De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van maandag, 8 december 2003.

Bijschriftmaandag, 8 december 2003

Vrede en rust

Waar maak je je toch druk voor? Man, we leven in een prachtig land…

Cultuurmaandag, 8 december 2003

Weinig publiek op ‘U hoort nog van ons’

Groningen - Noem het verkeerde timing, maar het traditionele festival U hoort nog van ons, dat zaterdagavond in De Oosterpoort in Groningen werd gehouden, kan de boeken ingaan als een van de minst aansprekende.

Cultuurmaandag, 8 december 2003

Lichtvoetig concert voor Advent in Dokkum

Toonkunstkoor Dokkum c.o. gaf zondagmiddag een Adventsconcert in de Grote- of Sint Martinuskerk te Dokkum onder leiding van dirigent Harm Witteveen. Hoewel het niet alleen aan een dergelijk concert valt te beoordelen - men is gewend van dit toonkunstkoor grote oratorische werken te horen - slaat dit koor duidelijk een andere weg in. Opvallend daarin is een stuk enthousiasme dat men uitstraalt tijdens het zingen. Deze verfrissende aanpak is debet aan de intenties van de dirigent. En de koorleden nemen dat gretig over. Over het algemeen zong het koor helder en massief van klank, hoewel de verfijning in dictie nog moet komen.

Cultuurmaandag, 8 december 2003

Freek de Jonge over Freek de Jonge

Cabaretiers zijn er in soorten en maten: de laag van beginnende cabaretiers die na het winnen van het Camarettenfestival de kleine zalen van de schouwburg of culturele centra bezetten, de middenmoot van cabaretiers die al volle zalen trekken, omdat ze ook regelmatig op televisie te zien zijn en dan is er een kleine toplaag. Herman Finkers, Youp van ’t Hek en Freek de Jonge. Hans Teeuwen nog maar niet. Cabaretiers, alhoewel heel divers, van onbetwiste kwaliteit.

Cultuurmaandag, 8 december 2003

Leven en dood van Sint-Nicolaas

Met een magistraal gezongen anthem van de Engelse componist John Ireland opende de Oratoriumvereniging Bolsward zondagmiddag haar vierde najaarsconcert in de Martinikerk te Bolsward.

Cultuurmaandag, 8 december 2003

Wâldsang weer beste brassband

Groningen – De Wâldsang uit Buitenpost is weer Neerlands beste brassband. In de kampioensdivisie bleef de band onder leiding van de jarige Rieks van der Velde afgelopen zaterdagavond op de Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK) in Groningen met 98 punten net Amsterdam Brass een puntje voor.

Dossiermaandag, 8 december 2003

Kerken zijn ‘dankbaar’

Leeuwarden - De drie Samen-op-Wegkerken zijn ,,zeer dankbaar’’ dat kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima een gezonde dochter hebben gekregen. Ze hopen dat het ,,zondagskind’’ tot vreugde van de ouders zal opgroeien.

Dossiermaandag, 8 december 2003

Fryslân viert geboorte prinses in kleine kring

Leeuwarden – De activiteiten rondom de geboorte van de dochter van prins Willem-Alexander en prinses Máxima lijken zich vooral in kleine kring af te spelen. Verschillende oranjeverenigingen hebben de schoolkinderen in hun gemeente op beschuit met muisjes getrakteerd. In Makkum en Kollumerland wordt wel groot uitgepakt.

Dossiermaandag, 8 december 2003

‘Beschuit is precies op tijd klaar’

Drachten - ,,Of ik er voor opblijf als het kindje om elf uur nog niet geboren is? Niet nodig hoor, het komt er nu ieder moment aan.” Het is kwart voor vijf zondagmiddag en bakker Appie de Jong uit Drachten is druk bezig in zijn zaak aan de Zuidkade.

Dossiermaandag, 8 december 2003

Meisjes horen er ook bij

Sinds koningin Wilhemina in 1890 de troon besteeg, wordt die door vrouwen bezet. Toch ging de voorkeur lange tijd uit naar een mannelijke monarch. Toen prinses Wilhelmina in 1880 werd geboren, kopte het Leidsch Dagblad teleurgesteld: ,,’t Is maar een meisje!’’. Inmiddels doet het geslacht van de vorst er niet meer toe.

Dossiermaandag, 8 december 2003

Opvoeding troonopvolgers veranderde met de tijd

De opvoeding van de Nederlandse troonopvolgers is in de laatste eeuw radicaal veranderd. Was de kleine prinses Wilhelmina tegen haar wil nog een ongenaakbare mini-volwassene, prins Willem-Alexander ging naar een gewone school, mocht tot op bepaalde hoogte kattenkwaad uithalen en zijn moeder voor de lol pesten met het spreken van plat-Haags.

Dossiermaandag, 8 december 2003

De 27ste generatie Oranje-Nassau dient zich aan

Natuurlijk is er in de loop van de eeuwen gesleuteld aan de stamboom van de Nassaus. Wanneer was de eerste echte Nassau, waar kwam hij vandaan, van wie stamde hij af? Tal van theorieën hebben vooral in de negentiende eeuw de ronde gedaan. Maar bronnenonderzoek heeft uitgewezen dat de eerste betrouwbare Nassauer Dudo graaf van Laurenburg was, en hij wordt dan ook als eerste generatie aangeduid. Hij stierf, naar wordt aangenomen, in 1124.

Dossiermaandag, 8 december 2003

‘Ik denk niet dat ze de kinderwagen van zolder halen’

De gisteren geboren prinses belandt straks in een oerdegelijke, Nederlandse Bugaboo-kinderwagen. Tenminste, zo’n voertuig heeft prinses Máxima onlangs gekocht bij een grote babywinkel in Leiderdorp. Bij de geboorte van de kersverse vader, prins Willem-Alexander, op 27 april 1967, ging het er heel anders aan toe. Beatrix winkelde niet zelf haar uitzet bij elkaar, maar maakte een keus uit de babyproducten die allerlei bedrijven haar aanboden. Kinderwagenfabriek Riemersma uit Surhuisterveen had de grote eer de prinselijke kinderwagen te leveren.

Dossiermaandag, 8 december 2003

Een oranje rompertje voor je eigen koningskind

Naast een bijzondere gebeurtenis voor koningsgezinde onderdanen, is de geboorte van een koningskind ook een mooie aanleiding om commercieel uit te pakken. De zwangerschap van prinses Máxima was nog maar koud bekend, of kleermakers, ontwerpers en andere ambachtslieden werden aan het werk gezet om oranje, goudkleurige en met kroontjes versierde kleertjes en bijbehorende accessoires te ontwerpen. Hoewel, Friese ondernemers kunnen bepaald niet beschuldigd worden van oranjegekte.

Hoofdartikelmaandag, 8 december 2003

De nieuwe lente…

Voor vijftigers en ouderen is de geboorte van het eerste kind van prins Willem-Alexander en prinses Máxima de zoveelste generatie Oranjes die ze meemaken. De vijftigers herinneren zich prinses Wilhelmina, die overleed in 1962, koningin Juliana, prinses en koningin Beatrix (geboren in 1938), prins Willem-Alexander (1968) en nu de dochter van de kroonprins en Máxima.

Regiomaandag, 8 december 2003

‘Verborgen verdriet’ in monument

Leeuwarden – Vier glasplaten achter elkaar, met een tekst erop, die alleen van dichtbij leesbaar is. Zo ongeveer moet het monument voor doodgeboren, of zeer kort na de bevalling overleden, kinderen op de Noorderbegraafplaats in Leeuwarden eruit komen te zien.

Regiomaandag, 8 december 2003

Enumatil kijkt vooruit door tranen heen

Enumatil – Een jaar geleden op 7 december gingen Gerben Renkema (15), Ype Poortinga (16), Baukje van Dijk (19) uit Enumatil, Ebel Pieter de Groot (15) uit Tolbert en Richard Haaksema (29) uit Niezijl naar een concert in Zuidhorn. Op de terugweg botste de auto tegen een boom langs het Hoendiep. Alle jongeren kwamen in één klap om het leven. Afgelopen weekeinde stond Enumatil stil bij deze dramatische gebeurtenis.

Regiomaandag, 8 december 2003

Popprogrammeur Leeuwarden weg

Leeuwarden - De Leeuwarder popprogrammeur Harry Muis van Stichting Het Podium dreigt te stoppen met het organiseren van popconcerten in Leeuwarden.

Regiomaandag, 8 december 2003

Duisternis wordt schaars in Fryslân

Leeuwarden – Op veel plaatsen in Fryslân wordt het ’s nachts niet meer donker als gevolg van permanente verlichting. Gemeenten hebben weinig aandacht voor de gevolgen van deze lichtvervuiling die schadelijk kan zijn voor mens en dier.

Geloof & Kerkmaandag, 8 december 2003

Alsof naastenliefde niet belichaamd kan worden in instituten

‘Vanuit de christelijke optiek is sociale zorg eeuwenlang gezien als een taak van de kerken. Het feit dat de ‘neutrale’ overheid deze taak heeft kunnen overnemen illustreert het afgebrokkelde draagvlak van de kerken en het post-christelijke karakter van de Nederlandse samenleving.’

Geloof & Kerkmaandag, 8 december 2003

Jeugdkerk Heerenveen: 450 bezoekers

Heerenveen – De eerste bijeenkomst van de Jeugdkerk in Heerenveen heeft zondagavond 450 bezoekers naar sporthal De Kamp getrokken. Met die opkomst is Albert Koekoek van de organisatie zeer tevreden. ,,Meestal beginnen jeugdkerken kleiner. Dit viel ons niet tegen. Op termijn hopen we te groeien naar 800 bezoekers.”

Geloof & Kerkmaandag, 8 december 2003

Jubileum met een schaduw

Twijzelerheide - De hervormde gemeente van Twijzelerheide gaat het komende weekeinde met gemengde gevoelens tegemoet. De gemeente herdenkt het 125-jarig bestaan van het kerkgebouw, maar er is verdriet om de fusie van de landelijke Samen-op-Wegkerken, die in hetzelfde weekeinde beklonken wordt. Ds Bas A. Dubbeldam heeft het gevoel dat de orthodox-hervormde gemeenten zich in een reservaat mogen terugtrekken.

Sportmaandag, 8 december 2003

Epke Zonderland turnt naar goud in Zwitsers toernooi

Liestal – Bij een internationaal turntoernooi in het Zwitserse Liestal heeft turner Epke Zonderland uit Lemmer zaterdag een gouden medaille veroverd. Op het onderdeel rekstok toonde de 17-jarige Zonderland zich de sterkste door het behalen van de maximale score van 9.450.

Sportmaandag, 8 december 2003

Heerenveen kan buiten Fryslân toch nog winnen

Breda – Na vijf uitnederlagen op rij bewees SC Heerenveen zondag toch nog buitenshuis te kunnen winnen. Met een aanstekelijke werklust en goed voetbal zetten de Friezen NAC verdiend opzij. Door de tweede uitoverwinning dit seizoen - de eerste was op 17 augustus tijdens de seizoensouverture bij Volendam, 0-1 - steeg Heerenveen naar de zesde plaats.

Sportmaandag, 8 december 2003

Belgen kanonnenvoer voor Flyers

Heerenveen – Het was zaterdag een memorabel moment in de ijshockeyhal in Heerenveen. Duizend toeschouwers die gaan staan en massaal beginnen te juichen en te klappen. Een staande ovatie voor de tegenstander; zelden vertoond. Bij een 20-0 stand in het voordeel van Formido Flyers scoort Jesse Raekelboom namens de Belgische tegenstander LIHC Leuven Chiefs de eretreffer en daar heeft het Friese publiek waardering voor. Dat hij Flyers-goalie Ruud van der Holst berooft van een echte shut-out - het houden van de spreekwoordelijke nul - wordt op de koop toe genomen.

Sportmaandag, 8 december 2003

’t Fean’58 en WPB aan de ketting

Surhuisterveen – ’t Fean’58 en Waterpoort Boys konden zaterdag op Sportpark It Ketting in Surhuisterveen het verschil niet maken. De aanvallers van beide ploegen lagen eigenlijk negentig minuten lang aan de ketting bij hun defensieve collega’s die niet wensten te capituleren. Daardoor kregen beide ploegen uit de tweede klasse K een punt voor de moeite in een duel dat eigenlijk ook geen winnaar verdiende.

Sportmaandag, 8 december 2003

Foppe Storm nieuwe trainer Kootstertille

Leeuwarden - Foppe Storm wordt de nieuwe trainer van Kootstertille . Oefenmeester Atze van der Wijk houdt er helemaal mee op. De 37-jarige Harkemaster Storm, als speler van Kootstertille thans bezig aan de trainerscursus voor oefenmeester 2, maakte als speler jarenlang bij Harkemase Boys furore waarmee hij naar de hoofdklasse promoveerde.

Sportmaandag, 8 december 2003

Eerste seizoenszege NOK

Oudermirdum - Drie puntjes, nul overwinningen en strak onderaan. Dat is hoe NOK er tot zaterdag voor stond. Het wil niet zo bij de club die al ruim tien jaar op het niveau van de vierde klasse acteert. Er was echter een strohalm: Espel. In de tweede onderlinge confrontatie boekte NOK de eerste winst dit seizoen.

Sportmaandag, 8 december 2003

‘De klup kin wol FC Terpstra hite’

Burdaard - Voetbalpupil Edwin Kooistra is in de bestuurskamer de enige Burdaarder. Hij speelt met een autootje met afstandsbediening. Dan komt Gesina Kooistra de kamer binnen stormen. De moeder van Edwin biedt snel koffie aan en kijkt schichtig naar buiten, want als er weer iemand zich aandient op het veld, moet zij de programmaboekjes voor de verloting ook nog verkopen.

Sportmaandag, 8 december 2003

Harkemase Boys kan het nog

Harkema – De winst van Harkemase Boys zaterdag op koploper Be Quick’28 had alles te maken met de rentree van Jan van Raalte. De routinier pepte zijn ploeg op in de aanloop naar de wedstrijd en gaf zijn ploeggenoten vertrouwen. ‘Kijk eens om je heen. Dit is bijna hetzelfde team waarmee we vorig jaar kampioen zijn geworden’.

Weermaandag, 8 december 2003

Zonnig

Vanavond en vannacht flinke opklaringen en opnieuw vorst, minimumtemperaturen rond -4 graden. Morgen zonnig en koud met maxima rond 3 graden. De wind is zwak tot matig uit zuid tot zuidoost.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties