De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van woensdag, 8 juli 2009.

Cultuurwoensdag, 8 juli 2009

Technisch volmaakt orgelspel door Ton Koopman

Ton Koopman is een organist die zijn sporen wat betreft de zeventiende en achttiende eeuwse muziek ruimschoots verdiend heeft. Met de Toccata in F-groot van Dietrich Buxtehude opende hij gisteravond zijn concert op het prachtige Hinsz-orgel van de Martinikerk te Bolsward. Een speelse compositie met virtuoze gedeeltes die de organist in een hoog tempo uitvoerde. Een veelbelovende opening van dit concert dat uit werken bestond van Buxtehude en Johann Sebastian Bach.

Economiewoensdag, 8 juli 2009

Zeshonderd Friese auto’s verkocht met slooppremie

Leeuwarden - Sinds het begin van de sloopregeling eind mei zijn in Fryslân 626 nieuwe en gebruikte auto’s verkocht onder de sloopregeling. Dit blijkt uit cijfers van de organisatie van autoslopers, Autorecycling Nederland (ARN). Fryslân loopt, gemeten naar het aantal inwoners, ongeveer in de pas met de landelijke cijfers.

Economiewoensdag, 8 juli 2009

Directeur koopt bureau Noordplan in Leeuwarden

Leeuwarden - Directeur Natasja Kesteloo heeft alle aandelen van evenementenbureau Noordplan uit Leeuwarden overgenomen. Medeoprichter en aandeelhouder Andries van Weperen blijft als projectleider en adviseur aan Noordplan verbonden. Van Weperen zet zijn andere bedrijf, De Vergaderfabriek, door.

Hoofdartikelwoensdag, 8 juli 2009

Symbool...

Rusland en de Verenigde Staten maken een nieuwe start. Afgesproken is het aantal kernwapens te verminderen en te gaan praten over het omstreden raketschild. Dat zijn de Amerikaanse president Barack Obama, die op bezoek is in Moskou, en zijn Russische ambtgenoot Dmitri Medvedev overeengekomen. Vooral met het gesprek over het raketschild zijn de Russen ingenomen. Voor hen is het raketschild het symbool waarmee het Westen het eens zo machtige Rusland vernederde. Obama belooft nog niets, maar alleen al dat hij wil praten over het onder zijn voorganger Bush geplande raketschild is voor de Russen een opluchting.

Regiowoensdag, 8 juli 2009

Systeem voor volgen files is Fryslân te duur

Leeuwarden - De provincie Fryslân doet niet mee aan de Nationale Databank Wegverkeersgegevens. De kosten liggen zijn volgens de provincie te hoog. Maandag werd de databank in gebruik gesteld door minister Eurlings van Verkeer. Door de informatie uit de databank zou het aantal files in Nederland met tien procent kunnen afnemen.

Regiowoensdag, 8 juli 2009

Sneekweek elke dag op SBS 6

Sneek - De Sneekweek krijgt een dagelijks programma op SBS 6. De gemeente Sneek, de vereniging van Sneker Zakenlieden, de Rabobank en andere partners leggen gezamenlijk anderhalve ton op tafel voor het programma.

Regiowoensdag, 8 juli 2009

Friese emigrant niet zo geďnteresseerd in korting

Leeuwarden - Weinig Amerikanen met Friese roots voelen er vooralsnog wat voor om met korting naar de Friesland Day te gaan op 12 september in New York. 29 mensen hebben zich aangemeld, terwijl honderden kortingskaartjes klaarliggen.

Regiowoensdag, 8 juli 2009

Friese emigrant niet zo geďnteresseerd in korting

Leeuwarden - Weinig Amerikanen met Friese roots voelen er vooralsnog wat voor om met korting naar de Friesland Day te gaan op 12 september in New York. 29 mensen hebben zich aangemeld, terwijl honderden kortingskaartjes klaarliggen.

Geloof & Kerkwoensdag, 8 juli 2009

Paus pleit voor een wereldorganisatie ,,met tanden”

Vaticaanstad - Paus Benedictus XVI wil dat er een ,,nieuwe wereldwijde organisatie met echte tanden’’ komt. Die moet werken aan het herstel van de wereldeconomie en voorkomen dat de ongelijkheid in de wereld verder toeneemt.

Geloof & Kerkwoensdag, 8 juli 2009

‘Herstel kan niet zonder ethiek’

Vaticaanstad - Herstel van de wereldeconomie is onmogelijk zonder ethiek. Dat benadrukt paus Benedictus XVI in zijn nieuwe encycliek Caritas in veritate (Liefde in waarheid). De technologische en economische ontwikkeling van de mensheid loopt spaak als de morele dimensie uit het oog verloren wordt.

Geloof & Kerkwoensdag, 8 juli 2009

Theoloog Augustinus was een groot pedagoog

Rond 400 vraagt een zekere Deogratias aan Augustinus om hulp bij het geven van catechisatie. Deogratias is in Carthago belast met de catechese aan de aankomende dopelingen en voelt zich hiertoe niet goed in staat. Kan Augustinus misschien daarbij helpen? De kerkvader blijkt meer dan een catecheet te zijn.

Geloof & Kerkwoensdag, 8 juli 2009

De wachter op de muur zwijgt bij dag noch nacht

Drachten - ,,Tegenwoordig moet je lef hebben om te zeggen dat je honderd procent achter Israël staat. En dat terwijl wij juist in deze tijd geroepen worden om als zonen en dochters van God op te staan en verzoening en herstel te proclameren over het Joodse volk.”

Sportwoensdag, 8 juli 2009

Heechhiem’s Springtime verkocht naar Amerika

Makkinga - De amazone Nathalie van der Mei uit Makkinga moet verder zonder haar toppaard Heechhiem’s Springtime. Hendrik van der Meer uit Burgum, eigenaar en fokker van Springtime, gaat het springpaard zo goed als zeker verkopen aan een Amerikaan.

Sportwoensdag, 8 juli 2009

Weening wint koninginnenrit in Ronde Oostenrijk

Prägraten - Pieter Weening uit Harkema heeft gisteren de derde etappe van de Ronde van Oostenrijk gewonnen. De renner uit de Rabobankploeg had na een zware bergrit over 183,7 kilometer van Kitzbühel naar Prägraten am Grossvenediger vier seconden voorsprong op de Italiaan Leonard Bertagnolli. De Witrus Stanislav Samoilav finishte in de koninginnenrit als derde, op zestien seconden.

Sportwoensdag, 8 juli 2009

Drachtster Boys - SC Joure in eerste bekerronde

Leeuwarden Op z’n minst één Friese amateurvereniging plaatst zich voor de tweede ronde van het KNVB-bekertoernooi. In Zeist werd gisteren de loting verricht van de eerste en de tweede ronde en het lot koppelde Drachtster Boys en SC Joure aan elkaar. De winnaar speelt in de tweede ronde thuis tegen verliezend bekerfinalist FC Twente.

Sportwoensdag, 8 juli 2009

Michael Jansen moet rust nemen

Groningen Michael Jansen moet voorlopig rust nemen. De 25-jarige linksback, die in het verleden drie seizoenen buitenspel stond vanwege hartritmestoornissen, is oververmoeid.

Sportwoensdag, 8 juli 2009

Postma op WK in middenmoot

Vallensbaek Pieter-Jan Postma uit Terkaple is er ook op de tweede dag van het WK Finn in het Deense Vallensbaek niet in geslaagde een top-tienklassering te noteren. In een veld van 88 boten werd Postma in de derde race 27e en in de vierde race veertiende. Daardoor kan Postma, die vorige week brak met het Watersportverbond, een medaille wel vergeten. De achterstand op de nummer drie Dan Slater uit Nieuw Zeeland bedraagt 68 punten. De Amerikaan Zach Railey voert het veld aan

Sportwoensdag, 8 juli 2009

Een topclub te gast, in Buitenpost al zo’n 25 jaar traditie

Buitenpost - Ajax, PSV, FC Barcelona, Valencia, noem maar op; voetbalvereniging Buitenpost kreeg ze de afgelopen 25 jaar allemaal over de vloer. Organisator Paul Olijve is er al vanaf het begin bij betrokken. En ook dit jaar weer. Vanavond komt met AZ eerst de kampioen op visite en zaterdag wacht met Heerenveen de bekerwinnaar. Met dank aan onder anderen Ronald Koeman.

Sportwoensdag, 8 juli 2009

Pietersma wil uit schaduw van Brentjens stappen

Balk - Bij mountainbiken denkt iedereen nog altijd aan Bart Brentjens. Jelmer Pietersma hoopt dat hij daar de komende jaren verandering in kan brengen en uit de schaduw van de Olympisch kampioen van Atlanta (1996) kan stappen. Pietersma behoort al jaren tot de absolute Nederlandse top. De 27-jarige mountainbiker uit Balk heeft zijn vizier gericht op de Olympische Spelen van Londen in 2012. Dit weekeinde hoopt hij op het Europese kampioenschap in Zoetermeer een topvijtien klassering te rijden. ,,Dat moet mogelijk zijn. De vorm is goed, maar het is moeilijk aan te geven waar ik precies sta.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties