De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Archief

De artikelen van donderdag, 7 november 2002.

Bijschriftdonderdag, 7 november 2002

De dominee

Ik las in Gerben Heitinks boek Biografie van de dominee , dat Calvijn de dominee ‘een mensje uit het stof opgerezen’ noemt.

Cultuurdonderdag, 7 november 2002

Vertoning Friese Kameleonfilm gaat definitief door

Leeuwarden – De vertoning van de Friestalige Kameleonfilm De Kameleon sjocht yn it waar tijdens het Noordelijk Film Festival gaat definitief door. Dat heeft de directie van het filmfestival woensdag bekendgemaakt.

Economiedonderdag, 7 november 2002

Banken willen meer diensten op platteland

Leeuwarden – In navolging van de Rabobank, komen nu ook ABN Amro en de Postbank met nieuwe initiatieven - respectievelijk een servicebus en loketten in winkels - die de een antwoord moeten bieden op het probleem van de teruglopende dienstverlening op het platteland. De banken krijgen veel kritiek op de steeds beperkter voorzieningen.

Economiedonderdag, 7 november 2002

Achmea schrapt 230 banen bij pensioentak

Leeuwarden - Verzekeraar Achmea schrapt volgend jaar 230 banen bij de afdeling pensioenen. Dat is ruim 10 procent van het totaal van 2000 medewerkers.

Hoofdartikeldonderdag, 7 november 2002

Kerkelijk bloed…

Bij de eerste vijf CDA-kandidaten voor Provinciale Staten van Fryslân zijn drie rooms-katholieken. De vraag of dat opmerkelijk is, kan vanuit de geschiedenis slechts bevestigend beantwoord worden. Weliswaar is de politieke samenwerking van gereformeerden (AR), hervormden (CHU) en katholieken (KVP) in Fryslân nog ouder dan de landelijke fusie van christen-democraten. Desalniettemin hebben de Friese kandidatenlijsten zolang het CDA bestaat, met name in de top een zekere balans vertoond tussen katholieken, gereformeerden en hervormden.

Regiodonderdag, 7 november 2002

Friese GPV’ers stoken bloedgroepenstrijd op

Leeuwarden – Twee Friese GPV’ers hebben moties klaargemaakt die op het landelijk congres van de ChristenUnie, zaterdag, de positie van het GPV binnen de partij moeten verstevigen ten koste van de RPF.

Regiodonderdag, 7 november 2002

Gedeputeerde dreigt met hogere opcenten

Leeuwarden – Fryslân hoeft zich geen financiële zorgen te maken als de provincie minder geld krijgt van het rijk en als de inkomsten uit haar Nuon-bezit tegenvallen.

Regiodonderdag, 7 november 2002

Plan Stadsherstel in gevaar

Leeuwarden - De stichting Stadsherstel Leeuwarden nv moet waarschijnlijk schrappen in de plannen voor de renovatie van de voormalige grafkistenfabriek van Boonstra aan de Minnemastraat in Leeuwarden. De stichting wil op de bewuste locatie vijf herenhuizen, twee woningen en een parkeerkelder voor ongeveer 27 auto’s realiseren.

Regiodonderdag, 7 november 2002

Natuurcentrum in Earnewâld

Burgum – Het bezoekerscentrum van de Alde Feanen en het Fries Landbouwmuseum komen vrijwel zeker in Earnewâld.

Regiodonderdag, 7 november 2002

Nieuwe wijk Drachten in de maak

Drachten – Parkwijk de Singels, het Himsterhout, de Drachtstervaart en de Brouwersingel. Allemaal (toekomstige) nieuwbouwwijken in Drachten. Sinds gisteren is er een nieuwe in oprichting: het Burmaniapark.

Regiodonderdag, 7 november 2002

Friese dorpen raken bus kwijt door korting

Leeuwarden – De provincie Fryslân zal buslijnen op het platteland schrappen, wanneer het kabinet de dreigende korting op het openbaar vervoer doorzet.

Regiodonderdag, 7 november 2002

Mkz-boete Prins wordt niet kwijtgescholden

Ee – Zwaar teleurgesteld is veehouder Geert Prins uit Ee. Hij krijgt geen volledige vergoeding voor zijn vee dat tijdens de mond- en klauwzeercrisis vorig jaar is geruimd. ,,Dit komt hurd oan. Wy hiene hope dat we de tongblierkrisis einliks ôfslute koene’’, verzucht Prins aangedaan.

Regiodonderdag, 7 november 2002

Kabinet laat bouwen op platteland vrij

Leeuwarden - Plattelandsgemeenten mogen zelf grotendeels gaan bepalen hoeveel en waar zij huizen gaan bouwen voor de eigen bevolking.

Geloof & Kerkdonderdag, 7 november 2002

Het ‘herberg-concept’ vraagt invulling

Een aantal jaren geleden maakte kerkelijk Nederland kennis met een nieuw fenomeen: de kerk als herberg. De tijd van de kerk als bastion waar de trouwe kudde wekelijks kerkt, is voorbij.

Sportdonderdag, 7 november 2002

Bekerduel in Joure

J oure – Burgemeester Bert Kuiper van de gemeente Skarsterlân verwacht dat het bekerduel tussen SC Joure en FC Groningen op woensdagavond 4 december gewoon in Joure kan worden gespeeld.

Sportdonderdag, 7 november 2002

‘Petje af voor de man van die brief: Risselada’

Britsum – Wieb Rodenhuis heeft als trainer van Drachtster Boys een compleet nieuw team op de been gebracht. Daarvoor kreeg hij waardering vanuit een onverwachte hoek. Joop Risselada van Broekster Boys, waar hij ook ooit als trainer werkzaam was, zond hem een felicitatiekaart nadat Drachtster Boys, na een moeizaam begin, toch zomaar driemaal op rij won.

Sportdonderdag, 7 november 2002

Sprookje van SC Joure duurt voort

Joure – Begeleid door muziek van Tina Turner ( Simply the best ) en Queen ( We are the champions ) vielen de helden elkaar in de armen. Het sprookje van SC Joure in het bekertoernooi kreeg woensdagavond een vervolg.

Sportdonderdag, 7 november 2002

NAC-trainer Henk ten Cate naďef

NAC-trainer Henk ten Cate loofde tijdens de persconferentie de instelling van zijn spelers Csaba Fehér en Orlando Engelaar. Het duo werd rust gegund en mocht op de tribune plaats nemen, maar wilde per se bij de eerste achttien zitten.

Sportdonderdag, 7 november 2002

Cambuur blijft afstraffing door NAC bespaard

Breda – Cambuur Leeuwarden is een afstraffing bespaard gebleven. NAC had woensdag voldoende aan een helft gas geven om de tweede ronde van de Amstel Cup te bereiken, waarna de eredivisionist de teugels liet vieren. Het zelfvertrouwen van Cambuur liep daardoor geen schade op, een meevaller met het oog op de competitiewedstrijd zaterdag tegen Heracles.

Weerdonderdag, 7 november 2002

Buien

Vanavond vallen er diverse buien en is er kans op onweer, bij minima rond de 5 graden. Morgen krijgen we ook buien, en soms even wat zon. In de middag weer regen, bij temperaturen rond de 9 graden en een matige tot harde wind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties