De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van donderdag, 8 maart 2007.

Cultuurdonderdag, 8 maart 2007

Te weinig dans in tweede DansClick

Hoe het gaat bij DansClick weten we na de eerste inmiddels: er is een warming-up en vervolgens krijgen we de keus van dertig Nederlandse theaterprogrammeurs voorgeschoteld. Aan De Lawei in Drachten was de eer de première van de tweede DansClick te verzorgen. Nou ja, premìere. Myrrh and Cinnamon was al in 2004 tijdens het CaDance festival in première gegaan en More Day More Night een jaartje later.

Economiedonderdag, 8 maart 2007

Uitgeven voor vleessector zonder abonnees

Drachten - Ruim 1,5 jaar na de overname van een deel van de activiteiten van uitgeverij Adrem in Drachten draait branchegenoot Aristo goede zaken. Over inkomsten van abonnementen hoeven de uitgevers zich geen zorgen te maken. ,,De inkomsten komen uit de branches waarin wij vakbladen uitgeven”, zegt uitgever Retail Media André Schoppen. ,,Door veel samen te werken met beurzen en grote bedrijven en de adverteerders kunnen wij bijvoorbeeld bladen maken voor de vleesbranche, de visserijsector en de bakkerswereld.”

Hoofdartikeldonderdag, 8 maart 2007

De uitslag: in Fryslân...

En weer is het ons gelukt. Fryslân noteerde gisteren niet alleen als vanouds de hoogste opkomst van alle provincies, we kregen ook een uitslag die opnieuw duidelijk afweek van wat er landelijk aan de hand was. In tal van opzichten. Neem bijvoorbeeld het resultaat van de SP, die door de nationale televisie weer de hele avond als dé grote winnaar werd gepresenteerd (hoewel het succes beduidend minder was dan in november). In Fryslân weten Marijnissen c.s. nog steeds geen tiende van de stemmen te halen, dat is minder dan waar dan ook. En nog opvallender: dit is de enige provincie waar de SP nota bene een regionale partij, de FNP, moet laten voorgaan.

Regiodonderdag, 8 maart 2007

Duizenden boetes in Drachten

Drachten - De ‘stadswachten’ van Smallingerland hebben vorig jaar duizenden boetes uitgedeeld. De meeste bonnen werden uitgeschreven aan mensen die te lang of fout stonden geparkeerd. De stadswachten worden sinds vorig jaar ingezet voor het corrigeren van normoverschrijdend gedrag, zoals Smallingerland het noemt.

Regiodonderdag, 8 maart 2007

‘Meer filosofie op school’

Leeuwarden - Jongeren zijn steeds meer op zoek naar zingeving in hun leven. Levensbeschouwelijk onderwijs moet hen daarbij helpen, door onder andere meer aandacht te besteden aan filosofie. Dat zei Doekle Terpstra, voorzitter van de HBO-raad, gisteren tijdens het symposium ‘Zin in onderwijs’ in Leeuwarden. De zingeving uit zich volgens hem in het verschil maken in de maatschappij en iets betekenen voor een ander.

Regiodonderdag, 8 maart 2007

Stamboek Friese paarden wil een afdeling in China

Rottevalle - Het Friesch Paarden-Stamboek (FPS) streeft naar de oprichting van een afdeling in China. Dit voorjaar worden drie Friese paarden aan de regering van de Chinese provincie Sichuan geschonken voor het fokken van het Fries paardenras in China.

Regiodonderdag, 8 maart 2007

Mantelzorger heeft vooral begrip nodig

Dokkum - Gemeenteambtenaren begrijpen te weinig van wat mantelzorgers doen en wat hun problemen zijn. In plaats van actief te wijzen op subsidiepotjes en hulpmiddelen als aangepaste auto’s en trapliften, wachten ze lijdzaam af tot de mantelzorger daar zelf om komt vragen.

Regiodonderdag, 8 maart 2007

Eerste ljipaai opnieuw bij Spannenburg

Spannenburg - Het eerste kievitsei van Fryslân is gisteren gevonden door Christiaan Noordhuis (37) uit Bolsward. Hij vond een ‘twake’ in een maïsveld bij Spannenburg. Op vrijwel dezelfde plek vond hij in 2003 ook de eerste twee eieren van de provincie.

Regiodonderdag, 8 maart 2007

Drugsruimte hindert nauwelijks

Leeuwarden - Ondanks grote zorgen vooraf heeft de komst van een drugsgebruikersruimte naar de Zuidergrachtswal in Leeuwarden nauwelijks voor meer drugsoverlast gezorgd. Dat blijkt uit de vanmorgen door de gemeente Leeuwarden openbaar gemaakte evaluatie van de gebruikersruimte.

Regiodonderdag, 8 maart 2007

Algra redt het, meeste stemmen voor Andriesen

Leeuwarden - Rendert Algra heeft met voorkeursstemmen een plekje in de Provinciale Staten bemachtigd. Algra stond op de 26ste plaats van de CDA-lijst, en op basis van die notering zou hij geen zit in de Staten krijgen. Algra kreeg echter 5963 stemmen. Alleen lijsttrekker Sjoerd Galema haalde meer stemmen: 47.235.

Regiodonderdag, 8 maart 2007

Coalitie houdt meerderheid Eerste Kamer

Leeuwarden - De regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie houden een meerderheid in de Eerste Kamer. De drie partijen krijgen 41 van de 75 senaatszetels. De SP krijgt er veel zetels bij in Provinciale Staten en Eerste Kamer, maar haar zege is geringer dan bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in november. De ChristenUnie was eveneens opnieuw winnaar.

Regiodonderdag, 8 maart 2007

CDA blijft nipt de grootste partij van Fryslân

Leeuwarden - Het CDA is op de valreep de grootste partij van Fryslân gebleven. Aan het eind van een ,,zinderende avond”, pas na middernacht, wist lijsttrekker Sjoerd Galema dat hij het initiatief mag nemen tot de vorming van een nieuw college. Tijdens het slotdebat voor Omrop Fryslân werd er nog van uitgegaan dat de PvdA de grootste was geworden. Even later proclameerde CdK Nijpels nieuwe cijfers: het CDA was met minieme voorsprong over de finish gegaan.

Geloof & Kerkdonderdag, 8 maart 2007

Al 12.000 reserveringen voor EO-Jongerendag

Hilversum - Al 12.000 jongeren hebben zich al opgegeven voor de EO-Jongerendag in juni. Afgelopen maandag, klokslag 00.00 uur werd de website van de jongerendag gelanceerd. In het eerste half uur waren er al tweeduizend reserveringen.

Geloof & Kerkdonderdag, 8 maart 2007

Weinig aandacht voor ‘nieuwe’ migranten

Steenvoorde, consultant van het Katholiek Netwerk en docent christelijke politieke filosofie aan Sarum College in Salisbury (UK), stelt de problematiek die in het onderzoek The Ground of justice naar boven komt, aan de orde in het weekblad Katholiek Nederland. ,,Wie op een willekeurige zondag in Londen een mis bezoekt, heeft grote kans dat driekwart van de daar aanwezige gelovigen (illegale) migranten zijn, is een van de conclusies uit het rapport. (...) De kerk in Londen kan de veranderingen nauwelijks bijhouden. Parochies, priesters en vrijwilligers staan in de frontlinie van de noodopvang. Migranten zoeken de kerk omdat zij haar meer vertrouwen dan de Britse overheidsinstanties.’’

Geloof & Kerkdonderdag, 8 maart 2007

Waar mag een predikant preken?

Ds. Van Gulik mag van zijn wijkkerkenraad niet voorgaan in de voortgezette Gereformeerde Kerken in Nederland (vGKN). Ds. Piet Rozeboom uit Wolvega herkent de discussie. Hij vindt dat de synode van de Protestantse Kerk in Nederland de stap moet zetten tot toenadering tot de vGKN.

Sportdonderdag, 8 maart 2007

Fierljepper Scherjon roert zich in politiek

Woensdag 7 maart

Sportdonderdag, 8 maart 2007

Finnzeiler Postma in kernploeg van KNWV

Amsterdam - Finnzeiler Pieter Jan Postma is toegetreden tot de kernploeg van het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond (KNWV). De 25-jarige Nederlandse kampioen uit Terkaple heeft zijn verrassende uitverkiezing te danken aan zijn goede prestaties begin dit jaar tijdens winterwedstrijden in Miami (zesde) en Fort Lauderdale (tweede).

Sportdonderdag, 8 maart 2007

Woon!Aris breekt per direct met guard Ryan Diggs

Leeuwarden - Basketbalclub Woon!Aris heeft per direct de samenwerking met Ryan Diggs verbroken. De eredivisionist uit Leeuwarden maakte dat besluit gisteravond bekend. Aanleiding voor de breuk met de Amerikaanse guard is volgens de club ,,een intern conflict”.

Weerdonderdag, 8 maart 2007

Regenachtig

Vandaag is het droog en vrij zonnig met temperaturen rond 10 à 11 graden. Het waait matig tot vrij krachtig uit het westen. Morgen wordt het regenachtig weer met temperaturen rond 9 à 10 graden. Het waait dan vrij krachtig.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties