De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van dinsdag, 7 juli 2009.

Cultuurdinsdag, 7 juli 2009

Fanfare Euphonia uit Engwierum kampioen Rastede

Engwierum - De fanfare cmv Euphonia uit Engwierum is afgelopen weekend Europees kampioen geworden tijdens de Rasteder Musiktage, een open kampioenschap voor show- en muziekkorpsen. De muzikanten van Euphonia wisten met hun optreden 94 punten te behalen. Er prijkten enkele tienen op het juryrapport. Tweede werd een muziekkorps uit België met 88 punten. Voor Euphonia was het dubbel feest, want dirigent Andries de Haan wist ook de dirigentenprijs in de wacht te slepen.

Cultuurdinsdag, 7 juli 2009

De Feintsjes uit Menaldum opnieuw kampioen

Menaldum - Dweilorkest De Menaemer Feintsjes uit Menaldum hebben zaterdag het Nationaal Kampioenschap Dweilorkesten in het Gelderse Voorthuizen gewonnen. Tweede werd de Tismawajewendband uit Raalte. Aan het kampioenschap deden acht dweilorkesten mee.

Economiedinsdag, 7 juli 2009

Sanering treft mogelijk BASF-vestiging Nijehaske

Ludwigshafen/Leeuwarden - Chemieconcern BASF overweegt wereldwijd 23 van de 55 productievestigingen van het overgenomen Ciba stil te leggen of te verkopen. Vrijdag krijgen de medewerkers van BASF in Nijehaske, ook onderdeel van het voormalige CIBA, te horen wat er met deze vestiging gebeurt. BASF in Nijehaske produceert en verkoopt producten voor de inkt- en verfindustrie. Er werken ongeveer honderd mensen.

Economiedinsdag, 7 juli 2009

Groningen bestrijdt de jeugdwerkloosheid

Groningen - De gemeente Groningen gaat 18,8 miljoen euro steken om de verwachte toename van werkloosheid te bestrijden. Onder de noemer ‘alle hens aan dek’ kwam de gemeente gisteren met een uitgebreid pakket maatregelen.

Hoofdartikeldinsdag, 7 juli 2009

McNamara, Vietnam...

Dagelijks was hij in het nieuws tijdens zijn hoogtijdagen: de Amerikaanse minister van Defensie McNamara. In de jaren zestig van de vorige eeuw was hij overtuigd van de noodzaak om de agressie van de communisten in Vietnam te beteugelen. Zij waren de bedreigers van de wereldvrede. Het Amerikaanse Congres liet zich overtuigen. Dat was het begin van een van de grote drama‘s van de twintigste eeuw: de oorlog in Vietnam.

Regiodinsdag, 7 juli 2009

Ruimte gezocht voor oude kleding van Trynwâlden

Oentsjerk - ,,Zaterdag stonden er alwéér mensen op de stoep met een zak kleding”, vertelt Jan Vellinga uit Oentsjerk. ,,Het zit er zó in bij iedereen, dat ze hun oude kleren eens per maand kunnen brengen. Maar voorlopig hebben we een inzamelstop. We kunnen de kleding nergens meer kwijt.”

Regiodinsdag, 7 juli 2009

‘Beheer landschap moet beter’

Oudemirdum - Het beheer van hout- en tuinwallen, poelen en singels kan beter, stelt Bosk en Greide, de Vereniging voor Agrarisch en Particulier Natuurbeheer in Gaasterlân-Sleat. Een nieuw project moet voor een kwaliteitsimpuls zorgen.

Regiodinsdag, 7 juli 2009

Wûnseradiel eist: koeien in de stal, of stal afbreken

Hichtum - Een boer aan de Schwartzenbergweg in Hichtum moet van de gemeente Wûnseradiel zijn nieuwe huis en stal afbreken, als hij niet vóór 1 oktober een agrarisch melkveebedrijf vestigt op het adres. Doet hij geen van beide, dan moet hij de gemeente een dwangsom betalen van tienduizend euro per week.

Regiodinsdag, 7 juli 2009

Buren willen niet nog meer sociale opvang

Leeuwarden - Bewoners van de wijk Cambuursterhoek in Leeeuwarden en opvangorganisatie Zienn staan nog steeds lijnrecht tegenover elkaar over de opvang van dak- en thuislozen met psychiatrische problemen in de wijk. Het gesprek dat gisteravond tussen het wijkpanel en Zienn plaatsvond, heeft de partijen niet tot elkaar gebracht.

Geloof & Kerkdinsdag, 7 juli 2009

Jarige kerk toont kunstwerken van dorpsgenoten

Akkrum - De Terptsjerke in Akkrum is jarig, en dat zal het dorp weten ook. De Protestantse Gemeente van Akkrum-Nes houdt dit jaar allerlei jubileumactiviteiten. Tot en met 25 juli is er een expositie van schilders uit Akkrum en Nes in de kerk.

Geloof & Kerkdinsdag, 7 juli 2009

Rome maakt je soms minder rooms

Afgelopen week was ik met enkele vrienden in Rome. Ondanks het feit dat je in het centrum van Rome de keus hebt uit meer dan vierhonderd kerken werden we het al gauw eens waar we op zondag de eucharistieviering zouden bijwonen. Dat werd de Santa Trinità dei Monti, de kerk bovenaan de Spaanse Trappen. Die kerk, vanouds de kerk van de Franse gemeenschap in Rome, is sinds enige tijd de Romeinse uitvalsbasis van de monastieke communiteit ‘Les Fraternités de Jérusalem’. Dat is een jonge kloosterorde met broeders en zusters die strikt gescheiden leven en die hun psalmen en gezangen zingen op melodieën van André Gouze, een Franse Dominicaan.

Geloof & Kerkdinsdag, 7 juli 2009

Soul Survivor en Tear gaan samen voor recht

Zeist - De hulp- en ontwikkelingsporganisatie Tear en jongerenorganisatie Soul Survivor gaan onder de naam Soul Action samen optrekken op het gebied van sociale rechtvaardigheid.

Geloof & Kerkdinsdag, 7 juli 2009

‘Maatjes’-actie van Raad van Kerken is een succes

Amersfoort - De ‘Maat van de Raad’-actie van de Raad van Kerken in Nederland heeft 10.000 euro opgebracht. Daarmee is het doel van de ‘Maatjes’-actie gehaald.

Sportdinsdag, 7 juli 2009

De donkere kanten van het Nederlandse voetbal

Over de geschiedenis van het Nederlandse voetbal is al onnoemelijk veel geschreven en gepubliceerd. Daarbij gaat het dan met name over de successen van ‘onze jongens’. Ook de duistere kanten worden vaak niet vergeten, want ‘winnen en verliezen’ en ‘vreugde en verdriet’ liggen dikwijls dicht bij elkaar. Maar er gebeurt meer in de voetbalwereld; dingen die het daglicht nauwelijks kunnen verdragen.

Sportdinsdag, 7 juli 2009

Amateurvoetbal wil hardere actie bij wangedrag

Zeist - Het bestuur amateurvoetbal heeft gisteren besloten dat de districtsbesturen vaker gebruik moeten maken van hun bevoegdheid teams uit de competitie te halen op basis van beschikbare informatie. In de praktijk blijkt dat overtredingen en ongewenst gedrag van teams niet altijd leiden tot passende sancties.

Sportdinsdag, 7 juli 2009

80.000 man juichen de man van 93 miljoen toe

Madrid - Er werd geen voetbalwedstrijd gespeeld, maar toch zaten er gisteravond 80.000 (!) supporters in het stadion van Real Madrid. Ze kwamen voor één man: Christiano Ronaldo. Voor een enorme menigte supporters vond gisteren de presentatie plaats van de duurste voetballer aller tijden. Een bedrag dat enkele jaren nog schier onmogelijk leek - 93 miljoen euro - telde Real Madrid neer voor de superster van Manchester United. De middenvelder gaat deel uitmaken van ‘Galacticos II’. Want ook het Braziliaanse wonderkind Kaká is al aangetrokken (voor 67 miljoen).

Sportdinsdag, 7 juli 2009

Collen tekent bij SK Beveren

Leeuwarden Verdediger Pieter Collen, die het afgelopen halfjaar op amateurbasis uitkwam voor SC Cambuur, vertrekt naar het Belgische SK Beveren.

Sportdinsdag, 7 juli 2009

Duo op proef bij SC Cambuur

Leeuwarden SC Cambuur heeft de komende week twee spelers op proef. Het zijn verdediger Mike van der Kooy (20) van FC Utrecht en middenvelder Nadjim Haroun (21) van het Belgische Germinal Beerschot.

Sportdinsdag, 7 juli 2009

Radomski keert terug naar Polen

Nijmegen Arek Radomski keert terug naar zijn oude club Lech Poznan. Dat meldt het Poolse Sport Review.

Sportdinsdag, 7 juli 2009

Postma valt tegen tijdens WK Finn

Vallensbaek De eerste wedstrijd op ‘eigen benen’ is voor stuurman Pieter-Jan Postma uit Terkaple niet bepaald op een groot succes uitgelopen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties