De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van maandag, 7 oktober 2013.

Economiemaandag, 7 oktober 2013

Grand Hotel Post Plaza in Leeuwarden overgenomen

Leeuwarden | Hotel Post Plaza in Leeuwarden is overgenomen door Lucas Petit van hotelonderneming Hoscom. Grondlegger en vastgoedontwikkelaar Jan Boomsma doet het viersterrenhotel na vijf jaar van de hand. Naar verluidt vanwege gezondheidsredenen.

Economiemaandag, 7 oktober 2013

Boonstra Transport neemt branchegenoot over

Haulerwijk | Boonstra Transport heeft de activiteiten van Van Veen Transport in Assen overgenomen. Door het wegvallen van een grote opdrachtgever heeft Van Veen het laatste jaar behoorlijk in moeten krimpen. De beperkte capaciteit maakte het lastig om een goede dienstverlening te garanderen.

Hoofdartikelmaandag, 7 oktober 2013

Overheid weet alles en het wordt nog erger

Het klink zo vanzelfsprekend: ik heb niets te verbergen, daarom mag de overheid alles zien wat ik doe. Die gedachte klinkt inmiddels wel erg naïef. Overheden kunnen letterlijk alles volgen wat burgers doen op internet, met wie ze bellen, wat ze in dat telefoongesprek zeggen, welke abonnementen ze hebben, waar ze hun boodschappen doen enzovoorts. De techniek van internet, mobiele telefonie en bankverkeer maakt het mogelijk dat de overheid - of een andere partij - mensen dagelijks kan volgen in al hun doen en laten. De onthullingen daarover gedurende de laatste maanden veroorzaakten een schok, maar daarna werd het stil. We internetten gewoon door en geen politieke partij die zich echt drukt maakt over de privacy van burgers. Laat staan dat de politiek verantwoordelijkheid wil nemen voor die privacy - het lijkt een begrip uit de oude doos.

Regiomaandag, 7 oktober 2013

Succes bij weidevogelboeren

Leeuwarden | Bij weidevogelboeren is het aantal grutto’s het afgelopen jaar met 10 procent toegenomen. Dat meldt de Vogelbescherming, die het project Weidevogelboerderijen opzette. Uit gegevens van 48 van de honderd deelnemende bedrijven blijkt dat het aantal broedparen is gestegen van 948 naar 1043.

Regiomaandag, 7 oktober 2013

Geluidsoverlast vaker oorzaak van burenruzie

Leeuwarden | Het aantal burenruzies waarbij geluidsoverlast de oorzaak is neemt toe en de economische recessie heeft daar een aandeel in. Dat constateert coördinator Jelle Lammers van Buurtbemiddeling Leeuwarden en Friesland. ,,Of het nu spelende kinderen zijn of de stereo-installatie, we wonen in een dichtbevolkt land. Vanwege de recessie zitten er nu helaas steeds meer mensen thuis en heb je ook meer korte lontjes. We zien geen schrikbarende toename, maar het aantal gevallen stijgt en de recessie speelt daarbij een rol.”

Regiomaandag, 7 oktober 2013

Gorredijk pakt leegstand van winkels aan

Gorredijk | Lege winkelpanden in het centrum: het is de gruwel van iedere ondernemer. Maar er is geen plek in Nederland te vinden waar het niet voorkomt. Ook niet in Gorredijk, waar de leegstand nog binnen de perken blijft en waar een groep ondernemers het initiatief neemt om de leegstand die er is, aan te pakken: door een winkelpand ‘gratis’ weg te geven aan een nieuwe collega. Een half jaar lang kan een ondernemer werken in een pand dat beschikbaar gesteld wordt door Gorredijker Taekema.

Geloof & Kerkmaandag, 7 oktober 2013

Louise Fresco: vroeger was niet alles beter

Ten tijde dat de doperse kerkhervormer Menno Simons (1496-1561) leefde, werden mensen in Fryslân vaak niet ouder dan veertig jaar. De levensverwachting van toen is gelijk aan die in Bangladesh nu.

Geloof & Kerkmaandag, 7 oktober 2013

Tijd voor gekozen oecumenische paus

De kerkfusie tussen hervormden, gereformeerden en lutheranen was slechts een begin van de kerkelijke eenheid, vindt dr. Hans Kronenburg. En waarom komt er eigenlijk geen paus voor alle christenen?

Sportmaandag, 7 oktober 2013

SCO’ers kweken zelfvertrouwen in De Hoeve

De Hoeve | SCO was gisteren de terechte winnaar in het duel met De Hoeve. De korfballers uit Oldeholtpade wonnen de Stellingwerver derby met 8-12. Sneu voor de thuisploeg die dit seizoen een droomdebuut beleeft in de hoofdklasse, maar coach Sake Koelma sprak van een terecht nederlaag. ,,Wij hebben niet ons niveau gehaald en dan verdien je niet om de wedstrijd te winnen”, zei Koelma.

Sportmaandag, 7 oktober 2013

Bij Heerenveen is ’t goed toeven voor vrouwenvoetbaltalenten

Vrouwenvoetbal in Heerenveen, tot een paar jaar geleden leek op het sterven na dood. Dankzij enkele goedwillende sponsoren en sympathisanten kon het avontuur echter doorgaan. En hoe. De eerste selectie gaat soeverein aan de leiding in de BeNeLeague. Maar ondertussen zit Heerenveen niet stil. In de schaduw van de ‘grote’ vrouwenploeg worden de volgende talenten via een heus belofte-elftal alweer klaargestoomd voor het grote werk. Met dank aan Heerenveen TT, oftewel het talententeam.

Sportmaandag, 7 oktober 2013

Aris kent een zorgeloze start van het seizoen

Leeuwarden | Aris Leeuwarden heeft zaterdag het eredivisieseizoen afgetrapt met een vrij onbezorgde overwinning op Amsterdam (80-70). De vicekampioen van vorig jaar, die haar sportieve toekomst afgelopen week stevig waarborgde door het sponsorbestand flink uit te breiden, verkeerde zo ook na de eerste competitieronde in elk geval nog even in feestelijke sferen. Met de gepromoveerde trainer Ed Molthoff als grote aanjager.

Sportmaandag, 7 oktober 2013

Flyers gaat voor het eerst in drie decennia kampioen worden

Het ijshockeyseizoen is dit weekeinde begonnen. De verwachtingen voor UNIS Flyers zijn hoog, mede omdat de Heerenveense club de kampioensambities heeft onderstreept met een paar gerichte versterkingen in de selectie. Het begin is goed voor Flyers, dat vrijdag Geleen met 8-0 versloeg en een dag later in Eindhoven met 7-4 te sterk was. Wordt de ploeg na drie decennia eindelijk weer eens kampioen?

Sportmaandag, 7 oktober 2013

ONS Sneek verrast met stuntwerk in Capelle

Na drie nederlagen op rij verraste ONS Sneek zaterdag met stuntwerk tegen koploper Capelle. De formatie van trainer Bert Holander bezorgde de Zuid-Hollandse ploeg niet alleen de eerste tegentreffers, maar ook de eerste nederlaag, 1-2.

Sportmaandag, 7 oktober 2013

Zonderland herhaalt kunststukje Londen

Hij was al Europees kampioen op rekstok (2011) en pakte op indrukwekkende wijze het goud tijdens de Olympische Spelen (2012). Maar een wereldtitel, die ontbrak nog op het palmares van Epke Zonderland. Tot gistermiddag, in Antwerpen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties