De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 20 mei

Archief

De artikelen van zaterdag, 7 februari 2009.

Cultuurzaterdag, 7 februari 2009

Friese liedjes ‘Twee oude vrouwtjes’ naar België

Leeuwarden - De voorstelling Twee oude vrouwtjes, die afgelopen zomer tijdens het Frysk Festival in premičre ging, gaat op tournee door Nederland en Vlaanderen. De eerste zes voorstellingen worden in het Fries gezongen, de rest in het West-Vlaams. Dat heeft het Gents productiehuis LOD gisteren bekendgemaakt, die de voorstelling in samenwerking met het Frysk Festival maakte. De voorstelling is vanaf 3 maart 23 keer te zien.

Cultuurzaterdag, 7 februari 2009

Deelnemers aan WMC pas na carnaval bekend

Kerkrade - De organisatie van het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade weet pas eind deze maand welke harmonies, fanfares en brassbands zullen deelnemen aan het evenement. ,,We wilden het deze week rond hebben, maar het wordt pas na carnaval. Het blijkt toch allemaal wat ingewikkelder”, verklaart een woordvoerster van het WMC. Het muziekconcours wordt gehouden van 9 juli tot en met 2 augustus.

Cultuurzaterdag, 7 februari 2009

Awardnominaties voor Van Gestel en Geelen

Amsterdam - Schrijver Peter van Gestel en illustrator Harrie Geelen zijn genomineerd voor de Hans Christian Andersen Awards 2010. Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse afdeling van IBBY (International Board on Books for Young People) gisteren bekendgemaakt.

Economiezaterdag, 7 februari 2009

Kredietwaardigheid Friesland Bank stabiel

Leeuwarden - De beoordelaar van de kredietwaardigheid van banken en ondernemingen, Fitch Ratings, heeft gisteren gemeld de lange termijnrating van Friesland Bank te verlagen van A naar A-. Als belangrijkste reden hiervoor voert Fitch de moeilijke marktomstandigheden aan, waarin alle banken, dus ook Friesland Bank, op dit moment moeten opereren.

Economiezaterdag, 7 februari 2009

Industriële productie gaat hard omlaag

Den Haag - De wereldwijde economische crisis raakt de Nederlandse industrie met volle kracht. In de maand december lag de productie ruim 13 procent lager dan diezelfde maand in 2007; de omzet daalde zelfs met 16 procent. ,,Het gaat buitengewoon hard.”

Hoofdartikelzaterdag, 7 februari 2009

Geloof en wetenschap...

Het is weer eens zo ver: de tegenstelling evolutie-schepping is onderwerp van discussie onder christenen. Deze keer is Andries Knevel de aanleiding. De EO-coryfee heeft in een televisie-uitzending zijn verontschuldigingen aangeboden voor het uitdragen van de opvatting dat God de wereld in zes dagen van 24 uur heeft geschapen. ,,Ik herroep al mijn eerdere uitspraken en erken in het verleden mijn kinderen en kijkers op een dwaalspoor te hebben gebracht.”

Regiozaterdag, 7 februari 2009

Illegaal lozen toiletwater kost 135 euro

Leeuwarden - De waterpolitie (KLPD), Wetterskip Fryslân en de provincie Fryslân gaan komend watersportseizoen streng controleren of pleziervaarders niet stiekem hun toiletwater lozen. Dat mag sinds 1 januari niet meer. Overtreding levert een boete op van 135 euro.

Regiozaterdag, 7 februari 2009

Vlag uit: Damwâld krijgt eindelijk een dorpshuis

Damwâld - Om negen uur ’s ochtends had Andries Halbesma van Dorpsbelang Akkerwoude de vlag al uit. Het was een heuglijke dag gisteren: niet alleen voor hem, maar voor het hele dorp Damwâld. Eindelijk komt er een dorpshuis, en wel in hartje centrum: in het zalencentrum De Kruisweg aan de Hoofdweg.

Regiozaterdag, 7 februari 2009

Lauwerscollege misschien bij station

Buitenpost - Het Lauwerscollege overweegt de bouw van een compleet nieuwe school bij het station van Buitenpost. Als dat plan goedgekeurd wordt, sluit de school voor voortgezet onderwijs in Kollum en gaan de locaties aan De Hoefslag en De Lits in Buitenpost eveneens dicht.

Regiozaterdag, 7 februari 2009

Zevenhonderd jaar in de ban: reden voor een feest

Oldeberkoop - Zevenhonderd jaar geleden werden de Stellingwervers in de ban gedaan door de bisschop van Utrecht. Het is het eerste schriftelijke bewijs van het bestaan van de eigenzinnige Zuidoost-Friezen. Reden voor feest. Gisteren hesen de Stellingwervers hun eigen vlag als start van het jubileumjaar.

Sportzaterdag, 7 februari 2009

Krabbe zou Menzo ‘kankeraap’ hebben genoemd

Emmen – Na de wedstrijd tussen FC Emmen en SC Cambuur liepen de gemoederen gisteren in de persruimte hoog op. Emmen-coach Paul Krabbe zat klaar voor de persconferentie, maar ineens bleek dat Stanley Menzo niet wilde verschijnen. De reden werd vrij snel duidelijk: Krabbe zou de trainer van Cambuur hebben uitgemaakt voor ‘kankeraap’. Op het wedstrijdformulier is komen te staan dat Krabbe ‘wegens beledigende taal richting de bank van Cambuur’ naar de tribune is gestuurd.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties