De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van maandag, 7 april 2008.

Cultuurmaandag, 7 april 2008

Lunchen met jazz in ontspannen sfeer

Dat muziek een internationale taal is, die mensen uit verschillende landen en culturen bijeen brengt, ervaar je met grote regelmaat als je concerten bezoekt. Het lunchconcert vrijdagmiddag in De Harmonie in Leeuwarden was er wel een zeer sterke illustratie van.

Cultuurmaandag, 7 april 2008

Vocaal Ensemble op moedig avontuur

Het Vocaal Ensemble Leeuwarden (voorheen de Leeuwarder Cantorij) had het zichzelf niet gemakkelijk gemaakt in zijn eerste concert onder leiding van de jeugdige David van Roijen, afgelopen zaterdagavond in de Leeuwarder Waalse Kerk. Met Bachs motet Jesu, meine Freude had men gekozen voor een van de indrukwekkendste stukken uit de muziekgeschiedenis, maar ook een van de lastigste; een werk dat veel van de spankracht, de adem en het uithoudingsvermogen van een koorzanger vraagt. Daar komt dan bij dat de Waalse Kerk weliswaar een fraaie en intieme locatie is, maar dat de kleine ruimte en de korte afstand tussen koor en publiek de koorklank heel direct op de luisteraar overbrengt. Dat is enerzijds mooi, omdat de afzonderlijke stemmen goed te volgen zijn, maar kleine ongerechtigheden worden in deze akoestiek ongenadig blootgelegd. Voeg daarbij dat het koor dit motet a capella uitvoerde, en het is duidelijk dat dit een moedig avontuur was.

Cultuurmaandag, 7 april 2008

Hans Klok bedriegt met razendsnelle acts

De spanning wordt er nog even in gehouden zaterdagavond. Door wat technische problemen begint de show van goochelaar en illusionist Hans Klok iets later. Een kwartier na de aangekondigde aanvangstijd, is het dan zover: Klok komt geheel in stijl - in een deken van rook en begeleid door opzwepende muziek - het podium op.

Cultuurmaandag, 7 april 2008

Vier fanfares geplaatst voor najaarconcert

Heerenveen - Vier fanfareorkesten hebben zich zaterdag tijdens het Frysk Fanfare Festival geplaatst voor het najaarsconcert van de Stichting Frysk Fanfare Festival. Het fanfarefestival vond van donderdag tot en met zaterdag voor de 27ste keer plaats in De Rinkelbom in Heerenveen. Achttien fanfares werden beoordeeld door een jury, die bestond uit Joop van Dijk en Luuk Tuinstra. Die oordeelde dat Eendracht Maakt Macht uit Oudega (W), onder leiding van Piet Groeneveld, het beste was in de eerste divisie.

Cultuurmaandag, 7 april 2008

Museumweekend trekt 950.000 mensen

Leeuwarden - De 27ste editie van het Nationaal Museumweekend heeft de afgelopen dagen 950.000 belangstellenden getrokken. Vorig jaar waren dat er nog 850.000. Ook in Fryslân zijn de musea, met name gisteren, goed bezocht. In totaal waren er ruim 17.000 mensen op de been. ,,Fryslân laat een iets afwijkend beeld zien vanwege het onverwacht mooie weer’’, zegt Mirjam Pragt, museumconsulent van Fryslân. ,,Hierdoor waren er in de steden iets minder bezoekers, vooral op zaterdag.’’ Het Natuurmuseum in Leeuwarden bijvoorbeeld, verwelkomde maar liefst drie kwart van de bezoekers op zondag.

Economiemaandag, 7 april 2008

Kom in de Kas trekt minder bezoekers

Berlikum - Ongeveer 185.000 mensen hebben dit weekeinde een kijkje genomen in een glastuinbouwbedrijf. Vorig jaar trok Kom in de Kas ongeveer 200.000 bezoekers. Een woordvoerder van de organisatie schrijft het lagere bezoekersaantal van dit jaar toe aan het slechte weer op zaterdagochtend.

Economiemaandag, 7 april 2008

Friese werven springen om vakmensen

Leeuwarden - De orderportefeuilles zitten vol, soms tot 2012, maar de mensen om de schepen te bouwen zijn bijna niet te krijgen. De Friese scheepsbouw heeft naar schatting tweehonderd vacatures voor tal van technische mensen. Tijdens de week van de scheepsbouw doet een aantal Friese werven hun deuren open om jongeren een goed beeld te geven van wat de scheepsbouw inhoudt.

Economiemaandag, 7 april 2008

Permanente controle bij Friesland Vlees

Leeuwarden - Minister Verburg (Landbouw) stelt permanente controle in bij het slachthuis van Friesland Vlees in Leeuwarden. Alle veetransporten worden er gecontroleerd door de Algemene Inspectiedienst (AID). De maatregel is ingevoerd na een melding van misstanden door een vroegere medewerker van controle-instantie AID.

Hoofdartikelmaandag, 7 april 2008

Het onderzoek van Rouvoet...

Minister Rouvoet wil onderzoek naar de achtergronden van gedragsproblemen bij jongeren. Het onderzoek moet onder meer gaan over veranderde omstandigheden waarin jongeren opgroeien en kennelijk de koers kwijtraken.

Regiomaandag, 7 april 2008

Vuurdoop voor de geëmancipeerde vrouwen

Joure - ,,Wy ha in geweldige fjoerdoop hân”, zegt Jellie Feenstra van Vrouwenkoor Eigenwijs uit Drachten. ,,Ja, wy kamen yn in euforistyske stimming fan it poadium ôf”, voegt medekoorlid Margreet Westra toe. Dertien jaar geleden werd het circa twintig leden tellende koor opgericht naar aanleiding van internationale vrouwendag (8 maart) in Drachten. Afgelopen zaterdag deed het koor voor het eerst mee aan het concours van de Bond van Zangkoren in Friesland (BZF).

Regiomaandag, 7 april 2008

Avondje pelgrimeren ‘dreech’ maar bijzonder

Met de culturele pelgrimstocht door Dokkum werd zaterdagavond het Bonifatiusproject in de stad afgesloten. Sinds 2004, het herdenkingsjaar van de bisschop, werkt de gemeente Dongeradeel daar aan, met als doel bezinningstoeristen naar de stad te trekken. Zo is op de Markt een altaar met een beeldengroep geplaatst en zijn verspreid door de stad herkenningspunten uit het leven van Bonifatius geplaatst, die samen een wandelroute vormen. Ook is de Admiraliteitshelling in oude glorie hersteld, is de Keppelstraat opnieuw ingericht en heeft de Bonifatiuskapel er een ontvangstruimte bij gekregen. Wethouder Willemsma van Dongeradeel kreeg zaterdagavond het eerste exemplaar van een boekje over Romaanse kerken in de gemeente, dat uitgebracht is door de nieuwe stichting Inspirerend Dokkum. Die wil de komende tijd verschillende activiteiten in de stad organiseren omtrent Bonifatius.

Regiomaandag, 7 april 2008

Best een leuk spelletje eigenlijk, golf

Sint Nicolaasga - ,,Dit is veel leuker dan minigolf.” De zevenjarige Redmer Halbertsma uit Sneek krijgt met zijn evenoude vriendje Rients Silvius golfles op de golfbaan in Sint Nicolaasga. Zijn vader golft en zaterdag mag hij voor het eerst mee naar de golfbaan. ,,Ik heb de bal wel 150 meter weg geslagen”, vertelt het jongetje trots.

Regiomaandag, 7 april 2008

Friese werven springen om vakmensen

Leeuwarden - De orderportefeuilles zitten vol, soms tot 2012, maar de mensen om de schepen te bouwen zijn bijna niet te krijgen. De Friese scheepsbouw heeft naar schatting tweehonderd vacatures voor tal van technische mensen. Tijdens de week van de scheepsbouw doet een aantal Friese werven hun deuren open om jongeren een goed beeld te geven van wat de scheepsbouw inhoudt.

Geloof & Kerkmaandag, 7 april 2008

Psalm 8 op creatieve wijze verbeeld

Drachten - In kerkgebouw de Menorah in Drachten exposeerden gisteren veertien gemeenteleden hun werk. Met schilderijen, en aquarellen, gedichten, keramiek en klei werd Psalm 8 uitgebeeld.

Geloof & Kerkmaandag, 7 april 2008

Brief GKV over ‘nep’ synodewebsite

Zwolle - Verontruste leden van de Gereformeerde Kerken (Vrijgemaakt) hebben vorige week een website gelanceerd over de synode van hun kerkverband. De website www.synodegkv.nl verschilt slechts één puntje met die van de officiële website van de synode www.synode.gkv.nl. Het GKV-synodebestuur vindt de site misleidend.

Geloof & Kerkmaandag, 7 april 2008

Voorganger Tamme Teitsma overleden

Leeuwarden - Tamme Teitsma is afgelopen donderdag op tachtigjarige leeftijd overleden. Teitsma was zeer bekend, onder meer als voormalig voorganger van de Volle Evangelie Gemeente Opstandingskerk in Leeuwarden. Teitsma was al enige tijd ernstig ziek, maar tot het eind toe betrokken bij de gemeente. Hij was voorganger, zendeling en evangelist in hart en nieren.

Geloof & Kerkmaandag, 7 april 2008

Met een limousine naar de ‘kerk’

Gaast - Met een limousine en in gala, met handtekeningjagers en fotografen; de jongeren van de Protestantse Gemeenten (i.w.) van Gaast-Ferwoude en Exmorra-Allingawier werden gisteravond als heuse filmsterren ontvangen in het dorpshuis in Gaast. Daar presenteerden ze hun film Spijt, in een eigentijdse dienst.

Geloof & Kerkmaandag, 7 april 2008

Kimman maakt knieval

Amsterdam - Zelden zal een kerkelijk functionaris met de scherpzinnigheid van dr. Eduard Kimman, secretaris-generaal van de bisschoppenconferentie, een dergelijke uitglijer hebben gemaakt. In een interview voor het boek Achter de schermen van de PKN bestempelde de jezuďet Kimman ‘de protestanten als een actiegroep die vergeten is zichzelf op te heffen toen het doel was bereikt’ en zag hij weinig toekomst voor de protestanten. Zaterdag volgden er excuses.

Sportmaandag, 7 april 2008

Quick Oudega redt de korfbaleer voor Fryslân

Heerenveen - Nog niet zo lang geleden waren de districtsfinales om het korfbalkampioenschap van district Noord een vrijwel compleet Friese aangelegenheid. De laatste paar jaar is daar verandering in gekomen. Zaterdag kon alleen Quick’21 C1 uit Oudega zich nog naar de felbegeerde titel spelen en dwong zo deelname aan het nationale kampioenschap af.

Sportmaandag, 7 april 2008

RKVV Robur, roomse familieclub uit Harlingen

Harlingen - ,,Als je bij Zeerobben of de vv Harlingen naar Robur vraagt, zeggen ze ‘die Roomsen’. Wij zijn nog steeds een Roomse club en daar schaam ik mij niet voor”, vertelt Henk Metz, al dertien jaar voorzitter van Robur. Zoon René Metz (38) speelt al sinds zijn zestiende jaar in het eerste en dat maakt het duel deze zondagmiddag extra leuk. Want leuk was het al omdat Robur kampioen van de vijfde klasse A kan worden. ,,Vorig jaar zijn wij in een beslissingswedstrijd tegen Giethoorn gedegradeerd uit de vierde klasse. Onze doelstelling dit seizoen was om kampioen te worden.”

Sportmaandag, 7 april 2008

Een dissel en een bijl, de trots van Oudebildtzijl

Oudebildtzijl - ’n Dissel en ’n byl, is ’t wapen van Ouwe-Syl. Die Bildtse tekst komt van een website over Oudebildtzijl en is ook van toepassing op het logo van de plaatselijke voetbaltrots. De SV Ouwe Syl, opgericht in 1967 en zodoende afgelopen jaar het veertigjarig jubileum vierend, slijt tegenwoordig haar dagen in de vijfde klasse. Maar een vervallen accommodatie of een club op sterven na dood, tref je in Oudebildtzijl niet aan. Nee, jong en ambitieus; dat is het credo. Twee jaar geleden speelde Ouwe Syl nog derde klasse. En dat smaakte naar meer.

Sportmaandag, 7 april 2008

FVC is weer een club met flair van weleer

Leeuwarden - Het waren zware tijden voor FVC, een paar seizoenen geleden. De Friesche Voetbal Club uit Leeuwarden dreigde als voormalig hoofdklasser drie seizoenen terug zelfs uit de tweede klasse te degraderen. De ploeg van trainer Bert Hollander laat die klasse nu alsnog achter zich na de zege op Trynwâlden gisteren, maar wél als kampioen en mét uitzicht op een zonnige toekomst.

Sportmaandag, 7 april 2008

Zestiende zege op rij voor Victory My Way

Wolvega - Drie jaar geleden zorgde Simmie Rider voor een sensatie door vanaf zijn debuut zeventien starts lang ongeslagen te blijven. Dat record staat nog steeds, maar vermoedelijk niet lang meer. Victory My Way won zaterdag op de Drafbaan van Wolvega voor de zestiende keer in evenzoveel starts.

Sportmaandag, 7 april 2008

Visser aan kop bij zeer spannend NK schaken

Hilversum - De meeste broodschakers laten het Nederlandse kampioenschap schaken dit jaar aan zich voorbij gaan. Het betekent dat een aantal toppers in Hilversum ontbreekt. Het biedt anderen de gelegenheid zich te laten zien tijdens de nationale titelstrijd. Die blijkt ook zonder Loek van Wely, Ivan Sokolov en Erik van den Doel zeer aantrekkelijk te verlopen. De kracht van het Nederlandse schaken ligt vooral in de breedte in de Nederlandse subtop.

Sportmaandag, 7 april 2008

Friezen missen slag in Dorpenomloop

Assen - De teleurstelling droop van de gezichten van de Friese wielrenners die zaterdag na 163 kilometer op eigen kracht de finish in Assen haalden. Toen het er echt op aan kwam, misten zij de slag in de 37ste Dorpenomloop voor neo-amateurs, de renners tot 23 jaar.

Sportmaandag, 7 april 2008

Cambuur wint slag om Beekmans

Leeuwarden - SC Cambuur-Leeuwarden heeft de slag om FC Den Bosch middenvelder Paul Beekmans (26) gewonnen. Na enkele goede gesprekken de afgelopen weken, viel de keuze van Beekmans op het ambitieuze SC Cambuur. Hij is voor drie jaar vastgelegd. Voor Beekmans bestond veel belangstelling, ook uit de eredivisie. De aanvoerder van FC Den Bosch is na Ruud ter Heide en Danny Guijt, de derde aanwinst voor de Leeuwarders.

Sportmaandag, 7 april 2008

De historie zal zich blijven herhalen

Ik heb er een week lang over na lopen denken. Ik heb namelijk ook met jongeren gewerkt die qua intelligentie niet tot het meest verheven deel van de Nederlandse bevolking behoorden. Weliswaar niet op een lts, maar juist nadat ze daar vanwege hun gedrag van afgeschopt waren en bekend waren geraakt met justitie. En ik heb dus ook het toenmalige Lloyd Hotel en andere jeugdgevangenissen bezocht om met die jongeren te spreken. Maar nooit heb ik tegen ze gezegd dat ze een ‘historie’ hadden en dat het ‘heel moeilijk’ zou worden om die om te buigen.

Sportmaandag, 7 april 2008

Vechtvoetbal loont voor Heerenveen

Tilburg - Bij de spelers en de technische staf van sc Heerenveen is iedereen er inmiddels van doordrongen dat in deze fase van de competitie mooi voetbal even van ondergeschikt belang is. De mouwen moeten opgestroopt worden om een topvijfklassering in de wacht te slepen. In een onvervalst potje vechtvoetbal werd zaterdag tegen Willem II de winst gepakt.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties