De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van donderdag, 6 oktober 2005.

Achtergronddonderdag, 6 oktober 2005

De achterkant van de Miljoenennota

Het kabinet doet het voorkomen dat het klaar is met de sociaal-economische hervormingen. Maar als we een enkele gezaghebbende adviesraden moeten geloven, is Nederland nog lang niet klaar. Er moeten ingrijpende en soms pijnlijke maatregelen worden genomen om het land voor te bereiden op de toekomst. Het kabinet doet er verstandig aan alvast voor te sorteren op de komende ontwikkelingen, stelt Gerrit de Jong.

Achtergronddonderdag, 6 oktober 2005

De Vries verdient een flink debat

De economische koers van het CDA is gebaseerd op doemscenario’s. Er is een overdreven angst voor de vergrijzing. Minima worden onterecht gekort en politiek beladen onderwerpen als de hypotheekrente blijven onterecht onbesproken. Dat vinden critici binnen de partij. Oud-minister en oud-CDA-voorzitter Bert de Vries zette de kritiek op een rij in zijn boek Overmoed en Onbehagen. Er volgde een stroom van reacties, die nog steeds aanhoudt. Het Friesch Dagblad vroeg vier christendenkers te reageren op het boek. Op deze pagina de mening van CNV-voorzitter René Paas. De komende dagen volgen oud-minister van Sociale Zaken Wil Albeda, prof. dr. Eelke de Jong (Radboud Universiteit Nijmegen) en Gerrit de Jong, lid van de Algemene Rekenkamer.

Achtergronddonderdag, 6 oktober 2005

CDA is doof voor signaal uit de kerken

Het CDA doet te weinig voor mensen met een minimuminkomen, vindt een groep verontruste partijleden die zich onder de naam Nieuw Collectief inzet voor een socialer beleid van de partij. Het wordt tijd dat de achterban het CDA opnieuw bepaalt bij wat zij vanaf haar ontstaan heeft willen zijn: een partij die solidariteit en het opkomen voor hen die geen mond hebben, vindt Nieuw Collectief.

Achtergronddonderdag, 6 oktober 2005

De rommelzolders van Ernst August zijn leeggehaald

De kijkdagen op Slot Marienburg ten zuiden van Hannover hebben een duidelijk beeld gegeven: prins Ernst August van Hannover heeft zijn rommelzolders leeggehaald. Duizenden bezoekers slenterden langs de voorwerpen die deze dagen te koop worden aangeboden op een grote tiendaagse veiling, die georganiseerd is door het befaamde veilingkantoor Sotheby’s.

Dossierdonderdag, 6 oktober 2005

Verbeek ziet wel kansen in tweede ronde

Heerenveen - SC Heerenveen gaat in de groepsfase van de tweede ronde van het UEFA Cuptoernooi op de Oost-Europese toer. Drie van de vier tegenstanders zijn afkomstig uit het voormalig Oostblok. Daarvan is bekerhouder CSKA Moskou de meest in het oog springende. Trainer Gertjan Verbeek ziet wel kansen voor een vervolg.

Dossierdonderdag, 6 oktober 2005

De vier tegenstanders

Leeuwarden – De tegenstanders van SC Heerenveen in groep F van de tweede ronde van het UEFA Cuptoernooi zijn in het verleden stuk voor stuk succesvoller geweest dan de Friese club. Het beste voorbeeld daarvan is groepshoofd CSKA Moskou, dat afgelopen seizoen als eerste Russische club een Europa Cup won. Op donderdag 3 november komt de houder van de UEFA Cup naar Fryslân.

Economiedonderdag, 6 oktober 2005

De trap als meubelstuk dat 30 jaar meekan

Heerenveen - Trappen helemaal aanpassen aan de klantwensen en toepassing van de nieuwste technieken. Dat is in een notendop de filosofie van De Vries Trappen in Heerenveen. De trappenfabrikant bestaat al bijna negentig jaar en opende vorige maand zijn nieuwe showroom.

Economiedonderdag, 6 oktober 2005

Economie in Westergo beter door samenwerking

Franeker - De economie in de Westergozone kan pas echt profiteren van de economische opleving wanneer de ondernemers, de kennisinstellingen en de overheid meer samenwerken. ,,Nieuwe klappen wanneer de wereldeconomie weer een dip meemaakt zijn dan ook te voorkomen.’’ Dit hield J. van de Vall van de projectgroep Programma Horizon uit Eindhoven de aanwezige ondernemers en bestuurders voor tijdens de ondernemerslunch in Franeker. ,,Vooral een gebied met een maakindustrie zoals de Westergozone is kwetsbaar. Pas wanneer onderwijs, het bedrijfsleven en de overheden intensief samenwerken, is een gebied minder afhankelijk van de conjunctuur.’’

Hoofdartikeldonderdag, 6 oktober 2005

De stilte verdreven…

In veel Nederlandse huishoudens staat de televisie aan, ook op momenten dat niemand er naar kijkt, blijkt uit een deze week gepubliceerd onderzoek. Nou en?, kun je reageren. Want iedereen kende dat toch al uit eigen waarneming. Je komt ergens binnen, de televisie staat aan, maar kennelijk is het bezoek geen inbreuk op een aandachtig gevolgd programma. Want er komt onbekommerd een gesprek op gang - terwijl op de achtergrond de televisie even onbekommerd verder tettert. Zoals dat in een café ook gebeurt, in veel winkels, en waar al niet meer.

Regiodonderdag, 6 oktober 2005

‘Leerling weet geen bal van de bijbel’

Met het vertrek van godsdienstdocent Dirk Nijenhuis (65) verliest het lerarenkorps van het Beyers Naudé Gymnasium in Leeuwarden niet alleen zijn markantste persoonlijkheid. Hij betoonde zich de afgelopen 25 jaar ook de grootste pleitbezorger van bijbelgetrouw onderwijs. ,,Waarom de kinderen geen onderwijs in vreemde godsdiensten krijgen? Dat krijgen ze wél: ze weten tegenwoordig geen bal meer van onze christelijke godsdienst.’’

Regiodonderdag, 6 oktober 2005

Tweehonderd banen in park Lauwershage

Kollum - Een vakantiepark met 350 vrijstaande en geschakelde recreatiewoningen, die elk ruimte bieden voor onder meer een rolstoel en een ziekenhuisbed. Goed voor tweehonderd permanente arbeidsplaatsen, waarvan een groot deel in verzorgende en verplegende beroepen. Lauwershage, het zorgvakantiepark dat in de Kollumerwaard gepland is, kent nog geen vergelijkbaar voorbeeld in Nederland.

Regiodonderdag, 6 oktober 2005

Nederlands eerste ‘Kurort’ komt in de Kollumerwaard

Kollum – Tien jaar geleden kampte de Wijnaldumer R.J. Post met gezondheidsproblemen. Hij verbleef enige tijd in een Kurort in Duitsland, en vroeg zich daar af waarom een dergelijke voorziening – waar je vakantie kunt houden en recreëren, omringd door alle benodigde zorg - en verpleegvoorzieningen – in ons land niet bestaat. De daarop volgende jaren heeft de inmiddels gepensioneerde project-intermediair gezocht naar mogelijkheden en partijen om in Nederland een soort kuuroord van de grond te krijgen. Een halfjaar geleden legde hij contact met vastgoedontwikkelaar Phanos in Houten. ,,Nei fiif minuten wienen se oertsjűge,’’ blikt Post terug.

Regiodonderdag, 6 oktober 2005

Kans op overlast onderschat

Oranjewoud – Inwoners van Nederland onderschatten de risico’s van wateroverlast. Er wordt gebouwd op plekken waar de kans groot is op overstromingen zoals in rivierbeddingen. Uit onderzoek in de drie Noordelijke provincies blijkt dat inwoners niet beseffen hoe hoog het water werkelijk komt bij een dijkdoorbraak. Dit stelt de projectgroep Flows , een samenwerking van provincies en waterschappen van vijf Europese landen waaronder Nederland. Flows adviseert de Europese Unie over de vraag hoe om te gaan met wateroverlast en overstromingen in het dichtbevolkte deel van Europa. Vertegenwoordigers van die landen vergaderden dinsdag, gisteren en vandaag in Oranjewoud over dit onderwerp.

Regiodonderdag, 6 oktober 2005

Platteland vangt klap voor leraren niet op

Leeuwarden/Den Haag – Er zullen hoe dan ook onderwijsbanen verdwijnen in de Randstad, en het platteland kan die klap niet opvangen. Dat verwacht CNV-onderwijswoordvoerster M. Barth.

Regiodonderdag, 6 oktober 2005

Yta toont haar ‘DownPower’ in Europa

Wolvega – Het was heel leuk werk hoor, de telefoon opnemen en gasten ontvangen op de receptie van Talant in Gorredijk. Maar Yta Strikwerda (37 en geboren met het Syndroom van Down) had altijd het gevoel dat ze nog wel iets meer kon. En, mondig gemaakt door haar vooruitstrevende ouders, zei ze het ook gewoon: ik wil een echte baan!

Regiodonderdag, 6 oktober 2005

‘Standbeeld Barentsz is fout’

Terschelling – Stelt het beeld van Willem Barentsz in Formerum op Terschelling eigenlijk zijn kompaan Jacob van Heemskerck voor? Conservator Diederick Wildeman van het Nederlands Scheepvaartmuseum in Amsterdam denkt van wel. Tijdens het onderzoek voor zijn boek Koersvast. Vijf eeuwen navigatie op zee kwam hij een schilderij tegen waarop Barentsz en Van Heemskerck samen hun reis naar Nova Zembla voorbereiden. Die plaat heeft volgens Wildeman als voorbeeld gediend voor het beeld van Barentsz. De gelijkenis is inderdaad treffend: zowel beeld als gravure tonen een zeeman die over een schrijftafel gebogen zit, druk in de weer met kaart en passer. Alleen, zegt Wildeman: die zeeman op het schilderij is Van Heemskerck! Barentsz zou de man zijn die, gehuld in bontjas en beremuts, op een globe staat te kijken. ,,De twee ontdekkingsreizigers zijn per abuis verwisseld.”

Regiodonderdag, 6 oktober 2005

‘Bus op eilanden moet gratis’

Ameland – Het openbaar vervoer op de waddeneilanden moet uitgebreider en goedkoper worden, het liefst zelfs gratis. Daarnaast moeten de busdiensten meer mogelijkheden krijgen voor toeristisch vervoer. Om uit te zoeken of dat mogelijk is willen de vier Friese waddeneilanden een onderzoek doen. De provincie Fryslân zou 5700 euro Leader-subsidie moeten uittrekken voor het onderzoek, dat in totaal 17.200 euro gaat kosten. Dat heeft het Gebiedsplatform Waddeneilanden van de provincie gisteren bekendgemaakt.

Regiodonderdag, 6 oktober 2005

Walvis op het strand? Bel 0900-0400616

Vlieland/Leiden - Na lange onduidelijkheid zijn er afspraken gemaakt over de afhandeling van zoogdierstrandingen op de Noordzeekust en de waddeneilanden. Jaarlijks spoelen ongeveer 300 tot 350 zoogdieren aan, voornamelijk bruinvissen. Negen organisaties hebben nu de handen ineengeslagen en een telefoonnummer (0900-0400616) gelanceerd om alle meldingen centraal af te handelen. Dat heeft Natuurhistorisch Museum Naturalis in Leiden gisteren bekendgemaakt.

Regiodonderdag, 6 oktober 2005

Paardencentrum blijft open

Drachten - Het voormalige Fries Paardencentrum in Drachten blijft voorlopig open. De gemeenteraad en het college van B en W van Smallingerland hebben gisteren ingestemd met een motie van het CDA waarin indirect staat dat over vier maanden definitief een beslissing wordt genomen over de toekomst van het centrum.

Sportdonderdag, 6 oktober 2005

De vier tegenstanders

Leeuwarden – De tegenstanders van SC Heerenveen in groep F van de tweede ronde van het UEFA Cuptoernooi zijn in het verleden stuk voor stuk succesvoller geweest dan de Friese club. Het beste voorbeeld daarvan is groepshoofd CSKA Moskou, dat afgelopen seizoen als eerste Russische club een Europa Cup won. Op donderdag 3 november komt de houder van de UEFA Cup naar Fryslân.

Sportdonderdag, 6 oktober 2005

Verbeek ziet wel kansen in tweede ronde

Heerenveen - SC Heerenveen gaat in de groepsfase van de tweede ronde van het UEFA Cuptoernooi op de Oost-Europese toer. Drie van de vier tegenstanders zijn afkomstig uit het voormalig Oostblok. Daarvan is bekerhouder CSKA Moskou de meest in het oog springende. Trainer Gertjan Verbeek ziet wel kansen voor een vervolg.

Weerdonderdag, 6 oktober 2005

Vanochtend kwam er eerst op veel plaatsen mist voor, maar die verdween in de loop van de ochtend en maakte plaats voor een dag met flinke zonnige perioden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties