De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van woensdag, 7 december 2011.

Cultuurwoensdag, 7 december 2011

Voorstelling Tryater afgelast in Heeg

Heeg | De Presidintes van Tryater wordt vanavond niet gespeeld in Heeg. De voorstelling is afgelast omdat een van de actrices haar stem kwijt is. Dat heeft een woordvoerder van Tryater gisteren gemeld.

Cultuurwoensdag, 7 december 2011

Kunst op drie windmolens bij Oosterbierum

Oosterbierum | Drie windmolens in windmolenpark De Bjirmen bij Oosterbierum worden vanaf maart versierd met gigantische kunstwerken. Dat heeft een woordvoerster van energiemaatschappij Nuon gisteren gemeld. Ook bij Almere worden drie windmolens versierd met kunst.

Cultuurwoensdag, 7 december 2011

Leeuwarder band zoekt figuranten voor clip

Leeuwarden | De Leeuwarder popband Stilton zoekt mensen die willen figureren in de videoclip van hun single Love will find its way. De muzikanten hebben zeker zestig figuranten nodig in de clip die een blind date-situatie verbeeldt.

Hoofdartikelwoensdag, 7 december 2011

Christenen in Egypte in benarde positie

Sinds het volk de macht heeft overgenomen in Egypte is de positie van de christenen in dat land er drastisch op achteruit gegaan. Bij aanslagen op kerken zijn dit jaar al meerdere Kopten om het leven gekomen. En de uitslag van de momenteel gehouden verkiezingen belooft weinig goeds voor hen. De Moslimbroederschap en andere fanatieke islamitische partijen hebben al tweederde van de zetels gewonnen. Bij die partijen zit geloofsvrijheid voor andersdenkenden helaas niet in hun dna. Veel Egyptische vrouwelijke christenen vrezen dat ze straks alleen over straat kunnen met een hoofddoek op. En het wordt nog moeilijker voor de Kopten om in vrijheid naar de kerk te gaan.

Regiowoensdag, 7 december 2011

Duidelijkheid over spoedhulp snel verwacht

Dokkum | Eind januari moet er duidelijkheid zijn over het eventuele behoud van de spoedopvang en de andere afdelingen van ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum. Dit liet wethouder Sicco Boorsma van de gemeente Dongeradeel gisteren weten tijdens een commissievergadering.

Regiowoensdag, 7 december 2011

Zware spits vanwege storm

Leeuwarden | Automobilisten hadden vanochtend last van een drukke ochtendspits door het slechte weer dat over het land raast. Rond negen uur stond er rond de 280 kilometer file, aldus de ANWB. Normaal gesproken staat in deze tijd van het jaar maximaal 150 tot 160 kilometer file in de ochtendspits.

Regiowoensdag, 7 december 2011

Lening voor paalrotherstel

Leeuwarden | Eigenaren van woningen met paalrot kunnen vanaf volgend jaar bij de provincie Fryslân tegen 2 procent rente een lening afsluiten om herstelwerkzaamheden aan de fundering te laten uitvoeren. Er kan tot maximaal vijftigduizend euro worden geleend. Het bedrag moet binnen 25 jaar zijn afgelost.

Regiowoensdag, 7 december 2011

Provincie ziet niets in versoberen Centrale As

Leeuwarden | De provincie blijft achter het tracé van de Centrale As, de nieuwe autoweg van Dokkum naar de Wâldwei bij Nijega, staan zoals dat er nu ligt. Ze vindt een alternatief tracé geen oplossing. Dit zei gedeputeerde Sietske Poepjes gisteren in reactie op de brief die vijf oud-Statenleden naar de huidige Statenleden stuurde. Hierin vragen zij de provincie nog eens goed na te denken over een alternatief tracé, voordat een dure weg wordt gelegd die goedkoper kan. Poepjes: ,,Dit is de goede maatregel voor dit probleem.”

Regiowoensdag, 7 december 2011

Nieuwe plaquette en extra openstelling museum

De celdeur gaat open; vader Fokkema en zijn twee zonen moeten mee. Ze vrezen het ergste. ,,Het is gebeurd; we worden gefusilleerd”, fluistert Gerrit tegen zijn broer Ruurd. Even later... zijn ze vrij.

Geloof & Kerkwoensdag, 7 december 2011

Bibliotheek PThU ontkomt aan vlammenzee

Kampen | De Protestantse Theologische Universiteit (PThU) in Kampen is een ramp bespaard gebleven. Bij een grote brand dinsdagavond in het centrum van Kampen heeft de brandweer de universiteitsbibliotheek gered. Wel heeft het gebouw aan de Oudestraat 6 rookschade opgelopen.

Sportwoensdag, 7 december 2011

Sportquiz: Sven Kramer

Sven Kramer is weer helemaal terug op het ijs. Nadat de Friese schaatser vorig seizoen vanwege een blessure aan zich voorbij moest laten gaan, bewees hij vorig weekeinde bij de wereldbekerwedstrijden in Astana weer op de weg terug te zijn. Kramer schreef de 5000 meter op zijn naam door provinciegenoot en marathonschaatser Jorrit Bergsma in een onderling duel te verslaan.

Sportwoensdag, 7 december 2011

Annemarie Worst op ‘snuffelstage’ naar EK zwemmen

Leeuwarden | Met haar zestien lentes geldt Annemarie Worst van de Leeuwarder zwemvereniging Orca als een van de grootste zwemtalenten van Nederland. Het is die status die de rugslagspecialiste toegang verschaft tot de Europese kampioenschappen zwemmen op de kortebaan (25m bad) die morgen in het Poolse Sczecin beginnen. De Koninklijke Nederlandse Zwem Bond (KNZB) gunt Worst, die de benodigde tijdslimieten niet zwom, in Polen een soort ‘snuffelstage’.

Sportwoensdag, 7 december 2011

De coup van Cruijff: een soap met een open einde

In Haarlem dient morgen een kort geding dat Johan Cruijff en tien jeugdtrainers van Ajax hebben aangespannen tegen de vier leden van de Raad van Commissarissen (RvC), Steven ten Have, Paul Römer, Marjan Olfers en Edgar Davids. Het ‘elftal’ vecht de benoemingen aan van Louis van Gaal, Danny Blind en Martin Sturkenboom. Hun aanstelling is volgens Cruijff c.s. niet rechtsgeldig, omdat hij daar als lid van de Raad niet in gekend is. Het zoveelste hoofdstuk in de soap rond Ajax.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties