De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 7 juni 2012.

Cultuurdonderdag, 7 juni 2012

Provinciehuis heeft geen plek voor kunstwerk 22 mei

Leeuwarden | Vier studenten van de Academie voor Popcultuur krijgen vandaag het kunstwerk terug dat ze door het publiek hebben laten maken tijdens de opening van het nieuwe provinciehuis, op 22 mei in Leeuwarden. De studenten hadden het 2,5 bij 1,5 meter grote canvasdoek - met daarop een verzameling pentekeningen en krabbels - aangeboden aan de provincie, maar die heeft er geen plek voor.

Cultuurdonderdag, 7 juni 2012

Slauerhoff poŽzieprijzen 2012 uitgereikt

Leeuwarden | Negen jongeren tussen de twaalf en achttien jaar hebben gisteren een Slauerhoff poŽzieprijs in ontvangst genomen. De uitreiking van de tweejaarlijkse prijs vond plaats in het Tryatergebouw in Leeuwarden. De jury, die bestond uit voorzitter Elmar Kuiper, Jantien de Boer en Grytsje Schaaf, gaf drie scholieren een aanmoedigingsprijs. In totaal werden 334 gedichten ingestuurd, waaronder slechts vier Friestalige gedichten, ťťn Frans- en ťťn Engelstalig gedicht.

Economiedonderdag, 7 juni 2012

Waterzuivering bij Rendac bespaart fors op energie

Balk/Son | Watertechnologiebedrijf Paques in Balk gaat een nieuwe waterzuiveringsinstallatie neerzetten bij de verwerker van dierlijk afval Rendac in Son. De combinatie van innovatieve technologieŽn levert daarbij enorme energiewinst op.

Economiedonderdag, 7 juni 2012

Unis Grou breidt fors uit met elektromotoren

Grou | De Unis Group blijft inzetten op groei. De afgelopen vier jaar steeg de omzet en het werknemertal jaarlijks met een kwart naar nu 120 mensen en tien miljoen euro omzet. De nieuwbouw tussen de bestaande panden in Grou biedt ruimte aan vijftig nieuwe medewerkers en een nieuwe divisie elektromotoren revisie. Daarmee moet de groei worden vastgehouden.

Hoofdartikeldonderdag, 7 juni 2012

Van tomatengooien naar TrÍveszaal?

Achttien jaar geleden kwam de SP met twee zetels in de Tweede Kamer met de leus ĎStem tegen, stem SPí. Deze leus, samen met het logo van het gegooide tomaatje, leverde de partij een imago van tegenpartij op. Dat bleek ook wel uit de felle oppositie van toenmalig partijleider Jan Marijnissen. Die zei overigens dat de partij heus wel ergens voor was. Dat klopte, al was dat vaak genoeg diametraal anders dan het regeringsbeleid, zodat de SP alsnog vaak tegen stemde.

Regiodonderdag, 7 juni 2012

Een gigantische stromende kraan aan de Achmeatoren

Het waterverbruik van heel Leeuwarden stroomt sinds gisteren uit een gigantische kraan aan de Achmeatoren. Augmented reality, het digitaal toevoegen van informatie aan de werkelijkheid, krijgt steeds meer toepassingen.

Regiodonderdag, 7 juni 2012

Onderdak gezocht voor Terschellinger katten

Drachtstercompagnie | Stichting Kat in Nood uit Drachtstercompagnie is vandaag met een lading kattenmandjes en voer naar Terschelling getogen om daar veertig katten te vangen. De eigenares van de dieren is onlangs overleden en op het eiland is niemand bereid gevonden ze allemaal over te nemen. ,,We zijn benaderd door een kattenliefhebster die weer contact had gehad met de dierenarts op het eiland die voor dit probleem was gezet. Er werd al over gesproken om de katten dan maar te laten inslapen. Voor ons is dat onacceptabel, want het gaat om gezonde dieren. Dat konden we niet laten gebeurenĒ, vertelt Rixt Jellesma, beheerder van de stichting.

Regiodonderdag, 7 juni 2012

Sportweek brengt Damw‚ld samen

Damw‚ld | Tien jaar geleden is hij voor het laatst gehouden, de Sportwike Ikkerw‚ld. Nu, tien jaar later, vindt het evenement weer plaats. Van 8 tot 16 juni staat Damw‚ld een week lang bol van de activiteiten. Het doel: het dorp te verbinden.

Regiodonderdag, 7 juni 2012

De Miente volgend jaar plat

Gorredijk | Verzorgingstehuis De Miente in Gorredijk wordt eind volgend jaar gesloopt. Daarvoor in de plaats komt een gloednieuw woonzorgcentrum. ZuidOostZorg, de organisatie waaronder De Miente valt, hoopt dat bewoners begin 2015 kunnen verhuizen naar de nieuwbouw.

Geloof & Kerkdonderdag, 7 juni 2012

Meer Bijbels verspreid in Midden-Oosten

Ermelo | Stichting Open Doors heeft vorig jaar aanzienlijk meer Bijbels en christelijke boeken in het Midden-Oosten en Noord-Afrika verspreid dan in de jaren daarvoor. In deze regio steeg de distributie van christelijke lectuur vorig jaar met 60 procent.

Geloof & Kerkdonderdag, 7 juni 2012

Herontdekken hoe je kerk bent in een dorp

Hoe kun je als kerk missionair zijn in het dorp? De Protestantse Gemeente Eastermar hield afgelopen weekeinde een Inspiratieweekend over deze vraag. De dorpsgemeente zoekt naar nieuwe wegen.

Sportdonderdag, 7 juni 2012

Met Soet blijft Nederlandse tijdrittitel in Friese handen

Slochteren | Aafke Soet is gisteren in Slochteren bij de nieuweling-dames nationaal tijdritkampioen geworden. De veertienjarige Heerenveense bleek na 15,2 kilometer zeven seconden rapper dan Chanella Stougje uit Zuidland. Anouk Rijff uit Valkenswaard snelde naar de derde tijd. ,,Ik ried fuortendaliks hiel goed. It wie in parkoers mei in soad rjochte einen. Dat wie yn myn foardiel, want ik bin net in bochterider. Yn ien bocht gie ik hast Żnderķt, mar gelokkich gie dat goedĒ, zo reageerde Soet.

Sportdonderdag, 7 juni 2012

Heerenveen opent het seizoen thuis tegen NEC

Leeuwarden | Sportclub Heerenveen opent het seizoen 2012-2013 met een thuiswedstrijd tegen NEC.

Sportdonderdag, 7 juni 2012

Bouwmeester aan de leiding in Weymouth

Weymouth | Na de derde zeildag van het wereldbekertoernooi Sail for Gold op de olympische locatie in Weymouth ligt Marit Bouwmeester op medaillekoers. De zeilster uit Warten, die gisteren als zevende en tweede eindigde, heeft net als de Chinese Lijja Xu na zes races vijftien punten.

Sportdonderdag, 7 juni 2012

Bos laat zege aan Eising in de ronde van Eelde

Eelde | Jan Bos uit Bontebok is gisteren als tweede geŽindigd in de wielerronde van Eelde. Bos hoefde na tachtig kilometer alleen Tijmen Eising uit Emmen voor te laten gaan. Beide renners waren in de slotfase ontsnapt uit het peloton.

Sportdonderdag, 7 juni 2012

Raitala wil in Heerenveen tot volle wasdom komen

Waar het gezichtsveld van exceptionele Scandinavische talenten doorgaans gericht is op Engeland en Duitsland koesterde Jukka Raitala (23) zo jong als hij was een voorliefde voor Spanje. En dus was de keuze in de zomer van 2011 snel gemaakt toen naast Heerenveen ook het Spaanse CA Osasuna naar zijn te huur gestelde diensten hengelde. Als eerste Finse speler in de Primera Division ging voor de 23-jarige verdediger, volgend seizoen alsnog te bewonderen in het Abe Lenstrastadion, een wensdroom in vervulling.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties