De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Archief

De artikelen van woensdag, 7 juni 2006.

Agendawoensdag, 7 juni 2006

Klassiek

Muzikale reis door de tijd Maaike de de Vlas en Truus de Vries geven zondag om 19.30 uur een concert in de protestantse kerk van Tytsjerk. Het thema van dit concert is ’Een muzikale reis door de tijd’, waarin muziek wordt gespeeld van verschillende componisten. Er wordt gebruik gemaakt van een keur aan muziekinstrumenten, zoals altblokfluit, dwarsfluit, fagot, gitaar, kerk orgel, keyboard, piano, piccolo. De opbrengst van dit concert komt ten goede aan het Bibliotheekproject van Sliven in Bulgarije.

Dossierwoensdag, 7 juni 2006

Van Basten en de grootse allure van een martelaar

In 2004 verscheen de door Johan Faber geschreven biografie Het mysterie Marco over de Ajax-jaren van bondscoach Marco van Basten. Een gedetailleerd en geloofwaardig boek, omdat hoofdpersonen uit de jeugd van Van Basten hun medewerking aan Faber hadden verleend. De gesprekken met die intimi (vader, broer) toonden aan dat Marco in zijn jeugd op extreme wijze is gevormd tot het middelpunt van zijn eigen wereld. Een complexe persoonlijkheid: afstandelijkheid, geslotenheid, humeurigheid, berekening, botheid en egoďsme tegenover intelligentie, nuchterheid en charme. In zijn recensie van Fabers boek, eerder in deze krant, stelde Mik Schots dat het mysterie toch niet helemaal was ontrafeld: ‘Hoe werd zijn persoonlijkheid beďnvloed door het leven in Italië? Het zou interessant geweest zijn om Italiaanse getuigenissen op te tekenen’.

Economiewoensdag, 7 juni 2006

’Gevolg van vrije markt’

Groningen - Gasunie is door de voorraad gas voor bedrijven heen. De grootverbruikers kunnen voor volgend jaar geen contracten meer afsluiten. Dat meldde woordvoerder B. Warner van Gasunie Trade & Supply (GuTS) vandaag. VEMW, de organisatie van grootverbruikers van energie, heeft zich beklaagd bij de Tweede Kamer.

Economiewoensdag, 7 juni 2006

Meeste melkkoeien in Fryslân

Voorburg – In Nederland is het aantal melkkoeien in de afgelopen tien jaar gekrompen met een zesde tot 1,35 miljoen dieren. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De daling was het sterkst in Noord-Brabant, Limburg en Gelderland, de provincies met de meest intensieve bedrijven. In Fryslân nam de melkveestapel 6 procent af.

Economiewoensdag, 7 juni 2006

Sociaal akkoord voor medewerkers ING

Leeuwarden - Directie en vakbonden hebben een sociaal akkoord gesloten voor de medewerkers van wie de functie verdwijnt. Dat meldt vakbondsbestuurder R. Schuurman van Vakbond De Unie vandaag.

Economiewoensdag, 7 juni 2006

Friesland Bank houdt probleem met internetbankieren

Leeuwarden - De storing bij het internetbankieren van Friesland Bank is nog steeds niet opgelost. Volgens woordvoerster S. Noteboom is de oorzaak van de storing intussen bekend maar kan nog niet worden aangegeven wanneer het systeem weer in de lucht is.

Economiewoensdag, 7 juni 2006

Oudehasker ondernemer ziet bedrijf in schoonmaken van lucht sterk groeien

Oudehaske - Na jaren vooral de aandacht gericht te hebben op het ontwikkelen van nieuwe systemen voor de industrie om geuren te onttrekken uit lucht, richt Pure air solutions van de Oudehasker ondernemer André Schoonhoven zich op de commercie. Zijn systemen moeten verkocht worden. En dat begint zijn vruchten af te werpen. Twee jaar na de oprichting van het bedrijf, gevestigd in Steenwijk, heeft hij met compagnon Albert Waalkens al tien mensen in dienst. De snelle groei van het bedrijf leidde er toe dat Schoonhoven is genomineerd voor de titel Ondernemer in opkomst van het Jaar 2006 die in oktober wordt uitgereikt.

Expowoensdag, 7 juni 2006

Allingawier, Kerk: expo ‘Water bij de wijn‘ van Japke Mulder-Postma (schilderijen), t/m 30 juni.

Hoofdartikelwoensdag, 7 juni 2006

De politie...

De politie deed maar wat. Die indruk wordt gewekt door onderzoekers die keken naar onder meer de effecten van de prestatiecontracten. Voordat in 2002 het fenomeen van het afrekenen op prestatie van de politie ter sprake werd gebracht, was er nauwelijks sprake van gericht beleid in sturing en verantwoording, aldus de onderzoekers. In vergelijking daarmee is het door de prestatiecontracten een stuk beter geworden: de leiding van het korps weet wat er gedaan moet worden en de verantwoording van het beleid kan worden gedaan aan de meting tussen wat is afgesproken en wat is gedaan.

Sportwoensdag, 7 juni 2006

Inge Dekker weg bij TWN

Eindhoven - Inge Dekker vertrekt bij haar ploeg Topzwemmen West Nederland (TWN) en coach Dick Bergsma. De specialiste op de vlinderslag, met Marleen Veldhuis boegbeeld van de nationale vrouwenploeg, vindt het voor haar ontwikkeling beter om over te stappen naar het professionele team in Eindhoven of Amsterdam.

Sportwoensdag, 7 juni 2006

Leeuwarder arbiters de beste voetballers

Heesch (Bra) - Het veldvoetbalteam van de Leeuwarder Scheidsrechters Vereniging (LSV) is zaterdag in het Brabantse Heesch Nederlands kampioen veldvoetbal geworden. De organisatie van het toernooi was in handen van de COVS (Centrale Organisatie van Voetbalscheidsrechters Nederland). In de volledig Fries getinte finale versloegen de Leeuwarder arbiters hun collega’s van de COVS-groep Drachten met 1-0. Deze Friese finale was een kopie van de districtsfinale van 14 dagen geleden, die ook door de LSV werd gewonnen (4-3).

Sportwoensdag, 7 juni 2006

Van der Meer vijf weken uitgeschakeld

St. Jacobiparochie - Kaatser Rutmer van der Meer uit Sint Jacobiparochie is mininaal vijf weken uitgeschakeld. Naar nu blijkt heeft de opslager onlangs tijdens een partijtje voetbal zijn grote teen van zijn rechtervoet op vier plaatsen gebroken. Van der Meer deed afgelopen maandag nog wel mee aan de bondswedstrijd. De teen is in het gips gezet. Voor de maten van Van der Meer, Chris en Jacob Wassenaar, betekent de blessure van hun opslager dat zij moeten uit kijken naar een vervanger. Volgens de nieuwe reglementen wordt er niet meer bij geloot. Cornelis Terpstra en Jan Dirk de Groot bedankten inmiddels voor de eer. Zij blijven trouw aan hun maten.

Sportwoensdag, 7 juni 2006

Heerenveen heeft de trainersstaf weer rond

Heerenveen - Met het aantrekken van Hans Vsser en oud-speler Alex Pastoor heeft Heerenveen de trainersstaf voor het komende seizoen weer rond. Beide oud-voetballers, die bij het Belgische Harelbeke één seizoen samen speelden, sloten een overeenkomst voor twee seizoenen enzullen functioneren onder hoofdtrainer Gertjan Verbeek.

Weerwoensdag, 7 juni 2006

Wisselend bewolkt

Vandaag worden opklaringen afgewisseld door wolkenvelden. Het blijft droog bij 18 graden als maximum temperatuur. De west tot noordwestenwind is zwak tot matig. Morgen is er meer zon en wordt het 20 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties