De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Archief

De artikelen van maandag, 7 juli 2003.

Bijschriftmaandag, 7 juli 2003

Zoekers

Veel mensen zijn zoekers, vaak zoekers zonder te vinden, mensen met een grote innerlijke onrust.

Cultuurmaandag, 7 juli 2003

Gouden film voor ‘Kameleon’

Utrecht - Het gaat goed met de Nederlandse film. Na jaren van malaise en slechte bezoekersaantallen trekt het nationaal product steeds meer bezoekers naar de bioscoop. Met name familiefilms als Minoes en Abeltje deden het eerder al uitstekend. Zaterdag ontving regisseur Steven de Jong voor zijn film De schippers van de Kameleon een Gouden Film. Binnen één week kwamen ruim 100.000 bezoekers op het Friese verhaal af.

Cultuurmaandag, 7 juli 2003

Rust en virtuositeit in orgelconcert Verheggen

In plaats van een Spaanse organist, zoals in de Friese Orgelkrant stond vermeld, werd het concert op het Hinszorgel in de Grote kerk te Harlingen vrijdagavond door de uit Maastricht afkomstige organist Marcel Verheggen gegeven.

Cultuurmaandag, 7 juli 2003

Akoestisch Twarres ontroert en swingt

Een akoestisch concert om in een ontspannen sfeer het begin van de zomer te vieren. Dat is zaterdagavond in het Heide Hotel in Heerenveen het doel van het Friese duo Twarres, bestaande uit de 21-jarige Mirjam Timmer en Johan van der Veen uit Wergea.

Cultuurmaandag, 7 juli 2003

Veelzijdig concert Theo Jellema

In de sfeervolle Nederlands Hervormde kerk te Minnertsga gaf de Franeker organist Theo Jellema zaterdagavond een concert op het Robustelly-orgel met een zeer gevarieerd programma. De hoekdelen waren werken van Johann Sebastian Bach en daartussen kon men werken uit de Franse en Duitse romantiek beluisteren.

Dossiermaandag, 7 juli 2003

1903 – 2003: 100 jaar Friesch Dagblad

Op 1 juli 2003 was het precies honderd jaar geleden dat het Friesch Dagblad voor het eerst als abonnementenkrant verscheen. Het eeuwfeest zal worden opgeluisterd met tal van activiteiten. Ook zal er, door middel van een groot aantal artikelen, aandacht zijn voor 100 jaar Friesch Dagblad.

Dossiermaandag, 7 juli 2003

Friesch Dagblad bestaat 100 jaar

Het is vandaag precies honderd jaar geleden dat het Friesch Dagblad zijn tocht door de geschiedenis begon. In het najaar zal dit heuglijk feit met ongetwijfeld grote dankbaarheid worden herdacht. Een belangrijk onderdeel van dit herdenken zal zijn stil te staan bij de alleszins gedenkwaardige weg die is afgelegd. Als eerste van de verhalen over die geschiedenis volgt hier een kort overzicht van wat er die honderd jaar met de krant is gebeurd.

Dossiermaandag, 7 juli 2003

Veel reacties op eeuwfeest Friesch Dagblad

Honderd jaar Friesch Dagblad . De aandacht die de krant op 1 juli besteedde aan het jubileum, heeft veel lezers getroffen. Dat blijkt uit felicitaties via telefoontjes, brieven en kaarten die we sinds 1 juli ontvangen.

Dossiermaandag, 7 juli 2003

Het eerste Friesch Dagblad

Honderd jaar geleden, op 3 juni 1903, rolde in Leeuwarden het eerste nummer van het Friesch Dagblad van de persen. Het was nog maar een proefnummer - de officiële start was 1 juli 1903 - maar het is toch de moeite waard om er aandacht aan te schenken. Er was nogal het een en ander aan vooraf gegaan.

Hoofdartikelmaandag, 7 juli 2003

Minder verplichte leerstof

De minister van Onderwijs heeft plannen gemaakt voor aanpassing van de tweede fase van het voortgezet onderwijs. De belangrijkste reden voor de wijziging in het lesprogramma is dat er meer samenhang moet komen in het pakket, vooral met het oog op de eisen die in bijvoorbeeld het wetenschappelijk onderwijs gesteld worden.

Hoofdartikelmaandag, 7 juli 2003

De trein, jongeren en Fortuyn

De berichten duiken zo nu en dan op: jongeren die een bepaald traject van de trein zodanig terroriseren, dat de NS besluiten om de dienstverlening tijdelijk te staken. Bekend in dit verband zijn de gebeurtenissen bij Hoorn. Vorige week kwam in het nieuws hoe ook in Almere het vervoer van treinreizigers tijdelijk is gestaakt vanwege vandalisme door jongeren.

Regiomaandag, 7 juli 2003

Insulinde even thuis tijdens Sail

Oostmahorn - Reddingsboot de Insulinde was afgelopen weekend weer even thuis. Het schip was speciaal uit Amsterdam overgekomen om mee te doen aan Sail Oostmahorn.

Regiomaandag, 7 juli 2003

Museum Dokkum krijgt de Baptistenkerk erbij

Dokkum - Streekmuseum het Admiraliteitshuis in Dokkum breidt binnenkort uit. De gemeente Dongeradeel heeft de Baptistenkerk, die naast het museum staat, aangeschaft voor de uitbreiding.

Regiomaandag, 7 juli 2003

Ambulances moeten sneller ter plekke zijn

Leeuwarden – Meer ambulances moeten binnen een kwartier ter plaatse zijn op het Friese platteland. Dat kan als ambulancepersoneel langer beschikbaar is. De provincie heeft daarvoor geld gevraagd aan de minister van Volksgezondheid.

Regiomaandag, 7 juli 2003

Paarden niet goed voorbereid

Drachten – Veel paarden die vorige week op de stamboekkeuring van de KWPN in Drachten verschenen, waren niet goed voorbereid op de keuring. De dieren waren schichtig en niet goed geconcentreerd. Een aantal merries heeft daardoor minder goed gepresteerd dan ze zouden kunnen. ,,Je weet dat het er inzit. Maar als je het niet te zien krijgt, houdt het op’’, aldus hoofdjurylid H. Boersma.

Regiomaandag, 7 juli 2003

Plannen voor drive-in super boven Dokkum

Dokkum – Boven Dokkum komt een drive-in supermarkt. Althans, als het aan projectontwikkelaar Gerard Waanders uit Nieuwleusen (Overijssel) ligt. Waanders wil met de drive-in supermarkt een alternatief bieden, nu steeds meer winkels op het platteland de deuren gedwongen sluiten.

Geloof & Kerkmaandag, 7 juli 2003

C.J. Rodenburg nieuwe Israëlconsulent van CIS

Leeuwarden - Drs C.J. Rodenburg is per 1 juli benoemd als Israëlconsulent voor het Centrum voor Israëlstudies te Ede (CIS). Dat heeft het bestuur bekendgemaakt.

Geloof & Kerkmaandag, 7 juli 2003

Geslaagde start van ‘Tsjerke Iepen’

Molkwerum – Het eerste open huis van ‘Tsjerke Iepen’, zaterdag in Molkwerum, is ,,tige slagge’’. Meer dan honderd mensen brachten zaterdag een bezoek aan de Sint Lebuďnuskerk in Molkwerum. Daarmee was het volgens kerkvoogd en rondleider Walter de Koe heel erg druk.

Geloof & Kerkmaandag, 7 juli 2003

‘Stimuleer de jeugd om kerken te stichten’

Den Haag - Steeds meer jonge christenen tussen de 18 en 35 jaar willen nieuwe gemeenten starten, constateert de evangelische jongerenbeweging Soul Survivor. Ronald van der Molen (29), trainer van jonge gemeentestichters, adviseert de kerken deze jongeren te stimuleren en te ondersteunen in hun wens. ,,Waarom die angst?’’

Sportmaandag, 7 juli 2003

McDonald aan de slag als trainer bij VVOG

Leeuwarden – Rob McDonald is de nieuwe trainer van amateurvoetbalvereniging VVOG. De aan het einde van dit seizoen ontslagen hoofdcoach van Cambuur Leeuwarden volgt daar Jan Schulting op. `

Sportmaandag, 7 juli 2003

Spijkerman fietst een dag in de roze trui

Grumo Nevano - Bertine Spijkerman heeft zaterdag een dag lang mogen genieten van de roze trui in de Ronde van Italië voor vrouwen. De 21-jarige wielrenster uit St. Nicolaasga won vrijdag de proloog.

Sportmaandag, 7 juli 2003

Pijper heerst in ‘eigen huis’

Noordwolde - De organisatie van de halve finale van het Europees kampioenschap grasbaanracen in Noordwolde zal nog wel eens terugdenken aan de afgelopen week. Doordat een Oostenrijkse coureur zich op het laatste moment afmeldde, kon Theo Pijper in allerijl nog aan het veld worden toegevoegd. De uit Rinsumageest afkomstige coureur kwam, zag en overwon.

Sportmaandag, 7 juli 2003

Teuben toont zich nog steeds de rapste

De Wilp - In de ronde van De Wilp was de 37-jarige Tonny Teuben zaterdag niet te stuiten. Teuben reed met Geert Fekken (Scharsterbrug) en Lambertus Koopmans (Bolsward) bijna 100 kilometer voorop en won de spurt. Het drietal ontsnapte meteen na de start en pakte goed samenwerkend een halve ronde voorsprong op een moment dat Fries om utens Folkert de Haan met succes de leiderstrui verdedigde en met Drachtster Tim Hiemstra een stempel op het verloop van de saaie slotrit drukte.

Sportmaandag, 7 juli 2003

Van Wely niet onder indruk van jong talent

Leeuwarden - Loek van Wely trok zaterdag toch weer aan het langste eind in de beslissing van het Nederlands schaakkampioenschap in Leeuwarden. Heel even zag het er naar uit dat de winnaar van de afgelopen drie jaar het in een barrage op moest nemen tegen Daniël Stellwagen, de revelatie van het kampioenschap. Maar voor het zestienjarige talent uit Soest duurde het kampioenschap een paar dagen te lang. Voor Loek van Wely was het de derde keer dat hij in Leeuwarden de titel pakte.

Sportmaandag, 7 juli 2003

Heerenveen danst al bijna op de maat van Foppe de Haan

Oudemirdum - Foppe de Haan is nu al enthousiast over de prestaties van zijn team. De trainer van Sportclub Heerenveen borduurt voort op dezelfde tactiek als vorig seizoen, maar heeft met Ajax-huurlingen Richard Knopper meer mogelijkheden. De aanvallende middenvelder ontpopte zich zaterdag in de eerste oefenwedstrijd van de voorbereiding tegen een selectie van Gaasterlân-Sleat (0-11) al als een leidersfiguur.

Weermaandag, 7 juli 2003

Enkele buien

Vanavond en vannacht blijft het droog en er komen opklaringen voor, waarbij het kwik zakt tot ongeveer 12 ŕ 13 graden. Morgen kunnen er later op de dag enkele buien ontstaan. Er is ook ruimte voor zon en de temperaturen komen daarbij te liggen rond 21 ŕ 22 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties