De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 8 augustus 2006.

Economiedinsdag, 8 augustus 2006

Voorzichtig profiteren van vrije markt

Heerenveen - Het loslaten van het monopolie op de auto-onderdelenmarkt heeft bij Lasaulec nog niet geleid tot een grote stijging van de omzet. ,,Vorig jaar is in Europa de wet van Monti ingevoerd. Dat houdt in dat producenten van automerken niet meer van hun dealers mogen eisen dat ze alle vervangende onderdelen bij de autoproducent moeten kopen. De dealer is nu nog maar voor dertig procent van de aankopen verplicht ze bij de fabrikant te kopen”, legt directeur Cees Daalmeijer van Lasaulec, groothandel in auto-onderdelen en industriële onderdelen, uit. ,,Kennelijk speelt er meer mee dan alleen de prijs. Wij kunnen sterk concurreren met onderdelen die net zo goed zijn. Het blijkt dat veel dealers toch nog bij de producent blijven kopen. Maar ook andere aanbieders profiteren natuurlijk van het grotendeels afschaffen van de monopoliepositie.”

Hoofdartikeldinsdag, 8 augustus 2006

Oecumenicus Willebrands

Tijdens de wake voor de overleden kardinaal Willebrands, gisteren in Utrecht, klonk het in protestantse kringen overbekende lied De dag door uwe gunst ontvangen. Het lied is geschreven door een Engelse predikant in de negentiende eeuw. In ons land werd het bekend door de vertaling/herdichting van Jacqueline van der Waals. Dat dit lied gisteren tijdens de wake voor Willebrands klonk, is bedoeld of onbedoeld een goede typering voor het leven van de kardinaal. Tientallen jaren werkte hij aan de eenheid van de kerken, met veel inzet, inspiratie en creativiteit. Een van zijn verdiensten was dat hij de waarde en de betekenis zag van de andere christelijke tradities. Het protestantse lied tijdens de wake is daarvan een symbool.

Regiodinsdag, 8 augustus 2006

Statenleden nauwelijks op internet

Leeuwarden - Provinciale politici laten zich slecht zien op internet. Bijna 90 procent heeft geen eigen internetsite en de gedeputeerden en Statenleden die er wel een hebben, gebruiken maar een klein deel van de mogelijkheden die het interactieve medium ze te bieden heeft.

Regiodinsdag, 8 augustus 2006

Christelijke jeugdzorg onpopulair in Fryslân

Leeuwarden - Friese jongeren komen nauwelijks terecht bij de christelijke jeugdzorg (SGJ). De noordelijke rechtbanken in Groningen en Leeuwarden adviseerden in 2004 in twee gevallen dat het kind het beste af was bij de SGJ. In 2005 gebeurde dat in vijf zaken en dit jaar kwamen er twee jongeren onder hun hoede.

Regiodinsdag, 8 augustus 2006

Historische winst Woudsend

Woudsend - Ype van der Meulen heeft een negatieve familietraditie eindelijk doorbroken. De schipper van het Woudsender SKS-skûtsje zegevierde gisteren op het thuiswater. Niet eerder was een Van der Meulen erin geslaagd te winnen op het Heegermeer. ,,Dit is om te dreamen’’, juichte een dolgelukkige Ype van der Meulen.

Sportdinsdag, 8 augustus 2006

Schreuder prolongeert met Fries Tietze haar nationale titel

Opmeer - Jolanda Schreuder heeft gisteren in Opmeer de nationale titel eenspannen Fries ras met voor de sjees Tietze gewonnen. Voor de combinatie uit Frieschepalen betekende dat voor het oog van 16.000 toeschouwers prolongatie van het kampioenschap.

Sportdinsdag, 8 augustus 2006

PC-winnaars 2004 herenigen zich

Leeuwarden - Johan Abma, Pieter Scharringa en Daniël Iseger vormen komend seizoen weer een kaatspartuur.

Sportdinsdag, 8 augustus 2006

Vandenbussche valt buiten selectie

Heerenveen - Brian Vandenbussche speelt niet met België tegen Kazachstan op 16 augustus. De doelman van Heerenveen maakte wel deel uit van een voorlopige, maar niet van de definitieve selectie.

Sportdinsdag, 8 augustus 2006

Geduld van zeilers beloond

Kolmeersland - Op de derde dag van de 71ste Sneekweek werd het geduld van de deelnemers behoorlijk op de proef gesteld. Met een totaal uitstel van bijna twee uur werd het gisteren een latertje voor de zeilers, die ondanks het wolkendek aan een dreigende hemel en een aanwakkerende wind een prima zeildag voorgeschoteld kregen.

Sportdinsdag, 8 augustus 2006

Met stilzwijgen en volharding

In de wereld van het onroerend goed spreekt hij - zeker in Nederland - een behoorlijk woordje mee. In voetbalkringen had hij de status van slimme inkoper van talenten en gewiekste verkoper van diezelfde talenten. In Cambuurkringen bewierookt men hem als El Salvador. In het Leeuwarder uitgaansleven verwelkomt het Oranje Hotel, Intermezzo en het Oranje Bierhuis de eigenaar met de nodige egards. We hebben het over onroerendgoedmagnaat Jan Riedstra (62), al dan niet met hond, gek op zijn stad Leeuwarden en een man van oneliners. Niet een man van de publiciteit. De miljonair schuwt deze

Sportdinsdag, 8 augustus 2006

Een zeldzaam constante factor

Hij kwam in 2001 binnen bij Cambuur. Anno nu zit Gerrie Schouwenaar er nog steeds. Dat op zich is al een bijzonderheid, want de 49-jarige oud-speler zag de afgelopen jaren veel mensen komen en gaan bij de Leeuwarder eerstedivisionist. Schouwenaar is daarmee één van de weinige constante factoren binnen de club. Eent club waarvan hij is gaan houden, net als van de stad. Sportief succes, dat heeft hij echter weinig meegemaakt bij Cambuur.

Sportdinsdag, 8 augustus 2006

Ale Geert de Vries: Bankzitter, met frisse tegenzin

De titel ‘Mister Cambuur’ wordt nog altijd veelal toegedicht aan Johan Abma. Toch heeft ook Ale Geert de Vries (25) inmiddels een lange geschiedenis bij de Leeuwarder eerstedivisionist. Helaas voor hem meer buiten dan binnen de lijnen, want de doelman is ook dit seizoen weer veroordeeld tot een rol op het tweede plan.

Sportdinsdag, 8 augustus 2006

Volgende halte: Oranje

Het werd onbedoeld één van de meest geruchtmakende transfers van de laatste maanden. De overgang van Michael Dingsdag naar Heerenveen was niet zozeer een groot probleem, maar de manier waarop de gevierde verdediger vertrok bij Vitesse had alle kenmerken van een slechte soap.

Sportdinsdag, 8 augustus 2006

Age Hains Boersma: Fryslâns hoop in bange dagen

Zes weken geleden begon Boersma aan het nieuwe voetbalavontuur bij Heerenveen, nadat hij vanaf maart al één a twee keer in de week met de selectie meetrainde. ,,It is in hiele oare wrâld. It is allegear noch wat ôfwachtsjen hoe’t alles ferrint, mar dêr mei ik wol oer’’, zegt Age Hains Boersma uit de grond van zijn hart. ,,Ik sis foar de grap wolris dat ik nei myn wurk ta gean, mar ik sjoch it as fuotbal.’’

Weerdinsdag, 8 augustus 2006

Het weer

Het weer wordt bepaald door een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden en daarom heen cirkelen zwakke storingen die ons land in afgezwakte vorm passeren. Vandaag ligt een dergelijke storing bij Denemarken maar het veroorzaakt bij ons een wisselend bewolkt en licht onstabiel weertype. De komende dagen zullen storingen terrein winnen en in het weekend zelfs over ons land heen trekken om boven Duitsland terecht te komen. Dan krijgen we wel tijdelijk aanvoer van mildere lucht, maar een stabiele zomerperiode is nog altijd niet inzicht en augustus laat het tot nog toe behoorlijk afweten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties