De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van zaterdag, 7 juli 2007.

Economiezaterdag, 7 juli 2007

Kunststof moet veel meer op hout lijken

Burdaard - Veel is er veranderd bij Kunststofkozijnen Jansma Burdaard in twintig jaar. ,,Consumenten zijn kritischer geworden en de techniek in het bewerken van kunststof is sterk verbeterd. Nederlanders willen vanwege het gemak kunststof, maar daar moet het niet op lijken. Het moet niet van hout te onderscheiden zijn. Daarin verschillen we sterk van bijvoorbeeld de Duitsers. Die zijn minder kritisch op dat gebied”, vertelt mede-eigenaar Minne Jansma (27) en zoon van de oprichters.

Economiezaterdag, 7 juli 2007

Boeren in Wâlden promoten koe in wei

Ryptsjerk - Het is maatschappelijk gewenst dat koeien in de wei blijven lopen. Voor de vereniging Noardlike Fryske Wâlden hét argument om als eerste groep boeren een bijdrage te leveren aan de onafhankelijke Stichting Weidegang. ,,Wij kijken verder dan onze eigen melkveehouders. We zijn ook een maatschappelijke organisatie”, aldus voorzitter D. Hoogland van de koepelorganisatie van zes agrarische natuurverengingen in de Wâlden. Hoogland overhandigde gisteren in Ryptsjerk een cheque van negenduizend euro aan voorzitter C. Kalden van de Stichting Weidegang. De Wâldboeren hopen dat de stichting met het geld naast het stimuleren van koeien in het landschap tevens kan lobbyen bij melkfabrieken en supermarktketens voor een hogere melkprijs. ,,De kleine bijdrage kan een meerwaarde geven in de marketing”, aldus Hoogland.

Hoofdartikelzaterdag, 7 juli 2007

Vaderlandse geschiedenis...

Minister Plasterk schrijft historie: hij heeft vastgelegd wat iedere jonge Nederlander over de geschiedenis van zijn land moet weten. Er was al een geschiedenisprogramma voor bijvoorbeeld de basisschool, vastgelegd in de zogeheten kerndoelen. Dat is leerstof die kinderen minimaal moeten weten als ze de basisschool verlaten. Maar naar huidige inzichten is dat veel te weinig. De minister wil daarom méér vastleggen aan eisen, via de zogeheten canon van de vaderlandse geschiedenis.

Regiozaterdag, 7 juli 2007

Op de helft van de caravans valt wel iets aan te merken

Heerenveen - Stel: je gaat eindelijk op vakantie. Alles ingepakt, caravan achter de auto en rijden maar. En nog voordat je Fryslân uit bent, haalt de politie je van de weg. Het overkwam tientallen vakantiegangers gistermiddag bij het knooppunt Heerenveen tijdens een grote caravancontrole van de politie. En bij de helft van de caravans bleek inderdaad wel het een of ander niet in orde.

Regiozaterdag, 7 juli 2007

Kredietbank neemt schuld jeugd over

Leeuwarden - De Friese Gemeentelijke Kredietbank (GKB) gaat schulden van jongeren overnemen tot ze een baan hebben. Jongeren onder de 23 jaar konden totnogtoe geen krediet krijgen, omdat ze geen afloscapaciteit hebben. De bank wil ze nu aflossingsvrije kredieten verstrekken en tegelijk re-integratietrajecten laten volgen.

Regiozaterdag, 7 juli 2007

Docenten Piter Jelles niet blij met regeling

Leeuwarden - Bestuursvoorzitter Peter Nieuwstraten moet niet degene zijn die veranderingen binnen openbare scholengemeenschap Piter Jelles gaat doorvoeren. De schorsing van het andere lid van het college van bestuur, Roelie Popping, moet ongedaan gemaakt worden. Dat vinden docenten en andere medewerkers van de school, die verenigd zijn in een ‘regiegroep’.

Regiozaterdag, 7 juli 2007

Bestuursvoorzitter Klaas Koops weg bij Friesland College

Leeuwarden - Klaas Koops stopt per 1 september als bestuursvoorzitter van het Friesland College. Dat heeft hij gisteren bekendgemaakt. Koops, 57 jaar oud, blijft als adviseur van de raad van toezicht betrokken bij de mbo-school. Daarnaast gaat hij meer tijd besteden aan een kunstenaarsopleiding aan de klassieke academie voor de schilderkunst in Groningen. De organisatorische problemen die eind vorig jaar opspeelden, zijn volgens Koops niet de aanleiding voor zijn vertrek. Wel zegt hij dat die perikelen een rol hebben gespeeld bij het nemen van het besluit. Koops was zeventien jaar lang bestuursvoorzitter.

Regiozaterdag, 7 juli 2007

‘Het wantrouwen gaat niet weg’

Na wat laatste schilderwerk is de heroďne-unit in de Leeuwarder Vlietbuurt klaar voor gebruik. Een comité van omwonenden protesteerde vanaf dag één. Maar dat hield de voorziening niet tegen. Actievoerders van het eerste uur moeten nu de balans opmaken van drie kwart jaar burgerprotest.

Regiozaterdag, 7 juli 2007

Pijp Nooitgedagt in ere hersteld

IJlst - De schoorsteen van de oude Nooitgedagt-fabriek torent weer hoog boven IJlst uit. Met een hijskraan is de nieuwe top van de schoorsteen gisteren op het gerestaureerde onderste deel gehesen. Het oude en karakteristieke herkenningspunt van IJlst is nu, net als vroeger, weer dertig meter hoog.

Regiozaterdag, 7 juli 2007

Asiels vol jonge katjes

Leeuwarden - De zomervakantie is pas een dag oud en de dierenasiels hebben al geen plaats meer voor poezen en katten. Beheerders hebben de indruk dat mensen steeds achtelozer met hun huisdieren omgaan. ,,Kittens worden bij bosjes aangeboden. Het wordt langzamerhand zorgelijk”, zegt Teije de Haan van dierenasiel De Wissel uit Leeuwarden.

Geloof & Kerkzaterdag, 7 juli 2007

‘Bijbel en krant horen bij elkaar’

Nijland - Nog maar net terug uit Zambia, viert pater Johannes Bouma cmm (76) morgen in de Sint Martinuskerk in Roodhuis zijn vijftigjarig priesterschap. 39 jaar bracht hij door als missionaris in Afrika. De moeilijke jaren van de Apartheid maakte hij mee in Zuid-Afrika. Hij was er ,,een teken van hoop”, werd hem verteld bij zijn afscheid.

Sportzaterdag, 7 juli 2007

Postma stijgt op WK naar zevende plaats

Cascais - Finnzeiler Piet-Jan Postma heeft gisteravond bij de wereldkampioenschappen in Portugal de derde race in zijn klasse gewonnen. De 25-jarige Fries uit Terkaple steeg zo van de veertiende naar de zevende plaats in het klassement. De vierde race werd voor de kust van Cascais in de eindfase afgebroken door te zware omstandigheden.

Sportzaterdag, 7 juli 2007

Atzori in Marum rapste in zesdaagse

Marum - Umberto Atzori is gisteren in Marum winnaar geworden van de plaatselijke omloop, meetellende voor de zesdaagse. De wielrenner uit Zorgvlied was aan de finish de snelste uit een kopgroep van vijf renners, waartoe ook Lambertus Koopmans behoorde. De man uit Bolsward eindigde als vijfde. De tweede plaats was voor Mathijs Timmer. Jeroen Kegel completeerde het podium in Marum.

Sportzaterdag, 7 juli 2007

Marc Mboua is smaakmaker bij Cambuur

Leeuwarden - Het wordt volgend seizoen vuurwerk bij Cambuur. Althans als het aan de supporters ligt. Werden de gladiatoren tijdens de eerste training in de Cambuurarena al op vuurwerk getrakteerd, ook gisteravond in Jelsum tegen DTD zorgden de supporters voor een aanstekelijk sfeertje. Voor rust sloeg dat over op de spelers, want ze prikten er zes in, na rust was het vuur gedoofd en kregen de 1000 meegekomen fans slechts één doelpunt te zien, 0-7.

Weerzaterdag, 7 juli 2007

Buien

We hebben vandaag te maken met buien, afgewisseld door zon. Het kwik ligt rond 18 graden. De westenwind is matig tot vrij krachtig. Morgen blijft het droog bij 19 ŕ 20 graden. Het waait dan matig tot vrij krachtig uit het westen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties