De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 7 november 2003.

Bijschriftvrijdag, 7 november 2003

Schilderen

Een tijdje geleden zag ik iemand aan de kant van een gracht zitten schilderen.

Cultuurvrijdag, 7 november 2003

Op reis mei IBBY nei Cuba

Jant van der Weg makke in reis nei Cuba yn ferbân mei de healjierlikse bestjoersgearkomste fan IBBY (International Board on Books for Young People) en in kongres. Foar it Friesch Dagblad hold sy in deiboek by.

Cultuurvrijdag, 7 november 2003

Luie Hond klinkt sterker dan ooit

De fans hebben er lang op moeten wachten: de eerste cd van de Leeuwarder reggae-formatie Luie Hond. In de zeven jaar dat de band nu bestaat, werden al wel twee singles en een live-compilatie uitgegeven, maar bleven plannen tot het maken van een album al die tijd onuitgevoerd.

Cultuurvrijdag, 7 november 2003

Indrukwekkend concert NNO en Koskinen

Met een ovationeel applaus dankte de zaal donderdagavond violiste Eeva Koskinen, concertmeester van het NNO, voor haar vertolking van het Vioolconcert van Alban Berg. Deze ovatie was meer dan terecht, omdat zij dit lastig te spelen vioolconcert voor het eerst voor publiek speelde en dat ook maar gelijk uit het hoofd deed. Zeker een prestatie die het vermelden waard is.

Cultuurvrijdag, 7 november 2003

Vervreemdingseffecten in een ‘no budget’-film

Het Oostenrijk van 2021 is bezet door de Verenigde Staten. Bondskanselier Jörg Haider is na twintig jaar geregeerd te hebben afgezet en opgeborgen. Het nieuwe regime is bang voor onlusten en heeft het bericht de wereld ingestuurd dat hij dood is.

Cultuurvrijdag, 7 november 2003

Goed gedoseerd sentiment

Niet veel kunstenaars wagen zich in het schemerige niemandsland tussen film en beeldende kunst. Toch wist de organisatie van het Noordelijk Filmfestival er een te strikken. De performance annex videovoorstelling Insomnia van Leeuwarder Marten Winters (34) beleeft zondag zijn premičre in de D&T Zaal.

Dossiervrijdag, 7 november 2003

Een barre, koude boottocht in 1963

Het was een barre winter, die van 1963. Een winter die vooral bekend werd door de Elfstedentocht. Deze foto is ook genomen in 1963, op 8 januari. Toen waagden drie sleepboten de overtocht naar Schiermonnikoog. De eilanders hadden te weinig brandstof ingeslagen, en zaten erom te springen.

Economievrijdag, 7 november 2003

Veel belangstelling zaailingbezichtiging Fobek

Sint Annaparochie – Op aardappelveredelingsbedrijf Fobek is de afgelopen dagen veel belangstelling geweest voor de nieuwe aardappelzaailingen. Het bedrijf voor het ontwikkelen van nieuwe aardappelrassen is zaterdagochtend 8 november nog open voor het publiek. De belangstelling vooral door de goede oogstomstandigheden. ,,Akkerbouwers hebben het nu wat rustiger dus dan gaan ze er meer op uit”, is de reactie van de woordvoerder.

Hoofdartikelvrijdag, 7 november 2003

Van een mug een olifant maken

Het dreigt opnieuw een hype te worden. Er bestaan vermoedens dat op sommige islamitische scholen antiwesterse propaganda wordt gemaakt met aanzet tot haat of terrorisme. De Onderwijsinspectie heeft er onderzoek naar gedaan. Ondanks het feit dat er nauwelijks iets noemenswaardigs boven tafel kwam, maakt de VVD - met name haar Tweede Kamerlid Hirsi Ali - er toch weer een punt van.

Regiovrijdag, 7 november 2003

Grootse viering van Bonifatiusjaar 2004

Groningen – Titus Brandsma krijgt een standbeeld in Dokkum. Op 12 juni 2004, Bonifatiusdag, onthult en zegent de bisschop van Groningen, mgr. W.J. Eijk, een beeld van de Friese karmeliet in het Bonifatiuspark in Dokkum. Het bisdom eert daarmee de man die in de jaren twintig van de vorige eeuw de bedevaart naar Dokkum nieuw leven inblies en die in 1936 de aanzet gaf voor de bouw van de Bonifatiuskapel. Dat heeft bisschop Eijk donderdag bekend gemaakt bij de presentatie van de kerkelijke activiteiten die in het Bonifatiusjaar worden gehouden.

Regiovrijdag, 7 november 2003

Hoe het asielcentrum een dorp verdeelde

Kollum – Asielzoekers? Prima, geen kwaad woord. Maar hij moest wel erg wennen aan die harde Arabische muziek. ,,Dan zaten we hier achter in de tuin en dan kreeg je die muziek opgedrongen. Dat vond ik erg onplezierig.’’ Wat wel prettig was, waren de barbecueluchten die vanuit het asielzoekerscentrum overwaaiden. ,,Dat rook zo goed!’’, vertelt Wim de Boer, inwoner van Kollum en een van de geďnterviewden in een IKON-documentaire die volgende week donderdag (23.00 uur) op de tv wordt uitgezonden.

Regiovrijdag, 7 november 2003

Kollum krijgt geen nieuw azc

Kollum - Kollum krijgt definitief geen asielzoekerscentrum (azc) aan de Willem Loréweg. Dat maakte de gemeente Kollumerland gisteren bekend. Het azc is jarenlang een heikel punt geweest in de gemeente Kollumerland.

Regiovrijdag, 7 november 2003

‘Talma’ gaat meer samen doen

Veenwouden - De Talma Zorginstellingen halen de onderlinge banden aan. De zeven verpleeg- en verzorgingstehuizen stellen een gezamenlijk zorgconcept op en zullen meer gebruik maken van elkaars expertise.

Regiovrijdag, 7 november 2003

Bara’s eten en dominoën op de CHN

Leeuwarden – Contact maken met Nederlanders is best moeilijk, als buitenlandse student zijnde. Dat ligt aan beide partijen. De Nederlanders staan lang niet altijd open voor ontmoetingen met hun buitenlandse studiegenoten. Tegelijkertijd zoeken de internationale studenten vooral elkaar op. Dat is wel zo gemakkelijk: je deelt een taal en een afkomst met studenten uit je eigen land. Ook met ‘internationalen’ uit andere landen deel je iets. Je bent immers ver van huis en dat schept een band. Gisteren hield de Christelijke Hogeschool Nederland (CHN) in Leeuwarden een International Day ; een multiculturele feestdag waarop de internationale studenten hun cultuur presenteren aan hun Nederlandse studiegenoten.

Regiovrijdag, 7 november 2003

‘Politie moet kosten beter beheersen’

Leeuwarden - Burgemeester De Jonge van Heerenveen vraagt zich af of de Politie Fryslân er zelf wel voldoende aan heeft gedaan om de kosten te beheersen. De politie kampt met een tekort van ruim 3 miljoen euro op de begroting van 2004 en volgens De Jonge zijn de overschrijdingen deels het gevolg van genomen beslissingen door de korpsleiding.

Regiovrijdag, 7 november 2003

Permanent in vakantiehuis wonen mag

Den Haag - Minister Dekker van VROM wil permanente bewoning van vakantiehuisjes mogelijk maken. Gemeenten krijgen tot 31 december 2004 de tijd om te beslissen of ze het huidige verbod handhaven of dat ze bewoning toestaan. Doet een gemeente geen uitspraak, dan zal de minister per geval zelf beslissen over de status van de woning.

Geloof & Kerkvrijdag, 7 november 2003

Bijbeluur zonder zieltjeswinnerij

Makkum - De doopsgezinde zondagsschool van Makkum heeft altijd een relatief groot aantal kinderen van rand- en onkerkelijken getrokken. ,,Ik bin net tsjerks, mar dizze tiid hie ik net graach misse wollen’’, schrijft Marie Reitsma, die in een ver verleden de zondagsschool bezocht. Zondag viert de zondagsschool haar 100-jarig bestaan.

Weervrijdag, 7 november 2003

Bewolking

Vanavond en vannacht komt er bewolking binnendrijven vanuit het oosten. Het kwik zakt tot rond 4 graden. Morgen hebben we veel bewolking, lokaal mogelijk een spatje regen en weinig ruimte voor zon. Het wordt ongeveer 7 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties