De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 7 februari 2003.

Bijschriftvrijdag, 7 februari 2003

Ontferming

Het is helemaal ‘in’ om ervaringen met elkaar te delen. In praatgroepen kunnen mensen vertellen wat en hoe ze bepaalde dingen hebben meegemaakt.

Cultuurvrijdag, 7 februari 2003

Zipson legt jongeren keuzes voor

Doe ‘t haar maar eens na! De zaal zit vol min of meer verplichte schoolpubers bij wie de hormonen als ongeleide projectielen door het lichaam schieten. Bij hen staat het deftige theater écht niet op het persoonlijkheidslijstje dat verder overstroomt van TMF-belangen, kledingeisen en slangwoordgebruik.

Economievrijdag, 7 februari 2003

Jachtwerf De Groot in Grou vernieuwt

Grou - Jachtwerf De Groot aan de Oedsmawei, de producent van Pikmeerkruisers, gaat nieuw bouwen. Op 1 april begint bouwbedrijf SHP met de sloop van de oude productiehallen.

Economievrijdag, 7 februari 2003

Toenadering bedrijven en hulporganisaties

Den Haag - De overeenkomst tussen de kerkelijke ontwikkelingsorganisatie ICCO en multinational Ahold illustreert een trend van meer samenwerking tussen hulporganisaties en het bedrijfsleven. Steeds meer vertegenwoordigers van beide partijen zien in dat samenwerking hun ten goede komt.

Hoofdartikelvrijdag, 7 februari 2003

De Tweede Kamer: lam of leeuw?

Gedraagt de Tweede Kamer zich als een lam of als een leeuw? Deze bekende vraag, zo’n 25 jaar geleden gesteld door Kamervoorzitter Vondeling, werd deze week weer eens ter sprake gebracht. Door het CDA-Kamerlid Gerda Verburg, bij haar presentatie als kandidaat-Kamervoorziter. Zij koos voor ‘de leeuw’ en het leek of iedereen het met haar eens was.

Regiovrijdag, 7 februari 2003

Geld in tijden van nood

Gorredijk – Twee dagen voor de capitulatie van Nederland op 14 mei 1940, liet de provincie Fryslân noodgeld drukken. In de haast werden ongeveer een miljoen ‘bonnen’, elk met een waarde van een gulden, uitgebracht. Een maand later werd het noodgeld weer ingetrokken door de overheid en vernietigd. Een van de weinige exemplaren die het overleefden, is te zien in het Streekmuseum Opsterlân in Gorredijk. ,,Een bijzonder bezit’’, zegt Gatso Lamsma uit Drachten. ,,Van de tien verzamelaars heeft misschien eentje dit noodgeld.’’ Lamsma stelde uit zijn verzameling de expositie ‘In geldnood 1900-1950’ samen die tot 15 maart is te zien in het museum.

Regiovrijdag, 7 februari 2003

Eeltjemeer is te klein op warme dag

Rinsumageest – Recreatieterrein Eeltjemeer bij Rinsumageest wordt opgeknapt en uitgebreid. De gemeente Dantumadeel heeft 182.000 euro uitgetrokken voor het plan.

Regiovrijdag, 7 februari 2003

‘Ik denk dat het einde verhaal is op Ameland’

Leeuwarden - De asielzoekers op Ameland moeten naar Kollum. De vluchtelingen hebben de rechtszaak tegen het COA verloren. Een meerderheid van de provinciale politiek heeft woensdag nog geld aangeboden om ervoor te zorgen dat de asielzoekers op het eiland kunnen blijven. Hun vertrek heeft alles te maken met geld: de opvang op het eiland is te duur. De actie in de Staten is opmerkelijk: de provinciale overheid die zich bemoeit met landelijk beleid. Initiatiefnemer Bert Versteeg (PvdA) legt uit.

Regiovrijdag, 7 februari 2003

Asielzoekers in beroep

Ameland – De asielzoekers die van Ameland af moeten, gaan in hoger beroep. De 58 vluchtelingen weigeren zich neer te leggen bij de uitspraak van de rechter. Die gaf gisteren het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) toestemming de asielzoekers van het eiland te verwijderen. Verschillende politieke partijen komen op voor de vluchtelingen.

Regiovrijdag, 7 februari 2003

‘Jeugdwoningen’ in boerderij

Leek – Boerderijen en leegstaande bedrijfsruimten moeten worden omgebouwd tot woonheden voor jongeren en eengezinswoningen moeten geschikt worden gemaakt voor kamerbewoning. Met deze voorstellen denkt een werkgroep de woningnood onder jongeren in Leek op te lossen. Ook zijn er plannen bedacht voor meer seniorenwoningen.

Regiovrijdag, 7 februari 2003

Boeren tegen aaisykjen

Opeinde - De maatschap Kielstra in Opeinde wil dat er in Fryslân een verbod komt op het rapen van kievitseieren.

Regiovrijdag, 7 februari 2003

‘We lijken wel kampioenen’

Terschelling - ,,We lijken wel kampioenen’’, roept Frans Tersmette beduusd, als hij en zijn medebergbeklimmers voet op Terschellinger bodem zetten. ,,In de aankomsthal op West-Terschelling speelt de eilander fanfare en staat een grote schare familie en vrienden hen met spandoeken en ballonnen op te wachten.

Regiovrijdag, 7 februari 2003

Drie azc’s in Fryslân gaan dit jaar dicht

Leeuwarden - Drie asielzoekerscentra in Fryslân gaan dicht. Het gaat om de centra in Leeuwarden (Bonkevaart), Sneek en Kollum. De asielzoekerscentra in Heerenveen en Dokkum gaan van zeshonderd naar vierhonderd plaatsen. Dat heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gisteren bekendgemaakt aan het personeel.

Geloof & Kerkvrijdag, 7 februari 2003

Informatieavond voor Friese kerken over kerkorde

Leeuwarden – De Provinciale Synode van Friesland (PROS) houdt dinsdag een voorlichtingsbijeenkomst over de veranderingen voor plaatselijke kerken door de toekomstige fusie van de SoW-kerken en belangrijke wijzigingen in teksten van de kerkorde.

Geloof & Kerkvrijdag, 7 februari 2003

Gelijkwaardige deelname van minderheden

De katholieke organisaties Justitia et Pax en Cordaid hielden van 1-4 februari in Boedapest een conferentie over minderheden in Centraal- en Oost-Europa. Doel is om te komen tot een netwerk van organisaties. Michel Peters doet verslag van de bijeenkomst.

Geloof & Kerkvrijdag, 7 februari 2003

‘De vreedzame oplossing blijven zoeken’

Woensdag spraken kerkleiders uit Europa, de VS en het Midden-Oosten over de dreigende oorlog in Irak. Ds A.W. van der Plas, synodevoorzitter van de Nederlandse Hervormde Kerk nam namens de SoW-kerken deel aan het spoedberaad.

Geloof & Kerkvrijdag, 7 februari 2003

Winkelketen ‘De Fakkel’ start eigen internetboekhandel

Leeuwarden – Evangelische boekhandelsketen De Fakkel heeft 1 februari een eigen internetboekhandel geopend: www.fakkel.nl. De nieuwe internetboekhandel richt zich in de eerste plaats op potentiële klanten die niet in de buurt van een christelijke of evangelische boekhandel wonen.

Geloof & Kerkvrijdag, 7 februari 2003

Kerk als lokale zorggemeenschap

Leeuwarden - De zorg in Nederland wordt steeds meer ‘vermaatschappelijkt’. Cliënten keren terug naar dorp en stad. Binnenkort start daarom een nieuw provinciaal zorgsteunpunt waar ook de kerken zitting in hebben. Vertegenwoordigster Hilly de Vries-Kingma vertelt over het belang van ‘Community Care’ vanuit religieuze gemeenschappen.

Sportvrijdag, 7 februari 2003

Jah-people maakt in Tanzania goede sier met shirts SC Joure

In De Spil , het clubblad van SC Joure , (korfbal en voetbal) is de redactie niet blij met het maandblad Panorama . ,, Het lelijkste tenue van de competitie in Nederland: Het tenue van SC Joure. Daar zijn we het toch niet mee eens?’’. In het dorp Amboni in Tanzania denken ze daar in elk geval anders over blijkt uit een verslag van Arjen Rijpkema.

Sportvrijdag, 7 februari 2003

Ploeg Rintje Ritsma ontvlucht hotel

Gothenburg - Rintje Ritsma en zijn ploeggenote Renate Groenewold hebben na een dag hun hotel in Gothenburg alweer verlaten. Volgens Ritsma waren de matrassen in het Spar hotel heel slecht en was de maaltijd niet te genieten.

Sportvrijdag, 7 februari 2003

Ten Rouwelaar mag laten zien wat hij waard is

Groningen – ‘Het leven is goed in het Brabantse land.’ Dat gold even niet meer voor doelman Jelle ten Rouwelaar die begin dit seizoen de overstap maakte van Emmen naar PSV. Een droomtransfer, maar de afgelopen weken werd duidelijk dat de 22-jarige Jouster het hoge verwachtingspatroon in Eindhoven niet helemaal had kunnen waarmaken. En dus verhuurde PSV Ten Rouwelaar voor de rest van het seizoen aan FC Groningen.

Sportvrijdag, 7 februari 2003

Thomas hoort graag dat ze te oud wordt

Gothenburg - Annamarie Thomas dicteert aan de vooravond van het wereldkampioenschap allroundschaatsen. ,,Bekijk het allemaal maar lekker: schrijf maar dat ik te oud word. Daar ga ik alleen maar harder van rijden. Juist dan heb ik wat te bewijzen’’, zegt de 31-jarige Lemster. Ze doet het zonder stemverheffing, alsof ze de extra motivatie nodig heeft.

Sportvrijdag, 7 februari 2003

Jonge honden keren terug als routiniers

Gothenburg - Het lijkt wel een reünie. Negen jaar na het vorige WK schaatsen in Gothenburg zijn ze er allemaal weer bij. Als jonge honden behaalden Ids Postma en Rintje Ritsma toen het zilver en brons achter Johann Olav Koss. Voor beide Friezen gaat het om het eerste weerzien sinds 1994, dit keer wacht ze als routiniers de confrontatie met Gianni Romme.

Weervrijdag, 7 februari 2003

Bewolkt en zacht

Vanavond en vannacht kan er zich mist voordoen en af en toe valt er wat regen of motregen. Morgen is het bewolkt en zacht met maximumtemperaturen die komen te liggen rond 8 graden. De wind is daarbij matig tot vrij krachtig uit het zuidwesten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties