De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Archief

De artikelen van woensdag, 6 augustus 2008.

Cultuurwoensdag, 6 augustus 2008

Pleidooi voor Noorden bij cultuurminister

Surhuisterveen - Het Noorden heeft culturele instellingen van internationaal niveau en mag daarom niet worden vergeten bij de verdeling van het rijkscultuurgeld. Die boodschap heeft Jan Geert Vierkant, algemeen directeur van het Noord Nederlands Orkest, gisteren overgebracht aan cultuurminister Plasterk tijdens de profronde van Surhuisterveen. Vierkant was door Tweede Kamerlid Joop Atsma (CDA) uitgenodigd voor de profronde, waar de minister het startschot gaf.

Cultuurwoensdag, 6 augustus 2008

Veel sequensen en chromatiek

De organist Jaap Kroonenburg is de opvolger van Feike Asma op het orgel van de Grote Kerk in Maassluis. Hij was eerst tweede organist, maar na de het overlijden van Asma in 1984 werd hij benoemd als vaste organist van het Garrels-orgel. Kroonenburg trad in de voetsporen van Asma, niet alleen wat het bespelen van zijn orgel betreft, maar ook wat diens stijl betreft. Dit was duidelijk waarneembaar in het concert dat Kroonenburg gisteravond in de Martinikerk in Bolsward gaf.

Economiewoensdag, 6 augustus 2008

De Wichter wordt op de kaart gezet

Waddendelicatessen gaat de handel in Wichterproducten op zich nemen. De jarenlange ervaring van het merk uit het Waddengebied moet op die manier de Wichter, een typische pruimensoort uit de Friese Wouden, op de kaart gaan zetten. De producten gaan onder het streekmerk Wâldpyk vallen. Het gaat om de producten beleg, jam en siroop. Op verschillende verkooppunten, van supermarkten tot en met delicatessenzaken, is de proef op de som genomen. Volgens Duco Snouck Hurgronje is dat geslaagd. ,,Mensen reageren enthousiast. Vooral de bijzondere smaak van de Wichterproducten doet mensen watertanden.”

Economiewoensdag, 6 augustus 2008

Accell Group naar Small Cap Index

Heerenveen - De Accell Group (onder andere eigenaar van Batavus) wordt per september opgenomen in de Amsterdam Small Cap Index (AScX). Daarmee wordt het aandeel nu ook interessant voor beleggers die alleen handelen in fondsen die in een index zijn opgenomen, zo verwacht het bedrijf. ,,Dit zal naar verwachting een positief effect hebben op de liquiditeit en daarmee de omzet in aandelen Accell Group verder vergroten”, aldus René Takens, voorzitter van de Raad van Bestuur van Accell Group. Accell behoort nu tot de 75 bedrijven die in een index zijn vertegenwoordigd. ,,De stijging van ons resultaat in 2007 en in de eerste helft van 2008 met respectievelijk 33 procent en 20 procent hebben hier duidelijk aan bijgedragen.”

Hoofdartikelwoensdag, 6 augustus 2008

Ministers, hun beleid...

Hij is vrij onopvallend, althans dat suggereert het beeld van hem in de media, maar in werkelijkheid is hij een van de meest productieve ministers van het kabinet: Ab Klink van Volksgezondheid. Als hij in het nieuws komt, is dat niet wegens een of andere ludieke act, maar is het omdat hij op zijn terrein werkelijk iets doet. Of we altijd blij moeten zijn met wat Klink doet, is een ander verhaal, maar dát hij iets doet, is duidelijk.

Regiowoensdag, 6 augustus 2008

Pleziervaarder kan urine en olie niet kwijt

Sneek - Er zijn onvoorziene problemen rond de invoering van het lozingsverbod voor toiletwater van de pleziervaart. Zo blijken er nog nauwelijks kleine jachthavens met een inzamelpunt te zijn, terwijl het al bijna vijf jaar bekend is dat het verbod komende jaarwisseling ingaat. Ook is het nog onduidelijk welke sanctie op een overtreding komt te staan en hoe het verbod gehandhaafd wordt.

Regiowoensdag, 6 augustus 2008

En wéér een populaire trouwdatum: 08-08-08

Heerenveen - Tientallen stellen benutten de bijzondere datum van komende vrijdag - 08-08-08 - om in het huwelijk te treden. Op de Chinese geluksdatum wordt het meest getrouwd in Leeuwarden: zeventien echte huwelijken en één partnerschapregistratie, verspreid over de hele stad.

Regiowoensdag, 6 augustus 2008

Ambulanceboot trekt aandacht op Snitser Mar

Dag en nacht zijn ze beschikbaar om mensen uit wat voor nood dan ook te helpen. Het Friesch Dagblad gaat een zomer lang op stap met verschillende 24 uursdiensten. Vandaag: de waterambulance.

Regiowoensdag, 6 augustus 2008

Ziekenhuizen moeten meer sparen

Leeuwarden - Friese ziekenhuizen hebben te weinig spaargeld om de risico’s van de komende jaren aan te kunnen. Daarom wordt een belangrijk deel van de winst opzij gezet als eigen vermogen. Alleen met extra vet op de botten kunnen de ziekenhuizen zelfstandig verder. ,,De risico’s voor ziekenhuizen worden snel groter. Daar moeten we geld voor opzij zetten.”

Geloof & Kerkwoensdag, 6 augustus 2008

Heilige wisselwerking rond het sterfbed

Dankzij internet, televisie en het vliegtuig ligt de wereld tegenwoordig onder handbereik. Door deze globalisering hebben mensen veel, maar vaak vluchtige contacten. Toch blijft, misschien wel juist nu, de behoefte aan intimiteit en hechte relaties. Hoe kunnen we in een steeds groter wordende wereld dicht bij elkaar blijven? In het Friesch Dagblad een serie over nabijheid. Vandaag deel 5: Nabijheid in het sterven.

Geloof & Kerkwoensdag, 6 augustus 2008

Geldtekort restauratie Gedächtniskirche

Berlijn - De restauratie van de beroemde Gedächtniskirche (Herdenkingskerk) in Berlijn is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Een inzamelingsactie onder Berlijners leverde slechts 450.000 euro van de benodigde 3,5 miljoen euro op.

Geloof & Kerkwoensdag, 6 augustus 2008

Schapenhoeder in het spoor van Jakob

Sjoerd P. Hoekstra reisde voor zijn werk in diverse functies in de landbouw, en privé veel en maakte in vele landen kerkdiensten mee. In het Friesch Dagblad beschrijft hij zijn ervaringen op de continenten.

Sportwoensdag, 6 augustus 2008

Kalou geniet van rentree en eerste speelminuten

Beetsterzwaag - Bonaventure Kalou moest er ruim vier maanden op wachten, maar gisteravond in Beetsterzwaag was het eindelijk zover. Op sportpark De Boskfinnen speelde de dertigjarige Ivoriaan zijn eerste wedstrijd sinds lange tijd en zijn eerste duel in het shirt van sc Heerenveen. In het oefenduel tegen het Griekse Skoda Xanthi FC kreeg de aanvaller van Trond Sollied een uur lang de tijd om zijn kunsten te vertonen. ,,Maar toen was ik ook echt moe”, vertelde de nog immens populaire Kalou.

Sportwoensdag, 6 augustus 2008

Zoeken naar vlaagjes wind op Sneekweek

Kolmeersland - De 73e Sneekweek lijkt af te stevenen op een prooi voor de allround-zeilers. Hoewel er gisteren de hele dag berichten binnenkwamen dat de wind zou aansterken, bleef het rustig op het Sneekermeer. En zo ontpopte de vierde dag zich, net als in de vorige editie, tot een strijd met als hoofddoel de meeste vlaagjes wind mee te pakken.

Sportwoensdag, 6 augustus 2008

Tot Ons Plezier doet Sneekweek-zeilers deugd

Kolmeersland - De 73e Sneekweek bestaat vooral uit leermomenten voor Ate van der Land en zijn fokkenist Jos Attema. Niet dat eerstgenoemde Sneker zeiler nu zo weinig ervaring heeft op het water, maar hij stapte wel voor het eerst in een TOP. Die boot is na liefst 35 jaar weer present tijdens het grootste evenement op de binnenwateren van Europa. De rentree van Tot Ons Plezier is voor het duo ook daadwerkelijk een pleziertje.

Sportwoensdag, 6 augustus 2008

Zabel geeft niets cadeau

Surhuisterveen - Erik Zabel won gisteravond in het profcriterium in Surhuisterveen zoals hij met zijn sterke eindsprint al zoveel wielerkoersen gewonnen heeft. Bernhard Kohl deed waarvoor hij als drager van de bolletjestrui voor veel geld was aangetrokken, terwijl Pieter Weening voor de ogen van zijn trouwe aanhang dicht bij huis kreeg wat hij verdiende en derde werd.

Sportwoensdag, 6 augustus 2008

Stroetinga sprint naar eerste seizoenszege

Surhuisterveen - Terwijl broer Wim zich ver van huis voorbereidt op de Olympische Spelen, fietste Arjan Stroetinga uit Waskemeer gistermiddag dicht bij huis naar zijn eerste zege van dit seizoen. In Surhuisterveen was de regerend nationaal kampioen marathonschaatsen op zowel natuur- als kunstijs de snelste sprinter in een kopgroep van dertien man, die in de finale van het criterium voor elite- en neoamateurs afstand nam van het verbrokkeld peloton.

Sportwoensdag, 6 augustus 2008

Schakel over op de BBC

In Peking komen ruim 10.000 sportlieden aan de start. Het aantal begeleiders bedraagt ruim 5000. Op het programma staan 28 takken van sport, waarvan een aantal ter discussie staat. In Londen (2012) is onder meer honkbal het kind van de rekening. En er zijn kapers op de kust. Een ongebreidelde uitbreiding hoort niet meer tot de mogelijkheden: de grenzen van logistiek, infrastructuur en huisvesting zijn bereikt.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties