De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Archief

De artikelen van woensdag, 8 december 2010.

Cultuurwoensdag, 8 december 2010

Kaarten Into The Great Wide Open fors duurder

Leeuwarden - Het Vlielandse popfestival Into The Great Wide Open gaat op 18 december in de voorverkoop om de geplande btw-verhoging te omzeilen. Ondanks die beslissing worden de toegangskaarten voor het festival een stuk duurder: 95 euro in plaats van 65 euro die dit jaar voor een kaart betaald moest worden. Dat heeft de organisatie van het festival gisteren bekendgemaakt. De prijsverhoging is nodig om de kwaliteit en het voorbestaan van het festival te waarborgen, aldus de organisatie. Die kampt met stijgende kosten en afnemende mogelijkheden voor subsidies.

Cultuurwoensdag, 8 december 2010

Aaipop zoekt Fries talent voor podiumplaats

Nijlân - Aaipop zoekt nieuw Fries talent dat in 2011 op het popfestival in Nijland wil spelen. Bands en artiesten die Friestalige muziek maken, kunnen meedoen aan een voorronde in Poppodium Romein en zo kans maken op een podiumplaats tijdens Aaipop 2011, op paasmaandag. Dat heeft de organisatie van Aaipop bekendgemaakt. Die wil elk jaar beginnende bands en artiesten een kans geven om podiumervaring op te doen.

Cultuurwoensdag, 8 december 2010

Stamppotmaaltijd bij voorstelling ‘Zelle’ in Lollum

Lollum - Acteur Freark Smink en musicus Hoite Pruiksma spelen de voorstelling Zelle volgende week vrijdag in de Gereformeerde Kerk in Lollum. Het is voor het eerst dat het theaterstuk over dominee Zelle te zien zal zijn in een kerk waar de historische Zelle zelf ook echt heeft gepreekt. Dat heeft een woordvoerder van de kerk gemeld.

Cultuurwoensdag, 8 december 2010

‘Albert Bonnema en Freonen’ weer in boekenhal

Gorredijk - De Friese tenor Albert Bonnema gaat opnieuw een concertreeks geven in het boekenmagazijn van groothandel Tialda/Steven Sterk in Gorredijk. De concerten, onder de noemer Albert Bonnema en Freonen, vinden plaats op 26, 27 en 28 december, zo is gisteren bekendgemaakt.

Economiewoensdag, 8 december 2010

Nieuwe biologische winkel opent vrijdag in Workum

Workum - In Workum wordt vrijdag een nieuwe biologische winkel geopend. De winkel, GezondGemak genaamd, is gevestigd in een pand aan de Begine waar eerst de dierenwinkel zat.

Economiewoensdag, 8 december 2010

Herstel voor de bedrijven in Noord-Nederland

Leeuwarden - Ondernemers in Noord-Nederland hebben tot nu toe een goed vierde kwartaal gedraaid. Dat valt op te maken uit een onderzoek onder honderden bedrijven, uitgevoerd door de Kamer van Koophandel. Volgens het rapport was er in het derde kwartaal nog sprake van een stagnerende omzet. De opleving dit kwartaal zet volgens de KvK begin 2011 versterkt door.

Economiewoensdag, 8 december 2010

Staking bij glasproducent AGC in Oosterwolde

Oosterwolde - Werknemers bij de vestiging van de glasfabriek AGC in Oosterwolde gaan overmorgen staken. Vakbondsleden hebben dit gistermiddag tijdens een actiebijeenkomst besloten, meldt Emiel Peper van CNV Vakmensen. Bedrijf en vakbonden kunnen het niet eens worden over een nieuwe cao. De oude cao was 1 mei verlopen. Volgens de bonden staat de geboden loonsverhoging niet in verhouding tot de flexibelere werktijden die het bedrijf wil doorvoeren.

Economiewoensdag, 8 december 2010

Kozijnenfabriek mag van de rechter reorganiseren

Gorredijk - De Vries Kozijnen mag van de rechter een forse reorganisatie doorvoeren. Dat is gisteren bekendgemaakt. Moederbedrijf Doorwin is door de rechtbank wel op de vingers getikt over de manier waarop de reorganisatie is aangekondigd en in gang is gezet. De rechter accepteert de noodzaak van de ingreep, maar vindt dat Doorwin niet volgens de wet heeft gehandeld. Doorwin wil tweehonderd werknemers ontslaan, waarvan 124 bij De Vries Kozijnen. Het concern regelde dit proces niet via het UWV, maar via de kantonrechter (via allemaal individuele ontslagaanvragen).

Economiewoensdag, 8 december 2010

Regiopost profiteert van stakingen bij TNT

Leeuwarden - Regionale postbedrijven verwerken aanzienlijk meer post door de stakingen bij postbedrijf TNT. ,,Het is altijd al drukker in december. Maar door de onzekerheid of TNT wel bezorgt, sturen veel mensen en bedrijven met de regionale bedrijven”, zegt directeur Siep Henstra van Regiopost.com uit Kollum.

Hoofdartikelwoensdag, 8 december 2010

Europa, Amerika...

Europa en Amerika worstelen met financiële problemen van verschillende aard maar met dezelfde oorzaak.

Regiowoensdag, 8 december 2010

De rijkdom van het schaatsen in vijftig verhalen

Voor veel Nederlanders is de winter het mooiste jaargetijde dat er bestaat. Als het even meezit, vriest het flink en kan er worden geschaatst. Dat schaatsen heeft een lange en rijke geschiedenis. Schaatskenner Marnix Koolhaas schreef er een boek over.

Regiowoensdag, 8 december 2010

Minder invloed van Cito-toets

Leeuwarden - Alle basisscholen en het voortgezet onderwijs in Leeuwarden hebben afgesproken niet langer de Cito-toets te gebruiken als uitgangspunt voor het vervolgonderwijs van leerlingen. Nieuwe afspraken moeten verschil van mening over plaatsing voorkomen.

Regiowoensdag, 8 december 2010

Op scholen rust nog een taboe op homoseksualiteit

Leeuwarden - Meer dan honderd scholen in Nederland doen overmorgen mee aan Paarse Vrijdag. Een initiatief van Nazmul (17) uit Leeuwarden.

Regiowoensdag, 8 december 2010

Jeugdhulp: het papierwerk komt later wel

Leeuwarden - Huisartsen, scholen of Centra voor Jeugd en Gezin die constateren dat een kind behandeld moet worden, moeten direct zaken kunnen doen met hulpverlener Jeugdhulp Friesland. Directeur Gabriël Anthonio gaat de langdurige fase van indicatiestelling door Bureau Jeugdzorg zoveel mogelijk overslaan.

Regiowoensdag, 8 december 2010

Provincie wil het licht uit in Fries buitengebied

Leeuwarden - Het moet weer donker worden in het buitengebied in Fryslân. De provincie wil openbare verlichting tussen elf uur ’s avonds en zes uur ’s nachts alleen aanhouden als dat noodzakelijk en wenselijk is uit oogpunt van (sociale) veiligheid. Alternatieven als lichtgevende wegmarkering worden onderzocht. Ook ondernemers zal gevraagd worden om reclameverlichting ’s nachts uit te doen.

Geloof & Kerkwoensdag, 8 december 2010

Vergunst: typering ‘duivels’ over HSV is ongeestelijk

Leeuwarden - Ds. Piet Vergunst, algemeen-secretaris van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland, wil dat de typering ‘duivels’ over de net verschenen Herziene Statenvertaling (HSV) door voorgangers teruggenomen wordt. Dat zegt hij in De Waarheidsvriend van deze week.

Geloof & Kerkwoensdag, 8 december 2010

Nieuwe boek Tim Keller gaat over gerechtigheid

Franeker - De Amerikaanse predikant en schrijver Tim Keller heeft een boek geschreven over het thema gerechtigheid: Generous Justice. How God’s Grace Makes Us Just. Het verschijnt volgend voorjaar in het Nederlands onder de titel Ruim baan voor gerechtigheid. Rechtvaardig worden door Gods genade. ,,Het boek staat gepland voor april”, zegt Albert de Vos van Uitgeverij Van Wijnen uit Franeker die de rechten van de boeken van Tim Keller heeft gekocht.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties