De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Archief

De artikelen van woensdag, 7 augustus 2013.

Cultuurwoensdag, 7 augustus 2013

Blue June in kwartfinale Grote Prijs

Leeuwarden | De Friese singer-songwriter Blue June is geselecteerd voor de kwartfinales van de Grote Prijs van Nederland. Dat heeft een woordvoerder gisteren bekendgemaakt. Ook het Arnhems/Leeuwarder collectief Jane Blue & the Hunters (met daarin onder anderen multi-instrumentalist Laurens van der Meulen) heeft een plek veroverd in de kwartfinale bij de singer-songwriters.

Cultuurwoensdag, 7 augustus 2013

Begeleidingsbundel voor ensembles bij Liedboek

Heerenveen | Muziekuitgeverij Intrada in Heerenveen heeft een bundel uitgegeven met 32 begeleidingen bij het Liedboek voor de kerken. Het gaat om partituren voor instrumentale ensembles en orgel of piano.

Economiewoensdag, 7 augustus 2013

Biologische kip moet naar binnen mogen

Leeuwarden | Om de kans op vogelgriep in te perken, moeten biologisch gehouden kippen naar binnen kunnen tijdens de vogeltrek. De regels voor het houden van biologische kippen moeten daartoe worden aangepast. Hiervoor pleit LTO Noord.

Hoofdartikelwoensdag, 7 augustus 2013

Toetreding Turkije is echo uit het verleden

De tijd dat serieus werd gesproken over toetreding van Turkije tot de Europese gemeenschap lijkt verder weg dan ooit. Het mega-proces tegen ongeveer 275 officieren, journalisten, academici en politici die een staatsgreep zouden hebben voorbereid is momenteel het symbool van die afstand. De veroordelingen zijn voor premier Erdogan een stap in de strijd tegen de pogingen om van Turkije (weer) een seculiere staat te maken. In en buiten Turkije is veel kritiek op het proces; de hogere ambten in het Turks rechtssysteem zijn politieke benoemingen. Bovendien is het, naar de mening van velen, maar de vraag of de beschuldigingen van het voorbereiden van een staatsgreep voldoende worden gesteund door bewijs.

Regiowoensdag, 7 augustus 2013

Na dubbelslag hoopt Brundel op IFKS-historie

Heeg | Tony Brundel uit Gaastmeer kneep zaterdag zijn handen dicht toen de wedstrijd bij Hindeloopen werd afgelast vanwege te harde wind. De inhaalwedstrijd zou op het thuiswater bij Heeg plaatsvinden en dat water ligt de Lytse Lies veel beter dan de ‘woeste zee’. Gistermiddag finishte hij tweemaal als eerste. De vijfvoudig kampioen gaat daarmee stevig aan de leiding in het klassement van de A-klasse van de IFKS.

Regiowoensdag, 7 augustus 2013

Dertig huurders klagen over isolatie in Heerenveen

Heerenveen | Bewoners van dertig huurwoningen in de Kruidenbuurt in Heerenveen hebben zich de afgelopen maanden gemeld voor het onderzoek van GGD Fryslân. Zij kampen met gezondheidsklachten die mogelijk verband houden met isolatiewerkzaamheden die in de winter van 2011-2012 bij 192 huizen in de wijk zijn uitgevoerd. Dat maakte de gemeente Heerenveen bekend. Op dit moment voert de GGD samen met bouwfysisch bureau Landstra uit Makkinga onderzoek uit naar de aard van de klachten.

Regiowoensdag, 7 augustus 2013

Stormgebied blijft gevaarlijk door takken

Lippenhuizen | De storm die maandagavond over een deel van Zuidoost-Fryslân raasde, heeft grote bomen als luciferstokjes uit de grond getrokken. Onder meer in de omgeving van Wolvega, Lippenhuizen, Mildam, Ureterp en Spanga, Hemrik, Gorredijk en Beetsterzwaag richtte de storm, die gepaard ging met valwinden, veel schade aan.

Geloof & Kerkwoensdag, 7 augustus 2013

Vaak een Bijbel kopen in VS, maar amper lezen

New York | Een op de zes Amerikanen kocht vorig jaar een Bijbel. Dat blijkt uit een onderzoek waarover de American Bible Society, het Amerikaanse Bijbelgenootschap, rapporteert.

Sportwoensdag, 7 augustus 2013

Deal Park bijna rond, groen licht Ritzmaier

Eindhoven/Leeuwarden| De overstap van PSV'er Marcel Ritzmaier naar Cambuur lijkt nu echt nabij. Eerder al was sprake van een overgang van de Oostenrijkse middenvelder naar Leeuwarden, maar die bleef uit zolang de Eindhovenaren er zelf niet in slaagden de Zuid-Koreaan Ji-Sung Park vast te leggen. De Eindhovenaren verwachten nu echter dat het nog deze week lukt de transfer van Park af te ronden. ,,Er komt waarschijnlijk goed nieuws aan”, speculeerde trainer Phillip Cocu gisteren. Als Park zijn handtekening heeft gezet onder een huurcontract, hebben ook Ritzmaier en Cambuur groen licht. De Leeuwarders wachten al lang op Park, PSV en Ritzmaier en lieten eerder weten inmiddels ook andere opties te overwegen.

Sportwoensdag, 7 augustus 2013

Belg Marzo op proef bij beloften Heerenveen

Heerenveen | Rechtsback Stefano Marzo is de komende dagen op proef bij sc Heerenveen. De 22-jarige verdediger is transfervrij na het faillissement van zijn club Beerschot. Vooralsnog traint de Belg mee met de selectie van Jong Heerenveen. Na morgen wordt een besluit genomen over zijn toekomst in Fryslân. In het verleden kwam Marzo uit voor PSV. Hij speelde geen minuut in de eredivisie, maar speelde wel mee in een Europa League-duel tijdens het seizoen 2011/2012.

Sportwoensdag, 7 augustus 2013

Interlands voor vier spelers sc Heerenveen

Heerenveen | Vier spelers van Heerenveen zijn geselecteerd voor de interlandperiode van volgende week. Zowel Kristoffer Nordfeldt (Zweden), Magnus Eikrem (Noorwegen), Jukka Raitala (Finland) als Kenneth Otigba (Hongarije onder 21) kregen een uitnodiging voor hun land. Nordfeldt en Eikrem kunnen elkaar op 14 augustus treffen als Noorwegen en Zweden het tegen elkaar opnemen. Of Raitala voor Finland in actie kan komen is door zijn enkelblessure nog zeer de vraag.

Sportwoensdag, 7 augustus 2013

Thijs Kort op weg naar vijftiende Sneekweeksucces

Kolmeersland | Even laat zeiler Thijs Kort een stilte vallen. ,,Mijn kracht?’’, herhaalt hij de vraag. ,,Ik kan goed mijn concentratie vasthouden en blijf rustig, ook op momenten dat het minder gaat. Het is mij vaak gebeurd dat ik er niet bij kwam in de wedstrijd, maar toch stug bleef doorgaan. Dat leverde regelmatig nog goede resultaten op.’’

Sportwoensdag, 7 augustus 2013

Hoofdtrainer of assistent, De Jong geniet bij Cambuur

Leeuwarden | Begin mei was hij een luid bejubelde kampioenenmaker. Iemand die op de schouders ging, die toegezongen werd door tien- tot vijftienduizend uitzinnige Cambuur-supporters tijdens de huldiging van de ploeg voor de behaalde titel in de eerste divisie. Interim-hoofdcoach Henk de Jong werd er, net als bij eerdere successen in bijvoorbeeld zijn tijd bij Harkemase Boys of Sneek, niet anders door. Drie maanden later is de Drachtster weer de assistent die hij voor de ontknoping in de titelrace was. Maar of het nu op het eerste of tweede plan is, hij geniet. En dus ook van het net begonnen avontuur in de eredivisie.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties