De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 7 maart 2006.

Bijschriftdinsdag, 7 maart 2006

Vertrouwen

Jozef ligt op bed. Zijn kinderen en kleinkinderen staan om hem heen.

Cultuurdinsdag, 7 maart 2006

Mijn ziel in het glas

En het regent zonnestralen. Bij Acda en de Munnik, voor het tiende seizoen op pad. Uitgebreid met een toetsenist (Diederik van Vleuten), Dave van Beek op drums, David Middelhoff en JB Meijers verantwoordelijk voor het ondersteunende gitaarwerk.

Cultuurdinsdag, 7 maart 2006

Voorstelling goed, maar Friezen snappen ’t niet

Voor zover u het nog niet wist. Friezen wonen in holen en komen er een keer in het jaar uit om naar Tryater te gaan. Verder blijft de Fries verstoken van de kunstuitingen waar overige bewoners van het land wel kennis van kunnen nemen. In de Volkskrant van donderdag 2 maart laten recensente Marian Buijs en artistiek leider van Tryater Hans Man in ’t Veld hun licht schijnen over de Friezen, de Friese media en Tryater.

Dossierdinsdag, 7 maart 2006

Oefenpotjes en drollenvangers

Noem mij voyeur of ramptoerist en ik zal beschaamd mijn ogen neerslaan. Want het is waar. Als door de muren van de buren de pijnlijke druppels van een echtelijke vete sijpelen, pak ik een glas en luister. Woensdagavond was het opnieuw bingo, aan de oostkant om precies te zijn. Er werd weer flink met glaswerk gesmeten bij de Duitsers, want de 4-1 nederlaag tegen Italië deed het land op zijn grondvesten schudden.

Economiedinsdag, 7 maart 2006

HZPC stelt aardappelprijs op 18,75

Joure - Aardappelhandelshuis HZPC heeft de gemiddelde prognoseprijs voor pootaardappelen van 2005 gesteld op 18,75 euro per 100 kg. De prognoseprijs heeft betrekking op de klasse E, maat 28/55 van de rassen in poolverband geteeld en is inclusief kwekersvergoeding. Vorig jaar was de prognose prijs E 16,50. Dat maakte HZPC eerder vandaag bekend.

Economiedinsdag, 7 maart 2006

‘Extreme verhoging rioolheffing’

Leidschendam – Gemeenten gebruiken de rioolheffing voor bedrijven om het verlies aan onroerendezaakbelasting (ozb) te compenseren. Dat stelt de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Meest extreme voorbeelden zijn Emmen, waar de aanslag stijgt van 35,35 euro naar 830 euro, bijna 2400 procent, en Nijmegen, met een stijging van 1605 procent. ,,We hebben het sterke vermoeden dat gemeenten de aanslagen nog even vasthouden tot na de gemeenteraadsverkiezingen, omdat ze bang zijn dat er opschudding door ontstaat’’, zegt S. van Paridon van RND.

Economiedinsdag, 7 maart 2006

‘Comfortschoenen zijn echt niet meer oubollig’

Dokkum – Een nieuwe schoenenwinkel en een uitgebreide schoenreparatiezaak. E. Zwart opent vandaag twee winkels in Dokkum. Schoenreparatiezaak Zwart bestaat al 136 jaar. De overgrootvader van Zwart begon in Buitenpost, zijn opa verhuisde de zaak in 1929 naar Dokkum.

Economiedinsdag, 7 maart 2006

Elzinga Jirnsum spuit 25 tanks Afghanistan

Jirnsum – Autospuiterij Elzinga in Jirnsum spuit 25 legervoertuigen in camouflagekleuren voor de missie in Afghanistan. Dat maakte directeur K. Elzinga vandaag bekend.

Economiedinsdag, 7 maart 2006

Kaasfabriek in Workum breidt uit, sluiting in Meppel

Meppel – De sluiting van de kaasopslag- en verpakkingslocatie van Friesland Foods in Meppel, volgend jaar, betekent extra werk voor de vestiging in Workum. Bij de locatie in Meppel vervallen door de sluiting 65 banen. Het werk wordt verdeeld over verschillende kaasfabrieken in Nederland. In Workum komt er werkgelegenheid bij voor twintig mensen.

Hoofdartikeldinsdag, 7 maart 2006

Geweten

De Britse premier Tony Blair vindt dat uiteindelijk God en de geschiedenis hem zullen beoordelen op zijn besluit om de Britten de oorlog in Irak in te trekken. De deemoed waarmee hij publiekelijk lucht geeft aan zijn twijfels over het nut van de oorlog, staat in schril contrast met de onwrikbaarheid waarmee hij in 2003 zijn gelijk verdedigde. Toen was het een oorlog tegen het kwaad om de wereld te verlossen van een tiran met massavernietigingswapens.

Regiodinsdag, 7 maart 2006

‘Zwembadplan brengt nauwelijks voordeel’

Wommels - De bouw van een nieuw zwembad in combinatie met eenbrede school in Wommels levert nauwelijks financieel voordeel op. Ook is er geen sprake van een verlaging van de exploitatielasten. Tot deze conclusie komt adviesbureau SemadAdvies uit ’s-Heerenberg in het korte onderzoek dat in opdracht van de gemeenteraad van Littenseradiel is uitgevoerd.

Regiodinsdag, 7 maart 2006

Herverdeling grond kan los

Oosternijkerk - De recreatiesector wil een gelijkwaardige gesprekspartner zijn in de discussies over een integrale gebiedsontwikkeling in Dongeradeel. ,,Wij willen niet aan de leiband van de landbouw lopen’’, verwoordt R. Plomp van recreatiebedrijf De Brandgans in Dokkumer Nieuwe Zijlen het standpunt van de recreatieondernemers.

Regiodinsdag, 7 maart 2006

Arbowet soepeler voor vrijwilligers

Den Haag – Kerken, sportclubs en andere organisaties waar vrijwilligers werken, hoeven vanaf 15 maart niet meer aan alle verplichtingen van de Arbowet te voldoen. Alleen de bescherming tegen zeer ernstige risico’s blijft bestaan.

Regiodinsdag, 7 maart 2006

Eddy stemt als eerste: Als je niet stemt, mag je niet zeuren

Leeuwarden – De eerste. Eddy van der Lei was vanmorgen de allereerste Leeuwarder die zijn stem uitbracht. Vijf minuten voor half acht meldde Van der Lei zich al in het stemlokaal in de Pelikaankerk. De toren van de Oldehove had amper half acht geslagen of Van der Lei had al op de rode knop van de stemcomputer gedrukt. ,,Ik ben altijd vroeg. ’s Ochtends tussen half acht en negen uur werkt het zo plezierig; dan is ’t nog lekker rustig.’’

Geloof & Kerkdinsdag, 7 maart 2006

De preek vraagt om discussie

De preek moet niet langer het hart van de protestantse eredienst zijn, vindt ds. Coen Wessel uit Heerenveen. Hij concludeert dat nadat hij enkele malen tevergeefs heeft deelgenomen aan de preekwedstrijd. Wessel zet uiteen wat er mis is met de preek en hoe het volgens hem wel moet.

Geloof & Kerkdinsdag, 7 maart 2006

Geloof Wolvega in beeld

Wolvega – De catechisanten van de samenwerkende Hervormde Gemeente en Gereformeerde Kerk van Wolvega gaan de komende weken onderzoek doen naar ‘wat er in het dorp leeft aan geloven’. ,,Als kerken willen we de jongeren een keer over de kerkmuren heen laten kijken, om het geloof in het dorp in kaart te brengen”, aldus ds. P. Rozeboom.

Sportdinsdag, 7 maart 2006

Goud is net te veel voor Friese judoka’s

Drachten - Twee Friese judoka’s hebben zaterdag prijzen gewonnen bij het Nederlands kampioenschap voor judoka’s jonger dan zeventien jaar, dat gehouden werd in Sportcentrum Drachten, maar goud was net te hoog gegrepen voor de Friese afvaardiging. Jennifer Wichers (15) uit Burgum baalde, omdat ze net als vorig jaar tweede werd en net als vorig jaar achter de Noordhollandse Maureen Groefsema. Voor Wessel van de Ploeg, ook uit Burgum, was zijn derde plek een verrassing en dat werd dan ook flink bejubeld.

Sportdinsdag, 7 maart 2006

John de Mol heeft neus voor de goede dravers

Wolvega - Sinds Wolvega in verband is gebracht met het uitzenden van de paardenkoersen op televisie is John de Mol met grote regelmaat op de Friese drafbaan aanwezig. Afgelopen zaterdag stond hij zelfs voor de tweede maal dit jaar in de Victory Lane, als winnende eigenaar. Om verwarring te voorkomen: het gaat hier om John de Mol, in het dagelijks leven werkzaam op de effectenbeurs. De in Kortenhoef woonachtige naamgenoot van de mediamagnaat is al jaren in het bezit van goede dravers.

Sportdinsdag, 7 maart 2006

Flyers heeft geen antwoord op fel ijshockey van Geleen

Geleen – Vadeko Flyers heeft zondag een flinke tik gekregen van Eaters Geleen in de strijd om het landskampioenschap. De Heerenveense ijshockeyers zaten geen moment in de wedstrijd en verloren afgetekend van de mannen van Andy Tenbult. ,,Het was niets’’, zei Flyers-verdediger Jacco Landman, die zelf tegen een gamemisconduct aanliep.

Sportdinsdag, 7 maart 2006

Leeuwarden wil weer eigen ijshockeyclub

Leeuwarden - IJshockey in Fryslân is meer dan de Vadeko Flyers in Heerenveen. In Leeuwarden wordt weliswaar een paar treden lager gespeeld, maar het fanatisme is er beslist niet minder. Het grote verschil met Heerenveen is evenwel niet alleen dat er in Leeuwarden gespeeld wordt op een haast recreatief niveau, veel erger blijkt dat de Friese hoofdstad niet eens meer een eigen vereniging heeft. In het tweede Henk Kuipers Toernooi schreeuwden de ijshockeyers daarom zaterdag in de Leeuwarder ijshal tegelijk om aandacht. Zij vinden dat het hoog tijd wordt voor weer een eigen club.

Sportdinsdag, 7 maart 2006

Langebaanschaatsers schrikken in marathon

Heerenveen – Het was voor een aantal langebaanschaatsers zondagmiddag aan het eind van de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen nog even flink schrikken. Mannen als olympisch kampioen Bob de Jong, sprinter Jan Bos, Rintje Ritsma en Gianni Romme hadden geen antwoord op de rondjes 28, die de mannen van de lange adem afraffelden op het ijs van Thialf.

Sportdinsdag, 7 maart 2006

Debutant Poulsen ligt niet wakker van Koné

Eindhoven – Geschrokken was Jakob Poulsen niet toen hij zaterdagmiddag bij aankomst bij het Abe-Lenstrastadion te horen kreeg dat hij tegen koploper PSV in de basis moest beginnen. Door de ziekte van Petter Hansson (griep) schroomde trainer Gertjan Verbeek niet de 22-jarige Deen, die op 30 januari een contract ondertekende en begin februari instroomde bij de club, in Eindhoven voor de leeuwen te gooien. ,,Ik heb mijn best gedaan. Het ging wel redelijk’’, zei Poulsen breeduit lachend.

Sportdinsdag, 7 maart 2006

PSV gebruikt Heerenveen als opwarmertje

Eindhoven – Als SC Heerenveen een kans wil maken tegen PSV, dan zullen de Friezen compleet moeten aantreden en een goede dag moeten hebben. Dat was zaterdagavond beslist niet het geval. De formatie van trainer Gertjan Verbeek diende zich aan als een prettig opwarmertje voor PSV in de aanloop naar het Champions Leagueduel tegen Olympique Lyon.

Sportdinsdag, 7 maart 2006

Fries goud en zilver op NK kortebaan

Assen – Thijsje Oenema uit Joure en de Workumer Sietse Heslinga hebben afgelopen weekeinde voor goud en zilver gezorgd tijdens het NK kortebaan. Dat werd in Assen op ijsbaan De Smelt gehouden, bij gebrek aan echt natuurijs.

Sportdinsdag, 7 maart 2006

Johnny de Jonge naar ONS Sneek

Sneek – Johnny de Jonge komt met ingang van volgend seizoen uit voor zaterdaghoofdklasser ONS Sneek.

Sportdinsdag, 7 maart 2006

Belofteteam Cambuur wint van FC Omniworld

Leeuwarden – Jong Cambuur Leeuwarden heeft maandagavond thuis goede zaken gedaan door de beloften van Omniworld met 1-0 te kloppen. De bezoekers hadden een groot deel van de wedstrijd een veldoverwicht, maar Cambuur kreeg de beste kansen.

Weerdinsdag, 7 maart 2006

Zachter


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties