De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van woensdag, 8 februari 2012.

Cultuurwoensdag, 8 februari 2012

Portretten van kleurrijke figuren uit de stad

Als kind al was Klaas Lageweg gefascineerd door bijnamen. Wie waren die roemruchte mensen? De kunstenaar exposeert nu in Historisch Centrum Leeuwarden een reeks portretten van markante Liwadders.

Hoofdartikelwoensdag, 8 februari 2012

Dure lessen van de oorlog in Afghanistan

De Amerikaanse president Obama en zijn Franse collega Sarkozy, kondigden aan dat hun troepen in versneld tempo uit Afghanistan worden teruggehaald, namelijk eind 2013. Het zegt veel over de impopulariteit van de oorlog in Afghanistan dat twee presidenten in een verkiezingsjaar aankondigen hun troepen versneld naar huis te laten komen.

Regiowoensdag, 8 februari 2012

Komende dagen erop of eronder voor de Tocht

Leeuwarden | Het optimisme over doorgaan van de Elfstedentocht is geslonken. Het ijs op de route is afgelopen nacht nauwelijks gegroeid. Of de Tocht er komt, hangt vooral af van de vraag hoe streng het vannacht gaat vriezen. De voorbije nacht vroor het slechts matig. Bovendien zijn de weersverwachtingen voor de komende dagen niet onverdeeld gunstig. Toch geeft het Elfstedenbestuur de moed absoluut nog niet op. Overal wordt hard gewerkt om de Tocht mogelijk te maken.

Regiowoensdag, 8 februari 2012

‘It sil barre’ of ‘Ik soe sizze: gean!’

Leeuwarden | Lezers hebben massaal gereageerd op de oproep van deze krant een zin in te sturen waarmee Wiebe Wieling de zestiende Elfstedentocht zou moeten aankondigen.

Regiowoensdag, 8 februari 2012

Gemeentegrens Lollum en Waaksens opheffen

Lollum | Inwoners van Lollum en Waaksens willen dat de gemeentegrens tussen beide dorpen verdwijnt. En het liefst zo snel mogelijk, zo bleek gisteravond tijdens een bijeenkomst over de herindeling. De gemeente Súdwest-Fryslân wilde van de inwoners weten wat ze vinden van een overgang naar de nog te vormen gemeente in Noordwest-Fryslân.

Regiowoensdag, 8 februari 2012

Voorbereidingen voor huldiging in volle gang

Voor het eerst vindt de huldiging van de Elfstedentocht plaats op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden. GK Producties is druk bezig met de voorbereidingen. Ook Anneke Douma zal er zijn.

Regiowoensdag, 8 februari 2012

Biertje maakt vier kilometer voor niks vegen weer goed

Hindeloopen | De beloning was groot. Een biertje drinken met niemand minder dan elfstedenvoorzitter Wiebe Wieling en opperijsmeester Jan Oostenbrug op camping Schuilenburg bij Hindeloopen. Daar stonden zes kratten bier klaar voor de bijna tweehonderd mensen die gehoor hadden gegeven aan de oproep van rayon Stavoren om het ijs te komen vegen tussen Stavoren en Hindeloopen.

Geloof & Kerkwoensdag, 8 februari 2012

PKN-scriba: doe als kerken wat met de Elfstedentocht

Utrecht | De elfstedenkoorts is in het hele land merkbaar. Scriba dr. Arjan Plaisier van de Protestantse Kerk volgt de ontwikkelingen op de voet. Zeven vragen aan de hoogste bestuurder van het grootste protestantse kerkgenootschap van ons land.

Geloof & Kerkwoensdag, 8 februari 2012

Bisdom: klokken luiden voor rijders

Leeuwarden | Met de mogelijkheid van een Elfstedentocht op zondag beraden ook de kerken zich volop wat ze moeten doen. Gaan de kerkdiensten door, doen we de kerken open en wat als je als predikant een startkaart hebt voor de Tocht?

Geloof & Kerkwoensdag, 8 februari 2012

Preken of de Tocht schaatsen op zondag?

De Nederlandse Vereniging tot bevordering van de Zondagsrust is tegen een Elfstedentocht op zondag. Een rondje langs Friese predikanten over de Tocht der Tochten en wat zij gaan doen.

Sportwoensdag, 8 februari 2012

Klompen, ljeppen en altijd een lach: Eelke Scherjon

Een ambachtsman, een sportman, een natuurman. En vooral een hartelijke man. Dat, en nog veel meer, was Eelke Scherjon. Fenomeen uit het Friese fierljeppen, fenomeen als klompenmaker. De Noardburgumer, sinds een tijdje ernstig ziek, overleed gisterochtend vroeg op 56-jarige leeftijd. Voor zijn laatste sprong bleek de polsstok te kort.

Sportwoensdag, 8 februari 2012

Friese B-junioren pakken zilver en brons op NK kortebaan

Dronten/Drouwen | Een nationale titel zat er gisteren niet in voor de jonge Friese sprinttalenten, maar wel waren er bij het NK kortebaan voor B-junioren podiumplaatsen bij zowel de jongens als de meisjes. In Dronten pakte Leon Feddema uit Katlijk zilver bij de titelstrijd voor jongens B, terwijl provinciegenote Carmen van Dam dat in Drouwen deed bij de meisjes B. Die wedstrijd kende een bizarre wending.

Sportwoensdag, 8 februari 2012

Elma de Vries volgend seizoen bij MK Basics

Meppel | Elma de Vries heeft na een lange zoektocht eindelijk een sponsor gevonden. De uit Haule afkomstige De Vries, veelvuldig winnares van de belangrijkste wedstrijden op kunst- en natuurijs, rijdt volgend seizoen voor MK Basics. Waar de toekomst van De Vries precies komt te liggen, moet nog worden ingevuld. De ploeg van MK Basics valt onder de Stichting Winter, waartoe ook de formatie van De Boer RVS behoort. De Vries rijdt dit seizoen als éénmansformatie voor BAM.

Sportwoensdag, 8 februari 2012

FK kortebaan krijgt in Van den Brandt Brabantse winnares

Oudwoude | Een geboren Brabantse op de hoogste trede van het podium na een Fries kampioenschap schaatsen. Een beetje onwennig stond Floor van den Brandt mee te deinzen op het Fries volkslied, na afloop van het kortebaankampioenschap in Oudwoude.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties