De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van maandag, 6 augustus 2007.

Cultuurmaandag, 6 augustus 2007

Diepenhorst organist met passie

Wim Diepenhorst liet zich zaterdagavond op het orgel van de Petruskerk in Leens horen als een zeer kundig organist. De organist van de Oude Lutherse Kerk in Amsterdam speelde de werken met passie en gevoel voor prachtige registraties. Vanaf de eerste inzet werd je geraakt door zijn soepele en fijnzinnige manier van spelen. Ook het concertprogramma boeide van de eerste tot de laatste noot.

Dossiermaandag, 6 augustus 2007

Poater


Dossiermaandag, 6 augustus 2007

Sneek wint SKS-skűtsjesilen

Sneek - Met een twintig centimeter langere Sneker Pan dan voorheen heeft Douwe Visser dit jaar zijn vijfde SKS-titel in de wacht gesleept. In 2003 was de dit jaar vijftig jaar geworden binnenschipper voor het laatst kampioen. De afgelopen drie jaar greep hij net naast de titel. Bolsward, Grou en Heerenveen waren toen net iets sneller.

Economiemaandag, 6 augustus 2007

‘Zorg voor snelle check Engels vee’

Leeuwarden - Het vervoersverbod voor koeien, varkens, schapen en geiten kan rekenen op brede steun van de boeren. Wel moeten de controles op mond- en klauwzeer snel uitgevoerd worden. Minister Verburg van Landbouw stelde het vervoersverbod zaterdag in na de vaststelling van mond- en klauwzeer (mkz) in Engeland.

Economiemaandag, 6 augustus 2007

‘De mage knypt je wer even by elkoar’

Anjum - ,,De mage knypt je wer even by elkoar. Je krije dat akelige gefoel wer even werom. Krije we wer sa’n űnwisse perioade.” Bij het vernemen van het nieuws, dat er in Engeland weer mond- en klauwzeer (mkz) was uitgebroken, gingen de gedachten van Reinouw Streekstra-Dijk uit Anjum weer terug naar het voorjaar van 2001.

Hoofdartikelmaandag, 6 augustus 2007

Het virus, de herinnering...

De berichten over mkz in Groot-Brittannië betekenen veel meer dan een nieuwtje van het agrarisch front. Bij de meeste veehouders heeft het bericht een pijnlijke herinnering veroorzaakt. Wat al bijna weer vergeten leek, is weer helemaal actueel. En die actualiteit is bedreigend. Op de door ruiming getroffen bedrijven is inmiddels weer een mooie veestapel opgebouwd en de gedachte dat ook die zou moeten worden geruimd, is een drama. De zorgen van toen, de emotionele pijn van toen en de drastische maatregelen die toen werden genomen, alles komt terug. Bij sommige boeren en hun gezinsleden blijkt dat ze de gebeurtenissen in 2006 niet helemaal verwerkt hebben, om het in hulpverlenerstaal te zeggen. Ze slapen slecht en de onrust zit hun in het lijf.

Regiomaandag, 6 augustus 2007

Sieb Meijer pakt proloog IFKS

A-klasse

Regiomaandag, 6 augustus 2007

Gasleidingen in flats onderzocht

Leeuwarden - Woonbedrijf Leeuwarden start een onderzoek naar de gasleidingen in flatgebouw de Kei in de wijk Bilgaard. Daar werd donderdag een gaslek ontdekt. Het onderzoek moet uitsluiten dat er in flats van vergelijkbare bouwjaren slechte leidingen zijn. Het lek is inmiddels onder controle. De brandweer heeft het meeste gas verwijderd.

Regiomaandag, 6 augustus 2007

Geen verbod op kamp van dierenactivisten

Appelscha - Minister Hirsch Ballin van Justitie wil het kamp van dierenactivisten volgende week in Appelscha niet verbieden. Het is volgens hem een vreedzame bijeenkomst. Het zou echter nog wel eens het laatste kamp in Nederland kunnen zijn, vreest de organiserende actiegroep Respect voor Dieren.

Regiomaandag, 6 augustus 2007

Ovatie voor Sneker skűtsje

Sneek - Vanmiddag om half twee is de officiële huldiging pas, maar gisteravond bij de opening van de Sneekweek werd de bemanning van het Sneker skűtsje al spontaan in het zonnetje gezet door duizenden Snekers en bezoekers van het stadje. Het schip dat gisteren de SKS won, meerde voorafgaand aan de opening af aan de Waterpoort, en werd zo middelpunt van het feestgedruis.

Regiomaandag, 6 augustus 2007

‘Digitale tv stoort op analoge kabel’

Leeuwarden - Digitale diensten via de kabel beďnvloeden de beeld- en geluidkwaliteit van de ‘ouderwetse’ kabeltelevisie. Dat vermoeden althans honderden klanten van UPC en @Home in Fryslân. Steeds meer mensen kiezen voor satelliet of Digitenne, melden antenneverkopers. De Programmaraad Friesland van UPC overweegt acties.

Regiomaandag, 6 augustus 2007

Trein in goot over bodem van IJsselmeer

Sneek - Niet een spoortunnel of een spoorbrug, maar een goot. Dat zou volgens pastoor Leo van Ulden uit Sneek de ideale optie zijn voor een snelle spoorverbinding tussen Amsterdam en Noord-Nederland. Een betonnen buis in de IJsselmeerbodem, die onoverdekt boven het water uitsteekt. Om de tweehonderd meter duikt de goot de grond in, om water en scheepvaart door te laten. Veel goedkoper dan een tunnel en lang niet zo’n aantasting voor het landschap als een brug, meent Van Ulden. Want de trein kan desnoods gewoon een dieseltje zijn, zodat je geen bovenleidingen nodig hebt.

Regiomaandag, 6 augustus 2007

Vijftienduizend bloemen te koop

Oudwoude - ,,Je moet er goed op passen, want anders gaan ze dood.” De zesjarige Nynke Dijkstra uit Oudwoude heeft deze zomer een heus vakantiebaantje: zonnebloemen plukken. En dat neemt ze heel serieus. ,,We doen water in een emmer en daar stoppen we de zonnebloemen in.”

Regiomaandag, 6 augustus 2007

Sieswerda’s terug naar de roots

Pingjum - Het begon in 2000 met een e-mail uit Ontario, Canada. Ene Wytze Sieswerda had gezien dat oud-D66-Statenlid Johan Sieswerda uit Bakkeveen een website had gemaakt van zijn familiegeschiedenis, gebaseerd op het speurwerk van zijn vader. Of hij alle gegevens mocht krijgen. Het pakket genealogische informatie ging richting Canada, en de verre verwant ging aan de andere kant van de oceaan aan de slag met de stamboom van de Sieswerda’s aldaar. Hij bracht in een paar jaar in kaart hoe het de Sieswerda’s na hun oversteek naar de Verenigde Staten en Canada is vergaan, zodat er nu een complete stamboom ligt, die teruggaat tot een Sieswerda die rond 1600 in de buurt van Nijland leefde.

Regiomaandag, 6 augustus 2007

Zoeken naar de ideale hond die niet bestaat

Wie de regels van de Vereniging van Fokkers en Liefhebbers van Duitse Herdershonden (VDH) volgt, laat van zijn jonge hond röntgenfoto’s maken om aan te kijken of het dier vrij is van de erfelijke kwaaltjes heup- en elleboogdysplasie. Dan richt je de hond af tot minstens de kwalificatie ‘verdedigingshond I’ (het gaat tot III), en dan volgt de exterieurkwalificatie. Met geluk geeft de keurmeester een ‘uitmuntend’, maar minimaal een ‘goed’ en als de hond dat allemaal zonder kleerscheuren doorloopt, volgt de fokgeschiktheidskeuring. Het dier is dan minimaal twee. Nu is er nog een onderscheid in keurklasse I (‘aanbevolen’) en I (‘goedgekeurd’) maar dat onderscheid vervalt. Op de jaarlijkse keuringsdag en kampioensclubmatch van de VDH lopen 320 herders rond met gemiddeld twee baasjes, plus zo’n duizend losse toeschouwers.

Geloof & Kerkmaandag, 6 augustus 2007

Hoera, we zijn zo verschillend!

Gemeenschap en onderlinge verbondenheid is een belangrijk thema in de kerk. Nynke Dijkstra-Algra, gemeenteadviseur in de Protestantse Kerk in Nederland, schrijft de komende weken in het Friesch Dagblad over het onderwerp ‘Gemeente als gemeenschap’. Vandaag deel 3: de verscheidenheid in gaven in de gemeente.

Geloof & Kerkmaandag, 6 augustus 2007

De kerkdienst is een feest

Anthe Veldhuis (19) uit Oudehaske is drie weken in Ghana met Factor Tien, een gezamenlijk initiatief van Kerk in Actie en ICCO. Voor het Friesch Dagblad schrijft ze over haar ervaringen tijdens de ontdekkingsreis. Vandaag deel 3.

Geloof & Kerkmaandag, 6 augustus 2007

Tijd voor discussie over ambten in kerk

Leeuwarden - De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) moet nadenken over de invoering van een meer hiërarchische structuur binnen de kerk. Dat schrijft dr. Bert de Leede, rector van het seminarium Hydepark, in het blad Kontekstueel. Het typisch calvinistische model waarin predikant, ouderling en diaken volkomen gelijkwaardig zijn, is volgens hem aan een ,,heroverweging” toe.

Geloof & Kerkmaandag, 6 augustus 2007

Ritske Tulner: ‘Mensen verlangen naar diepgang’

Wouterswoude - De categorie van de dertigers is een verloren generatie voor de kerk, zo wordt vaak gezegd. In het Friesch Dagblad een serie interviews met dertigers. Over hoe ze geloven en hoe ze daar invulling aan geven. Vandaag: Ritske Tulner (38) uit Wouterswoude.

Geloof & Kerkmaandag, 6 augustus 2007

Tussen bloemen en een goed glas wijn

Wat doe je als predikant wanneer je met emeritaat gaat? Is er sprake van een zwart gat of juist helemaal niet? Predikanten die ooit in een Friese gemeente stonden, blikken terug op hun werk, het ambt en vertellen hoe ze nu over de kerk denken. Vandaag ds. Jan Tiersma (78), die op 1 april 1994 met emeritaat ging.

Geloof & Kerkmaandag, 6 augustus 2007

Burumers in Egypte: bouwbedrijf ‘Het scheve muurtje’

Het afgelopen jaar was op de jeugdpagina Youth Square te volgen hoe een groep Burumers zich voorbereidde op hun World Servants-reis naar Egypte. Gepke Poortinga beschrijft de ervaringen vanuit Egypte.

Sportmaandag, 6 augustus 2007

Fiers leert iedereen wat het echte afzien is

Joure - De 36-jarige Belg Frank Fiers is een van de meest geroutineerde skeeleraars in het peloton en in de zestiende etappe van de nationale competitie World on Wheels leert hij op een zonnige zondagmiddag in Joure in drie kwartier iedereen wat het echte afzien is.

Sportmaandag, 6 augustus 2007

Scherjon weet weer wat winnen is

Buitenpost - Op de kop af een week voor het FK fierljeppen bewees Hannes Scherjon op de schansen van Buitenpost dat er zaterdag in Winsum wel degelijk rekening met hem moet worden gehouden. De Noardburgumer, die dit seizoen debuteert bij de senioren, pakte met zijn vierde negentienmetersprong (19.00) van het seizoen, zijn tweede dagtitel. De vorm bij Scherjon begint te komen en hij weet ook nog steeds wat winnen is.

Sportmaandag, 6 augustus 2007

Chris Wassenaar op jacht

Witmarsum/Harlingen - Met twee koningstitels dit weekeinde heeft Christiaan Wassenaar de jacht op het aloude record van Hotze Schuil nadrukkelijk ingezet. De 34-jarige achterinse uit Minnertsga staat inmiddels op 74. De illustere Harlinger kwam tot 83 bekroningen. Het aftellen is begonnen voor Wassenaar.

Sportmaandag, 6 augustus 2007

Experiment roze bal duurt tien minuten

Het experiment met een oranje kaatsbal in plaats van de traditionele witte, heeft gisteren in Witmarsum slechts tien minuten geduurd. De hoofdklassers konden de bal maar lastig zien. Marten Feenstra is zelfs een beetje kleurenblind. Hij gooide zijn kaatswant weg en zei: ‘Ik kaats niet meer verder.’

Sportmaandag, 6 augustus 2007

Easterein schittert op de Ald-Meiers Partij

Easterein - Anke Marije Pompstra, Marije Hiemstra en Jildou Jorritsma hebben zaterdag voor Easterein de begeerlijke Ald-Meiers Partij in Hitzum gewonnen. Ze deden dat door Bolsward te verslaan met de duidelijke cijfers 5-1 en 6-2. Op die stand lanceerde Anke Marije haar vijfde bovenslag.

Sportmaandag, 6 augustus 2007

De Haan ziet geduld beloond

Harich - Op alle concoursen vormde Sipke Riemersma in de tandemklasse van Friese tuigpaarden deze zomer de beste combinatie met Mark en Hessel uit de stal van Watte Bruinsma. Het geduld van Udo de Haan werd beloond. Hij sloeg zaterdag op het concours hippique Rijs zijn slag en reed met Keimpe en Wâte naar de nationale titel.

Sportmaandag, 6 augustus 2007

Afonso Alves komt weer niet opdagen

Langezwaag - Een beloning wordt vooralsnog niet uitgekeerd, maar er is SC Heerenveen alles aan gelegen om Afonso Alves weer op te duikelen. De topschutter, die wel degelijk over Braziliaanse nukken lijkt te beschikken, is nog niet teruggekeerd. ,,Het is niet conform de afspraken die wij met hem gemaakt hebben’’, aldus directielid Yme Kuiper.

Sportmaandag, 6 augustus 2007

Roy Beerens maakt tussenstop in Fryslân

Heerenveen - Helemaal nieuw is de omgeving niet voor Roy Beerens. De rappe vleugelaanvaller is weliswaar pas een maand in dienst van Sportclub Heerenveen, maar Heerenveen en omstreken is voor de van PSV overgekomen Brabander geen onbekend terrein.

Sportmaandag, 6 augustus 2007

Alves vandaag terug verwacht

Heerenveen - Afonso Alves heeft in een persverklaring laten weten, dat er nog geen nieuws is over een mogelijke transfer naar een andere club. De 26-jarige Braziliaan meldt in de verklaring dat hij de afgelopen week nog gewoon op vakantie was bij zijn familie in Belo Horizonte. Het ziet ernaar uit dat hij vandaag op het vliegtuig stapt richting Europa. SC Heerenveen verwacht dat hij zich vandaag, een week later dan aanvankelijk gepland, in Fryslân zal melden.

Sportmaandag, 6 augustus 2007

Heerenveen zakt voor Engelse test

West Bromwich - SC Heerenveen is zaterdag, een kleine twee weken voor de start van de competitie, gezakt voor een Engelse test. Het oefenduel tegen West Bromwich Albion (WBA) is zaterdagmiddag kansloos verloren. De Friezen kregen in stadion The Hawthorns geen voet aan de grond en werden roemloos afgeserveerd. Dit tot ontevredenheid van trainer Gertjan Verbeek. ,,Als je weinig dominant speelt en niks afdwingt, kun je onmogelijk tevreden zijn.”

Sportmaandag, 6 augustus 2007

Vrouwen aan de wal, mannen op het water

Kolmeersland - Tijdens de Sneekweek hebben de vrouwen van de Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS) het heft in handen aan de wal, terwijl de mannen de dienst uitmaken op het water. Traditionele én praktische redenen liggen hieraan ten grondslag.

Sportmaandag, 6 augustus 2007

Ideale start voor 72ste Sneekweek

Kolmeersland - De 72ste Sneekweek is dit weekeinde onder ideale omstandigheden van start gegaan. Een stevige wind en strakblauwe lucht waren de voornaamste ingrediënten voor een uitermate geslaagd openingsweekeinde. De zeilers én het publiek waren op en aan de Snitser Mar de grote winnaars.

Weermaandag, 6 augustus 2007

Minder warm

Vandaag wordt het nog bijna tropisch met temperaturen rond 28 graden. Vooral vanavond enkele buien met kans op onweer. Morgen wordt het vrij zonnig en minder warm met 21 tot 23 graden. De wind uit het noordwesten is matig tot vrij krachtig aan zee.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties