De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 21 maart

Archief

De artikelen van vrijdag, 7 september 2012.

Cultuurvrijdag, 7 september 2012

Drive-in bioscoop in Leeuwarder wijk Zuidlanden

Leeuwarden | De Leeuwarder wijk De Zuidlanden krijgt een eigen drive-in bioscoop. Deze verrijst achter een haag van maďs, even voorbij de afslag naar Techum. Onder de naam Film in het Mais worden hier op 13, 20 , 27 september en 4 oktober ‘s avonds op een groot doek vier themafilms vertoond. De drive in bioscoop geeft toegang aan auto’s, fietsers en wandelaars en is een initiatief van projectbureau De Zuidlanden, in samenwerking met Regelpunt en Buro Klei.

Cultuurvrijdag, 7 september 2012

Nieuwe website voor Friese boeken online

Leeuwarden | Volgende week gaat een nieuwe website online waarop alle Friese boeken en boeken over Fryslân te vinden en te bestellen zijn. De site, fryskeboekhannel.nl of frieseboekhandel.nl, is een initiatief van Peter Wever, eigenaar van boekhandel Wever in Franeker. Volgens hem is de informatie over het actuele aanbod van Friese boeken versnipperd. Hieraan wil hij een eind maken. De site gaat 14 september online, tegelijk met de aftrap van de Moanne fan it Fryske Boek.

Economievrijdag, 7 september 2012

Open dag in Noardlike Fryske Wâlden

Burgum | Twaalf boerderijen in de Noardlike Fryske Wâlden (NFW) vieren het tienjarig bestaan van de vereniging morgen met een open dag. De open boerderijendag is van 10.00 tot 16.00 uur. Deelnemende bedrijven zijn die van de familie Van der Lei-Roersma in Drachtstercompagnie, Oosterhof in Drachten, Bosma in Westergeest, Ripping in Kollum, Sibma in Garyp, Van Eijden in Ryptsjerk, de families Algra Huisma en Atsma in Eastermar, Sikkema in Harkema, Van der Veen in Surhuizum, De Jong in Feanwâlden en Boerenthuis de Prikkebosk van Roelevink-Wouda in Damwâld.

Economievrijdag, 7 september 2012

Bietencampagne start over ruim een week

Groningen | Suikerbietenverwerker Suiker Unie begint op maandag 17 september met de suikerbietencampagne. Op basis van de laatste opbrengstverwachting van 13,4 ton suiker per hectare zal de bietencampagne naar verwachting duren tot na half januari. De fabrieken van Suiker Unie in Groningen en in het Brabantse Dinteloord starten gelijktijdig.

Hoofdartikelvrijdag, 7 september 2012

De onfrisse kant van de democratie

Het Noordelijk Lijsttrekkersdebat gaf stof tot nadenken, afgelopen woensdag. Niet zozeer omdat er verrassende inzichten naar voren werden gebracht, wel vanwege de vorm die de noordelijke organisatoren daarvoor hadden gekozen. Nadat was vastgesteld dat er maar weinig tijd was - er was zo’n negentig minuten voor uitgetrokken - werd tien minuten uitgetrokken om over de recentste peiling na te praten. Want, zo sprak men wijs, het is nu eenmaal zo dat peilingen een grote invloed hebben op het stemgedrag van de kiezer. En dus moeten we het vooral over de peilingen hebben.

Regiovrijdag, 7 september 2012

DNA-onderzoek Vaatstra is de laatste kans om de dader te vinden

De Westereen | Het grootste DNA-onderzoek dat ooit in Nederland is gehouden is het laatste opsporingsmiddel om de moordenaar van Marianne Vaastra te vinden, bleek gisteren bij de aankondiging van het onderzoek. ,,Deze kans om de dader te vinden willen wij benutten”, zei Annette Bronsvoort, hoofdofficier van Justitie. ,,Maar daarvoor is de medewerking van de bevolking van het grootste belang. Hoe meer mensen meedoen, hoe groter de kans dat wij uiteindelijk de dader te pakken krijgen.”

Regiovrijdag, 7 september 2012

Maatschappelijke stage staat op de tocht

Oosterwolde | De maatschappelijke stage staat zwaar onder druk. Tweede Kamerlid Sander de Rouwe (CDA) vreest dat de stage in een nieuw kabinet wordt geschrapt, terwijl de stages net een jaar verankerd zijn in het voortgezet onderwijs.

Regiovrijdag, 7 september 2012

Berging vervuild containerschip bij Waddenzee

Leeuwarden | Het ernstig beschadigde containerschip MSC Flaminia wordt vandaag via Nederlandse wateren naar het Duitse Wilhelmshaven versleept. Daar zal het verder worden nageblust en ontmanteld. De Kustwacht begeleidt het onder Duitse vlag varende schip met een eigen vaartuig om er zeker van te zijn dat er geen verdere ongelukken mee gebeuren. Ook worden geregeld inspectievluchten boven het transport uitgevoerd.

Geloof & Kerkvrijdag, 7 september 2012

Amerikaanse bisschop veroordeeld voor zwijgen

Kansas City | Een Amerikaanse bisschop is gisteren veroordeeld voor het verzwijgen van pornografie op een computer van een geestelijke in zijn bisdom. Hij heeft een proeftijd van twee jaar gekregen. Daarnaast moet bisschop Robert W. Finn een programma opzetten voor zijn hele staf en bisdom hoe seksueel misbruik voorkomen en herkend kan worden. Er moet ook een fonds komen voor misbruikslachtoffers.

Geloof & Kerkvrijdag, 7 september 2012

Drie nieuwe boeken Keller vertaald

Franeker | Er komen nog tenminste drie boeken van de Amerikaanse predikant Tim Keller uit in een Nederlandse vertaling. In oktober verschijnt de eerste: Bevrijd van je zelf. Het is opnieuw een uitgave van uitgeverij Van Wijnen in Franeker die ook de eerdere boeken van de predikant van de Redeemer Presbyterian Church in New York in het Nederlands op de markt bracht.

Geloof & Kerkvrijdag, 7 september 2012

Nieuwe ‘Deltagroep’ voor Leeuwarder kerken

Leeuwarden | Een groep die zich DeltaLord noemt, houdt woensdag een avond over de toekomst van de Leeuwarder kerken. ‘DeltaLord laat de strijd om de gebouwen voor wat hij is, omdat het helemaal niet interessant is in welk gebouw het samenwerkingsverband De Fontein straks terecht komt. Er zijn veel meer mensen die er zo over denken’, zo laat men weten.

Sportvrijdag, 7 september 2012

Vandenbussche begint in Heerenveen keepersschool

Heerenveen | Doelman Brian Vandenbussche van sc Heerenveen gaat een eigen keepersschool beginnen. Het is de bedoeling dat de Belgische doelverdediger, die bezig is aan zijn negende seizoen in Friese dienst, op 3 oktober gaat starten. ,,Ik wilde graag een zinvolle invulling geven aan mijn vrije tijd en dit leek me wel leuk. Bovendien zijn er niet zo veel keepersscholen in Fryslân”, aldus de dertigjarige Vandenbussche, die momenteel tweede doelman is bij de Friese eredivisionist.

Sportvrijdag, 7 september 2012

Realistisch SCO kijkt voor de lange termijn omhoog

Oldeholtpade | SCO speelt dit weekeinde zijn eerste competitieduel op het veld. De korfbalvereniging uit Oldeholtpade handhaafde zich met de hakken over de sloot in de hoofdklasse, waarin Mid-Fryslân en LDODK de andere Friese vertegenwoordigers zijn. Dit seizoen moet opportunisme wijken voor een realistisch beleid. ,,We willen graag binnen vijf jaar weer meedoen in de Nederlandse top. Dat betekent promotie naar de ereklasse als het gaat om veldkorfbal”, stelt voorzitter Evert Frieswijk als doel. ,,We hebben een jonge talentvolle groep, die nog veel moet leren.”

Sportvrijdag, 7 september 2012

Footgolf: mogelijk nieuwe carričre voor profvoetballers

In Spaarnwoude staat komend weekend voor de derde keer het Nederlands kampioenschap footgolf op het programma. Zo’n 250 amateurs en 36 (oud-)profvoetballers strijden om de nationale titel.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties