De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Archief

De artikelen van donderdag, 7 juli 2005.

Achtergronddonderdag, 7 juli 2005

Debiteuren, crediteuren en kwijtschelding

Er liggen serieuze plannen voor om de schulden van zeer arme landen kwijt te schelden. Een nobel gebaar van de rijke landen? Voordat te luid wordt gejuicht is het misschien goed om nader te kijken wat de consequenties zijn voor de debiteuren (de schuldenaars/arme landen) en voor de crediteuren (de schuldeisers/rijke landen). En tenslotte nog iets over de moraal van het verhaal.

Achtergronddonderdag, 7 juli 2005

Omroepen moeten terug naar hun doel

De omroepen krijgen over drie jaar de helft van het budget, er komt meer concurrentie en de NPS verdwijnt. Dat zijn drie hoofdpunten uit het nieuwe mediabeleid van staatssecretaris Van der Laan. De oppositie, de omroepen, de journalistenvakbond en het Genootschap van Hoofdredacteuren reageerden woedend op de plannen. Van der Laan wil echter geen duimbreed wijken. CDA-mediawoordvoerder Joop Atsma reageert op de kritiek. Ook hij blijft pal achter de ideeën van ‘zijn’ kabinet staan.

Bijschriftdonderdag, 7 juli 2005

Overbodig

Gisteren zagen we dat God als goede verstaander aan een half woord van ons genoeg heeft.

Economiedonderdag, 7 juli 2005

‘Biobrandstoffen structureel zonder accijnzen’

Farmsum - De accijnsvrijstelling op het gebruik van biobrandstoffen moet structureel worden. Dat was gisteren de boodschap die minister Veerman van Landbouw meekreeg bij de opening van de eerste Nederlandse Oliemolen voor de productie van biobrandstoffen in Farmsum bij Delfzijl. ,,Daarmee is het milieu, het platteland en het landschap voor nu én later gebaat’’, stelde L. Hamster, voorman van de zeventig boeren die deelnemen in de Noord-Nederlandse Oliemolen.

Economiedonderdag, 7 juli 2005

Drukkerij Dokkum in betalingsproblemen

Dokkum – Drukkerij Schaafsma en Brouwer in Dokkum is op de rand van een faillissement beland. Dat is de indruk van CNV-bestuurder S. van der Velde. ,,De 22 personeelsleden wachten al sinds mei op hun vakantiegeld. Daarbij is het loon van de maand juni ook nog steeds niet betaald. Het wachten is nu op partijen die het faillissement aanvragen. Volgens mij zijn er veel meer schuldeisers dan dat er personen zijn.” De problemen zijn volgens de CNV’er onder andere een gevolg van ,,wanbeleid van de directie. De afgelopen jaren hebben ze voortdurend gesneden in het bedrijf en dat is niet altijd op de goede wijze gebeurd.” Volgens hem drukken nu vooral de overheadkosten zwaar op het bedrijf. ,,Normaal is er op een persoon in het productiewerk 20 procent aan overhead. Bij dit bedrijf komt dat na de meest recente reorganisatie uit op 133 procent.”

Economiedonderdag, 7 juli 2005

Chinese auto’s veroveren Europa

Erp - Afgelopen week zijn de eerste Chinese auto’s op de Europese markt gebracht door een dealer uit het Brabantse Erp. ,,De introductie heeft ons verrast’’, zegt een woordvoerster van autodealer Bijvelds. ,,De eerste tweehonderd terreinwagens zijn nu al verkocht. De snelle verkoop komt vooral door de prijs. De verkoopprijs ligt nu op zeventienduizend euro. Dat is inclusief kosten voor keuringen en BPM (Belasting Personenauto’s en Motorvoertuigen). Vergelijkbare westerse concurrenten kosten ongeveer het dubbele’’, verduidelijkt de woordvoerster.

Hoofdartikeldonderdag, 7 juli 2005

De IND, de rechter…

Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken heeft een moeilijke portefeuille. Het onderwerp vluchtelingen ligt gevoelig, in meerdere, deels tegengestelde opzichten. De manier waarop de minister haar taak vervult, roept verschillende reacties op. De een vindt haar voortvarend en moedig, de ander hooghartig en afstandelijk. Waar iedereen het over eens kan zijn, is het oordeel dat ze graag wil overkomen als daadkrachtige minister, die haar taak serieus neemt en ‘gaat’ voor haar opdracht. Of ze altijd waar maakt wat ze roept, is de vraag. En in een enkel geval is dat niet eens een vraag, maar luidt het antwoord gewoon nee. Dat bleek deze dagen uit de brief van de Nationale Ombudsman, Fernhout. Hij schreef een brief waarin staat dat een dienst van de minister, de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zich niet altijd houdt aan vonnissen van rechters. In grote aantallen en in ruime mate. Een voorbeeld; de rechter heeft een bezwaar van asielzoekers of mensen zonder verblijfsvergunning in hoger beroep gegrond verklaard. De rechter bepaalt dat de IND een nieuwe beslissing moet nemen en wel binnen een maand. In veel gevallen gebeurt dat niet en in veel gevallen is de overschrijdingstermijn lang, erg lang. Er zijn enkele honderden gevallen geweest van een overschrijding van meer dan een jaar.

Hoofdartikeldonderdag, 7 juli 2005

Reces in Fryslân…

Het blijft maar zoeken naar een volwassen manier om over de toekomst van Fryslân te debatteren. Jaarlijks creëren Provinciale Staten hun eigen hoogtepunt dat ze de Algemene Beschouwingen noemen. En ieder jaar nemen ze zich na afloop voor om het volgend jaar echt anders te doen. Ook wijze waarop het Friese parlementaire jaar 2004/2005 vorige week werd afgerond, zal ongetwijfeld opnieuw inspiratie bieden tot vele goede voornemens.

Regiodonderdag, 7 juli 2005

Voorlopige oplossing files

Joure – De rotonde bij Joure blijft een gelijkvloers verkeersknooppunt. De gewenste fly-overs om het autoverkeer snel in de richtingen Lemmer, Heerenveen of Sneek te leiden, komen er niet. Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat investeert vier miljoen euro om de ergste fileproblemen op te lossen.

Regiodonderdag, 7 juli 2005

Nieuw meer bij Lemmer helpt recreatie

Lemmer – Tussen Lemmer en Vollenhove moet in de Noordoostpolder een nieuw meer worden aangelegd. Het meer zou een bergingscapaciteit van vijftien miljoen kubieke meter hebben. Daarbij biedt het nieuwe recreatiemogelijkheden voor de dorpen langs de oude Zuiderzeekust.

Regiodonderdag, 7 juli 2005

Geen virtuele complimentjes meer voor de zorg

Joure - ,,Soms kreeg ik tranen in de ogen van de complimenten die mensen stuurden. Ik hoop zó dat er anderen zullen opstaan om ons initiatief over te nemen”, zegt Anieta Terpstra uit Joure.

Regiodonderdag, 7 juli 2005

Oude schaapskooi wordt attractie

Opende – De meeste Openders kennen de schaapskooi langs de Provincialeweg in hun dorp niet anders dan als een oude, vervallen schuur. Regen en wind hebben al jarenlang vrij spel door de gaten in het rieten dak van de uit 1870 stammende houten schuur. Enkele Openders hebben het initiatief genomen om de schaapskooi op te knappen. Een stichting Schaapskooi Opende is in oprichting.

Regiodonderdag, 7 juli 2005

‘Meer natuur maken op privégrond’

Leeuwarden – Tussen nu en 2018 moet er in Fryslân ongeveer drieduizend hectare nieuwe natuur zijn, die door particulieren wordt beheerd. Daarnaast moet de kwaliteit van natuur- en landschapswaarden op boerenland verbeteren.

Regiodonderdag, 7 juli 2005

Cambuurstadion op de schop

Leeuwarden – Het gebied r ond het Leeuwarder Cambuurstadion gaat de komende jaren drastisch veranderen. De voetbalclub wil het stadion verkopen aan woningcorporatie Accolade Groep uit Heerenveen. Die wil op een deel van de velden rond het stadion onder meer huizen, winkels en zorgvoorzieningen bouwen.

Geloof & Kerkdonderdag, 7 juli 2005

Ledenverlies plaagt NBG

Haarlem – Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) kampt met aanhoudende achteruitgang van zijn aantal leden en vrijwilligers. Dit jaar zijn alle inspanningen van het 190 jaar oude bijbelgenootschap gericht op het werven van nieuwe leden en donateurs. Doordat de leden gemiddeld steeds meer betalen, heeft de achteruitgang tot nu toe niet tot bezuini-gingen gedwongen.

Sportdonderdag, 7 juli 2005

Chris Wassenaar staat er vér boven

Harlingen – In het jaar waarin belegen en schier onaantastbare records niet veilig meer zijn, voegde Chris Wassenaar woensdag in Harlingen nog maar eens een hoofdstuk aan zijn successtory toe. Hij won in het gezelschap van Johan van der Meulen en Renze Pieter Hiemstra, maar met alle respect voor die twee kaatsers: Wassenaar deed het toch vooral alleen.

Sportdonderdag, 7 juli 2005

Wassenaar lonkt naar een monsterscore

Harlingen - Chris Wassenaar staat in het kaatsklassement op vijftig punten. Hij zegevierde woensdag op de uitnodigingspartij van Harlingen. Dat was de negentiende wedstrijd van het seizoen en met nog twintig te gaan lonkt een monsterscore.

Sportdonderdag, 7 juli 2005

Sierk Jan de Haan wint met groot machtsvertoon etappe in zesdaagse

Tolbert - De Friese wielrenners geven in de zesdaagse van het Westerkwartier een prima visitekaartje af. Na de zege van Folkert de Haan in Nieuw-Roden (maandag) greep woensdag opnieuw een Friese coureur én telg uit de familie De Haan een etappezege in de Groningse wielermeerdaagse. Sierk Jan de Haan uit Dokkum was in de derde etappe in Tolbert oppermachtig.

Sportdonderdag, 7 juli 2005

Fierljeppen in Winsum afgelast

Winsum – De eerste klasse wedstrijd van It Frysk Ljeppers Bun in Winsum is woensdagavond afgelast. Na een fikse regenbui aan het eind van de middag en het dreigende weer vond de organiserende vereniging het beter om de zaak maar af te blazen.

Sportdonderdag, 7 juli 2005

Regen nadelig voor werpers in Sneek

Sneek - De regen kostte Horror woensdagavond deelnemers aan de jaarlijkse werpwedstrijd. Toch waren er ook deelnemers uit Groningen en Drenthe. Een van hen, Tim ten Berge uit Emmen, is een speerwerptalent. De C-junior is met 47 meter en 7 centimeter vierde van Nederland. Door de omstandigheden bleef hij nu steken op 43.17.

Weerdonderdag, 7 juli 2005

Buien en onweer|


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties