De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Archief

De artikelen van maandag, 7 mei 2012.

Cultuurmaandag, 7 mei 2012

Rob Goorhuis krijgt Piebe Bakker Award

Rotterdam | Componist Rob Goorhuis heeft gisteren de Piebe Bakker Award ontvangen. Dat gebeurde tijdens het Farwell-concert van het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest tijdens de Europese Brassband Kampioenschappen in Rotterdam. De award is een landelijke onderscheiding voor personen die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor het jeugdfanfareorkest en/of het opleiden van jeugdige muzikanten. Goorhuis kreeg de prijs van Durk Dam, voorzitter van de OMF en de NBK.

Cultuurmaandag, 7 mei 2012

Yldau giet mei popferske nei Liet Ynternasjonaal

Leeuwarden | It damesduo Yldau hat sneontejûn mei it popferske Fjoer de 21e edysje fan it Fryske sjongfestival Liet wûn. Sy krigen fan de alve kandidaten de heechste wurdearring fan de sjuery. De groep om Yldau Bijlsma (21) en Yldou Hoekstra (27) hinne, sil Fryslân kommende desimber fertsjinwurdigje op Liet Ynternasjonaal yn Asturië, Spanje. De Ivan Pel-publykspriis gie nei Sjaak Weiland fan Minnertsgea, dy’t oer syn earste leafde song.

Economiemaandag, 7 mei 2012

Bureau Bonnema in Hurdegaryp overgenomen

Hurdegaryp | Het gerenommeerde Bonnema Architecten in Hurdegaryp is overgenomen door Groningse collega De Zwarte Hond. De naam blijft behouden en in het Friese kantoor blijven zeven mensen aan het werk.

Hoofdartikelmaandag, 7 mei 2012

Europa na de Franse en Griekse verkiezingen

Opnieuw heeft de economische crisis geleid tot grote politieke verschuivingen in Europa. Frankrijk krijgt met Hollande voor het eerst sinds decennia weer een socialistische president en in Griekenland heeft de woede jegens de zittende coalitiepartijen geleid tot sterke opkomst van radicale partijen, waaronder die van neo-nazi’s.

Regiomaandag, 7 mei 2012

Wandeltocht zonder finish, maar met potentie

Joure | ,,Is het hier? Moeten we hier nou in?” Twee vrouwen kijken vragend om zich heen bij de ingang van Park Heremastate in Joure. Het is op deze zaterdag een terugkerend tafereel aan het eind van de Friese Meren Wandeltocht. Een finishdoek ontbreekt namelijk. Twee andere vrouwen springen daarom maar juichend over het verlengsnoer dat naar de versterker van het harmonicabandje leidt. Dat zet juist Goodnight Irene in.

Regiomaandag, 7 mei 2012

Trainen met Lieuwe Westra en Pieter Weening voor Alpe d’HuZes

Zo vaak mogelijk de Alpe d’Huez op tegen kanker. Het Team Saving Lives uit Surhuisterveen traint voor de jaarlijkse sponsortocht Alpe d’HuZes. Zaterdag kregen ze training van wielerprofs Pieter Weening en Lieuwe Westra.

Regiomaandag, 7 mei 2012

Nij Smellinghe volgt zwangere vrouw thuis

Drachten | Als eerste Friese ziekenhuis is Nij Smellinghe in Drachten vandaag begonnen met thuismonitoring voor zwangere vrouwen. Dit is vooral bedoeld voor vrouwen die anders opgenomen zouden moeten worden in het ziekenhuis voor extra controles.

Geloof & Kerkmaandag, 7 mei 2012

Wereldraad uit geldproblemen

Genève | De Wereldraad van Kerken is voorlopig uit de financiële problemen. De raad had een groot pensioentekort, maar heeft de pensioenen ondergebracht bij het Zwitserse verzekeringscollectief Profond. Die beheert de pensioenen van 1700 Zwitserse werkgevers.

Geloof & Kerkmaandag, 7 mei 2012

Vrucht van een mystiek leven is een leven in vreugde

Mystiek wordt vaak ten onrechte als een soort ‘alpinisme van de geest’ gezien, zo vindt Kick Bras. Daarom schreef hij een toegankelijk boek over mystiek leven.

Sportmaandag, 7 mei 2012

De gifbeker moet helemaal leeg voor de Boys

De gifbeker zal dit seizoen helemaal leeg moeten voor Harkemase Boys om het verblijf in de topklasse met nog een jaar te verlengen. Na het 1-2 verlies tegen HHC Hardenberg is formeel nog een punt nodig voor het bereiken van de p/d-wedstrijd.

Sportmaandag, 7 mei 2012

SPORTCOLUMN: De hand van de trainer

Ik heb na de wedstrijd tegen FC Twente nog eens goed naar de hand van Ron Jans gekeken toen ik hem feliciteerde met het succes. Ik ontdekte daar eigenlijk niets bijzonders aan. Het was nog steeds dezelfde hand van een kleine twee jaar geleden, toen ik voor het eerst kennis maakte met de trainer van sc Heerenveen.

Sportmaandag, 7 mei 2012

'Voor het eerst in mijn leven blij na nederlaag van Heerenveen'

Veel lachende gezichten, gistermiddag in het Abe Lenstra-Stadion. Ondanks de 1-3-nederlaag tegen Feyenoord, werd Europees voetbal behaald. Voor de Rotterdammers betekende het zelfs een plek in de voorronde van de Champions League. Veel mensen zagen de nederlaag wel aankomen, maar welk gevoel overheerst nu eigenlijk?

Sportmaandag, 7 mei 2012

Eerste koningstitel voor opslager Van Zwieten

Franeker | De negentienjarige Menno van Zwieten zal zijn eerste prijs in de heren hoofdklasse in Franeker koesteren. Niet alleen zijn eerste krans in het hoogste kaatsmilieu maar hij werd ook nog eens aangewezen als koning. De opslager uit Peins was op de uitnodigingspartij samen met Renze-Pieter Hiemstra en Hendrik Kootstra te sterk voor Hendrik Tolsma, Jacob Klaas Haitsma en Folkert van der Wei.

Sportmaandag, 7 mei 2012

HJSC, Heeg en Blokzijl maken het spannender dan ooit

Hommerts | De ontknoping van de eredivisie was dit seizoen spannender dan ooit, maar op een iets bescheidener niveau laat de beslissing ook na de laatste speelronde nog altijd op zich wachten. HJSC stak zaterdag in Hommerts een stokje voor het kampioensfeest van Heeg (2-0) in de vijfde klasse A en dus krijgt de strijd om de titel een vervolg in een minicompetitie tussen de drie lijstaanvoerders Heeg, HJSC en Blokzijl.

Sportmaandag, 7 mei 2012

Cambuur hoopt tegen VVV op heksenketel zoals in 2009

Leeuwarden | Vertrouwen, geduld en een uitzinnig stadion. Dat heeft SC Cambuur volgens trainer Alfons Arts donderdag in Leeuwarden nodig in de eerste wedstrijd van de dubbele play-offconfrontatie met VVV-Venlo. De Friese eerstedivisionist kwam zaterdag een stap dichter bij promotie door MVV ondanks een 0-1 nederlaag uit te schakelen.

Sportmaandag, 7 mei 2012

Cambuur-aanvaller De Leeuw kan zichzelf wel voor z’n kop slaan

De een liep na afloop van het duel met MVV zaterdag met een glimlach rond in de catacomben, de ander met gezicht als een oorwurm. Het verschil tussen Cambuurspelers Mohamed el Makrini en Melvin de Leeuw was groot. En begrijpelijk.

Sportmaandag, 7 mei 2012

Roept u maar: De meningen van supporters van Heerenveen en Cambuur

Het Friesch Dagblad struinde de digitale snelweg af, op zoek naar uw mening op de voetbalfora over de wedstrijden van sc Heerenveen en SC Cambuur dit weekeinde.

Sportmaandag, 7 mei 2012

Janmaat: voor iedereen de beste oplossing

Hij vroeg zich glimlachend af of hij ook nog een premie zou krijgen voor de plaatsing voor de Champions League. Voor Daryl Janmaat was de confrontatie tussen sc Heerenveen en Feyenoord eentje met een dubbele lading. Het resultaat stemde de afzwaaiende rechtsback meer dan wie ook tevreden. ,,Dit was de beste oplossing voor iedereen.”

Sportmaandag, 7 mei 2012

Heerenveen: wel taart, maar zonder slagroom

Gegokt en verloren, maar toch gewonnen. Dat gold gistermiddag voor sc Heerenveen na afloop van de bizarre slotwedstrijd tegen Feyenoord. Na afloop was er feest met taart, maar zonder de slagroom.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties