De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van zaterdag, 8 december 2007.

Economiezaterdag, 8 december 2007

Aantal Friese faillissementen daalt nog niet

Leeuwarden - In Fryslân zijn dit jaar ongeveer evenveel bedrijven failliet gegaan als vorig jaar, ondanks een veel gezondere economie. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Mogelijke oorzaken zijn een groter aantal starters en duurdere brandstof en grondstoffen.

Economiezaterdag, 8 december 2007

Kabinet steunt hervormingen landbouw Europa

Den Haag - Het kabinet steunt de richting van het nieuwe Europese landbouwbeleid.

Economiezaterdag, 8 december 2007

Diefstal via internet van transportlading

Hoogeveen - Transportbedrijven moeten zich hoeden voor diefstal van lading met vervalste documenten. Volgens transportverzekeraar TVM zijn er in de afgelopen weken vier combinaties met goederen gestolen omdat zogenaamde charterbedrijven met vervalste documenten ladingen kwamen afhalen. De ladingen waren volgens de verzekeraar via internet verkocht aan bedrijven. Vooral kostbare lading met producten voor de consumentenmarkt zijn gewild. Voorbeelden zijn: laptops, camera’s, MP3-spelers en iPods.

Economiezaterdag, 8 december 2007

Kroos vervangt soja voor eiwit in voer

Wageningen - Eendenkroos kan een goede alternatieve bron van eiwit zijn in veevoer. Dat stellen onderzoekers van de Animal Sciences Group van Wageningen UR. Zij hebben een onderzoek opgezet met het Waterschap Vallei en Eem en een veehouderijbedrijf. Door eendenkroos te gebruiken kan een deel van de soja worden vervangen die nu nog in grote hoeveelheden in veevoeders wordt gebruikt. Veel oerwouden worden nu nog opgeofferd voor de teelt van soja. Maatschappelijke organisaties hebben daar in de afgelopen jaren meermalen aandacht voor gevraagd.

Economiezaterdag, 8 december 2007

Veel minder export uien dan vorig jaar

Zoetermeer - De Nederlandse akkerbouw heeft in de eerste tien maanden van dit jaar fors minder uien uitgevoerd vergeleken met vorig jaar. Volgens cijfers van het Productschap Tuinbouw is er van januari tot en met oktober 544 miljoen kilo uitgevoerd. Vorig jaar was dat in die periode 680 miljoen kilo.

Hoofdartikelzaterdag, 8 december 2007

De tijd, het gebrek er aan...

Hét fenomeen dat ons in de greep houdt is de tijd. Er is misschien wel geen begrip dat een grotere rol speelt in ons leven dan de tijd. Het begint al ’s ochtends: we moeten op tijd opstaan, om op tijd te kunnen ontbijten en om op tijd aan ons werk te kunnen beginnen. Wie daarvoor de deur uitmoet, moet dat op tijd doen om de drukte op de weg voor te zijn. Eenmaal op het werk, regeert opnieuw de klok. Zo gaat het de hele dag door, totdat ’s avonds de wekker wordt gezet. Op tijd.

Regiozaterdag, 8 december 2007

‘Haal zware tractors van Friese wegen’

Leeuwarden - Provinciale Staten willen snel paal en perk stellen aan het groeiende zware landbouwverkeer. Tractoren worden steeds groter en kunnen steeds sneller. Ze zorgen voor onveilige situaties op de Friese plattelandswegen, signaleren de Statenleden. Ontheffingen voor voertuigen breder dan drie meter moeten niet meer mogen.

Regiozaterdag, 8 december 2007

‘Direct na de Kerst verkoop van vuurwerk’

Franeker - Vuurwerk moet meteen na de Kerst verkocht worden en niet pas op 29 december. Ook zou het maximale gewicht van het vuurwerkpakket per klant omhoog moeten van tien naar 25 kilo. Volgens vuurwerkverkopers kan daarmee illegale verkopers de wind uit de zeilen worden genomen.

Regiozaterdag, 8 december 2007

Bewoners gezocht voor Noorse dorpen

Sommige mensen hebben het op een gegeven moment wel bekeken in Fryslân. Anderen vinden er na jaren elders juist een nieuw thuis. Het Friesch Dagblad spreekt mensen die de provincie in of uit gingen. Vandaag Tjallien Kalsbeek (30) uit Wirdum. Twee jaar geleden ging ze haar droom achterna en verhuisde ze naar Noorwegen. Nu helpt ze andere Nederlanders die hetzelfde doen.

Regiozaterdag, 8 december 2007

Spelen met het geschenk van de taal

Leeuwarden - Hoogleraar Durk Gorter stopt na 29 jaar als hoofd van de afdeling sociale wetenschappen aan de Fryske Akademy. Hij verruilt Fryslân voor Baskenland.

Regiozaterdag, 8 december 2007

Die Centrale As kan best mooi worden

Burgum - Die Centrale As komt er. Veel mensen zijn niet blij met die sliert asfalt die het coulissenlandschap tussen Nijega en Dokkum zal doorsnijden. Daarom moet het wel een beetje mooi gebeuren, vindt de provincie. Tien miljoen euro is er gereserveerd om de weg in het landschap weg te moffelen.

Geloof & Kerkzaterdag, 8 december 2007

Kunstenaar met symboliek

Goutum - In zijn woonplaats Goutum is donderdag ds. Huib Klijn, na een kort ziekbed, overleden. Ds. Klijn (58) was bijna twintig jaar predikant in Leeuwarden-Huizum.

Geloof & Kerkzaterdag, 8 december 2007

‘In elke kerk een defibrillator’

Het kan zomaar gebeuren: een kerkganger krijgt onder de dienst een hartaanval. Hoe sneller de reanimatie plaatsvindt, hoe meer overlevingskans de patiënt heeft. Vandaar dat Sjaak Boender (65) vindt dat elke kerk een Automatische Externe Defibrillator (AED) in huis moet hebben.

Geloof & Kerkzaterdag, 8 december 2007

Sjoel van Zuidlaren in ere hersteld

Leeuwarden - Al sinds 1925 werd de kleine synagoge van Zuidlaren niet meer als zodanig gebruikt en had het verschillende huurders, als laatste was het een kringloopwinkel. Het gebouwtje, een Rijksmonument, werd zelfs twee keer met sloop bedreigd. Tot een aantal dorpsbewoners vond dat het tijd werd voor een restauratie. Zodat de synagoge ook weer als zodanig gebruikt gaat worden.

Sportzaterdag, 8 december 2007

Cambuur weet weer hoe een zege voelt

Dordrecht - SC Cambuur-Leeuwarden-trainer Jurrie Koolhof zag zijn ploeg afgelopen week tegen Veendam eindelijk weer eens een punt pakken na een nederlagenreeks van zes duels (inclusief de verloren bekerwedstrijd tegen Excelsior). Maar een zege, dat zou in tijden van sportieve crisis nog meer welkom zijn. Gisteren was het dan zover, in en tegen Dordrecht.

Sportzaterdag, 8 december 2007

Kramer stunt: toptijd en zege op 1500 meter

Heerenveen - Terwijl de kinderen al bijna uitgekeken zijn op hun gloednieuwe Sinterklaas-cadeaus, was Sven Kramer gisteren blijkbaar vergeten dat hij nog een ongeopend pakje in zijn sporttas had. De wereldkampioen allround klopte tot ieders verbazing alle specialisten op de 1500 meter en zorgde daarmee in Thialf voor een verlate surprise.

Sportzaterdag, 8 december 2007

Topscorer worden is leuk, maar geen prioriteit

Groningen - Na het plotselinge vertrek van Luis Suarez trok FC Groningen de Zweed Marcus Berg aan. Met zijn 21 jaar een jong talent afkomstig van IFK Göteborg. Berg werd met Göteborg niet alleen kampioen, maar mocht zich afgelopen seizoen ook topscorer van Zweden noemen. De nieuwe spits van Groningen wil morgen in Heerenveen winnen in de derby van het Noorden.

Sportzaterdag, 8 december 2007

Sulejmani in basis bij Heerenveen

Heerenveen - De kans is groot dat aanvaller Miralem Sulejmani morgenmiddag in de basis begint bij sc Heerenveen in de Noordelijke derby tegen FC Groningen. Trainer Gertjan Verbeek moet waarschijnlijk een beroep doen op de negentienjarige Serviër als vervanger voor spits Radoslaw Matusiak. De Poolse aanvaller liep tegen NEC een lichte enkelblessure op en kreeg gisteren opnieuw een tik. Hij verliet vroegtijdig het trainingsveld.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties