De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Archief

De artikelen van zaterdag, 6 oktober 2007.

Economiezaterdag, 6 oktober 2007

130 boeren weg bij zuivelconcern Friesland Foods

Meppel - 130 melkveehouders hebben hun lidmaatschap opgezegd bij zuivelbedrijf Friesland Foods. Dat heeft het concern gisteren bekendgemaakt. De 130 leden melken in totaal ongeveer 110 miljoen liter melk in een jaar. De zuivelcoöperatie heeft nu nog 9700 melkveehouders als lid. De leden zitten in het noorden en oosten van het land. Alle leden leveren jaarlijks met ongeveer 5,3 miljard liter melk bijna de helft van alle melk in Nederland. Beëindiging van het lidmaatschap was mogelijk voor 1 oktober. Een groot deel van de melkveehouders dat stopt, stapt per 1 januari over naar andere zuivelconcerns.

Economiezaterdag, 6 oktober 2007

FNP wil garanties tegen intensief landbouwbedrijf

Leeuwarden - De Statenfractie van de FNP wil meer garanties van Gedeputeerde Staten met betrekking tot het het weren van nieuwe intensieve veehouderijbedrijven in Fryslân. Nadat de provincie Groningen eerder deze week plannen heeft bekendgemaakt om grootschalige nieuwe intensieve bedrijven te verbieden, stelde gedeputeerde Andriesen dat het met de vestiging van nieuwe bedrijven in Fryslân niet zo’n vaart zou lopen. Gemeentelijke bestemmingsplannen zouden dat verhinderen. De FNP-fractie heeft twijfels of het huidige provinciale Streekplan daar ook voldoende garanties voor heeft.

Economiezaterdag, 6 oktober 2007

Een hal bouwen voor nieuwe apparatuur

Branche: producent van flexibele verpakkingen

Hoofdartikelzaterdag, 6 oktober 2007

De koopzondag...

De koopzondag moet meer een uitzondering blijven dan nu. De praktijk van de wetgeving is veel ruimer dan de bedoeling was. Een criterium voor meer koopzondagen dan het ‘gewone’ aantal van twaalf is of de betreffende gemeente een toeristisch centrum is. Zo ja, dan mogen op meer zondagen de winkels open. Nederland blijkt sindsdien wel erg veel toeristische centra te hebben, een gemeente als Almere kan moeilijk als toeristisch centrum worden genoemd, maar er zijn daar wel heel veel koopzondagen. Het echte argument is dat winkeliers veel extra omzet kunnen maken op zondag. Dat kan, zeggen ze, omdat veel inwoners van de stad in Amsterdam of in het Gooi werken en door de week niet toekomen aan shoppen. Wat is er dan leuker om op zondag naar een van de mooie winkelcentra van de stad te gaan?

Regiozaterdag, 6 oktober 2007

Trend in de Randstad: naar Fryslân verhuizen

Steeds meer jonge ouders vertrekken uit de grote stad en gaan naar het zuiden van Fryslân, blijkt uit cijfers van het Centaal Bureau voor de Statistiek. Vooral Amsterdammers komen graag naar Fryslân. In 2006 kwamen bijna de helft meer Amsterdammers in het zuiden van de provincie wonen. Naast overwegingen als ‘rust’, ‘ruimte’ en ‘veiligheid voor kinderen’ spelen de huizenprijzen een grote rol. Een woning kost in Amsterdam 3111 euro per vierkante meter, in de regio rond Heerenveen is dat 1772 euro. In de praktijk betekent dat dat jonge ouders met een even hoge hypotheek, een veel groter huis kunnen kopen.

Regiozaterdag, 6 oktober 2007

Eilanders energiebewust

Leeuwarden - Duurzame Energieteams gaan de bewoners van de Friese Waddeneilanden leren energie- en milieuvriendelijker te gaan leven. Ze beginnen met kleinschalige projecten om de ‘geesten rijp te maken’ en vervolgen dan met grotere acties, die er uiteindelijk toe moeten leiden dat de eilanden in 2020 volledig zelfvoorzienend zijn op energiegebied.

Regiozaterdag, 6 oktober 2007

‘Elkaar vasthouden, bij lief en bij leed’

Lief en leed met elkaar delen. Dat is waar het om draait in Blyn Anker. Een tijdje geleden kreeg een bewoonster te horen dat ze kanker had. Een hele klap, voor haar en voor de andere twintig bewoners van Blyn Anker. ,,Wij voelden ons allemaal rot”, vertelt Wytze Rinsma, een van de bewoners. Maar samen zetten ze de schouders eronder. ,,Ze lag in het ziekenhuis in Groningen. Elke dag stapte er wel iemand van ons op de trein of in de auto om bij haar langs te gaan. Dat ging als vanzelf, je bent er gewoon voor elkaar.” Intussen gaat het heel goed met de vrouw. ,,En daar genieten we samen dan weer van.”

Regiozaterdag, 6 oktober 2007

Leeuwarden ziet Beurs als cultuurpaleis

Leeuwarden - Het centrum voor de kunsten Parnas en poppodium Romein zouden samen verder kunnen in een verbouwde Beurs aan de Wirdumerdijk, de huidige centrale bibliotheek. De gemeente Leeuwarden - eigenaar van het monumentale gebouw - laat onderzoeken of het financieel en technisch mogelijk is van de Beurs een cultuurpaleis te maken.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties