De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van maandag, 7 februari 2011.

Cultuurmaandag, 7 februari 2011

Bijzondere Buxtehude in Warns

In allerlei opzichten geen alledaagse zaak, het concert in de Spylder in Warns zaterdagavond. Bijzonder hoe in een kleine gemeenschap als Warns een traditie opgebouwd is van bijzondere uitvoeringen van bijzondere werken. Voor de elfde keer presenteerde Pauli Yap met het Warnser Bach Ensemble muziek uit de zeventiende of achttiende eeuw aan een publiek dat maar nauwelijks in het tot cultureel centrum omgebouwde Warnser kerkje paste.

Cultuurmaandag, 7 februari 2011

Indrukwekkend lustrumconcert Opus 5

Met werken geschreven naar aanleiding van dramatische historische feiten vierde Koorproject Opus dit weekend zijn eerste lustrum. Gedichten geschreven naar aanleiding van de aanslagen op Twin Towers, over de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog en de verschrikkingen van de loopgraven in Vlaanderen samen met teksten uit de requiemmis en Openbaringen leverden een boeiend programma op. Voor een talrijk publiek werd dit zaterdagavond in de Bonifatiuskerk in Leeuwarden uitgevoerd.

Hoofdartikelmaandag, 7 februari 2011

De lichtstallen, LTO Noord...

De Noordelijke LTO, de belangenorganisatie van de boeren, heeft het licht gezien. De organisatie vindt dat de lichtuitstoot uit moderne stallen verminderd moet worden. Dat kan betrekkelijk gemakkelijk. Wie dat wil, kan de lichtuitstoot van de stallen met enkele maatregen flink verminderen.

Regiomaandag, 7 februari 2011

PvdA rekent op CDA voor banenplan

Bakkeveen - De PvdA rekent op steun van het CDA om de komende vijf jaar 400 miljoen euro vrij te kunnen maken voor het scheppen van tienduizend banen in Noord-Nederland. Dat zei partijleider Job Cohen zaterdag in Bakkeveen bij de aftrap van de campagne.

Regiomaandag, 7 februari 2011

Voorlopig nog niet één Friese muziekbond

Leeuwarden - Er komt vooralsnog niet één Friese muziekorganisatie. De afgevaardigden van de 150 christelijke muziekverenigingen en de honderd neutrale muziekkorpsen in Fryslân besloten zaterdag eerst nog een gedegen onderzoek te houden naar de gevolgen van de oprichting van zo’n bond.

Geloof & Kerkmaandag, 7 februari 2011

Nieuwe kerk wil haven zijn voor wijk Zuiderburen

Leeuwarden - Kom zoals je bent. Dat is het motto van de nieuwe pioniersgemeente Goede Haven in de Leeuwarder wijk Zuiderburen. In wijkcentrum Markant hield de gemeente gistermorgen haar eerste officiële kerkdienst.

Geloof & Kerkmaandag, 7 februari 2011

Afgeladen Koepelkerk bij concert Praise United

Leeuwarden - Rond de duizend mensen - inclusief koor - waren zaterdagavond in de Koepelkerk in Leeuwarden bij de uitvoering van het koorproject Praise United. In de Leeuwarder kerk waren zelfs alle galerijen bezet, iets wat maar zelden voorkomt. Alleen met Kerst is het nog zo druk. De kerk was afgeladen vol.

Sportmaandag, 7 februari 2011

Damcombinatie Fryslân terug in ereklasse

Wageningen - Na een seizoen in de hoofdklasse keert Damcombinatie Fryslân terug in de ereklasse. De dammers van Franeker/Wânswert versloegen zaterdag vrij gemakkelijk Wageningen waardoor de naaste concurrent Lent met nog een ronde te gaan op een onoverbrugbare achterstand kwam te staan.

Sportmaandag, 7 februari 2011

Volleybalsters van VC Sneek verliezen tegen Amstelveen

Sneek - De volleybalsters van VC Sneek hebben gisteravond in het thuisduel tegen titelverdediger TVC Amstelveen niet voor een stuntje kunnen zorgen. De gewezen kampioen, wiens voortbestaan ernstig wordt bedreigd, zegevierde in de Sneker sporthal met 1-3 (22-25, 25-14, 14-15 en 18-25). Het leverde de ploeg van trainercoach Petra Groenland behalve setwinst niets op in de aanloop naar de cruciale fase van de competitie waarin deelname aan de playoffs moet worden veilig gesteld.

Sportmaandag, 7 februari 2011

Aris zit in een groot mentaal gat

Leeuwarden - De Friesland Aris is niet voor de eerste keer dit seizoen de weg kwijt. De Leeuwarder basketballers gaven ZZ Leiden zaterdag in het eigen Kalverdijkje drie kwarten lang goed partij, maar in het laatste deel stortten de Friezen helemaal in: 69-89. Het probleem is een gebrek aan zelfvertrouwen. ,,We zitten in een groot mentaal gat”, treurde Aris-coach Pete Miller. Door het verlies en de winst van Nijmegen in Den Bosch lijkt de vierde plaats zo goed als onhaalbaar.

Sportmaandag, 7 februari 2011

De dressuursport als een manier van leven

A way of life. Hardlopers zeggen het vaak. Maar het credo geldt net zozeer voor paardensport. In Sneek waren dit weekeinde bij de Friese kampioenschappen dressuur indoor heel veel paradepaardjes te zien. Jong geleerd is ook daar oud gedaan.

Sportmaandag, 7 februari 2011

‘Als er ergens niet gevoetbald kon worden, was het bij FVC’

Door de strenge vorst vonden de nodige wedstrijden in het amateurvoetbal dit seizoen al geen doorgang. Dit weekeinde werd het hoofdklassetreffen tussen FVC en Rigtersbleek echter afgelast vanwege de stevige wind die Leeuwarden teisterde. De bal moet niet alleen rond zijn, maar ook stil kunnen liggen. En dat was niet het geval op sportcomplex Wiarda. Een logische beslissing?

Sportmaandag, 7 februari 2011

De kluts niet kwijt

Dat Nederlandse voetballers bij tegenslag kunnen terugvallen op een enorm sociaal vangnet, ondervond Bas Dost afgelopen week. Na zijn op het nippertje afgeketste transfer naar Ajax ontving hij de ene steunbetuiging na de andere: uit Amsterdam een sms’je van Danny Blind en de belofte hem eens te zullen bellen van Frank de Boer, en bij Heerenveen, na een dagje vrij om de teleurstelling te verwerken, een goed gesprek met trainer Ron Jans.

Sportmaandag, 7 februari 2011

‘Blij met punten, wedstrijd snel vergeten’

Rotterdam - De spelers van Cambuur waren het na afloop wel eens. Ze waren dolblij met de drie punten, maar voor de rest was het tegen Sparta niet al te best wat de Friezen met name in de eerste helft lieten zien. Na de vroege rode kaart voor de Spartaanse doelman Oscar Moens leek Cambuur welhaast de mindere van de tegenstander. ,,Er zat niks in, en wij en de spelers van Sparta liepen elkaar in de weg. Mooi dat we de punten hebben en over de wedstrijd moeten we het nooit meer hebben”, gniffelde Mark de Vries.

Sportmaandag, 7 februari 2011

Cambuur verovert het Kasteel

Rotterdam - Cambuur heeft gistermiddag met succes het Kasteel van Sparta bestormd. Met dank aan keeper Oscar Moens, die al vroeg in het duel sneuvelde, konden de Leeuwarders de drie punten gemakkelijk naar zich toe trekken. Niettemin maakten de Friezen het zichzelf erg lastig.

Sportmaandag, 7 februari 2011

Het ‘raam’ is dicht, de deur staat open

Heerenveen - Het is nog geen week geleden dat het transferwindow officieel is gesloten. De verdedigers Milan Kopic en Igor Djuric, die van sc Heerenveen mochten omkijken naar een andere club, slaagden er in de maand januari niet in een andere club te vinden. Maar het hoofdstuk bij de Friese club lijkt nog niet afgesloten voor de beide verdedigers, die zaterdagavond verrassend mochten opdraven in het hart van de pompeblędenformatie.

Sportmaandag, 7 februari 2011

Heerenveen schiet niets op met een punt

Heerenveen - Na twee nederlagen (ADO Den Haag en FC Groningen) heeft sc Heerenveen zaterdag het eerste punt van 2011 gepakt. Het gelijkspel tegen NEC voelde als een nederlaag. De formatie van trainer Ron Jans schiet ook niets op met een puntje, in de jacht op Europees voetbal.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties