De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 21 maart

Archief

De artikelen van maandag, 7 januari 2008.

Cultuurmaandag, 7 januari 2008

Beeldentuin Mader op Schatzenburg

Menaldum - Twaalf hectare grond van recreatiecomplex Schatzenburg in Menaldum zal worden verkocht aan kunstenaar Hein Mader uit Mantgum. Er zijn plannen gemaakt voor een beeldentuin vol met beelden van Mader bij de recreatievijver van het park. Hiermee gaat een lang gekoesterde wens van de 82-jarige kunstenaar in vervulling.

Cultuurmaandag, 7 januari 2008

‘Paddy’s Lot’ soarget foar pikefel

De foarstelling Paddy’s Lot, węr freedtejűn yn Weidum de premjęre fan wie, is baseare op it skript fan de film Waking Ned út 1998 fan Kirk Jones. It ferhaal giet oer de ynwenners fan it doarpke Tyllymore yn Ierlân, yn ’e tiid dat it Ierlân net sa foar de wyn gie. Ien fan de 51 ynwenners fan it doarp hat in grutte priis wűn yn ’e lotto, mar net ien fan de doarpsbewenners wit wa’t de gelokkige is. Ik sil net fierder útwreidzje oer it ferhaal. Dan soe ik te folle ferklappe foar al dy minsken dy der noch hinne gean en dat soe spitich węze.

Cultuurmaandag, 7 januari 2008

Jousters priuwe fan it foarbygeande jier

Ein maaie wie de nijjiersrevu fan De Jouwer al skreaun. Dochs hie de revu, dy’t ôfrűne freedtejűn yn premięre gong, mear aktualiteiten fan it foarbygeande jier as yn 2006. Dat is alfęst ien pluspunt. De oanlis fan ’e lűdswâl oan de A7 kaam oan ’e oarder, de hotelplannen by de put fan Nederhorst, Reitse Spanninga as tv-kok fan Omrop Fryslân en fansels it nijs dat de Sleattemers graach by Skarsterlân hearre wolle. En dan net te ferjitten de trije pommeranten fan Langwar: Ed (Nijpels), Riemer (van der Velde) en Bert (Kuipers) dy’t it nijs ek altyd witte te heljen.

Economiemaandag, 7 januari 2008

‘Overheid moet benzineaccijns niet verhogen’

Leeuwarden - De overheid moet de accijnzen op benzine en diesel niet verhogen, nu de brandstofprijzen zo snel stijgen. Dat vindt de Bovag, de belangenorganisatie van pomphouders. De pomphouders komen juist in de problemen, stelt Bovag. Hun inkomsten per liter blijven gelijk, terwijl ze wel met hogere kosten te maken krijgen. België heeft aangekondigd de accijns te verlagen als de benzineprijs boven de 1,50 euro komt. Nederland moet dat volgen, vindt de Bovag. Zaterdag steeg de adviesprijs voor loodvrije benzine met 0,3 cent tot 1,548. Dat is nog maar 0,1 cent verwijderd van de hoogste prijs ooit.

Hoofdartikelmaandag, 7 januari 2008

Vuurwerk...

Nieuwjaarsnacht 2008 blijft voor velen een gedenkwaardige nacht. Bijvoorbeeld omdat het vuurwerk letterlijk de mist in werd geschoten. Of omdat mensen niet meer naar huis konden omdat autorijden onverantwoord was: de chauffeur kon letterlijk geen hand voor ogen zien.

Regiomaandag, 7 januari 2008

Dieven beroven Friese melker van 75 duiven

Surhuizum - Bij duivenmelker Jacob Poortvliet uit Surhuizum zijn afgelopen weekeinde 75 duiven gestolen. Hij looft 10.000 euro uit voor de gouden tip die leidt tot de daders.

Regiomaandag, 7 januari 2008

Gemeenten gaan burgers opvoeden

Leeuwarden - Burgers weten blijkbaar niet meer hoe je moet omgaan met gezagsdragers als agenten, brandweerlieden en ambulanceverpleegkundigen. Dat constateert de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) naar aanleiding van de ongeregeldheden tijdens de jaarwisseling.

Regiomaandag, 7 januari 2008

Rode Kruis worstelt met huisvesting

Heerenveen - Het is slecht gesteld met de behuizing van het Rode Kruis in Fryslân. De vrijwilligers, die onder meer de EHBO verzorgen bij grote evenementen, moeten het vaak stellen met oude schoolgebouwtjes en afgelegen locaties. In Heerenveen is de hulpinstelling zelfs tijdelijk dakloos. Door verwarring over vergunning verliest het Rode Kruis zijn bestaande gebouw.

Regiomaandag, 7 januari 2008

Een Vogelwacht is meer dan kieviten alleen

Franeker - Met net iets meer dan duizend leden is de Vogelwacht Franeker en omstreken een van de grootste van Fryslân. Toch tekent zich van jaar tot jaar een dalende lijn af, zoals dat bij zoveel natuurorganisaties gaat. Reden voor de Vogelwacht om dit jubileumjaar - de oprichting was gisteren precies vijftig jaar geleden - aan te grijpen voor een extra inspanning om nieuwe leden te werven.

Regiomaandag, 7 januari 2008

‘Lemmer eindplaats SKS’

Huizum - De Vereniging van Schippers en Bemanningsleden (VSB) wil dat er een onderzoek komt naar de mogelijkheid om de SKS-wedstrijden niet in Sneek maar in Lemmer te laten eindigen. De laatste jaren groeit de onvrede met de gang van zaken op de slotdag in Sneek. De VSB gaat dit als voorstel inbrengen bij de komende vergadering van de SKS.

Sportmaandag, 7 januari 2008

Stroetinga zet kroon op superseizoen

Assen - Met zeven overwinningen kon de winter van Arjan Stroetinga al niet meer stuk, maar de 26-jarige marathonschaatser uit Oldeberkoop zette gisteren in Assen nog even een kroon op zijn seizoen. In het nationaal kampioenschap was de Fries na 150 ronden de snelste sprinter en bleef titelverdediger Ingmar Berga (Hoogeveen) voor.

Sportmaandag, 7 januari 2008

Friezinnen laten zich verrassen

Assen - Daniëlle Bekkering uit het Groningse Den Ham eiste gisteren op de kunstijsbaan in Assen de nationale titel op. In de marathon moest titelverdediger Elma de Vries (Haule) genoegen nemen met zilver. Zij liet zich, net als DSB-ploeggenote Maria Sterk uit Hallum die vierde werd, verrassen en het brons was voor Foske Tamar van der Wal uit Grijpskerk.

Sportmaandag, 7 januari 2008

Er komt maar geen eind aan soap rondom Alves

Alkmaar - Aanvaller Afonso Alves van sc Heerenveen gaat naar alle waarschijnlijkheid niet naar AZ. ,,Wij haken zo goed als zeker af in deze strijd”, liet technisch directeur Marcel Brands van de Alkmaarders zaterdag weten. ,,De kans dat de transfer niet doorgaat, schat ik op 80 tot 90 procent.”

Sportmaandag, 7 januari 2008

NK sprint in Thialf: Jantje lacht, Erben huilt

Heerenveen - Het rijtje kandidaten voor de eindzege op het NK sprint in Thialf in Heerenveen was bij de mannen voor dit weekeinde erg groot. In de praktijk bleek de top zelfs breder dan gedacht. Toen na twee dagen sprinten de rook was opgetrokken, bleek Jan Bos kampioen, was de APPM-ploeg de grote verrassing en Erben Wennemars de grote verliezer. ,,Dit was een doldwaas toernooi”, vatte hij het NK sprint uitstekend samen.

Sportmaandag, 7 januari 2008

Worldcupdebuut lonkt voor Ingeborg Kroon

Heerenveen - Ze liep er na de afsluitende 1000 meter bij alsof ze zojuist een van de tickets voor het WK sprint had verdiend. Dat was niet zo, maar toch was de brede glimlach op het gezicht van Ingeborg Kroon na het NK sprint in Heerenveen erg begrijpelijk. De Sneekse reed dit weekeinde een ijzersterk toernooi en dat leverde haar een onverwacht mooi resultaat op: ze is eind deze maand reserve bij de Worldcup in het Noorse Hamer en mag er genoeglijk van uit gaan dat ze in Inzell begin maart op de 1000 meter haar Worlcupdebuut gaat maken.

Sportmaandag, 7 januari 2008

Timmer maakt er tien van, pechvogel Gerritsen krijgt aanwijsplek

Heerenveen - De titelstrijd bij de vrouwen was er in Thialf dit weekeinde eentje met twee verhalen: enerzijds dat van winnares Marianne Timmer, anderzijds dat van de grote verliezer: Annette Gerritsen. De Noord-Hollandse was het toernooi begonnen als favoriete. Maar haar nieuwe jaar begon slechter dan slecht: ze eindigde als pechvogel, met een val en een nekblessure; uiteindelijk hopende op een aanwijsplek om nog mee te mogen aan het WK dat over twee weken ook in Heerenveen is. Haar wens ging kort na afloop in vervulling: op 19 januari staat ze ‘gewoon’ aan de start bij het WK sprint.

Sportmaandag, 7 januari 2008

Overwinning Flyers voelt als nederlaag

Heerenveen - Vadeko Flyers heeft zaterdagavond in de eerste thuiswedstrijd van 2008 de ongeslagen status maar ternauwernood weten vast te houden. De formatie van coach Alex Andjelic besliste het duel tegen Amstel Tijgers, na een 3-0 voorsprong, uiteindelijk pas in overtime. In de verlenging bezorgde captain Hans Kroon de ijshockeyers van Heerenveen de dik verdiende zege, die desondanks een beetje voelde als een nederlaag.

Sportmaandag, 7 januari 2008

Lia Dekker wil meer zijn dan ‘het zusje van’

Heerenveen - Met het behalen van de titels op de 100 en 200 meter schoolslag tijdens de Friese winterkampioenschappen in Heerenveen doet Lia Dekker wat er van haar wordt verwacht. De twintigjarige zwemster van DZ&PC uit Drachten is er blij mee, maar ook niet meer dan dat. De titelstrijd is geen piekmoment voor het twee jaar jongere zusje van Inge Dekker, maar Lia Dekker wil meer zijn dan het zusje van.

Sportmaandag, 7 januari 2008

De cijfertjes vliegen Aly Postma om de oren

Franeker - Buiten komt de regen zaterdag met bakken uit de hemel. Dat lijkt niemand in sporthal De Trije in Franeker te deren, want binnen wordt lekker droog gevoetbald. Jeugdige voetballers van de E-tjes tot en met de A-junioren strijden allemaal om de felbegeerde titel van zaalvoetbalkampioen van district Noord.

Sportmaandag, 7 januari 2008

Aris wil met Nahar weer omhoog gaan kijken

Leeuwarden - Schijnbaar onbewogen kijkt Mike Nahar naar het duel tussen zijn nieuwe club Aris Friesland en My Guide Amsterdam. Maar schijn bedriegt. De 36-jarige basketbalveteraan is gewoon geen ‘brulaap’, zoals coach Tony Vandenbosch treffend verwoordt. De 2.12 lange center moet desalniettemin de nieuwe leider worden van het Leeuwardense vlaggenschip. En Nahar zelf? Die wil best de leider zijn, maar schreeuwt het niet van de daken.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties