De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 8 april 2016.

Hoofdartikelvrijdag, 8 april 2016

Referendum: geen antwoord op een vraag

De organisatoren van het referendum over het verdrag met Oekraďne zijn blij met de uitslag: het is gelukt. Met hen zijn de tegenstanders van het verdrag met Oekraďne blij: het vanzelfsprekende waarmee de Nederlandse politiek dacht te kunnen beslissen over dat verdrag is weggenomen. Er zijn ook veel mensen niet blij: de meerderheid in de Tweede Kamer die voor het verdrag stemde en de mensen die het verdrag als een belangrijke stap zien in een proces van versterking van Oekraďne als een land dat met zijn gezicht naar het Westen wil staan en met de rug naar Rusland.

Regiovrijdag, 8 april 2016

Edwinhuis 25 jaar vakantieparadijs voor kinderen met een beperking

Langweer - De woning aan de Osingaleane 32 in Langweer is ingepakt. Morgen worden de groene en witte lappen textiel weggehaald en kunnen belangstellenden met eigen ogen het resultaat van de verbouwing zien. De heropening van het huis valt samen met de viering van het 25-jarig bestaan van de Edwin Stichting. Deze stichting is eigenaar van het huis.

Regiovrijdag, 8 april 2016

Piepschuim apart inzamelen

Burgum - Tytsjerksteradiel is deze maand als eerste Friese gemeente begonnen met de gescheiden inzameling van piepschuim. Inwoners kunnen piepschuim apart afleveren op de grofvuillocatie in Burgum.

Regiovrijdag, 8 april 2016

Miljoenen voor verduurzamen sportcomplex

Leeuwarden - Sport Fryslân, de provincie en de stadsregio Leeuwarden willen dat Friese sportverenigingen meer profiteren van een landelijke subsidieregeling voor het verduurzamen van hun sportaccommodatie. Sinds dit jaar ligt daarvoor vijf jaar achtereen zes miljoen euro rijkssubsidie klaar. Het potje van dit jaar was in een week of drie al leeg. Vijfhonderd aanvragen worden in behandeling genomen, honderd andere liggen in de wacht. Hoeveel van de aanvragen uit Fryslân komen, is bij Sport Fryslân niet bekend.

Regiovrijdag, 8 april 2016

Twee stembureaus zonder één enkele tegenstem

Leeuwarden - Het lijkt erop dat twee gemeenten een fout hebben gemaakt bij het optellen van de stemmen van het referendum van woensdag. In zowel dorpshuis De Vrijwilliger in Lauwerzijl als bij obs De Velden in Noordwolde zou geen enkele persoon tegen het associatieverdrag met Oekraďne hebben gestemd.

Geloof & Kerkvrijdag, 8 april 2016

Pauselijk schrijven over vreugde van de liefde

Rome - De exhortatie Amoris laetitia (Over de vreugde van de liefde) is geschreven door paus Franciscus naar aanleiding van de Buitengewone Bisschoppensynode in 2014 en de daaropvolgende Gewone Bisschoppensynode van vorig najaar. Beide Romeinse kerkvergaderingen hielden zich bezig met huwelijk en gezin. Uit de hele wereld kwamen honderden bisschoppen naar Rome.

Geloof & Kerkvrijdag, 8 april 2016

PKN: langer steun voor pioniersplek op weg naar zelfredzaamheid

Utrecht - Het stimuleren en ondersteunen van nieuwe vormen van kerk-zijn was een van de drie hoofdthema´s uit het beleidsplan 2013-2016 Met hart en ziel. In het nieuwe beleidsplan van de Dienstenorganisatie - dat op 22 april op tafel ligt bij de landelijke kerkvergadering - wordt de huidige praktijk geëvalueerd. De doelstelling om honderd pioniersplekken te vestigen ligt op schema. De Protestantse Kerk telt er nu vijftig, nog eens zo´n dertig zijn er in voorbereiding. Fryslân kent drie pioniersplekken: Nijkleaster in Jorwert, de Kliederkerk in Gaastmeer, en pioniersplek (in oprichting) Yours! in Drachten, gericht op tieners en hun ouders.

Geloof & Kerkvrijdag, 8 april 2016

Duitse kerk eert jarige Jurgen Moltmann (90)

Hannover - De Duitse theoloog Jurgen Moltmann wordt vrijdag negentig jaar. Hij maakte in 1964 furore met zijn boek Theologie der Hoffnung. Het werd een standaardwerk en heeft grote uitwerking gehad in Duitsland - en daarbuiten. ,,De titel van zijn werk is tot een begrip in de theologiegeschiedenis geworden", aldus dr. Heinrich Bedford-Strohm, die hem namens de Evangelische Kirche in Deutschland (EKD) feliciteert. Een vervolgwerk werd Ethik der Hoffnung.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties