De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 8 december 2006.

Cultuurvrijdag, 8 december 2006

Doorlopend kerstdiner bij Kunsthuis Syb

Beetsterzwaag - Bij Kunsthuis Syb in Beetsterzwaag is vanaf 17 december een opvallend kerstproject te zien van de Rotterdamse kunstenaar Daan Samson. Hij heeft een videofilm gemaakt van een besloten kerstdiner die van buitenaf te bekijken is.

Economievrijdag, 8 december 2006

Boetebetaalbon

Het hoort tot de kleine ergernissen van veel automobilisten: een boete krijgen voor een paar kilometer te hard rijden. En veel mensen hebben moeite met het bedenken van cadeautjes voor de verjaardag. Tel die twee op en je hebt een gat in de markt: de boetebetaalbon, zo dacht initiatiefnemer Erik van der Waard uit Leeuwarden.

Economievrijdag, 8 december 2006

Villa Happ bezig met Friese uitbreiding

Leeuwarden - Kinderkledingwinkel Villa Happ wil in Fryslân uitbreiden met vier nieuwe vestigingen. De winkelketen, in Fryslân nu alleen gevestigd in Leeuwarden, is op zoek naar panden en personeel in Dokkum, Drachten, Sneek en Heerenveen. Dat zegt Jack Wagena van de vestiging van Villa Happ in de binnenstad van Leeuwarden.

Economievrijdag, 8 december 2006

VDL mag bussen Connexxion bouwen

Heerenveen - VDL Berkhof mag de 113 kleine lijnbussen voor Connexxion bouwen. Dat maakte de bussenbouwer uit Heerenveen gisteren bekend. De bussen worden ingezet voor de concessies die vervoersbedrijf Connexxion dit voorjaar binnenhaalde in Noord- en Zuidwest-Fryslân. Met de opdracht is 13 miljoen euro gemoeid.

Hoofdartikelvrijdag, 8 december 2006

Provinciale koffie...

In het Provinsjehûs te Leeuwarden wordt voorlopig geen zuivere koffie geschonken. Er zou een debat plaatsvinden over nut en noodzaak van introductie van koffie volgens eerlijke principes van verbouw en verwerking. Maar dat is er nog niet van gekomen en de verantwoordelijke gedeputeerde, Ploeg, heeft inmiddels de contracten met de huidige leverancier van niet-zuivere koffie verlengd. Want er moet wel koffie gedronken kunnen worden. De handelwijze van de gedeputeerde heeft ‘bevreemding’ gewekt bij diverse politieke partijen.

Regiovrijdag, 8 december 2006

Kind slecht in spellen en rekenen

Leeuwarden - Scholieren leren op de basisschool en de middelbare school niet meer goed spellen en rekenen. Daardoor krijgen ze in het middelbare beroepsonderwijs en op universiteit en hogeschool te maken met een achterstand bij Nederlands en wiskunde, stelt de Onderwijsraad. In Fryslân worden de problemen niet herkend.

Regiovrijdag, 8 december 2006

Helft van alle Friezen is te zwaar

Leeuwarden - De helft van alle Friezen van negentien jaar en ouder is te dik. Dat blijkt uit het grootschalig gezondheidsonderzoek van GGD Fryslân. Overgewicht is een probleem, omdat hiermee de kans op ziekten en chronische aandoeningen toeneemt.

Regiovrijdag, 8 december 2006

Kas zonder lichthinder

Beetgum - Drie groentetelers uit Noordwest-Fryslân doen mee aan een proefproject met nieuwe energiebesparende technieken en krijgen schermdoeken voor hun kassen, tegen lichthinder. De doeken moeten tot 97 procent van het licht naar boven toe tegenhouden. Bij groentekwekerij Van Overbeek in Beetgum werd gisteren de proef, Waddenkas genaamd, gestart.

Regiovrijdag, 8 december 2006

‘Sociale werkplaats nog vaak onveilig’

Drachten - Veel sociale werkplaatsen zijn nog onveilig voor het personeel. In 64 van de negentig werkplaatsen wordt gewerkt met onveilige machines. Het afgelopen jaar werden daarvoor elf boetes uitgedeeld. Zes keer werd het werk bij een bedrijf stilgelegd. Staatssecretaris Henk van Hoof (Sociale Zaken) spreekt van een zorgelijke situatie.

Regiovrijdag, 8 december 2006

Sneek sluit jubileumfeest af

Sneek - ,,De leukste dag van dit jaar?” Arno Brok, burgemeester van Sneek, hoeft er maar een ogenblik over na te denken. ,,De reünie van Snekers begin september. Ik ken veel mensen die daar oude bekenden weer eens hebben gezien. We hebben daar geweldig gezellige dag gehad.” Gisteren sloot Sneek het feestjaar rondom 550 jaar stadsrechten af.

Geloof & Kerkvrijdag, 8 december 2006

Hervormde Kapelkerk in Drachten bestaat 80 jaar

Drachten - De Hervormde Kapelkerk in Drachten bestaat volgende week tachtig jaar. De wijkgemeente van bijzondere aard binnen de PKN, viert dit jubileum zondag met een herdenkingsdienst. Ds. Jan Noordam (50): ,,We willen geen oude koeien uit de sloot halen, maar vieren waar wij voor staan.”

Geloof & Kerkvrijdag, 8 december 2006

Het celibaat blijft onaantastbaar

Vaticaanstad - Zegt de ene priester tegen de andere: ‘Ach, dat probleem over het celibaat, dat moeten we langzamerhand maar eens aan onze kinderen overlaten’. Aldus een op zich nog milde cartoon in een - uiteraard - linkse Italiaanse krant. Maar tekenend voor de gretigheid waarmee telkens weer wereldwijd wordt gereageerd op signalen rondom het Vaticaan dat de Rooms-Katholieke Kerk het verplichte celibaat voor priesters bespreekbaar zou (moeten) maken.

Geloof & Kerkvrijdag, 8 december 2006

‘Weigeren voorganger komt vaker voor’

Leeuwarden - De predikbeurt van ds. A. van Harten-Tip uit Smilde werd onlangs afgezegd door de Protestantse Gemeente Drachten omdat ze geen voorgangers uit de Voortgezette Gereformeerde Kerken in Nederland op de kansel wil. Volgens synodevoorzitter K.J. Bijleveld van de VGKN is het niet nieuw dat zoiets gebeurt. ,,Het komt vaker voor. Naar de Kerkorde van de PKN mogen voorgangers uit de VGKN niet voorgaan in de PKN. Andersom is dat overigens wel het geval.”

Sportvrijdag, 8 december 2006

Mijlpaal voor Aris met tweede zege op rij

Leeuwarden - De Leeuwarder basketballers van Woon!Aris zijn bezig aan een goed seizoen in de eredivisie. Zo goed, dat Ton Boot van de Groningse Capitals de formatie van trainer-coach André Roorda zelfs betitelde als titelkandiaat. Zo’n gang zal het niet lopen, maar feit is wel dat het leeft aan Het Kalverdijkje. Gisteravond versloeg Aris voor eigen publiek Omniworld Almere en dat betekende dat de ploeg na de overwinning van vijf dagen eerder tegen Leiden voor het eerst dit seizoen twee duels op rij won. Een mijlpaal voor de mannen van Roorda.

Sportvrijdag, 8 december 2006

Brack: ‘hopelijk snel spelen bij Cambuur’

Leeuwarden - Iets meer dan een half jaar na zijn vertrek uit Leeuwarden, staat Koen Brack weer met één been in het Cambuur-stadion. Na twee jaar Cambuur toog de centrale verdediger (25) in juni naar de Oostenrijkse eerstedivisionist FC Kärnten, maar het avontuur viel hem flink tegen. Brack en de club lieten het contract ontbinden. Brack wil nu terug naar Cambuur, dat daar wel oren naar heeft. ,,Ik hoop dat we er uitkomen en dat ik er snel weer speel. Waar een wil is, is een weg’’, zei Brack gisteren telefonisch vanuit Oostenrijk.

Sportvrijdag, 8 december 2006

Prager maakt zijn rentree tegen Roda

Heerenveen - Thomas Prager maakt vanavond zijn rentree bij SC Heerenveen in de thuiswedstrijd tegen Roda JC. De 21-jarige Oostenrijkse middenvelder, die twee maanden geleden in Pamplona in het UEFA Cupduel tegen Club Atletico Osasuna geblesseerd raakte, is door trainer Gertjan Verbeek opgeroepen als vervanger voor Paul Bosvelt, die niet inzetbaar is.

Weervrijdag, 8 december 2006

Enkele bui

Vanavond en vannacht krijgen we perioden met regen. Het wordt nat met tot morgenochtend ongeveer 15 mm regen. Het kwik zakt daarbij vannacht tot rond 6 graden. Morgen krijgen we een enkele bui. Het waait matig tot vrij krachtig.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties