De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Archief

De artikelen van donderdag, 7 september 2006.

Cultuurdonderdag, 7 september 2006

Friese musicus Jan R. Blanksma (95) overleden

Leeuwarden - De Friese musicus en oud-dirigent Jan Rinse Blanksma is dinsdag op 95-jarige leeftijd overleden. Blanksma behoort tot de dirigenten die het koorleven na 1945 tot grote bloei hebben gebracht.

Economiedonderdag, 7 september 2006

Boeren nu massaal aan het oogsten

Leeuwarden - Akkerbouwers in Fryslân zijn deze week volop begonnen met de oogst. Vooral de aardappelen worden nu binnengehaald. Volgens akkerbouwers in het noorden en noordwesten van de provincie is de grond nu in goede conditie om te oogsten. Een groot deel van de aardappelen komt zonder veel grond naar boven.

Economiedonderdag, 7 september 2006

Schaaf zoekt dertig nieuwe mensen

Uitwellingerga - Beveiligingsbedrijf Schaaf uit Uitwellingerga is op zoek naar tientallen nieuwe medewerkers. Op korte termijn wil het bedrijf ongeveer dertig mensen aannemen, voor de langere termijn komen daar nog zo'n twintig bij. Dat meldde directeur M. Schaaf vandaag. ,,We zien een sterk toenemende vraag. Dat kun je het personeel wel vragen langer te werken, maar dat houdt een keer op”, zegt Schaaf.

Economiedonderdag, 7 september 2006

‘Bieten produceren iets minder suiker’

Bergen op Zoom - De opbrengstverwachting voor suikerbieten is de afgelopen maand verder verlaagd. Vooral door de regen in de tweede helft van augustus komt de suikeropbrengst per hectare naar verwachting uit rond de 10,3 ton. Dat meldt het kennisinstituut voor de suikerindustrie IRS. Op 24 juli meldde IRS nog een verwachting van 10,6 ton per hectare. Twee en vier weken daarna werden de prognoses verlaagd naar respectievelijk 10,5 en 10,4 ton per hectare.

Economiedonderdag, 7 september 2006

Fusie advocaten van TuinmanSleijfer

Leeuwarden - Advocatenkantoor TuinmanSleijfer uit Leeuwarden gaat op 1 oktober fuseren met De Haan Advocaten & Notarissen. Dat hebben beide kantoren gisteren bekendgemaakt. De Haan Advocaten & Notarissen heeft vestigingen in Groningen, Assen en Almere. De vestiging in Leeuwarden gaat verder onder de naam De Haan & TuinmanSleijfer Advocaten. De totale organisatie houdt de naam De Haan Advocaten & Notarissen. In Groningen heeft de organisatie twee vestigingen waarvan er een gespecialiseerd is in strafrecht.

Economiedonderdag, 7 september 2006

Bouwen wordt steeds meer organiseren

Leeuwarden - Bouwbedrijf Kimsma uit Leeuwarden is nog een echt familiebedrijf. De Broers Wim (34) en Eelco (32) hebben gezamenlijk de leiding. Vader Theun (59) is samen met Wim eigenaar en werkt mee op de achtergrond. Morgen bestaat het bedrijf zestig jaar.

Hoofdartikeldonderdag, 7 september 2006

De kerken...

,,Het roer moet radicaal om’’: dat is het antwoord van dr Bas Plaisier, scriba van de Generale Synode van de Protestantse Kerk in Nederland, op het nieuwste SCP-rapport over ontkerkelijking in Nederland. Het is een begrijpelijke reactie van iemand in zijn positie, aan de top van een onderneming met vele honderden (meest academisch geschoolde) werknemers in dienst. De protestantse kerk kent weliswaar geen geestelijke hiërarchie: alle predikanten zijn gelijk en dragen dezelfde last als Plaisier. Volgens de onversneden calvinistische ambtsopvatting (Dordrecht 1618/19) is er zelfs geen onderscheid tussen dominee of ouderling; in de raad van de plaatselijke kerk wegen hun stemmen gelijk. Maar intussen zijn al die PKN-gemeenten wel opgemetseld tot een landelijke organisatie met een redelijke overhead en een permanente bestuurlijke top. Gezeten in die top word je natuurlijk niet vrolijk van prognoses die neerkomen op een voortschrijdende afkalving van 10 naar 4 procent marktaandeel.

Regiodonderdag, 7 september 2006

Provincie kan meer uitgeven dan ooit

Leeuwarden - De provincie Fryslân trekt als het aan Gedeputeerde Staten ligt de komende vier jaar 93 miljoen euro uit voor nieuw beleid en extra investeringen. Dat is meer dan ooit. Gedeputeerde Ploeg presenteerde gisteren naar eigen zeggen de meest ambitieuze begroting aller tijden: het college wil volgend jaar 338 miljoen euro uitgeven. Het grootste deel daarvan, ongeveer een derde, gaat naar verkeer en vervoer. Volgens ‘de penningmeester van het provinciaal bestuur’ is het goed om geld ,,te laten werken”.

Regiodonderdag, 7 september 2006

Onthulling monument voor Indië-strijders

Joure - De Stichting Militairen-Veteranen Skarsterlân onthult vanmiddag in Joure een Indië-monument. Het gedenkteken is voor zes militairen die tussen 1945-1950 zijn omgekomen in voormalig Nederlands-Indië en voor één militair die na zijn dienst in Indië naar Korea vertrok en daar sneuvelde. Alle zeven militairen kwamen uit Skarsterlân.

Regiodonderdag, 7 september 2006

Plantennamen in het Stellingwerfs vastgelegd

Oldeberkoop - Ooit een blekber zien staan, of een kruuloorn? Of een ate gegeten, bij worteltjes of als snetate in de soep? Voor degene die in deze namen geen blauwe vossebes, kruisbes en erwt herkende, is Et Stellingwarver Plaanteboek een uitkomst.

Regiodonderdag, 7 september 2006

Veel geld voor jeugdsport

Buitenpost- Vijftien Friese gemeenten krijgen in totaal 2,7 miljoen euro van het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Sport. Met het geld moeten ze projecten beginnen om de Friese jeugd opnieuw in beweging te krijgen. Volgens N. den Heijer van SPORT fryslân is het geld hard nodig, want erg veel kinderen bewegen veel te weinig.

Weerdonderdag, 7 september 2006

Tijdelijk koeler

Vandaag en morgen is het tijdelijk wat koeler met maxima rond 18 à 19 graden. Het is wisselend bewolkt, maar vanmiddag komt er meer zon en blijft het droog. Morgen blijft het vrij zonnig en droog en het waait matig tot vrij krachtig uit het noorden tot noordoosten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties