De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van dinsdag, 8 juni 2004.

Bijschriftdinsdag, 8 juni 2004

Beeldvorming

In onze tijd gaat het er om goed over te komen, minder om wat je hebt te vertellen.

Dossierdinsdag, 8 juni 2004

Emotieloos te goed, Roy Makaay


Economiedinsdag, 8 juni 2004

Zuidwest-Fryslân economisch tweede van Nederland

Groningen - De regio Zuidwest-Fryslân presteerde economisch goed in 2003. Op de ranglijst ‘Groei en kracht in de regio’s’ staat de regio op de tweede plaats van de veertig Nederlandse regio’s. Dat staat in het rapport Visie op de provinciale dynamiek van de Rabobank. De bank onderzoekt jaarlijks de economische prestaties van de provincies. Ook Noord-Fryslân deed het met een zevende plaats bovengemiddeld goed. Zuidoost-Fryslân bleef achter met een vijfendertigste plaats. De provincie als geheel scoorde economisch iets boven het landelijk gemiddelde. Flevoland voert de ranglijst aan, hekkensluiter is de regio Delfzijl.

Economiedinsdag, 8 juni 2004

Friese zuivel wordt ‘koninklijk’

Meppel - Koningin Beatrix heeft gisteren aan Friesland Coberco Dairy Foods (FCDF) het predikaat ‘Koninklijk’ verleend. Dat gebeurde ter gelegenheid van het 125-jarig jubileum. Tijdens een feestelijke bijeenkomst overhandigde burgemeester Peter den Oudsten van de gemeente Meppel het koninklijk predikaat aan André Olijslager, voorzitter van de concerndirectie.

Hoofdartikeldinsdag, 8 juni 2004

De ‘vlekjes’ in het kabinet…

Het rommelt even in het kabinet. De minister van onderwijs, Van der Hoeven en haar staatssecretaris Nijs hebben het moeilijk met elkaar. Van der Hoeven is boos, vanwege de tekst van een interview dat haar staatssecretaris heeft gegeven aan het blad Nieuwe Revu . Het blad verschijnt morgen. De inhoud is reden geweest voor de minister om aan te kloppen bij de minister-president: de staatssecretaris zou moeten opstappen om wat ze gezegd heeft tegen de journalist. Uit het interview zou blijken dat beide bewindslieden niet door een deur kunnen, verder zou de staatssecretaris voor een ceremoniële monarchie zijn en zo nog wat dingen. De minister neemt het kennelijk hoog op, allemaal: je loopt niet zo maar naar de minister-president. Die heeft vice-premier Zalm, die van dezelfde partij is als Nijs (VVD), erbij gehaald. De VVD-bewindsvrouw zou excuses hebben gemaakt en daarmee lijkt wat betreft het kabinet de zaak gesust. De oppositie is er natuurlijk als de kippen bij; de PvdA heeft al aangekondigd de minister naar de Kamer te roepen om uitleg te geven. Kamerlid Tichelaar sprak vanochtend er al schande van dat twee bewindslieden ‘vechtend over straat gaan’, terwijl ze juist een voorbeeld zouden moeten zijn van eendrachtigheid. Juist nu hun departement al onder vuur het ligt van de negatieve publiciteit van het grote graaien van topambtenaren. Het is allemaal te voorspelbaar van de oppositie om spannend te zijn. De Kamer en de bewindslieden hebben wel belangrijker dingen te doen, moet de weldenkende burger constateren.

Regiodinsdag, 8 juni 2004

Gevangenisstraf voor racistische uitlatingen

Bolsward – ,,Ik ben een racist en kom daar eerlijk voor uit. Bij de Nederlandse Stormtroepen ben ik een vooraanstaand lid. Ik ben trots van het blanke ras te zijn. Liever blank en kaal, dan zwart en illegaal.’’

Regiodinsdag, 8 juni 2004

Middeleeuwen herleven in Stavoren

Stavoren – Een historische zeiltocht met een bijzonder schip. Alle reden voor de inwoners van Stavoren om gisteravond de bemanning van de Kamper Hanzekogge feestelijk te onthalen in Stavoren. Met muziek, kruidenbitter, haring en roggebrood én een boek over de historie van Stavoren. Het bijzondere zeilschip deed gisteren de oudste stad van Fryslân aan als eerste ‘halte’ in de zogenoemde Ommelandvaart. Een twee maanden durende zeiltocht rondom Denemarken. Gistermorgen vertrok het schip uit Kampen.

Regiodinsdag, 8 juni 2004

Thuiszorg wil heft in eigen hand

Den Haag/Leeuwarden – Thuiszorgorganisaties moeten zelf weer bepalen wie voor zorg in aanmerking komt. Dit schrijft het Landelijk Overleg voor Ondernemingsraden in de Thuiszorg (LOOT) in een petitie aan de kamercommissie van Volksgezondheid. Nu bepalen de Regionale Indicatie Commissies wie voor thuiszorg in aanmerking komt.

Regiodinsdag, 8 juni 2004

Venusovergang goed zichtbaar aan onbewolkte hemel

Franeker – Vanmorgen is de planeet Venus als zwarte stip voor de zon geschoven. De ‘Venusovergang’ begon om twintig over zeven in het linkerbovendeel van de zon en rond half twee vanmiddag is Venus rechts weer uit de zon weer verdwenen. Dit was goed waar te nemen vanuit Fryslân.

Regiodinsdag, 8 juni 2004

Nieuwe studie dubbel spoor Groningen

Zuidhorn - Op verzoek van Zuidhorn komt er een nieuwe studie naar de capaciteit van de spoorlijn Groningen-Leeuwarden. Om meer treinen te laten rijden, moet er tussen Groningen en Grijpskerk dubbel spoor liggen. In het kader van de regiovisie Groningen-Assen 2030 zal bekeken worden of het haalbaar is om ook het laatste traject in Groningen te verdubbelen. Dat werd gisteravond gemeld in de gemeenteraad van Zuidhorn.

Regiodinsdag, 8 juni 2004

Ministers achter boren naar gas onder wad

Den Haag/Harlingen - Het kabinet zal zo goed als zeker boren naar gas onder de Waddenzee toestaan. Tegelijkertijd komt er een fonds voor investeringen in de natuur en voor het uitkopen van de kokkelvissers in de Waddenzee.

Geloof & Kerkdinsdag, 8 juni 2004

Zwitsers ‘trotseren’ de paus

Vaticaanstad - Paus Johannes Paulus II was het afgelopen weekeinde op bliksembezoek in Zwitserland; ‘in de kerk van de toekomst’, zoals de gezaghebbende Vaticaan-kenner Marco Politi in zijn krant La Repubblica schreef.

Geloof & Kerkdinsdag, 8 juni 2004

‘Laat de jeugd grenzen verkennen’

Leeuwarden – Hoe zorg je dat de taal van de kerk ook de taal van de jongeren wordt? Menig kerkelijke gemeente worstelt met die vraag. Want eigenlijk zijn het op dit moment twee werelden: kerktaal en jongerentaal. In de Kurioskerk in Leeuwarden hield het Protestants Dienstencentrum Fryslân

Sportdinsdag, 8 juni 2004

Swedish connection van Heerenveen op EK

Heerenveen - Op maandag 24 mei begon voor Petter Hansson en Erik Edman de voorbereiding op het EK. Daags na de laatste competitiewedstrijd tegen FC Twente ging de knop om en richtte de Swedish connection van SC Heerenveen zich volledig op Portugal. Een echt grote rol dicht het tweetal Zweden niet toe. Bescheidenheid siert de mens, in dit geval de Zweed.

Sportdinsdag, 8 juni 2004

Paragnosten voorspellen: Oranje geen Europees kampioen

Leeuwarden – Uitslagen voorspellen; het blijft meer geluk dan wijsheid. Sommige paragnosten zien dat anders. Zij zeggen visioenen te krijgen, ook over het Nederlands elftal. Het Friesch Dagblad vroeg enkele paragnosten naar hun voorspelling voor het EK. Ze zijn het over één ding eens: Oranje wordt geen kampioen.

Weerdinsdag, 8 juni 2004

Warm en zonnig

Het is vandaag met zo’n 27 graden een heerlijke zomerse dag. Vanavond en vannacht blijft het warm met minima rond 17 graden. Morgen wordt het tussen de 23 en 26 graden. De wind is zuidwestelijk en matig tot vrij krachtig.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties