De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van woensdag, 7 oktober 2015.

Economiewoensdag, 7 oktober 2015

Provincies: grondgebonden melkveehouderij in de wet

Leeuwarden - De nieuwe fosfaatregeling voor de landbouwsector moet meer grondgebonden worden. Dat stelt de provincie Fryslân samen met zes andere provincies in een brief aan het ministerie van Economische Zaken. De provincies missen in het huidige voorstel een koppeling tussen de fosfaatproductie en de hoeveelheid grond die een boer in gebruik heeft. Ze vinden dat extensieve bedrijven, bedrijven die genoeg grond hebben om hun mest zelf uit te rijden, moeten worden ontzien in de nieuwe regeling.

Hoofdartikelwoensdag, 7 oktober 2015

Verzekeraars verliezen strijd met huisartsen

De huisarts is (bijna) weer eigen baas in eigen spreekkamer. Dat is de uitkomst van de grote protestbeweging 'Het roer moet om', waaraan zo'n achtduizend huisartsen en anderen meededen. Doel van de actie was onder meer de bevrijding van de bevoogding door verzekeraars, die bij wijze van spreken meekeken in de spreekkamer. En die artsen betaalden als ze bepaalde behandelmethoden toepasten en/of bepaalde medicijnen voorschreven. En die huisartsen verplichtten tot bureaucratisch handelen. Het ministerie van Volksgezondheid deed ook mee aan de besprekingen. De minister heeft haar ambtenaren geïnstrueerd voor het grootste deel mee te gaan met de huisartsen. Ze weet dat huisartsen een belangrijke groep zorgverleners zijn die veel kunnen besparen op zorgkosten. En ze heeft zich kennelijk gerealiseerd dat haar houding de afgelopen jaren onvruchtbaar was en de huisartsen frustreerde.

Regiowoensdag, 7 oktober 2015

Massaal verzet tegen verplichte rekentoets

Leeuwarden - Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) houdt vast aan het invoeren van de rekentoets in het voortgezet onderwijs. Ze maakte gistermorgen bekend dat de toets al dit schooljaar meetelt voor het vmbo-, havo- en vwo-eindexamen. Meteen daarna ontstond massaal verzet bij zowel onderwijsorganisaties, leerlingen en vakbonden als in de politiek. In de Tweede Kamer lijkt een meerderheid tegen het voorstel van Bussemaker. Ook het Friese onderwijs hoopt dat de minister nog bijdraait.

Regiowoensdag, 7 oktober 2015

Dongeradeel wil verbinding zoeken met azc

Dokkum - Applaus: dat klonk vaak in de IJsherberg in Dokkum, tijdens de informatiebijeenkomst van de gemeente Dongeradeel over de komst van een asielzoekerscentrum in de stad. Applaus van voor- en tegenstanders, al lijkt het applaus van de voorstanders iets luider te zijn.

Regiowoensdag, 7 oktober 2015

Doeken van Rembrandt wellicht naar Leeuwarden

Leeuwarden - De twee schilderijen van Rembrandt met de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit die Nederland en Frankrijk gaan aankopen voor een bedrag van 160 miljoen euro komen mogelijk in 2018 naar Leeuwarden in het kader van Culturele Hoofdstad 2018. Dat blijkt uit de beantwoording van vragen die Joop Atsma, Eerste Kamerlid namens het CDA, gisteren heeft gesteld aan minister Jet Bussemaker van Cultuur. Bussemaker werd in de Eerste Kamer aan de tand gevoeld over de aankoop van de portretten die Rembrandt van Rijn in 1634 schilderde.

Geloof & Kerkwoensdag, 7 oktober 2015

Ook protestanten in Londen waren gelukzoekers

Over de grens

Sportwoensdag, 7 oktober 2015

Tjallingii trok altijd zijn eigen plan

Nog een half seizoen fietsen, dan zit de carrière van Maarten Tjallingii (37) erop. Met hem verdwijnt ook Anton Kingma een beetje uit het profpeloton. De Leeuwarder trainde Tjallingii onder meer richting het podium van Parijs-Roubaix. -

Sportwoensdag, 7 oktober 2015

'Havic': wat als grap begon, lijkt op een korfbalsprookje

Door Nathan Sprey


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties