De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 7 juni 2005.

Achtergronddinsdag, 7 juni 2005

Solidariteit is voor iedereen

Solidariteit is zo’n algemeen begrip, dat het jongeren nauwelijks aanzet tot daden. Dat betoogde Herman van Harten, lid van het hoofdbestuur van CNV Jongeren, zaterdag tijdens het Christelijk Sociaal Jongerencongres. Hij roept iedereen op een eigen verantwoordelijkheid in de samenleving te nemen, en solidariteit niet af te schuiven op de staat. Hieronder volgt een bewerking van zijn toespraak.

Achtergronddinsdag, 7 juni 2005

De markt breekt de zorg af

De invoering van de nieuwe zorgwet geeft veel beroering in het land. De huisartsenstaking toont duidelijk aan dat er onvrede is. Het feit dat de patiënten in ruime mate de staking steunen, althans er begrip voor hebben, geeft aan dat ook aan de kant van de burgers men een dergelijke verandering in het zorgstelsel niet ziet zitten. Immers die staking betekent veel meer dan dat de huisartsen vechten tegen een betere honorering, betoogt Doeke Post.

Bijschriftdinsdag, 7 juni 2005

Aan tafel!

Cultuurdinsdag, 7 juni 2005

Afsluiting project ‘Bach in Groningen’

Groningen - Het orgelproject Bach in Groningen van de gelijknamige stichting, wordt beëindigd. De Groninger organist Piet Wiersma had tot zijn plotselinge overlijden, in augustus 2003, zeven van de geplande tien dubbel cd’s met opnamen van Bach op Groninger orgels voltooid.

Cultuurdinsdag, 7 juni 2005

Acht brassbands op Eurobrass Drachten

Drachten - Het Eurobrass Festival in Drachten heeft dit jaar een bescheidener omvang dan voorgaande keren. Aan de vierde editie van het festival, dat zaterdag plaatsvindt in De Oase in Drachten, doen acht brassbands mee.

Dossierdinsdag, 7 juni 2005

Eindeloos discussiëren om beter te worden


Economiedinsdag, 7 juni 2005

Bezwaar tegen bouw Welkoop Doeland

Franeker – Posthuma Holding heeft bezwaar aangetekend tegen de bouw van het nieuwe gezamenlijke pand van de bedrijven Welkoop en Doeland op het industrieterrein Zuid in Franeker. Welkoop zit al op industrieterrein Zuid en Doeland is nu nog gevestigd op de Zuiderkade.

Economiedinsdag, 7 juni 2005

Schade in landbouw door noodweer

Leeuwarden – Honderden akkerbouwers, fruittelers en telers van vollegrondsgroenten hebben afgelopen weekend schade geleden door onweers- en hagelbuien. Dat blijkt uit schademeldingen die zijn binnengekomen bij verzekeraars AgriVer en Interpolis. Vooral uit het zuidwesten van het land en het oosten van de provincie Groningen zijn meldingen binnengekomen.

Economiedinsdag, 7 juni 2005

WTC van start met twee miljoen subsidie

Leeuwarden – Het World Trade Centre (WTC) Noord-Nederland in Leeuwarden kan van start, dankzij een subsidie van ruim twee miljoen euro. Een miljoen daarvan is afkomstig van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, de rest van de provincie Fryslân en de gemeente Leeuwarden.

Economiedinsdag, 7 juni 2005

Rabobanken van Gorredijk en Haulerwijk samen

Gorredijk/Haulerwijk – De leden van de Rabobanken van Gorredijk en Haulerwijk hebben gisteren ingestemd met een fusie van de twee banken.

Hoofdartikeldinsdag, 7 juni 2005

Zorgen over de zorg..

Het is in meerdere opzichten een merkwaardige vertoning: huisartsen en andere werkers in de gezondheidszorg die met maskers op protesteren. Het gebeurde wel, gisteren op het Museumplein in Amsterdam.

Regiodinsdag, 7 juni 2005

Elkaar ontmoeten en aan elkaar wennen

Oosterwolde – Niet meer als vreemden van elkaar leven, maar aan elkaar gewend raken. Dat hopen de gehandicaptenorganisatie Talant en de welzijnsstichting Scala in Ooststellingwerf te bereiken door samen in een gebouw te gaan zitten.

Regiodinsdag, 7 juni 2005

Onveilig jeugdhonk moet weg

Dokkum – De gemeente Dongeradeel moet een einde maken aan het ,,slappe’’ gedoogbeleid ten opzichte van jeugdhonken. Dat stelt jongerenwerker Rob van der Holst. Hij heeft een plan opgesteld voor veilige onderkomens, die gesubsidieerd zouden moeten worden door de gemeente. ,,De huidige honken zijn levensgevaarlijk.’’

Regiodinsdag, 7 juni 2005

Ouderen Grou wonen straks door hele dorp

Grou – Verzorgingshuis Nij Friesma Hiem in Grou wordt de komende twee jaar vervangen door vier zogenoemde ‘woonzorgzones’ in het dorp en twee in Wergea en Reduzum. Op deze zes locaties komen in totaal zo’n 135 woningen voor zelfstandige ouderen, 42 verpleeghuiswoningen en twaalf kamers voor mensen met een verstandelijke handicap. Dat blijkt uit de plannen voor de bouwwerken, die gisteren door burgemeester Schadd van Boarnsterhim zijn gepresenteerd. De gemeente heeft sinds november 2003 aan de plannen gewerkt, samen met wooncorporatie Welkom/De Friese Greiden, Talant en Zorggroep Noorderbreedte.

Regiodinsdag, 7 juni 2005

Fryslân biedt vrij baan aan automobilist

Leeuwarden – Het provinciebestuur doet geen moeite meer de groei van het autoverkeer in Fryslân af te remmen. Tot 2020 zal het aantal ‘autokilometers’ dat in de provincie gemaakt wordt, met de helft toenemen. Om daarvoor genoeg nieuw asfalt te kunnen leggen, willen Gedeputeerde Staten de Friese opcenten op de motorrijtuigenbelasting verhogen.

Regiodinsdag, 7 juni 2005

Dantumadeel krijgt er nieuwe fietspaden bij

Wouterswoude – Dantumadeel krijgt er nog dit jaar drie nieuwe fietspaden bij. Het college van B en W stelt hiervoor 71.000 euro ter beschikking. De fietspaden komen ten zuiden van Wouterswoude en Driesum en lopen langs oude tracés van oude zandpaden (hales).

Geloof & Kerkdinsdag, 7 juni 2005

Kerken lenigen steeds meer financiële nood

Leeuwarden – 8500 Mensen klopten vorig jaar aan bij de plaatselijke kerk omdat ze financieel niet meer rond konden komen. De kerken gaven voor 4,5 miljoen euro aan noodhulp. Inmiddels verlenen 1597 diaconieën (74 procent) structurele hulp aan minima en mensen in de schuldsanering. Kerkinactie spreekt van ,,een stijgende tendens’’.

Geloof & Kerkdinsdag, 7 juni 2005

Opnieuw dienst over wederkomst Drachten

Drachten – Wegens overweldigend succes herhaalt de Vrije Baptistengemeente Bethel in Drachten de themadienst over de wederkomst van Jezus. Vorige week zondag bezochten 2300 mensen de dienst waarin ds O. Bottenbley sprak over de ‘tekenen der tijden’. Diverse belangstellenden moesten toen onverrichterzake op hun schreden terugkeren, omdat alle plaatsen in de zaal bezet waren.

Geloof & Kerkdinsdag, 7 juni 2005

‘Nood stijgt het meest in grote steden’

Leeuwarden – De toename van de stille armoede in ons land is het meest zichtbaar in de grote steden. Daar geeft de helft van de diaconieën aan dat het aantal hulpvragers stijgt. Maar ook in plaatsen met minder dan 10.000 inwoners is er altijd nog sprake van een toename van ruim 34 procent. Kerkinactie pleit voor een krachtig signaal naar overheid en samenleving.

Sportdinsdag, 7 juni 2005

Schulting: met Omniworld respect afdwingen

Almere - FC Omniworld uit Almere heeft Jan Schulting aangesteld als trainer. De 49-jarige Fries tekent voor een jaar bij de voetbalclub, die vanaf volgend seizoen in de eerste divisie van het betaald voetbal uitkomt.

Weerdinsdag, 7 juni 2005

Meer zon 

Het blijft vandaag en morgen koel met temperaturen rond 14 of 15 graden, maar we krijgen morgen wel meer zon. Het wordt morgen vrij zonnig tot half bewolkt met temperaturen tussen 16 en 18 graden. De wind is daarbij matig uit het noorden tot noordwesten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties