De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 21 maart

Archief

De artikelen van donderdag, 7 april 2005.

Analysedonderdag, 7 april 2005

Friese canon ongeschikt voor onderwijs

Als in Nederland het geschiedenisonderwijs gegeven gaat worden aan de hand van een historische canon, hoe moet dat dat in Fryslân met zijn eigen cultuur en geschiedenis? Dat vroeg de Feriening foar Frysk Underwiis zich af en zij kwam tot de conclusie dat het onderwijs in Fryslân naast de Nederlandse ook een Friese canon zou moeten behandelen. Historicus Kerst Huisman stelde een canon van het Friese verleden samen en de Feriening stuurde een verzoek aan het provinciaal bestuur om bij de minister van Onderwijs te bevorderen dat in Fryslân ook de Friese canon zou worden voorgeschreven. Een streven dat ondersteuning verdient? In ieder geval niet op de manier die Huisman voorstaat, vindt Douwe Kooistra.

Bijschriftdonderdag, 7 april 2005

Lotgenoot

Eens was het leven een paradijs, een tuin van licht, een hof van vrede en vreugde.

Economiedonderdag, 7 april 2005

Nieuwe ronde melkveecafés in het noorden

Drachten - De Melkvee Academie organiseert een nieuwe ronde melkveecafés in Fryslân en Groningen. Onderwerp van gesprek aan de stamtafel zijn de toeslagrechten waar elke melkveehouder dit voorjaar mee te maken krijgt. Maandag is er een bijeenkomst in Joure in De Flaubyt en volgende week donderdag in De Vosseheer in Donkerbroek.

Hoofdartikeldonderdag, 7 april 2005

Belastende kennis…

Onnozelheid, onwetendheid en een slecht geheugen vormen de beste remedie tegen gewetensjeuk. De schrijver van het bijbelboek Prediker wist het al: ‘Wie kennis vermeerdert, vermeerdert smart.’ Daarom is het dat veel bestaande maar vooral ook veel nieuwe kennis, bijvoorbeeld over de manier waarop mensen zichzelf en de rest van de schepping beschadigen, niet of nauwelijks tot de hoofden en harten lijkt door te dringen.

Geloof & Kerkdonderdag, 7 april 2005

Wat doe je met vier miljoen pelgrims?

Rome - Twee miljoen Polen zijn onderweg naar Rome. Misschien een paar honderdduizend minder. Maar dan nóg! De Romeinse autoriteiten, en ook de regering, beginnen zich zorgen te maken over de onvoorstelbare toeloop van gelovigen die morgen de begrafenis van paus Johannes Paulus II willen meemaken – hoe dan ook. Er wordt rekening gehouden met drie, misschien wel vier miljoen mensen. ,,Rome is vol’’, heeft het hoofd van de Italiaanse burgerbescherming, Guido Bertolaso, gezegd.

Geloof & Kerkdonderdag, 7 april 2005

Herdenkingsmis in Leeuwarden trekt zo’n 300 mensen

Leeuwarden – Een eucharistieviering in de Sint Dominicuskerk in Leeuwarden ter nagedachtenis aan paus Johannes Paulus II heeft woensdagavond zo’n driehonderd belangstellenden getrokken. De mis was voor het gehele vicariaat Fryslân en Noordoostpolder. Voorganger was vicaris J.B. te Velde uit Leeuwarden. Er was gelegenheid schriftelijk te condoleren.

Geloof & Kerkdonderdag, 7 april 2005

Naar een verenigde kerk met elan

Leeuwarden – De dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk moet met ‘visie, missie, elan en dienstbaarheid’ aan het werk gaan. Daarmee moet afscheid worden genomen van het imago door het Samen op Wegproces, dat gekenmerkt werd door traagheid en naar binnen gerichtheid.

Geloof & Kerkdonderdag, 7 april 2005

‘Kerken negeren armoede’

Leeuwarden – De werkgroep Arme Kant van Friesland gaat een handreiking samenstellen die kerkenraden moet helpen om het probleem van armoede en verrijking binnen de eigen gemeente aan de orde te stellen. Daar is volgens voorzitter Dini Stavenga-Van der Waals dringend behoefte aan. ,,Nu negeren kerken het probleem nog massaal.”

Sportdonderdag, 7 april 2005

Davy Veltman naar Harkemase Boys

Harkema – In navolging van Jeroen van der Berg ( VVOG) en Jelmer Mullender (Cambuur ) is ook Davy Veltman (24 jaar) toegevoegd aan de selectie van Harkemase Boys voor het seizoen 2005-2006.

Sportdonderdag, 7 april 2005

Steringa bondscoach van junioren

Leeuwarden – Voormalig topjudoka Edwin Steringa is door de Judo Bond Nederland benoemd tot junioren bondscoach bij de heren.

Weerdonderdag, 7 april 2005

Guur weer

Vandaag en morgen wordt het buiig en geleidelijk kouder en daarmee is het guur weer. De maximumtemperaturen liggen rond de 10 graden. We hebben zowel vandaag als morgen te maken met buien, met kans op onweer en hagel.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties