sluier (hijab) is in Nederland inzet geworden van een politieke strijd om de nationale identiteit, net als in andere West-Europese landen. Een wettelijk verbod zou echter een breuk inhouden met een Nederlandse historische traditie, stelt sociologe Doutje Lettinga.

Geloof & Kerkwoensdag, 6 juli 2011

Minder heilssoldaten, maar meer contacten met de buurt

Almere - Het Leger des Heils heeft vorig jaar opnieuw leden verloren. Het aantal heilssoldaten, adherenten en jongsoldaten daalde met ruim driehonderd van 6200 naar een kleine 5900. Dat blijk uit het jaarverslag van het Leger des Heils over 2010. Het Leger telde per 31 december 4086 heilssoldaten, 1304 adherenten en 473 jongsoldaten.

Geloof & Kerkwoensdag, 6 juli 2011

Spreekbuis van de paus bestaat 150 jaar

‘De paus vroeg me, en dan zeg je geen nee.’ Sinds 2007 heeft prof. Gian Maria Vian de leiding over de Osservatore Romano. De spreekbuis van de paus bestaat deze maand 150 jaar.

Sportwoensdag, 6 juli 2011

Cambuur kent twee gezichten in Kollum

Kollum - Cambuur leek gisteravond op weg naar een monsterscore in het duel met derdeklasser Kollum. De eerste helft leverde liefst negen doelpunten op. Toch haperde na de pauze de motor bij de equipe van trainer Alfons Arts, die eerder eenvoudige zeges boekte op DTD (0-7) en ONB (0-12). In het tweede bedrijf werd nog slechts driemaal gescoord en was er van het vloeiende combinatiespel van het Cambuur-elftal van de eerste helft nog maar weinig over.

Sportwoensdag, 6 juli 2011

Heerenveen staat er goed op, maar is er nog niet

Langezwaag In de eerste serieuze oefenwedstrijd in de aanloop naar het nieuwe seizoen bewees sc Heerenveen gisteravond in Langezwaag op de goede weg te zijn. Op sportpark ’t Paradyske kreeg eerstedivisionist Go Ahead Eagles bij vlagen alle hoeken van het veld te zien. De ploeg van trainer Ron Jans die een frisse, scherpe indruk maakte, stapte met dezelfde uitslag van het veld als drie dagen eerder tegen tweedeklasser ASV Donten. Maar de oefenmeester benadrukte dat het nog veel te vroeg is voor conclusies. ,,Meer lezen? Koop de papieren editie van vandaag! Voor 1,50 in de winkel! Het Friesch Dagblad verschijnt sinds vrijdag 13 mei op tabloidformaat.

Sportwoensdag, 6 juli 2011

Ernst verspeelt met verlies tweede plaats

Boxtel - Sipke Ernst heeft gisteren op de slotdag van het NK schaken een tweede plaats verspeeld. De Fries uit Damwâld ging in zijn laatste partij onderuit tegen de onttroonde titelverdediger Jan Smeets en eindigde op een gedeelde derde plaats met vijf punten. Daan Brandenburg sloot het toernooi af met een remise tegen de opgeleefde Bosniër Sokolov, die tweede werd achter de nieuwe nationaal kampioen Anish Giri. Brandenburg eindigde het NK met 3,5 punt op de achtste plaats.

Sportwoensdag, 6 juli 2011

Roelof Bouwmeester schuift op EK laser plaatsje op

Helsinki - Roelof Bouwmeester is gisteren een plaatsje opgeschoven in het algemeen klassement van het EK in de Laserklasse. De Friese zeiler uit Warten werd in licht weer achtste en twaalfde. Hij bezet na zes races de zevende plaats met 31 punten, evenveel als de Kroaat Aron Lolic. Een groot deel van de Laser- vloot moest voor de kust van Helsinki vanwege een gebrek aan wind uren wachten op de start van de laatste wedstrijd. De Kroaat Milan Vujasinovic bleef de leider.

Sportwoensdag, 6 juli 2011

Harkemase Boys in de eerste ronde KNVB beker tegen NEC

Zeist - Harkemase Boys neemt het in de eerste ronde van de KNVB bekertoernooi, waarin 56 amateurverenigingen strijden voor een plaats in de tweede ronde, op tegen de amateurs van zondaghoofdklasser NEC. Het duel in Nijmegen heeft plaats op woensdag 24 augustus. Bij winst wacht de formatie van Wieb Rodenhuis in de tweede ronde (20, 21 of 22 september) een thuisduel tegen Willem II. Sc Heerenveen moet dan op bezoek bij VVV-Venlo en Cambuur ontvangt rivaal FC Zwolle.

Sportwoensdag, 6 juli 2011

Klompe toch niet bij staf eerste selectie Heerenveen

Langezwaag - Tieme Klompe zal dit seizoen toch geen deel gaan uitmaken van de technische staf van de eerste selectie van sc Heerenveen. De oud-verdediger is toegelaten tot de trainerscursus TC1 en zal in verband daarmee gaan stagelopen bij het belofteteam van Heerenveen/Emmen. Bovendien zal Klompe de B-junioren gaan trainen. Klompe speelde tussen 1996 en 2004 voor Heerenveen. Door blessures moest hij voortijdig afscheiden nemen van betaald voetbal.

Sportwoensdag, 6 juli 2011

Tweet van de dag: Meteen een grote kandidaat voor kampioenschap topklasse.

Vandaag: Harkemase Boys contracteert spits Marnix Kolder.

Sportwoensdag, 6 juli 2011

Harkemase Boys verzekert zich van diensten Marnix Kolder

Harkema - Met het aantrekken van Marnix Kolder heeft zaterdagtopklasser Harkemase Boys gisteren keihard toegeslagen op de transfermarkt. De sponsorgroep maakte bekend dat de spits, die vorig seizoen door VVV-Venlo was verhuurd aan SC Veendam, was vastgelegd als vervanger voor de naar Cambuur vertrokken Martijn Barto. Kolder scoorde afgelopen seizoen twaalf keer voor de Oost-Groningse eerstedivisionist.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties